Osztatlan közös tulajdon

Lhotse # 2011.02.25. 14:41

KBS által sugalt megoldás lehet:

Ajándékozzad az édesanyátoknak, majd ő ajándékozza tovább a testvéreidnek. Illeték 0. Csak ügyvédi költség és némi eljárási díj terheli a tranzakciót. (Persze felmerül a kérdés, nincsen-e szó színlelt szerződésről és így utólag mégsem mondja azt a NAV, hogy fizessél csak illetéket, hiszen tulajdonképpen a testvérednek ajándékoztál! - Nincs valakinek még ilyen irányú tapasztalata?)

De ekkor lényegében ingyenesen lemondtál a tulajdoni hányadodról, tehát csak akkor javasolt, ha tényleg az ajándékozás szándéka vezet! Esetleg lehet cizellálni a dolgot, annyiban, hogy a kedves mama (mondjuk részben) osztályra bocsátási kötelezettséggel ajándékozik.

1978 # 2011.02.25. 12:50

Szóval lehet olyan papírost írni, amiben az szerepel, hogy kölcsöntörlesztés fejében a tulajdonrészemről lemondok, avagy sem? Mert ha ez adott esetben jogilag megállja a helyét, akkor írok egyet - had nyugodjon meg a kis lelkük. Nekem elég rizikó az is, hogy ha nem fizetik a saját részüket sem, akkor minden hiteltörlesztés marad az én nyakamban.... :-)

1978 # 2011.02.25. 12:24

A ház egy része eredetileg az anyám nevén volt, és most irassam vissza rá? Minek? Nem menne bele úgyse...

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.25. 12:20

De ott az anyja is. Neki meg mindegy, nem?

ObudaFan # 2011.02.25. 12:19

Testvéreknek ajándékozásnál terheli.

1978 # 2011.02.25. 12:18

Ez komoly? Ha ajándékozási szerződéssel átíratom a házamat, nem terheli illeték? Én úgy tudtam, hogy csak az egyenes ági leszármazottakra vonatkozik ez, tehát mondjuk szülő ajándékozása gyerekre... Ezek meg a féltestvéreim...

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.25. 12:14

házrész átiratása (azaz elajándékozása) rájuk nem megoldás, hiszen nagy illeték terheli.

Ja. Nagy nulla.

1978 # 2011.02.25. 11:56

Üdv, hozzáértők! Az alábbiakban kérném a segítségeteket:
Nemrégiben 1/3 tulajdoni részt szereztem két testvéremmel együtt a nagyszüleim házán, amiben jelenleg a nagyszüleimen kívül az anyám és az egyik testvérem él. Kisebb házfelújítást terveznek, amihez 1.000.000 Ft hitelt szeretnének felvenni, ehhez kérnék a beleegyezésemet, mivel a hitel fejében ugye jelzálog kerül bejegyzésre a házon. A nagyobb gond, hogy elvánák, hogy a törlesztőrészletbe is majdan szálljak be, csakhogy jelenleg az én anyagi körülményeim ezt abszolút nem teszik lehetővé – a ház, amiben én lakom a párommal és két kicsi gyerekemmel, devizahitellel terhelt, ráadásul nekünk négyünknek aztán tényleg kijutott az utóbbi időben a jóból (munkanélküliség, betegség, stb.), ami miatt most abszolút nem vagyok abban a helyzetben, hogy ilyesmibe beleugorjak. A testvéreim azzal érvelnek, hogy a felújítás növeli a ház értékét – azaz az én tulajdonrészem értékét is, és valahol igazat is adok nekik… De nem megy, és kész. Én a tulajdonrészemhez nem ragaszkodom, megvan a saját lakásom. Viszont a házrész átiratása (azaz elajándékozása) rájuk nem megoldás, hiszen nagy illeték terheli. Van arra mód, hogy esetleg egy olyan papír szülessen, amiben nyilatkozom, hogy amennyiben a rám eső törlesztőrészletet ők helyettem fizetik, akkor a felújítás arányában az én tulajdonrészemet a ház eladásakor ők kapják meg? Vagy valami hasonlót, remélem értitek, mire akarok kilyukadni…
A segítséget előre is köszi!

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/23/4622?…

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.25. 11:36

Nem kell. Ha a zálogjogosult beéri azzal, hogy a joga csak az 4/5 hányadot terheli, akkor a tulajdonostárs hozzájárulása nem kell. Ugyanígy a vételi jog létesítéséhez sem, de tudni kell, hogy ha a jogosult érvényesíteni akarja a vételi jogát, akkor a tulajdonostársaknak elővásárlási joga van.

nanemaaa # 2011.02.25. 10:17

Persze.

laikus manó # 2011.02.25. 07:52

Tisztelt Fórumozók!

