Haszonélv. jog, lemond. öröklésről, családi viszállyal

kuha # 2006.11.06. 13:58

Sziasztok!

Az alábbi kérdésben kérném segítségeteket!

A helyzet a következő:

10 évvel ezelőttig nagymamám egy önkormányzati lakásban élt. Akkor az önkormányzat el akarta adni a lakást, de nagymamának elővásárlási joga volt. Mivel nagymamám nem tudta megvenni, ezért úgy döntöttek, hogy a szüleim megveszik az öcsém és az én nevemre, fele-fele arányban, a nagymamámnak pedig holtig tartó haszonélvezeti joga lesz.
Ez meg is történt, a szüleim kifizették a \\\\\\\\\\\\\\\"beugró összeget\\\\\\\\\\\\\\\", a havi törlesztéseket pedig az öcsémmel mi fizetjük. Sem öcsém, sem pedig én egy percet sem laktunk a lakásban, nagymamám azonban azóta is ott lakik.
Nagymamámnak azonban van egy másik gyermeke is, aki természetsene édestestvére édesapámnak.
Édesapám nagyon sokat jár a nagymamámhoz, sajnos már elég idős, ő hordja orvoshoz, bevásárol, a kerti munkát elvégzi stb.
Én ezt nem tudom megtenni, elég távol élek a háztól.
Édesapám bátyja is látogatja nagymamámat, de közel sem tesz meg mindent neki.
Nem hordja orvoshoz, nem vásárol be neki stb.
Kerti munkát pedig nyilván nem végez, mert mindig azt mondja, hogy nem az övé a ház, hanem a miénk , \\\\\\\\\\\\\\\"gyerekeké\\\\\\\\\\\\\\\".
Ez rendben is van, bár néha bevásárolhatna az édesanyjának, meg esetleg egy kis fát hordhatna be a kamrából neki, hiszen nem értünk teszi. Teljesen abban a hiszemben él, hogy mivel a mi vagyunk a ház tulajdonosai, ezért nekünk kell eltartanunk, meg gondoskodnunk az ő anyukájáról, azaz a nagymamáról.
Holott nem eltartási szerződést kötöttünk.
Jelzem mégegyszer, édesapám mindent meg is tesz az édesanyjáért.
Mostanában azonban édesapám és bátyja igen erősen összevesztek, egy teljesen más jellegű dolgon.
Már odáig fajultak a dolgok, hogy apukám bátyja olyanokat mond, hogy bánja, hogy anno, mikor az a ház meg lett véve, ő lemondott róla.
Mi meg csak lesünk tágra nyílt szemekkel, hogy miről beszél???? Miről mondott le???
Nem is értjük, hiszen az önkormányzattól lett megvéve a ház.
És hogy meg fogja fellebbezni az egészet, mert igenis ő is örökölt volna abból a házból.
Hiába mondjuk neki, hogy biztosan meghibbant, mert az önkormányzattól ugyan egy szalmaszálat sem örökölt volna, nemhogy egy házat.
Max. a vásárlási jogáról mondhatott le anno (ha egyáltalán van ilyen).
Szüleim nem emlékeznek arra, hogy bármilyen ilyen jellegű papírt a báty is aláírt volna, bármiről lemondott volna.

Kérdésem, hogy megbolygathaja-e a dolgot? És valóban előállhat-e valamilyen követeléssel???

A másik dolog, hogy ebben a családi vitában, nyilván valóan, és hát jogosan is , apukám pártját fogom.
A báty mostmár nagyon csúnya dolgokkal vagdalódzik és hát már nagyon unom.
DE!
Megtehetem-e én azt, hogy mint a lakás tulajdonosa, kitiltom a lakásból?
Azaz, hogy bármennyire is szereté az édesanyját, az én nagymamátmat látogatni, nem teheti meg, mert nem mehet be a házba?

Van-e valamilyen korlátozó jog a kezemben?
Valami, amivel egy kicsit észhez lehetne téríteni, mert mostmár szó szerint zaklatja a családod a hülyeségeivel.

Remélem, nagyjából érthető, amit leírtam.

Válaszaitokat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.06. 14:10

Megtehetem-e én azt, hogy mint a lakás tulajdonosa, kitiltom a lakásból?
Nem. A haszonélvező jogosult a lakás birtoklására - tehát annak meghatározására is, hogy ki mehet be, és ki nem. (Ezt a jogát korlátozottan még a tulajdonossal szemben is gyakorolhatja.)

Egyébként hagyni a csudába, veszekedés hevében elhangzott átgondolatlan, üres handabanda.

kuha # 2006.11.06. 14:22

Kedves KBS!

Köszönöm a gyors választ!
VAlahol legbelül sejtettem, hogy ez lesz a válasz.
Igazából én is ezen a "hagyni a csudába, beszéljen, amit akar" elven vagyok,
csak szeretném tudni, hogy ő tehet -e valamit.

Azért azt hozzá kell tenni a dologhoz, hogy a nagymamám szemében a báty volt mindig a "libling", az etalon. Apukám a feje tetejére is állhat, akkor is a bátyja marad a kis kedvenc.
Mindig is rá hallgatott a nagymamám, azt fogadta el jobban, amit ő mondott.
És nagyon nem szeretném, ha itt a nagy kötekedésében (egyébként pont az "dafke, azért is megmutatom" fajta,)
valami hülyeségre beoltaná a nagymamámat, ami után aztán leselkedhetünk.

:) :) :) Aztán még az lenne a szép, ha addig kavarna, míg a hatására még mi lennénk kitiltva a saját lakásunkból... :) :) :)