A 7-nek is van a mi hrsz-on kb 15nm-es tulajdonrésze.
Így is áll a válasz? Nem kell átalakulnunk?
Csb
Osztatlan közös tulajdon
Tulajdonostársak esetében a testvéred annak a tulajdonostársnak adja el a részét, akinek akarja, ilyenkor nem kell a többiek között is felajánlani.
Csipkebokor!
Nem kell átalakulnotok.
Ha külön hrsz.-on van a másik (7.)tulajdonos, akkor nem hozzátok tartozik, csak szolgalmat biztosítotok neki.
Nem kell a hozzájárulásuk, nem sérted senki jogait, a saját használati részedet csinosítgatod.
Egy helyrajzi szám alatt bejegyzett ingatlanról lenne szó, aminek hét tulajdonosa van. Ez egy üzletsor, egybeépített, de különálló üzlethelyiségekkel. Az egyik helyiséget megörököltük a testvéremmel 50-50% részarányban. Az ő részét én szeretném megvenni, de az már fel lett kínálva a szomszéd üzlethelyiség tulajdonosának, azaz a mi társtulajdonosunknak is. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben nekem van-e elővételi jogom, ha van, akkor az erősebb-e, mint a szomszéd üzlethelyiségek társtulajdonosaié? Illetve, ha nincs, akkor tehetek-e valamit azért, hogy én vehessem meg az ingatlanrészt? A választ és segítséget előre is köszönöm!
Nagyon érdekesek ezek a közös tulajdonok. Valami bűvös 6-os számot láttam, ezzel kapcsolatos a kérdésem.
A mi osztatlan tulajdonú telkünkön van 6 db ház lekerített telekkel, előttük közös használatú úttal. Az út végén kb 15nm-es telek le van külön kerítve. Ez a telkecske a mi telkünk mögött lévő, külön hrsz-en lévő telek tulajdonosáé. A telkét kizárólag a mi utunkon és a végében lévő saját kis telekrészen keresztül tudja megközelíteni.
Mi most 6 vagy 7 vagyunk? Kell társasházzá alakulnunk, vagy maradunk a ptk alatt?
Másik kérdésem: van mindenki által aláírt használati megosztásunk. Ha a saját telkemen járólapozok, ahhoz kell a hozzájárulásuk?
Csb
Nem, most arról nyilatkoznak, hogy beépítheted, a tervek alapján meg arról fognak, hogy megfelelő-e nekik az az építmény, ahogyan te azt eltervezted. Ha bármiben akadályozod őket, kilátás, napfény, árnyékolás, ráépítés a másik épületére, akkor megakadályozhatják.
Hely van bőven még a beépítésre azzal nem lesz gond. Úgy tudom, hogy a tulajdonostársaknak elővételi joguk van. Ha az ügyvéd megkeresi őket a lemondással kapcsolatban, akkor nyilatkozhatnak róla, hogy xy paraméterekkel rendelkező építmény építéséhez hozzájárulnak. Meggondolhatják-e magukat, ha az építési engedélyt alá kell írni és mégse írják alá, tudok-e tenni valamit? Az előző nyilatkozatuk lehet-e mérvadó?
Köszönöm a választ!
Gond lehet belőle, ugyanis a terület egészére vonatkozik a beépítés mértéke. Figyelnetek kell egymásra a túlépítkezés miatt.
A beleegyezésük nélkül nem is tudsz építkezni.
Mindenképpen javasolnék egy írásos használati megosztást, mert közös tulajdon esetén, amit építesz, az is a közös tulajdon része lesz.
Ingatlant (telket) szeretnék vásárolni. Osztatlan közös tulajdonban van, 9 tulajdonosa van (Mindenkinek megvan a saját elkerített területe.). Az egyikük eladja a részét és az lenne a kérdésem, mielőtt megveszem, a többi tulajdonos előzetes beleegyezését kérhetem-e arról, hogy beleegyezzenek egy építkezésbe? Mi lenne a megoldás, hogy ne legyen gond belőle, ha építkezni akarok?
Előre is köszönöm a választ!
Ptk. 95. § (1) A tulajdonjog kiterjed mindarra, ami a dologgal olyképpen van tartósan egyesítve, hogy az elválasztással a dolog vagy elválasztott része elpusztulna, illetőleg az elválasztással értéke vagy használhatósága számottevően csökkenne (alkotórész).
Az épület főszabály szerint osztja a föld jogi sorsát.
