Tulajdonjog bejegyzés elmulasztása - mi a teendő?

goldeage # 2006.11.14. 01:42

Szia Mindenkinek!

Elöre bocsájtom, nem az ügyvédi költséget akarom megspórolni általatok, csak több szem többet lát alapon a véleményetek kérném az alábbi ügyben:

1992-ben eladtam az ingatlanomat, de a vevőm elmulasztotta tulajdonjogát az ingatlannyilvántartásba bejegyeztetni. Nemrégiben felkeresett, hogy sürgősen eladná az ingatlant, ám a nyilvántartás szerinti tulajdonos még mindíg én vagyok, amiért bocsánatomért esdekel és arra kér, tekintsük semmisnek az annak idején általunk megkötött adásvételi szerződést, és formálisan adjam el én magam a házat az ő vevőjének. Természetesen nem egyeztem bele, hanem ügyvédhez fordultam, aki azt tanácsolta, hogy polgári peres eljárás keretében kérje az én egykori vevőm tulajdonjogának megállapítását, és azután értékesítheti kedvére az ingatlant
Viszont erre ő (én egykori vevőm) különböző okok miatt nem hajlandó, melyek nagyjából a következőek:

a.) felmerülő perköltség plusz ügyvédi munkadíj,
b.) elmulasztott illetékfizetési kötelezettsége miatt kirovandó bírság,
c.) jelenleg válófélben van, és a megosztandó közös vagyonból szeretné kivonni ezt az ingatlant, amelyet ugyan a saját nevére vásárolt egykoron , de már a házasságuk sokadik évében, így a feleség igényt tart az ingatlan őt illető hányadára.

Mit javasoltok, mit tegyek, mert amióta talált egy komoly készpénzes vevőt az ingatlanra, folyamatosan zaklat, és próbál rávenni hogy sürgősen lépjek a helyébe eladóként, mert fél hogy előbb-utóbb türelmét veszítve eláll vételi szándékától az illető.
Szerinte semmilyen jogi vagy anyagi hátrányom nem származna az ügyletből, hiszen bőven 15 éven túl vettem magam is a házat, tehát nem kellene szja-t sem fizetnem. Nekem viszont erős averzióim vannak azzal kapcsolatosan, hogy ez vajon jogkövető magatartás lenne-e részemről. Szerintetek?

kiábrándult # 2006.11.14. 06:55

Szerintem ha a válófélben lévő feleség megtudja, hogy a közös ingatlant így kijátszották alóla, büntetőügy is lehet belőle, amiben Ön tettestársként jelenne meg.

Kenderice # 2006.11.14. 09:20

Szerintem, ha megvan az adásvételi szerződés nálad, akkor ne foglalkozz vele, oldja ő meg a gondját. Te nem tehetsz arról, hogy az adásvétel után ő nem járt el megfelelően.

bootmaker # 2006.11.14. 09:59

Üdv
Na akkor (még) egy laikus hozzászoló tanácsa :)
Szerintem se menj bele, mi van ha a vevő pár hét, hónap után biróságra ráncigál, hogy nem is ér anyit a ház amiért megvette és fizess valamit neki vissza a meg sem kapott vételárból?
Persze nem gyakori eset, és valószinű hogy a biróságon eredményesen tudnál védekezni, de kell az neked......

B

Dr.Attika # 2006.11.14. 10:50

Pontosan. Már egyszer eladott ingatlant mégegyszer eladni bűncselekmény. ( Sikkasztás.)

T r a v e n # 2006.11.14. 13:02

Kedves Goldeage!

Nem értem a Vevő problémáját.
Nyilvánvaló, hogy 1992-ben adásvételi szerződést kötöttek az ingatlanra. (Ügyvéd által ellenjegyezve.)
Ezzel az adásvételi szerződéssel fáradjon be a Földhivatalba és kérje a tulajdonjogának bejegyzését.
Ugyanis a tulajdonjoghoz fűződő igények nem évülnek el. A szerződés korábbi időpontban keletkezett (1992), de ez nem képezi akadályát a bejegyzésnek éppen fentiek miatt.
Ehhez a problémához az Eladónak éppen semmi köze. A Vevő törvényesen eljárva, legálisan megoldhatja a problémáját.

T r a v e n # 2006.11.14. 13:05

Kedves Fórumozók!

Közben eszmélek, hogy a Vevő a saját hibájából mekkora előnyt próbál kovácsolni:

• az illetékfizetést elkerüli,
  • az adózást elkerüli,
  • a földhivatali eljárás költségeit elkerüli.

Viszont marad nála a pénz...
Ügyes!

_Lala_ # 2006.11.14. 14:37

Nyilvánvaló, hogy 1992-ben adásvételi szerződést kötöttek az ingatlanra. (Ügyvéd által ellenjegyezve.)

