Indawood:
Hosszú volt ez az 5, sőt talán már 6 év lassan. Ha belegondolok, hogy az elején ezt a bírót kaptuk volna....áhhhhhh.... Elképesztő mennyire nagy hatalom van a kezükben. Hisz a hölgy döntésképtelensége miatt állt az egész.... Most már csak azért szurkolunk, hogy apám még megérje, hogy egészében lássa a kertet.... mivel 60 napja van rá a szomszédnak, így nem tudom magánál lesz még akkor.
SZóval a magyar jogrendszer is megérett egy kövér reformra.
(megj.A szomszéd orvos, őt már megreformálták)
Én kívánom neked, hogy a miénkhez hasonló belevaló bírót kapj!!!!!
5 éve húzódik, meddig tarthat még???
- 1
- 2
gratulálok Tyúkper, nagyon szerencsés vagy, mert az én elsőfokú ítéletem 2006. áprilisában kelt, amit az ellenérdekűm -természetesen- megfellebbezett, és tárgyalás tartását kérte, én pedig azóta várok a t. fővárosi bíróságra, hogy szíveskedjen végre a másodfokú tárgyalás időpontját kitűzni...
/a bírósági ügyintéző - akinél a peranyag van - azt mondja „sajnos túlterhelt a bíróság, legyek türelemmel”.../
szóval neked hatalmas szerencséd van, hogy ilyen hamar rövidre zárták az ügyed, kicsit irígyellek is ezért;))
- Üdv - InDaWooD -
Azt hiszem le kell zátnom a fórumot az ügy végső kimenetelével.
Sosem gondoltuk volna, hogy vége lesz, de megtörtént!!!!
A múlt héten végre a bíró rövidre zárta az ügyet. Az ítélet jogerős és nem fellebezhető :)
Vissza kell raknia a kerítést. Tudom lesz még gondunk ezzel, mert biztos a végső időpontig hozzá se nyúl, vagy jönnek a hatósági végrehajtók, de már ez se érdekel. Megnyugtató azonban, hogy vannak olyan bírók, akik tudnak és akarnak...nem egészen egy év alatt le is zárta az ügyünket az új biró úr!
Köszönöm mindenkinek a segítséget!!!!
"Ehhez kell készíttetni egy bejegyzésre alkalmas vázrajzot, melyen a kérdéses 30 nöl a szomszédhoz tartozik."
Előtte én megnézném a helyi Önkorményzat településrndezési tervét. Azon belül is az legkisebb telekterületmértéket és a beépítettség megemgedett legnagyobb mértékét.
Azután számolnék, hogy a 30 nöl, azaz 15 % telekterület elvesztése milyen mértékben változtatta meg a beépítettséget.
Adott esetben a telek új tulajdonosa a csökkent alapterületű telken végezhet-e jelentős átépítést, bővítést a meglevő épületen, avagy építhet-e helyette újat...
Ha szerencséd van, akkor olyan övezetben van a telek, ahol a beépíthető telekterület minimálisan 200 nöl, és a jelenlegi épület és a megváltozott telekméret nem megengedett beépítettséget eredményez.
Böhönye!
Erre a válaszra vártam!!!! Köszönöm :)
(Megegyezni lehetetlen a szomszéddal. Ugyanis nem akarja megvenni, mert szerinte az az övé.)
Az eredeti kérdés az volt, hogy lehet-e gyorsítani a per jogerős befejezését.
Gyorsítani csak úgy tudod, ha fellebbezés esetén a megyei (fővárosi) bíróság elnökétől kéred soronkívüliség elrendelését arra hivatkozással, hogy a per öt éve indult és el szeretnétek adni az ingatlant.
Ha megegyezés van, nem kizárt az "adásvétel" sem. Ehhez kell készíttetni egy bejegyzésre alkalmas vázrajzot, melyen a kérdéses 30 nöl a szomszédhoz tartozik.
Ebben az esetben a szomszéd telekhatárrendezés címén fizeti ki a 30 nöl ellenértékét.
A legolcsóbb a másodfokú bíróság előtt egyezséget kötni, a bíróság hivatalból intézkedik a bejegyzés felől.Természetesen vinni kell a bejegyzésre alkalmas változási vázrajzot.
De azért a halálADÓ esetleges eltörlésében van némi csíizió., örökölni jó, főleg egy soha nem hallott nagynéni 10 szobás budai villácskáját lenne jó (...), de aztán főhet az is örökös feje, hogy miből pektálja le a sok tíz/száz milliós ingatlan után az öröklési illetéket...
Az már más téma, hogy egy politikusnál nagyobbat lódittani POFÁTLANUL nemigen tud más.
OFF
A politikusi lét sokmindent felülír. A jogi szakmaiságot az elsők között.
ON
De hát jogász mondta (...), persze, tudom: választási halandzsa a népnek., tán épp ez segítette a "küszöbön" átjutni.
A haláladó jól hangzott a kampányban, de egy jogász az ilyenektől hülyét kap. :)
Kölcsönös szép álmokat!
És mindenki másnak is.
