Ingatlan megszerzés


dr. Várpalotai Tímea # 2006.11.16. 15:12

Kedves Tamás!

Ez attól függ. Lehet, hogy adásvétel nélkül sem lesz adókötelezettsége. Ez abban az esetben fordulhat elő, ha vagy nemrégen vette az ingatlant, vagy nagyon régen vette.

Amennyiben keletkezik adókötelezettsége, akkor ha vett az adásvételt megelőző 12 hónapon belül, vagy vesz az adásvételt követő 60 hónapon belül lakást (nem mindegy az ingatlan megjelölése), akkor a vételár levonható. A legjobb Önnek, ha még a 2006. évről szóló adóbevallás benyújtását megelőzően veszi meg a lakást. Ha nem így tesz, az adót be kell fizetni és lakásvásárlás esetén vissza lehet igényelni (természetesen kamatok nélkül).

A másik kérdésére válaszolva: ajándékozás esetén nem kell személyi jövedelemadót fizetni, ugyanakkor ez gyenge jogcím, másrészt a házassági közös vagyon miatt egyéb rendelkezést is szoktam tenni a szerződésbe. Tehát, ha a férjével ajándékozási szerződést köt, nem segít az adófizetési kötelezettségén. Itt is kizárólag adásvétel jöhet szóba, ebben az esetben Ön illetéket csökkentett mértékben fizet, viszont a férjének kell fizetni személyi jövedelemadót.

Ahhoz, hogy pontosan meg lehessen határozni az Ön számára legkedvezőbb megoldást, több adatra van szükség.

Ha ezzel kapcsolatban további kérdése van, kérem, hogy a drkochtimea@mail.datanet.hu címre írjon, azt mindig olvasom, a fórumon viszont ritkán megyek vissza a már megválaszolt kérdésekhez.

Vicus70 # 2006.11.13. 14:04

dr Várpalotai Tímea!

Szeretném Öntől megkérdezni, ha én eladok egy házat és 6,9 milliót kapok érte még az idén akkor nekem még az idén vennem kell egy ingatlant vagy ingatlan részt az adózás szempontjából?
Másik ha én a férjemtől veszem meg a ház egy részét és ő a következőképpen jutott hozzá
1/8-ad öröklés 1990.-ben
2/8-ad vásárlás 2005-ben 1,75 millió
4/8-ad ajándékozás szerződésben 3,5 millió , de az illeték 6 millió után lett fizetve.
Mit kell az ajándékozás alapjául venni az adó szempontjából?

dr. Várpalotai Tímea # 2006.11.13. 12:26

Csak még egy apróság: amit írtam, abban minden szónak jelentősége van, pont úgy kell csinálni, ebben a formában biztosan működik, de változtatni nem szabad semmin. SZerintem ennél kedvezőbb megoldás nem létezik.

dr. Várpalotai Tímea # 2006.11.13. 12:18

Kedves Tamás!

A következő megoldást javasolom: Az anyukádtól vedd meg pénzért az 1/2-et, aztán pedig vedd meg x-től a másik 1/2-et. Így te fogsz visszterhes vagyonátruházási illetéket fizetni (4.000.000.-ig 2%, fölötte 6%). A visszterhes vagyonátruházási illeték olcsóbb, mint az ajándékozási illeték. Ebben az esetben nincs személyi jövedeladó sem, mert az édesanyja "odaadhatja" önnek a kapott vételárat, hogy lakáscélú ingatlant vásároljon. Ha a kapott vételárat közeli hozzátartozó lakáscélú ingatlanszerzésére fordítja, nem kell személyi jövedelemadót fizetnie (tételes jogi előírás). (drkochtimea@mail.datanet.hu)

Cola # 2006.11.12. 15:17

nincs sablon...
Mind az adásvételt, mind az ajándékozást ügyvéd által készített és ellenjegyzett okiratba kell foglalni... A költségek: tulajdoni lapok (4000ft/db), földhivatali igazgatási szolgáltatási díj (5eft), ügyvédi munkdíj (megállapodás kérdése) és vagyonszerzési illeték. Mindezeket jellemzően a tualjdonszerző viseli, tehát édesanya és az eladó mentesül a költségek megfizetése alól.

Tamás73 # 2006.11.12. 12:45

Tehát a felét én veszem meg és akkor az így megszerzett 1/2-ed rész az én nevemre kerül és az anyu 1/2-ed részét pedig nekem ajándékozza?
Nekem csak az illetéket kell megfizetni anyunak meg semmit?
Ezt az ajándékozási szerződést hogyan kell rögzíteni,vabn valami sablon szöveg?

Cola # 2006.11.12. 10:57

ennél olcsóbb, ha felét Te veszed meg, a másik felét pedig anyukádtól ajándékba kapod... ezzel ugyani az anyukád vagyonszerzési illetékét megspórolod...

tomas64 # 2006.11.12. 10:40

Anyukád megveszi a másik 1/2-ed részet: adásvételi szerződés, viszterhes vagyonszerzési illetéket fizet érte (ingatlan vételárának 2%-át 4. mill. forintig, felette 6%) az egészet ajándékozási szerződéssel neked (ingatlan értéke szerint ajándékozási illeték, ezt te fizeted be)

Tamás73 # 2006.11.12. 09:49

Szép Napot!
Az lenne a kérdésem,hogy járunk a legjobban ha van egy ház ami 1/2-ed arányban az anyukámé és a másik 1/2 rész még nem az övé de ha x forintért megveszi akkor átakarja iratni az egészet tehát az ő 1/2-ed és a másik 1/2-ed részt az én nevemre.Szóval hogy kell a legkevesebb anyagi ráfordítással a nevemre iratni és ha megvan kell-e és mikor fizetni valami illetéket vagy hasonlót.
Köszönöm a választ.
Tamás