Egy osztatlan közös tulajdonú telek (felépítmény nincs rajta)80%-os tulajdonosa szeretné a részét jelzálogjoggal vagy vételi joggal megterheltetni (korábbi kölcsönszerződés fedezeteként). Az lenne a kérdésem, hogy kell a jelzálogjog és a vételi jog bejegyzéséhez a többi tulajdonos hozzájárulása?

Köszönöm!!

Lhotse # 2011.02.21. 11:07

Igen, van határidő!

A bírói gyakorlat alakította ki, nagyjából arról szól, hogy az elővásárlási jogod megsértéséről való tudomásszerzéstől számított ésszerű időn belül érvényesítened kell az elővásárlási jogodat. Tehát nem fordulhatsz bírósághoz most mondjuk azzal, hogy Te egy 2002-ben kelt adásvételi alapján élnél az elővásárlási jogoddal, ha már akkor tudomást szereztél, vagy elvárható lett volna, hogy tudomást szerezz az adásvételről.

Úgy, hogy "X hónap", nem meghatározható a határidő. De cselekedj gyorsan, fordulj ügyvédhez!

cajmika # 2011.02.20. 21:24

Még egy kérdés:
Ennek a dolognak van vmilyen "határideje"? Úgy értem ezt hogy a vásárlástól számított X hónapig élhetek az elővételi jogommal és vásárolhatom meg azt a részt vagy erre vonatkozóan nincs ilyen kitétel?

cajmika # 2011.02.20. 21:18

Köszönöm szépen a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.20. 15:54

Perrel. A bíróság kimondja, hogy az adásvételi szerződés veled szemben hatálytalan, illetve nem a vevővel, hanem veled jött létre. Kifizeted a vételárat, és a vevő tulajdonjogát törlik, a tiédet bejegyzik.

cajmika # 2011.02.20. 14:43

ÉS hogyan élhetek ezzel a jogommal mikor a földhivataltól már megkaptuk a tulajdonilap másolatot amiben már az új lakó adatai szerepelnek?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.19. 19:51

Élhettek az elővásárlási joggal.Csak aztán tudjátok kitenni a nemvevő vevő családját az ingatlanból.

cajmika # 2011.02.19. 16:37

Tisztelt Fórumozók!

Egy igen bonyolult helyzet megoldásában kérem a segítségeteket.
A helyzet a következő:
1800 nm osztatlan közös tulajdonban élünk másik 3 családdal. (1/4 így a mi tulajdonrészünk)
Ez 4 különálló lakást jelent és közte a közös udvart.
Az egyik lakó úgy döntött hogy a fiához költözik és a tudtunk nélkül eladta a részét egy "kedves" családnak így új szomszédokat kaptunk.

1. kérdésem az lenne hogy ezt hogyan tehették meg úgy,hogy senki sem mondott le az elővételi jogáról sem szóban sem írásban? (bár tudtom szerint írásban kell..)
Tehetünk-e még valamit vagy mivel már megtörtént a vásárlás fogadjuk el a kialakult helyzetet?

Sajnos a történetnek ezzel nincs vége,mert eme "kedves" szomszéd lekerítkezett és nem éppen fer módon és még volt pofája ahhoz is hogy a magánterületünkből is lekerített egy "keveset" mondván hogy az akkor innentől kezdve az övé. (A magánterületről annyit hogy az osztatlan közös tulajdon mellett közvetlen van kb 10000 nm szántó és erdőrész a mi magántulajdonunkban,de mivel eddig nem volt rá szükség nem kerítettük le.)2. kérdésem így: Mit tehetek azon kívül hogy a magánterületet újra kiméretem és felszólítom hogy tegye szabaddá azt ami nem az övé?
És a 3. kérdés:Mit tehetek az osztatlan közös tulajdonban való lekerítéssel?

Kérem aki tud segítsen mert nem rózsás a helyzet..
Előre is köszönöm a hozzászólásokat.

