Nem működik a forummotor?
Osztatlan közös tulajdon
Itt az a nagy kérdés,mit akar a szomszéd és mennyire lehet vele megegyezni?
Kérhet akár kétmilliót is.
Akkor így marad.
Te ajánlasz félmilliót azután középen megegyeztek.
foglaltnick,
Úgy érted, hogy az 1/6 része a tulajdonostársadnak KIFEJEZETTEN, és kialakult gyakorlatként is csak a szántó egy bizonyos részének használatát jelenti, és a tanya meg a ház a te kizárólagos használatodban van, te építetted?
Ez esetben közös megszüntetéskor erre simán lehet hivatkozni, hogy külön értékeljék fel a két részt, és az alapján kelljen megváltani a ttárs részét.
Jobb lenne egy írásos használati megosztási szerződés közöttetek, de ha ilyen nincs, a kialakult gyakorlat lényegében rutaló magatartással létrejött szerződésnek számít jogilag.
Akkor előbb vedd meg az 1/-od od részt tőle
Quercus!Az összterület 2600m2, Szántó 2200m2 és tanya 400m2 mivel osztatlan közös. Az egész ingatlant értékelnék fel hiába a telkével szomszédos terület kellett volna anno neki .Igy a 60 milliót érő házam sokat dobna az értékbecslésnél szóval nem sok választásom maradt :( ha 30 éve tudom mekkora szívás lehet ebből nem hagyom,hogy megvegye.
„Én leginkább amiatt aggódom, hogy mi lesz, ha esetleg az a hitel bedől és árverés lesz? ”
Lesz egy új tulajdonostársad. Már ha nem Te veszed meg.
„Vagy mi van akkor, ha jön egy másik tulaj és közli, hogy ez a felosztás nem felel meg neki és írjuk újra?”
Megpróbáltok megegyezni. Akár úgy is, hogy Te veszel még tőle valamennyi tulajdoni hányadot. Ha nem megy, akkor ő bíróságra mehet a Ptk. 5:79. § alapján, kérve a használat rendezését. Aztán majd a bíró dönt. Nem egyértelmű a dolog, mert egyfelől ő kisebb részt használ, mint a tulajdoni hányada, meg árverési vevő volt, másfelől ott a régi megállapodás.
De kérheti azt is, hogy szüntesse meg a bíróság a közös tulajdont a Ptk. 5:84. § alapján. Ha természetben nem lehet a telket megosztani (például az egyik újonnan létrejövő telek kisebb lenne, mint az építési szabályzat szerinti minimum telekméret), akkor vagy magához váltja valamelyik tulajdonos a másikat, esetleg társasházzá alakultok, vagy, végső esetben, árverezik az egész ingatlant.
Sziasztok!
Felmerült a lehetőségem egy ingatlan megvételére. Azonban fenntartásaim lennének.
Az ingatlan egy kerítéssel leválasztott házrész, úgy véd által írott, kőbe vésett használati megosztással állítólag le van zsírozva a jelenlegi állapot, ami kb. 1/3 - 2/3 arányban osztja el, ez a kérdéses lenne a kisebb.
Azonban a tulajdoni lapon egészen más arányok vannak. A nagyobbik rész 63/72 rész, amire hitelt vettek fel és jelzálog van emiatt rajta. A kisebbik pedig mindössze 9/72 rész, amely 5 örökös között osztódik.
Én leginkább amiatt aggódom, hogy mi lesz, ha esetleg az a hitel bedől és árverés lesz? Gyakorlatilag így nekem szerintem csak a 9/72 rész után marad a csekelyke jogom. Vagy mi van akkor, ha jön egy másik tulaj és közli, hogy ez a felosztás nem felel meg neki és írjuk újra? Előre is köszönöm a válaszokat!
Ha csak szántó művelési ágú, akkor egy sima bekebelezéssel, minimális költséggel, meg lehet szüntetni az osztatlan közöst. De majd az ügyvédek - akik mindent is jobban tudnak . elmagyarázzák neki. Vagy nem. Mert azon sokkal kevesebb pénz van......
A szántó mellett lévő "szerszámoskamra"...
Ha CSAK szántó, akkor miért ír tanyát.?
Szántó
Akkor most szántó művelési ágú, vagy tanya?
Sz.örökös.
Valóban. De ezt a szomszéd is ki tudja játszani.
Köszönöm a válaszokat !
Majordomus
„Egy szakértylői vélemény sokat lendithet a dolgon.”
Van az a pénz, amiért a szakértő azt fogja mondani, amit én kérek tőle. :-)
„Az 5/6-od részen eddig is 1/1 tuljdonos voltál.”
Zseniál! :D
foglaltnick,
- Biztos százezres nagyságrend, mert földmérő, ügyvéd, miegymás.
- Per illetéke 6% a perköltség az ügyvédektől is függ, szintén több tízezer alsó hangon, a per végén a megosztása pedig elég sok mindentől függ egy közös tulajdon megszüntetésénél, átlalában valamilyen arányban megosztja a bíróság.
- Legolcsóbb a közös megegyezés, esetetekben az adásvétel. Ezen kívül tulajdonképpen más nincs is, mint a per.
Az 5/6-od részen eddig is 1/1 tuljdonos voltál.
Ezvegy patthelyzetbmert egyikőtök sem tud a másik nélkül lépni.
Éttékeltesd fel egy értékbecslővel az 1/6-od részt s azt az összeget ajánld fel a szomszédnak.
Az ingatlannak annyi az értéke amennyit adnak érte.
Hogy neked 500 ezret ér a szomszéd meg 1 millát kér,az két vélemény.
Egyezzetek meg. Egy szakértylői vélemény sokat lendithet a dolgon.