Ptk. 113. § Ha az épület tulajdonjoga a földtulajdonost illeti meg, az épület tulajdonjogát csak a föld tulajdonjogával együtt lehet átruházni és megterhelni.
A 100. hrsz-út önállóan valóban nem árvereztethetik, a tulajdoni lapján biztosan szerepel az, hogy társasház és hogy a tulajdonjogot (albetéteket) egy másik számú tulajdoni lapon tartják nyilván.
Az árverezést elrendelő bírósághoz fordulj.
Ok, túlbonyolítottad. Társasházként működik, az épületek külön-külön albetétben, de vannak közös területek, így például a közös udvar.
Nem lehet egy árverést lefolytatni, ha külön albetétekben vannak, önállóan értékesíthetők.
Az udvar, a kert marad közös tulajdonban, ugyan úgy, mint egy társasház gépkocsitárolója, vagy bejárója, vagy ott is van közös udvar, annyi tulajdonostárs között, ahányan lakják az ingatlant.
Jogszabályi hivatkozást szeretnék kérni egy ügyben.
Röviden, adott egy ingatlan pl: 100.hrsz. szám alatt ez az ingatlan telek része, ami meg van osztva 22/40 hányadra és 18/40 hányadra. A 100/A.hrsz.-on ami a 22/40-es hányadra vonatkozik van egy ház (a 100/B hrsz is van egy ház, de ez nem fontos). Nos, ezt a házat vagyis a 100 és a 100/A helyrajzi számú ingatlant végrehajtás alá vonták és kitűzték az ingatlan árverés időpontját. Megjelentették a Végrehajtási Hirdetményt ,de két külön-külön lapon két külön-külön ügyiratszámon. Kérdeztem a Végrehajtót, hogy ezt két külön árverés keretében lesz értékesítve? A válasz meglepő módon az volt, hogy igen de egy napon, mivel a Bírótól két ügyszámként jött meg. A tulajdoni lap igen kusza én is több nekifutásra sikerült elennem rajta. Gyanítom, hogy az értékbecslő nem igen tudta, hogy mit kezdjen vele, ezért külön értékként állapította meg a becsértéket. Szeretnék elindulni az árverésen, de nem érzem, biztosnak ezt a választást, mert mi történik akkor, ha valaki a 100-as hrsz megveszi, és valaki más veszi meg a 100/A hrsz. Biztos vagyok benne, hogy az Ingatlan nyilvántartás szerint nem lehet két ügyként kezelni a dolgot (nem lehet a ház alól valaki másnak eladni a földet (ezt a józan gondolkodás mondatja velem)). Próbáltam jogszabályt keresni erre az esetre, hogy miért nem lehet külön-külön értékesíteni az ingatlant, de nem találtam Vht.-ben semmi ilyenre utalót. Milyen jogszabályra hivatkozzam az ingatlan árverésen, amivel el tudnám érni, hogy egy árverést folytassanak le a két Hrsz-re?
Választ előre is köszönöm
Így van, nem teheti meg, viszont szabhattok olyan feltételeket a szerződésben, ami csak nektek megfelelő, esetleg egy 3. félnek már nem.
értem köszönöm.
ha mondjuk jelentkezik valaki elővásárló az ajánlatomra,akkor az eladó nem léphet vissza az eladástól ,ha én "jóban vagyok vele" ?
vele lesz érvényes a nyilatkozatával együtt. = hatályos
Van egy 1994-es LV tv. a termőföldről. Abban le van írva, hogy mekkora területet szerezhetsz, illetve milyen értékben. Egyéb kötelező rendelkezéseket is tartalmaz, hogy mit kell tenni a termőföld vásárlásakor. Pld. a szerződésben nyilatkoznod kell, hogy a tulajdonszerzésed nem ütközik korlátozásba.
Egy kész szerződést kell készítenetek az eladóval, abban pontosan beleírva, hogy milyen összeget ajánlottál fel. Ezt kell kifüggesztetni az eladónak, vagy meghatalmazottjának a jegyzővel. Ha nem írtok bele összeget, az elővásárlásra jogosultak nem fogják tudni, hogy mennyiért vehetik meg. Meg egyébként is szabálytalan lenne.
