ügyvédi díj

Ani2 # 2006.10.28. 18:53

Hétfőn ingatlant vásárolnánk, de számomra gyanús dolgok vannak körülötte. Egy ismert pesti inagatlanirodán keresztül történne a vásárlás hétfő délutan, de az eladóval még nem sikerült beszélnem, az ingatlanos hölgy azt mondja biztos, hogy eljön a szerződéskötésre. De ehhez az is hozzátartozik, hogy ez a hölgy ajánlott nekem egy ügyvédet (NEM az ingatlaniroda ügyvédjét), egyik barátját, akinél pénteken voltunk és aláíratott velünk egy megbízási szerződést, hogy kifizetjük az Õ díját 80000Ft-t akkor is ha nem jön el a vevő. Persze számlát vagy a megbízási szerődésről másolatot nem adott, mondván ha az is kell nekünk akkor 120000Ft-t fizessünk. Ismerőseim mondták, hogy az átlag ügyvédek a vételár 1%-át szokták kérni, ami a mi esetünkben 60000Ft lenne. Sokan mondták azóta nekünk, hogy ebben az ügyben valami gyanús. Valaki tudna valamit javasolni? Mit tudunk csinálni ha összejátszanak és átvágnak minket? Csak én lennék ennyire pesszimista vagy van alapja? Előre is köszönöm a segítséget!

_Lala_ # 2006.10.28. 20:15

Hát, ebben több minden is gyanús.

De felsorolom, hogy mik azok a lépések, melyeket nem jó dolog elhagyni ingatlan vásárlásánál:

• az ingatlan alapos megtekintése, világos nappal, hogy minden látszódjék (optimális esetben ezen felül hétközben is, hétvégén is, reggel is, este is, hogy kiderüljön pl. ha a szomszéd valami idegesítő tevékenységet végez rendszeresen, vagy nagy a forgalom, stb.),
  • a vevő által választott, a saját érdekeit képviselő, megbízható ügyvéd szolgálatainak igénybevétele,
  • tulajdoni lap megtekintése (vagy másolat kiváltása) a földhivatalban, a rajta szereplő adatok ellenőrzése (terület, besorolás, tulajdonos, haszonélvező, terhek, folyamatban levő ügyek a széljegyen, stb.),
  • földhivatali térkép megtekintése (másolat kiváltása), a rajta feltüntetett épületek és a valóság összehasonlítása, ha nem szerepel a térképen valamelyik épület, az eladó kérdőrevonása, ill. használatbavételi engedély kérése,
  • a szomszédokkal elbeszélgetés, hogy mit kell tudni az ingatlanról, a tulajdonosokról, a környékről, stb. - ezzel a módszerrel lehet egyébként a legtöbb érdemi információt beszerezni,
  • az eladó(k) személyének ellenőrzése (tipikusan a szomszédok erre a jó módszer, azaz megkérni az eladót, hogy mutasson be a szomszédoknak),
  • ha van épület az ingatlanon, és nem bontás a cél, akkor az épület tervrajzainak kérése az eladótól,
  • ha vannak közművek az ingatlanon, akkor a szerződések megtekintése,
  • az önkormányzatnál az övezeti besorolás, beépíthetőségi feltételek ellenőrzése (a helyi rendezési terv megtekintése),
  • az önkormányzatnál a közeljövőben tervezett közművesítésekről érdeklődés (pl. ha nincs csatorna, akkor nagy eséllyel előbb-utóbb lesz, és azért pénzt fognak kérni),
  • az ingatlan határainak kiméretése, a meglevő kerítések helyzetének ellenőrzése földmérővel.

Ha jól tippelem, a fentiek közül szinte semmi nem valósult meg, az első négy viszont kritikus, azok nélkül vak szerencse a vásárlás.