Nem történt semmi. És elnézést is kérek, nem kötözködésnek szántam, de szegény kérdezőt ez a válasz tényleg tévútra vitte volna.
Bocs: KBS.
Kedves KSB: köszönöm a figyelmeztetést. Amúgy az MDF elnöke többek közt a "haláladó" eltörléséről szólt a választások során, azóta erről nagy a csönd a pártja táján - sajnálatosan.
:)
Ma szerencsére nem az ősi római jog dívik, amikor pert vesztett, aki szót tévesztett.
Ehhez gratulálok az LB-nek.
Bár a határozat így szól:
"A felperesek a tartással még nem fedezett ellenszolgáltatást hagyatéki hitelezôként érvényesítették az örökössel szemben, és az Itv. 10. § (2) bekezdése alapján ebben az esetben nem örökösödési illetéket, hanem visszterhes vagyonátruházási illetéket kell kiszabni." Ez így valóban igaz. Nem örökösödési illetéket kell kiszabni, már csak azért sem, mert nincs ilyen.
nichtszudanken ;)
Kösz, Vadalma :)
az „örökösödési illetéket ”számos régi de hatályos jogszabályunk és aktuális BH is használja (még 2002-es EBH is :) EBH 2002.810).
pl. 1937. évi XXVI. törvény
az örökösödési illetékek tekintetében a kettős adóztatás elhárítása céljából Budapesten, az 1936. évi november hó 20. napján kelt magyar-svéd egyezmény becikkelyezéséről
csak érdekességképpen :)))
Sem öröklési adó, sem örökösödési illeték, hanem öröklési illeték. :)
- Örökösédi illeték.
- Az öröklési szerződéssel szerzett vagyon sem illetékmentes. (Mondjuk "adó" tényleg nem lesz.)
Ps.: lisa, csak azt, amiben egészen biztos vagy.
A perrel kapcsolatban az a probléma, hogy édesapádnak sajnálatosan valószínűleg már nem lesz ideje kivárni a jogvita végét...
Tehát amíg még él, részedről valamiféle eltartási szerződés bevállalása, mert ebben az esetben nem lesz öröklési adó, hanem eleve megszerzed a tulajdonjogot -kvázi ingyen.
Közjegyző néhány tízezer forintért elkészíti a szükséges okiratot.
A jogerős itélet valamint a szomszéd fizetési hajlandósága (...) az még azért odébb van.
Monalisa: Az a baj, amint megtudják, hogy per alatt van az ingatlan egyből levonnak 10 milliót az ingatlan árából. Magyarul jóval ár alatt kellene eladnunk azért mert a szomszédnak ehhez van kedve. De ez még a jobbik eset mert az esetek nagy részében miután elmondjuk a pert már nem is érdekli az ingatlan. Legyünk őszinték engem se érdekelne egy per alatt álló ingatlan.
ObudaFan: Azért ez biztató amit irsz. A per azért lett 5 éves mert az első tárgyalásra az alperes nem fizetett be valami illetéket ezért elnapolták, utánna a másodikat azért halasztották el mert beperelte az önkormányzatot, majd a Földhivatalt, tehát ezek húzódtak évekig ezalatt a mi ingatlanunkon széljegyzet is volt. Aztán mostanra minden pert elveszettt az alperesünk, így márciusban volt az első tárgyalásunk immáron egy új bíróval, mivel az előző teszetosza végre szülni ment. Az új bíró elrendelt egy újabb szakértői földmérést, ősszeírta a perköltségeket és minden fontos körülményt, májusban már dönteni szeretett volna, de az alperes ügyvédjének kevés volt az idő a szakértői mérés tanulmányozására -ez már a 3. ilyen vizsgálat volt ugyanolyan eredménnyel- így most volt az utolsó tárgyalás augusztusban ahol megszülethetett végre az elsőfokú ítélet. Hát ez a rövid sztori...
Egyrészt a vevőnek nyilván tudnia kell a kialakult helyzetről, és még a per létezéséről is, hiszen ő jogutódként perbe vonható, meg aztán legalább a vevővel ne legyen pereskedés.
Azért kitartás: a másodfok ennél jóval gyorsabb. Nyilván a lent írtakból nem derül ki miért lett ez ilyen extrém hosszú per, de mivel másodfokon bizonyítást már csak kivételesen folytatnak le, így ott egy tárgyalás alatt általában be lehet fejezni az ügyet. egyetlen veszély az, ha megalapozatlan a határozat, mert akkor visszateszik elsőfokra.
Hát sajnos az alagút vége valóban még elég messze van...
Ezek szerint a jelenlegi valós 170 nöl alapján kellene tudni mielőbb eladni a telket, de úgy hogy a vevőnek azért tudomása legyen arról a vitatott darabkáról is - hátha utóbb majd még megveszi.
A szomszéddal pedig sajnos megy tovább a tyukper...
Annak befejeződése után lehet rendezni a jelenlegi telekhányad dolgát.
Én hagynám a fenébe azt a 15% földdarabot a szomszédnak, legyen vele gazdagabb.
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02