szomszédjogok

_Lala_ # 2006.11.15. 23:44

Arany János: Fülemüle :)

Egyébként praktikus dolog, ha nemcsak nem lógnak át a növények alkatrészei a szomszédhoz, hanem ezt olyan mértékben nem teszik, hogy a kerítés belső oldalán még végig is lehet menni. A kerítést ugyanis néha karban is kell tartani...

Dr.Attika # 2006.11.15. 22:52

Jaj!
Emlékeztek még olyan irodalmi alkotásra, amelyben az volt a központi kérdés, hogy "Kinek fütyül az én madaram?!" - szerző és a mű címének megfejtője jutalomba részesül-. Ezt az irodalmi művet olvasva arra a következtetésre jutottam, hogy minden szomszédok közötti vita elkerülésének alapja, ha a közös kerítés melletti növény telepítést mellőzök. De nem csak nekem íródott ez a történet, hanem mindenkinek. Eddig- amíg e kérdést nem olvastam- azt gondoltam, hogy ez annyira beleívódott az emberekbe, hogy ez nem lehet kérdés. Most döbbentem rá, hogy az irodalomban járatlanságnak milyen jogi kihatása van.

ObudaFan # 2006.11.15. 19:30

Olyan növényt, ami nem fog átnyúlni a szomszédba, minden további nélkül. Nagyobb lombkoronájú fát inkább 1 m-en túl, de ha vállalod a metszését minden évben, nehogy átnyúljon, vagy a szomszéd hozzájárul, akkor közelebbre is.

Tóth Marianna # 2006.11.15. 12:34

Szia.
Azt javaslom, hogy menj be az önkrmányzathoz és kérdezd meg, hogy van-e helyi rendelet a növények ültetési távolságára vonatkozóan.
Ott megadják neked a szükséges felvilágosítást. Ha nincs helyi rendelet erről, akkor a szomszéd kerítésétől legalább 1m-re ültess. 1m-en belülre ne! Abból csak a bonyodalom lesz később.
Az is lényeges, hogy milyen növényről van szó. Virág, gyümölcsfa, fenyőfa. Ha valamilyen fa, vett figyelembe, hogy mekkorára nő meg a lombozata, a gyökere, nehogy esetleg évek múlva azzal zavard a szomszédot.

tomas64 # 2006.11.15. 12:32

Olyanokat, amelyek a szomszéd telek használhatóságát nem befolyásolják, szerintem igen.

farkassz # 2006.11.15. 11:56

Sziasztok

Érdeklődnék, hogy a telkemhez tartozó részen, a szomszéd telekhatárához képest 1 m-en belül telepíthetek-e növényeket?

Köszi

Szabolcs