'92-ben még nem kellett ügyvédi ellenjegyzés az adásvételire... Többek között ezért sem próbálta most a régi szerződés alapján bejegyeztetni a tulajdonjogát, merthogy nem tudná, ezt ugyanis csak bejegyzési perben tudná elérni a régi szerződés alapján.

lewho # 2006.11.14. 15:00

és ha beleszólhatok ez nem dologi igény, hanem kötelmi, így 5 év után elévült:)

(lehet vitatkozni:)

goldeage # 2006.11.14. 16:41

Hű, de sok hozzászólás keletkezett, örülök és szervusztok!

Annál is inkább örülök, mert mindenki álláspontja egyező az enyémmel, miszerint ez igenis sikkasztás vagy csalás lenne, csak nem akartam senki véleményét befolyásolni a sajátommal, rögtön a kérdésfeltevésemkor.

A konkrét véleményekről:

Nekem is megfordult a fejemben, hogy „ügyes, nagyon is ügyes az emberke” a próbálkozások szintjén. És hogy az egész ily módon történő lebonyolításához jelentős anyagi érdeke füződik, azt mi sem tükrözi jobban, minthogy utolsó beszélgetésünk alkalmával nem csekély jutalékot is felajánlott nekem az aktuális vételár összegéből.
Engem viszont jogsértés árán szerzendő pénz mint olyan, nem érdekel, még akor sem, ha minimális rizikófaktorral lehet számolni az ügylet során. Szerinte legalábbis. Szerintem viszont a részét követelő feleség például igen jelentős kockázati tényezőt képvisel.

Ami a síma ingatlannyilvántartásba történő bejegyzési kérelmet illeti, az az általam megkérdezett ügyvéd szerint nem járható út, tekintettel a '92-es alaki kötelmekre, melyek ma már nem teszik bejegyzésre alkalmassá az akkori adás-vételi szerződésünket. Ilyen például a személyi azonosító jelek hiánya. Az ügyvéd álláspontja szerint engem nem terhel semmilyen felelőség vagy kötelezettség ezzel kapcsolatban, viszont a vevő polgári peres eljárás keretében kérje tulajdonjogának bejegyzését az illetékes bíróságtól.

A vevőm viszont a topicindítómban felsorolt okora hivatkozva ódzkodik ettől a megoldástól, helyette engem próbál folyamatosan presszionálni. Csak adalékként elmondom, hogy foglalkozását tekintve 'adósságrendező', magyarul adósságbehajtó, de ne ijedjetek meg, nem az a 'verekedős' fajta, hanem csak a símán 'zaklatós' típus, aki folyton telefonálgat, ha lerázom mert alkalmatlan időben hív, a lakásom előtt képes órák hosszat várakozni, amíg haza nem érkezem;
Ilyenekkel operál, és őszintén szólva már nagyon elegem van belőle. Egyedülálló nőként már ez önmagában is igen kellemetlenül érint.

Tehát éreztem én hogy az általa prezentált megoldás nem járható út, és ebben a már megkérdezett ügyvéd után, most ti is megerősítettetek. A kérdés már csak az, hogyan tudnám ezt vele is megértetni?

Ja igen: Lewho, milyen 'kötelmi igényt' emlegettél? Most megzavarodtam kicsit, vajon jó-e az nekem? „(mármint ez a kötelmi izé, nem a saját zavarodottságom;)

Bovary # 2006.11.14. 16:54

Kedves Hozzászólók!

Nem mondjátok, tényleg nem volt akkor még ügyvédi ellenjegyzés?!
Akkor mi mehetett ebben az országban?!
Szenzációs!
Óh, azok a régi szép idők! Amikor még a gyanú árnyéka nélkül, óriásit lehetett lopni...
Most meg mennyit kell gürcölni, hogy másokat sikerüljön becsapni.

goldeage # 2006.11.14. 17:28

Én már akkor is ragaszkodtam az ügyvédi közreműködéshez, úgyhogy az én esetemben „ez” nem hiányzott.

_Lala_ # 2006.11.14. 19:01

:)
Mosolyognátok a '90-es IKV-s lakásvételi szerződésemet látva... 6 oldal, stencilezett "formanyomtatvány", melybe az adatokat (ingatlan, vevő adatai, vételár, stb.) írógéppel gépelték bele (a sok példány indigóval készült!!!), utolsó oldalon (alig olvasható) aláírások, meg egy szem pecsét, oszt jónapot...

ikalav # 2006.11.27. 08:37

Kedves fórumozók!

