Jóhiszemű használati jog

zuzmara # 2006.10.24. 18:48

Tisztelt Segítők!
Lakásom vásárlásakor az adás-vételi szerződés szerint a kocsim tárolására kizárólagos használati joga a kapualjnak az egyém. A lakótársam a kerékpárját tarthatja ott. Ezt alá is írta. Most, 13 év után akar perelni, hogy ezzel az ő lakásának értéke kisebb, és kérné a különbözetet, mert eredetileg az közös volt, amikor ő vette a lakását. Meg teheti? Illetve én mit tehetek?
Köszönettel!

ObudaFan # 2006.10.24. 22:14

Ez vajon egy osztatlan közös tulajdonban álló, ugyanakkor megosztott használatú ingatlan, vagy micsoda?
A tulajdonostársak elsősorban maguk állapodnak meg arról, hogy ki milyen arányban használhatja az ingatlant, és a megállapodás általában köti is a feleket. Azért pl. a körülmények lényeges megváltozása esetén jogos igény lehet a használat újraszabályozása.
Tehát: egy kicsit több információ kellene a korrekt válaszhoz, pl. arról, mire hivatkozik az illető.

zuzmara # 2006.10.25. 10:17

Ez egy közös tulajdonban lévő megosztott kétlakásos kétlakásos ház, aminek egy kapualja van. Adás-vételi szerződés alapján a kapualj kizárólagos használati joga az enyém, amit a lakótársam akkor elismert.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.10.25. 14:03

A közös tulajdon tárgyát a tulajdonostársak valamennyien jogosultak használni, de úgy, hogy azzal a többi tulajdonos jogait és a dologhoz fűződő törvényes érdekeit nem sértheti. A tulajdonostársak ettől eltérően is megállapodhatnak a használatot, a használat megosztását illetően. Ez a megállapodás azonban álláspontom szerint nem örök időre szól (különösen ha nem visszterhes jellegű volt), megfelelő határidővel felmondható. Vagyis a tulajdonostárs kártalanítást nem, de a használat ilyetén megosztásának jövőre való megszüntetését el tudja érni. Hangsúlyozom: szerintem.

(A jogász fórumozók számára: ez ismét az a problémakör, amelyben már korábban sem jutottunk egyetértése. Vagyis hogy milyen joghatásai vannak a közös tulajdon használatának megosztásáról szóló megállapodásnak.)

ObudaFan # 2006.10.25. 16:31

Nem tudom, itt mi volt a vita tárgya, de a bírói gyakorlat nagyjából egységes sztem. Ahogy a Ptk. Kommentár írja:
"A szabályozásnál figyelembe vett körülmények megváltozása csak akkor indok a szerzôdés módosítására, ha az lényeges és emiatt az eredetileg helyesnek bizonyult elrendezés az okszerû gazdálkodás követelményeit vagy valamelyik tulajdonostárs jogos érdekét sérti. Lényegesnek minôsül például, ha megváltozik az ingatlan állaga, rendeltetése stb.
A körülményekben bekövetkezett lényeges változás ténye azonban csak akkor indokolja a használat újrarendezését, ha a korábbi megállapodástól történô eltérés nem jár a többi tulajdonostárs méltányos érdekének súlyosabb sérelmével. A tulajdonostársak jogos érdeke körében a tulajdoni hányad mértéke alapvetôen meghatározó, de nem kizárólagos mérlegelési szempont. Az ilyen tárgyú perekben nem mellôzhetô a tulajdonostársak szembenálló érdekeinek, körülményeinek gondos mérlegelése, de a változás körülményeinek, okainak felderítése sem."

Éppen ezért jó lenne tudni, mire is hivatkozik a másik fél.

zuzmara # 2006.10.25. 18:19

Volt már egy ehhez kapcsolódó perünk, ahol a döntés az érvényes szerződések alapján a kapualjnak az én kizárólagos haszhálatom mellett szólt. Én az autóm tartom a kapu alatt. Most 13 év után akarta ezt felrugni. Mivel nem járt sikerrel, kártérítési pert indít ellenem. Lehetséges, hogy a javára döntsenek? Õ annakidején beleegyezett, hogy a kocsimat ott tároljam.

zuzmara # 2006.10.25. 18:25

A szomszédom arra hivatkozik, hogy az unokájának vett egy autót, közeljövőben hozzá költözik és nem tudják hol tartani. Különben két gépkocsi nem fér el ott, és az én lakásom ajtaja oda nyílik. Aperrel még nem lesz a problémájuk megoldva, de legalább pénzhez jutnának. Ezt mondta nekem.

ObudaFan # 2006.10.25. 18:28

Kártérítést???? Esetleg valamiféle többlethasználati díj iránti pert el tudnék képzelni, de ott sem lennének jók az esélyei a kedves lakótársnak.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.10.25. 19:57

Ha a használat megosztásáról szóló megállapodás megváltoztatását nem tudták elérni, akkor a kártalanításra tényleg nincs esélyük.

zuzmara # 2006.10.26. 11:10

ÍGY MÁR KÖNNYEBB! KÖSZÖNÖM MINDENKINEK!