A tulajdoni lap másolatot vagy személyesen, vagy megbízható emberrel kell kiváltatni. Az eladó, az ingatlaniroda, valamint ezek megbízottja, az ő általuk ajánlott ügyvéd nem számít megbízhatónak!
Ha az eladók ismeretlenek és a szomszédokkal sem sikerült őket azonosítani, akkor minimum személyesen kell az irataikat az aláíráskor ellenőrizni (a hamis személyi így sem zárható ki).

Cola # 2006.10.29. 05:15

egyetértek Lalával, elfelejteném az ügyletet, az ügyvédet - sőt még egy kamarai bejelentést is megpendítenék, ha "okoskodik"...

és ezzel max. 80eFt-ot kockáztatsz...

vagy ha kell az ingatlan, akkor is vedd fel a kapcsolatot egy saját magad által válaszottt ügyvéddel, ő majd elnavigál ...

Ani2 # 2006.10.29. 07:40

Sziasztok!

Köszönöm szépen a válaszaitokat! Elnézést azt elfelejtettem írni, hogy egy kis lakásról van szó Pest belvárosában. Próbáltam kiszűrni néhány esetleges problémát, így még csütörtökön kértem betekintést a tulajdoni lapba, az egyezik azzal mit az ingatlanos mondott. Tiszta teljesen, csak egy tulajdonosa van 1999 óta, bár ami gyanús volt még az, hogy az elötte levő tulaj csak 1 napig volt a tulajdonos, ugyanaznap van a bejegyző és a törlő határozat is. Bár úgy tudom ennek millió oka lehet. A lakást már lattuk 3X, nappal is és este is, aszomszéddal beszelgettem, szerintük a környék a "nemzetiségiek" miatt nem olyan jó (Kassák Lajos utca nem messze van), de azért élhető, vannak kis gyerekek is és a szomszédok abban a házban normálisak, bár nem ismerik a lakás tulajdonosát, mert azt mondják mindig albérlők voltak benne. Az épület tervrajzát nem kértem ki, a tulajdoni lapon rajta van a mérete és az egyezett, a kerületi építésügyi hivatalban voltam, nem áll bontás alatt sem az épület. Próbáltam körültekintő lenni úgy érzem, bár lehet valamit kifelejtettem. De most már látom az nagy hiba volt, hogy elfogadtam az ingatlanos által ajánlott ügyvédet. Azt tudom leszürni abból amit irtatok, hogy a 80000Ft-ot biztos elveszitem ha nem jön el a tulaj, de ha eljön akkor figyeljek oda nehogy többet veszítsek. Hogy lehet egy hamis személyit kiszűrni? A tulajdoni lapon rajta volt az eladó címe és próbáltam megkeresni, de már nem lakik ott. Lehet naívnak számítok, de azt gondoltam egy ismert ingatlaniroda nem mer kétes ügyleteket bonyolítani. Mindenkinek köszönöm a segítségét!

Cola # 2006.10.29. 09:59

azért ne legyenek kétségeid, hogy ha át tudnak verni, akkor át is fognak... nem feltétlenül az iroda, hanem az iroda adottt munkatársa... légy óvatos...

én a helyedben felmondanám a megbízást az ügyvéddel holnap regel, még úgyem csinált semmit, követelése nem lehet veled szemben (vagy csak minimális) és majd a saját válaszott ügyvéded lebonyolítja az ügyletet...

indokolnod nem kell, sem az ügyvéd felé, és még kevésbé a közvetítő felé...

Dr.Attika # 2006.10.29. 10:29

Nem a személyi szokott hamis lenni, hanem, aki felmutatja az nem az, akinek az adatait tartalmazza. Fel kell tenni váratlan kérdéseket. Mikor van az édesanyja névnapja, hol járt általános iskolába, milyen napon született stb.? Ezt mindenki kapásból vágja. Ha nem akkor gond van. Az "egynapos" tulajdonlásnak szinte kizárólag az az oka, hogy az előző tulaj rosszhiszemű tulajdonszerzéséhez fűződő jogkövetkezmények kijátszhatók legyenek.