Egy kérdésem lenne laikusként:
Ajándékozás révén egy földterülethez jutottam, ahová férjemmel közösen építkeztünk, de az ingatlan az én nevemre került.Hogyan lehetne ezt a kettőnk nevére íratni a lehető legkevesebb költséggel?
Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel:
IKALAV

Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.27. 10:43

A házassági közös vagyon úgynevezett ingatlannyilvántartáson kívüli szerzésmód, vagyis akkor is fennáll, ha nincs bejegyezve. Az egyetlen hátránya ennek az állapotnak, hogy a nyilvántartásban bízva jóhiszeműen jogot szerző harmadik személlyel szemben nem érvényesíthető.
Természetesen nincs akadálya annak, hogy a férj tulajdoni hányadát bejegyezzék - de ez nem 1/2 lesz, hacsak úgy nem állapodtok meg. A bejegyzés csak ügyvéd által ellenjegyzett magánokirat (vagy közjegyző által készített közokirat) alapján tehető meg.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.27. 10:44

Csak eljárási illetéket kell fizetni, hiszen a vagyonszerzésit te már megfizettétek.

dr.tuske # 2006.11.28. 08:19

1993-ban egy kárpótlási árverést követően barátom az alábbi egyoldalú, tanúk által aláírt, ügyvéd által nem ellenjegyzett nyilatkozatot tette:"XY kötelezettséget vállalok arra, hogy Z községben 1993. október 28-án tartott kárpótlási árverésen az anyám nevére tulajdonul megvásárolt 066/33 hrsz-ú ingatlan területéből a Földhivatal által a föld tényleges nagyságának kimérésekor akkora területet juttatok G.B. és társa nevére ugyancsak az árverés során megvásárolt 066/34 hrsz-ú területhez, hogy annak nagysága azonos legyen a 066/33 hrsz-ú ingatlan területével."A két földnagyságának különbsége 728 nm. Ennek fele (364 nm) illetne meg engem (illetve testvéremet), ahhoz, hogy azonos nagyságú területeink legyenek.
A 066/33 hrsz-ú ingatlan a jelenlegi földhivatali nyilvántartás szerint 1/1 tulajdoni hányadban barátom tulajdonában, míg a 066/34 hrsz-ú ingatlan a testevérem és az én tulajdonomban van.
A kérdésem az lenne, hogy ezen nyilatkozat alapján van-e valami lehetőségem arra, hogy barátom ingatlanából 364 nm-nek megfelelő tulajdoni hányadot részemre (illetve testvérem részére) a földhivatal bejegyezzen? illetve mi lenne a teendő, hogy ezt a földhivatali bejegyzést sikerüljön véghez vinni?
minden választ nagyon köszönök!

woodslave (törölt felhasználó) # 2006.11.28. 09:24

ez alapján biztos nincs

woodslave (törölt felhasználó) # 2006.11.28. 09:26

teendő: adásvételi, vagy ajándékozási szerződés. Sztem.

dr.tuske # 2006.11.28. 11:36

melyik szerződéssel járok jobban (illeték stb.)???

minden választ nagyon köszönök!

woodslave (törölt felhasználó) # 2006.11.28. 14:14

úgy tudom eltörölték a termőföldre vonatkozó illetékkedvezményt, tehát 10%. Ez még kedvezőbb mint az ajándékozás, ami köztetek 21% fele lenne, tehát 10.5%

woodslave (törölt felhasználó) # 2006.11.28. 14:17

ja és érdemes lenne megnézned még a termőföldről szóló 1994. LV tv-t az esetleges korlátok miatt. Pl. a megszerezhető legnagyobb földmennyiség, elővásárlási jogosultak.

T r a v e n # 2006.12.14. 07:48

Kedves Dr. Tuske!

A legfontosabb, hogy a ügyvéd által ellenjegyzett okiratba vagy közjegyzői közokiratba foglaljátok a szerződést.
Ez azonban nem keletkeztet tulajdonszerzést. Ingatlan esetében a tulajdonjog megszerzésének feltétele a Földhivatalba történő bejegyzés. Ezt el ne mulasszátok!
Ajándékozás esetén az illeték mértéke 18M Ft-ig 15%.
(A termőföldre vonatkozóan lényeges körülmény a művelési ág, ennek megváltoztatása is költségigényes.)

woodslave (törölt felhasználó) # 2006.12.14. 08:39

ez a 15% honnan jött?

drShark # 2008.02.18. 14:08

A tényállás:
1999-ben anya,apa , leány és vej eladott egy termőföldet egy vevőnek, aki nem jegyeztette ellen ügyvéddel az adásvételi szerződést, és a földhivatalba sincs benyújtva az.A szerződés aláírása után anya elhalálozott, a szerződés miatt hagyaték részét sem képezte az anya tulajdoni hányada.
A vevő használja a földet, most jelentkezett, hogy csináljanak új szerződést a felek, hiszen rádöbbent, hogy egyelőre nem lehet tulajdonosa az ingatlannak.

Mit tennétek az eladók helyében?