Szia Mindenkinek!
Elöre bocsájtom, nem az ügyvédi költséget akarom megspórolni általatok, csak több szem többet lát alapon a véleményetek kérném az alábbi ügyben:
1992-ben eladtam az ingatlanomat, de a vevőm elmulasztotta tulajdonjogát az ingatlannyilvántartásba bejegyeztetni. Nemrégiben felkeresett, hogy sürgősen eladná az ingatlant, ám a nyilvántartás szerinti tulajdonos még mindíg én vagyok, amiért bocsánatomért esdekel és arra kér, tekintsük semmisnek az annak idején általunk megkötött adásvételi szerződést, és formálisan adjam el én magam a házat az ő vevőjének. Természetesen nem egyeztem bele, hanem ügyvédhez fordultam, aki azt tanácsolta, hogy polgári peres eljárás keretében kérje az én egykori vevőm tulajdonjogának megállapítását, és azután értékesítheti kedvére az ingatlant
Viszont erre ő (én egykori vevőm) különböző okok miatt nem hajlandó, melyek nagyjából a következőek:
a.) felmerülő perköltség plusz ügyvédi munkadíj,
b.) elmulasztott illetékfizetési kötelezettsége miatt kirovandó bírság,
c.) jelenleg válófélben van, és a megosztandó közös vagyonból szeretné kivonni ezt az ingatlant, amelyet ugyan a saját nevére vásárolt egykoron , de már a házasságuk sokadik évében, így a feleség igényt tart az ingatlan őt illető hányadára.
Mit javasoltok, mit tegyek, mert amióta talált egy komoly készpénzes vevőt az ingatlanra, folyamatosan zaklat, és próbál rávenni hogy sürgősen lépjek a helyébe eladóként, mert fél hogy előbb-utóbb türelmét veszítve eláll vételi szándékától az illető.
Szerinte semmilyen jogi vagy anyagi hátrányom nem származna az ügyletből, hiszen bőven 15 éven túl vettem magam is a házat, tehát nem kellene szja-t sem fizetnem. Nekem viszont erős averzióim vannak azzal kapcsolatosan, hogy ez vajon jogkövető magatartás lenne-e részemről. Szerintetek?