Ha a szonszéd vitatja,kérjen ő is egy szakértőt.
01. Telekrendezésben is benne lennék,de nyilván az is költség azt meg nem akarja. 02.Azt megtudni nagyságrendileg mekkora összegel kell számolnom egy per során,nyilván a milliós vételárhoz képest. 03. Szeretnék végre az ingatlanomban 1/1 tulajdont minél kevesebb költséggel.
foglaltnick,
- Összevonni csak két önálló ingatlant tud, az ő 1/6 részét összevonatni a mostani telkével nem tudja. Legfeljebb, ha közösen, te is beleegyezve, telekrendezést kértek.
- Hát azt mi honnan tudhatnánk. Még az aranykorana is más értékű különböző helyeken.
- Nem tudjuk mit szeretnél.
Tanács kellene.Adott egy megyeszékhelyen lévő tanya az enyém 5/6 a telekszomszédé az 1/6 tulajdon amit azért vett meg 20 éve,hogy összevonassa a saját telkével.Most végre bírósági perrel fenyegetve végre hajlandó foglalkozni a dologgal és felajánlotta,hogy vegyem meg az 1/6 részét ami 450m2 1 millióért,mert már nem karja összevonatni! Ez egy szántó művelési ágú terület ami ráadásul a katonai reptér miatt valami légügyi védterület tehát építeni se lehet rá. Az egész terület 1.8 aranykorona értékű szántó és a legszebb a dologban,hogy a saját telkére csak úgy tud behajtani ha azt a telket használja amiből 1/6 rész az övé ez az útként használt terület majdnem akkora mint a terület amit megvett.Szóval három kérdésem lenne 1.ha összevonatná a saját telkével azt a részt mérnék hozzá ami a közúttal összekötné és határos az övével? 2. ha bírósági úton kérném a közös tulajdon megszüntetését annak a költsége és az értékbecslés szerinti ár elérheti az 1 milliót? 3. hogy járnék legjobban nyilván az összevonás költsége nem kevés ezért nem akar foglalkozni vele,persze a perköltség és az ügyvéd sem lesz kevés nekem ezért kellene valami tanács merre induljak nekem max.500 ezret érne meg a nyugalom annyiért nem adja. Mi lenne a legjobb megoldás nekem?
Ha van annyi pénzed hogy ki tudod vásárolni a részét.
„Lehet használati megosztást többségi tulajdonosnak kikényszeríteni akár bírósági úton?”
A bíróságtól ítéletet kaphatsz, ami a használat rendjét szabályozza. Hogy abból mit tudsz napi szinten betartatni, az egy másik kérdés.
Azért lehet, hogy egyszerűbb a közös tulajdon megszüntetését kérni, ha már a bíróságra mész. Mert amíg az fennáll, addig lehet súrlódás a tulajdonostárssal.
Zoltannus: összekveredhetett az infó az előző kérdezővel, én többségi tulajdonos vagyok egy ingatlanon (telek + ház). A kisebbségi tulajdonossal problémák adódtak, így szeretnék vagy használati megosztást, vagy időbeli korlátozást, ennek derítem fel a terepet.
L.K...
„Az tiszta, hogy az ingatlant mindenki szabadon használhatja, tulajdoni hányadától függetlenül, azaz területi megkötés nincs akkor sem ha....” Egyáltalán nem tiszta.Egy ingatlan sok mindenből áll. Telekből, a telken különféle felépítményekből..pl. lakó terek, közművek, utak, kerítések stb..
Az első tulaj (vagy tulajdonosok )a használatot térben és időben szabályozhatják és ez a szabályozás a belépő új tulajdonosra is érvényes...ha elfogadja.
„ Nyaraló. Egyelőre érdeklődöm hogy működik, milyen jogaim vannak.
Azt meg lehet osztani térben és időben.
Térben ha elég nagy és időben pl.az év első felében az A a másik felében a B. Aztán változhat a sorrend.
Mindent lehet, csak meg kell egyezni Aztán a megegyezést dokumentálni.
”
Milyen jogaid vannak? Egyenlőre semmi. Ill.annyi amennyit az eladó résztulaj megenged...megnézheted, esetleg javaslatot tehetsz a maradó tulajdosnak erre arra.
A ha maradó résztulaj elzárkózik... nem hajlandó kommunikálni, jobb kiszállni a buliból. Az ilyen közös tulajnál mindig a meglévő tulajdonos társak jogosultak bármilyen szabályozásra. Az érdeklődő csak súghat hogy a vétel után neki is előnyös legyen.
A másik út a vélt vagy valós erőfölény.
Anno -76 ban a közeli hozzátartózóim örököltek egy a bosnyák téri piac tő szomszédságában. kb.180 nm-es telken 3 db 35 nm-es.
lakás Szoba, konyha, villany, falikút, kémény.WC hátul -közös.A közlekedés viszont kitűnő.7 -es busz család.
Mivel csak én rendelkeztem olyan munkahellyel ahol a telefon hozzáférés korlátlan volt...én fogadtam és igazítottam el az érdeklődőket.
A végén már untam a sok naiv kérdést. Pl. egy új asszonyka érdeklődött mi a fűtés? Mondám atom máglya.
Végül kb. 1 hónap után egy kocka ladás kisebbségi aranyláncos 6 gyűrűs fiatal ember vette meg.
A 3 lakásból csak egy volt üres. A másik kettőben laktak. Egy volt cs.tag és egytanácsi lakhatási joggal felruházott matuzsálem. Mondom a fiatalembernek itt lakók is vannak. Mondá, nem problem...eltakarítjuk őket.Félév után csak a vevő volt ott a népes családjával.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02