Ajándékozott telek visszakérése


ObudaFan # 2006.08.28. 17:18

A gyakorlatban erre jó eséllyel lehet kérni az ajándék visszaadását. Persze éppen az ajándékozás célját, körülményeit jobban kellene ismerni, hiszen kérdés, hogy feltéve ezen feltevés nélkül az ajándékozásra nem is került volna-e sor.
Mindenesetre ha a telek 50% tulajdoni hányadát vissza is követelheti, ráépítéssel közös tulajdon keletkezett a lakóház felépítésével. Az erre eső tulajdoni hányad megállapításához persze ismerni kellene a ráfordított összegek arányát, és a lakóház és az ingatlan értékének arányát.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.25. 08:25

Az ajándék csak a törvényben meghatározott feltételek megléte esetén követelhető vissza. Így például, ha (1) az ajándékozónak létfenntartása érdekében van rá szüksége; (2) a megajándékozott vagy vele egy háztartásban élő hozzátartozója az ajándékozó vagy közeli hozzátartozója rovására súlyos jogsértést követ el; vagy ha (3) az a feltevés, amelyre figyelemmel az ajándékot adták, végleg meghiúsult, feltéve, hogy ezen feltevés nélkül az ajándékozásra nem is került sor.

Gondolom, esetetekben legfeljebb a (3)-ról lehet szó. Nem tudom, a bírósági gyakorlat hogyan értékel, de magam nem adnék helyt egy ilyen visszakövetelésnek. Ha a gyakorlat az én álláspontommal ellenkező, akkor nem fogod tudni megakadályozni. Épp ezért egyelőre nincs mit tenned; ha perre kerül sor, bízz meg egy ügyvédet.

(Ez az "építettünk rá egy lakóházat" tovább bonyolítja a problémát, de ezt a részét most inkább hagynám.)

zsanna # 2006.08.25. 08:08

Tisztelt Szakértők!

Mostohaapámtól 2000-ben kaptam egy telket (azért tőle mert a telek az ő nevén volt) ajándékba, amire építettünk egy lakóházat. Édesanyám és mostohaapám útjai 22 év után különváltak, és most sajnos úgy néz ki, hogy bíróság útján fogják a vagyonukat elosztani. Édesanyám ügyvédje azt mondta, hogy a nekem ajándékozott telek felét (ha a bíróság 50-50%-ban állapítja meg vagyon elosztását) visszakövetelheti tőlem mostohaapám. Kérdésem az, hogy van-e valami olyan megoldás amivel ezt megakadályozhatom? Esetleg illetékmentesen?
Előre is köszönöm a választ.

Zsanna