Ani2 # 2006.10.29. 16:56

Sziasztok!

Ki tudnád fejteni bővebben, hogy mit jelent a következő: "Az "egynapos" tulajdonlásnak szinte kizárólag az az oka, hogy az előző tulaj rosszhiszemű tulajdonszerzéséhez fűződő jogkövetkezmények kijátszhatók legyenek."
Köszönöm szépen!

Dr.Attika # 2006.10.29. 18:03

Valaki akkor rosszhiszemű, ha tudott róla, vagy kellő körültekintés mellett tudnia kellett volna az ügylet jogellenességéről. Ebben az esetben ingatlan ügyletnél a rosszhiszemű vevő egy sor polgári jogi védettségtől elesik. Pl. tűrni köteles, hogy a korábbi eladó adósságát az ő ingatlana végrehajtása útján elégítsék ki. És van még egy sor dolog amitől elesik.
Ezért szokták a rosszhiszemű ingatlantulajtól egynapos bejegyzem, törlöm eljárással egy olyan valakire átruházni, aki már nem rosszhiszemű. peresze vele kapcsolatban is lehet a rosszhiszeműséget bizonyítani, de ez már nagyon macerás.

Ani2 # 2006.10.29. 19:29

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

Dr.Attika # 2006.10.29. 22:47

Szívesen. Várjuk a beszámolót a történtekről.
Mégegy. ha nagyan gyanús a dolog el lehet menni a Kaptárcsoporthoz ( Bp. Teve u.) és meg lehet kérdezni tőlük, hogy a felek közül ismerős e nekik valaki?

Ani2 # 2006.10.31. 21:39

Sziasztok!

Végül elmentünk az ügyvédhez hétfőn és lemondtuk az egészet, mert több problémát is találtunk a lakás állagával kapcsolatban is. Viszont a 80000Ft-ot kifizettük, mert nem merek kikezdeni egy ügyvéddel, aláírtuk előzőleg a megbízási szerződést és azzal nem szeretnék szembeszállni, főleg, hogy már a szerződést is előkészítette akkorra. Hát ennyi a történet, itt a vége. De nem bánjuk, hogy így döntöttünk.
Köszönöm a segítséget! Minden jót!

Dr.Attika # 2006.10.31. 21:47

Szia Ani2!
Ez egy tisztességes eljárás volt a részetekről. "Pacta sund servanda."( A szerződést teljesíteni kell.) A 80.000,- Ft nem kidobott pénz, mert az elkövetkező ingatlan vásárlásnál nem tudnak átverni.

Cola # 2006.10.31. 21:47

fél happy-end... ki lehet kezdeni egy ügyvéddel főleg ha igazatok van ... nem volt korrekt az eljárás a többi szereplőtől, de annyiban jól jártatok, hogy nem volt komoly veszteség és kockázat... már ha a 80 eFt-ot nem tekintitek annak.

lilei # 2006.11.03. 19:17

Sziasztok!Azt szeretném megtudni hogy kb.mennyi az ügyvédi ksg egy ingatlan eladásánál? Mitől függ?A lakás árától?Pl 6 milliós lakásvásárlásnál mennyit kérnek? Van erre valami szabály? Köszi

Cola # 2006.11.03. 19:22

nincs szabály... egyedi megállapodás függvénye... ha túl drága... mehetsz másikhoz és alkudhatsz is...

jellemzően egy ilyen értékű ingatlannál a foglami érték 1 %-a körüli összegre számíthatsz...

DE: az eladás során jellemzően a vevő fizeti az ügyvédi munkadíjat, tehát az eladást - ha valóban erről van szó - ügyvédi díj nélkül megúszhatod...

ObudaFan # 2006.11.03. 19:47

Azért 6 milliós lakásnál az 1% már inkább olcsó. Kisebb értékű ingatlanra az 1%-ot kicsit feljebb szokták korrigálni.