Cassy # 2011.02.18. 11:45

Immaculata, köszönöm szépen, így már tiszta! Közben beszéltem az Építésügyi o.v-vel, itt helyben a vakolás-színezésbe csak akkor szól bele, ha nagyon brutál színt választok (nincs ilyen tervem) egyébként azt még be sem kell jelenteni; ahogy az ablakcserét sem, ha nem teszek be nagyobb méretűt, mint volt. A tető már durva, oda már engedély kell...
Köszönöm szépen, még egyszer!!!! (Igen, ha lesz időd, majd nagyon kíváncsian várom a véleményedet a másik ügyről is) Szép napot!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.02.18. 09:14

Ezt még leírom, aztán megyek dolgozni, a másikat majd máskor.:)

Jobb, ha megkérdezed az építéshatóságot, hogy amit te szeretnél ahhoz kell-e bejelentést tenned, vagy sem.

Ha a tetőt ugyanúgy állítod vissza, mintahogy most van, akkor ahhoz nem kell, de ha már változtatsz rajta, akár a fedésén, akkor már be kell jelentened.

A színezésnél, vakolásnál azt írja a tv., hogy még a használatbavételi előtt kell bejelenteni, meg ha a felújítás tartószerkezetet érint. Szóval egyeztess!

Ha bejelentéskötelesek a tevékenységek, akkor alá kell írnia a tulajdonostársnak és akkor mindjárt írhattok egy megállapodást mellé, hogy hozzájárult a felújításhoz és annak költségeit az ingatlan értékesítésekor elszámoljátok.

Mindenképpen hozzá kell járulnia a felújításhoz, mert később mondhatja, hogy ez a felújítás a szükséges karbantartáson túl mutat, ehhez ő nem járult hozzá, így a költségeket sem állja. Szerintem ügyvéddel írattass egy ilyen megállapodást. Még mindig olcsóbb, mint kétszer értékbecslőt kirendelni és ha nincs benne, hogy a tulajdonostárs hozzájárult, akkor meg veszett fejsze nyele.

Cassy # 2011.02.18. 08:14

MI????? De hát ez felújítás, könyörgöm, nem újat építek... az eszem megáll! Köszi az ajánlatot, h megnézed, de akkor megkérdezem az építésieket... most, h felhívtad rá a figyelmemet.:))
Amúgy: a kérdésem inkább arra vonatkozott, hogy milyen lehetőségeim vannak "bebiztosítani" magam, hogy eladáskor MINDENKÉPP megkapjam azt a pénzt, amit most muszájból bele kell tolnom... Mert vannak aggályaim, h netán gond lehet.
Hja, és légyszíves, pislants át a "szívességi lakáshasználatba" ha lesz rá időd! hálás köszönetem!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.02.18. 07:27

Lehet, hogy nem építési engedély, csak bejelentésköteles. Ha ennek van jelentősége, megnézhetem.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.02.18. 07:26

Azokra a munkákra, amiket felsoroltál építési engedély szükséges. Az engedélyhez pedig a tulajdonostársnak hozzá kell járnia. Innentől kezdve ha hozzájárult, akkor a költségeket is vállalnia kell. Ha nem tudja most, akkor az a jó megoldás amit írtál, hogy egy jövőbeni eladáshoz kötitek a költségek elszámolását.

Cassy # 2011.02.18. 07:20

Nincs senkinek semmi tanácsa???

Cassy # 2011.02.17. 08:59

Sziasztok, légyszíves segítsetek nekem! Van egy osztatlan közös tulajdonú ház, aminek ketten vagyunk tulajdonosai. Jelenleg én lakom benne, a másik tulaj máshol. Megpróbáltuk eladni, de jelenleg esélytelen. Már nagyon időszerű egy komolyabb volumenű felújítás, úgyis mint nyílászáró-cserék, külső vakolás-színezés és tetőcsere. A kérdésem, amiben a segítségeteket kérem: amennyiben megfinanszírozok egy-egy munkát, akkor milyen lehetőségeim vannak arra, hogy eladáskor én ezt az összeget visszakapjam? Bár megkérdezem, de valószínű, h a másik tulaj nem tudja/akarja kifizetni a felét a munkáknak azok elvégzésekor, tehát arra számítok, hogy csak eladáskor juthatok hozzá a pénzhez, amit ráköltök az ingatlanra. Készíttessek most ingatlanbecslést, és felújítás után egy újabbat? Vagy írjunk megállapodást 2 tanúval, h vállalja a másik fél, h az eladási árból megkapom a felújításra költött összeget, és a maradékot elfelezzük? Lehet ilyen megállapodást írni "privát"ban, vagy inkább ügyvédi közreműködéssel? Hogyan biztosítsam be magam? Köszi minden segítséget!