A szerződésetek akkor fog hatályba lépni, amikor a jegyző leveszi a kifüggesztést és nincs ez idő alatt jelentkező. Ha viszont lesz olyan jelentkező, aki téged megelőz elővásárlási jogában, akkor az a szerződés, amit te kötöttél az eladóval, az már vele lesz érvényes a nyilatkozatával együtt.
szerintem félreérthető voltam,bocsánat érte.
az önálló intézésem addig terjed ki ,hogy az előre megszerkesztett ajánlatot ,(ami nem olyan bő mint egy kész adásvételi,csak az adatokat tartalmazza /személyes,föld/ + az elővásárlási jogosultságom fokozatát+tanuk),ezt kitöltjük az eladóval ,majd én beviszem kifüggeszteni és amikor lejár,azzal megyünk az ügyvédhez elkésziteni az adásvételit
ha ügyes lennék már nem kérdeznék annyit:))
Bátorságod zavarba hoz. :)
Az ingatlan adásvételét nem árt ügyvéddel intézni, már csak azért sem, mert egy megkötött szerződést nem szeretnek utólag ellenjegyezni.
A beviszem kifüggesztésre az ajánlatomat sem úgy megy, hanem a kész szerződést kell kifüggeszteni az összes feltétellel együtt.
A tulajdonostársaknak elővásárlási joguk van, mely jog megelőzi a földtörvényben felsorolt, törvény alapján biztosított elővásárlásra jogosultakat.
Ha eljárási hiba van az adásvételben, a földhivatal visszadobja és nem jegyzi be. Fontosak a határidők, a kézbesítések, tehát nem te viszed be, hanem tértivevénnyel közölsz, vagy futár útján.
A szerződési ajánlatod akár egy évre is szólhat, ebben te döntesz, úgyhogy nem tud lejárni, ha nem akarod.
Tudom, hogy ügyes vagy, de ezt nem lehet ügyvéd nélkül végigcsinálni. :)
igen egyedül,ha a későbbi ügyvédet nem nézzük:)
amugy az ajánlatot hány napon belül kell bejuttatni,ha ugy döntök hogy beviszem?
ha megvárom az elsőnek a földhivatali bejegyzését gondolom a 2. ajánlat el is veszti a hatályát az időeltelés miatt,tehát nem is érek már vele semmit?
A másodikkal várj, amíg az elsőt bejegyezteted a földhivatalba, mert az ilyen ügyekkel elég sok eljárási hiba szokott lenni.
Csak a földhivatali bejegyzés keletkeztet tulajdonjogot, attól kezdődően leszel te is tulajdonostárs.
Jól gondolom, hogy egyedül intézed a szerződéseket?
köszönöm szépen.és ha van kifüggesztve hirdetményem és időközben történik egy ujjabb megállapodásom másik tulajjal is ,akkor azt már ne tűzzem ki a hivatalba,hanem várjam meg mig az első lejár ,menjek az ügyvédhez az elsővel és utána már a 2.-at is simán csak ügyvédhez vigyem?
köszönöm a választ üdv pamko
Ha nem vagy tulajdonostárs, akkor igyekezz bekerülni,.... ez után már nem szükséges a kifüggesztés, külön-külön meg tudsz állapodni teljesen titokban.
Üdvözlöm Ügyvédnő/úr!
az lenne a kérdésem ,hogy osztatlan tulajdonú szántó esetén ahol kb 20 tulajdonos van.Elég nehéz emberek,+ széjjelhúznak meg egyebek.
Megszeretném venni mindegyiktől a tulajdonát,de nem összehangolva hanem külön-külön....lehetséges-e jogilag ,hogy a kifüggesztett vételi ajánlat tételnél mindegyik eladóval külön megegyezve ,eltérő vételi ajánlatot tegyek ,tehát kivel-kivel hogy tudok megegyezni?
Magyarul eltérne egymástól a vételi ajánlatokban (ami időpontban sem egyszerre van)az aranykoronánkénti egységár?
előre is köszönöm a választ:pamko
"Számomra azért nem tiszta a dolog még mindig, mert azt a felvilágosítást kaptam, hogyha nem a terv szerint építtették a házat akkor ha jól emlékszem 2 éven belül az önkormányzat jegyzőjénél kell bejelentést tenni azután pedig peres úton."
Ha ilyen felvilágosítást kaptál, akkor az rossz volt. Ebbe az utcába nem menj be, mert ez zsákutca. Ha a tervtől eltérően építették a házat, és mégis kapott használatbavételi engedélyt, akkor max 10 munkanapon belül fellebbezhettél volna. Jogerős határozat ellen már sehova sem mehetsz, max az ügyészséghez, ha bizonyítani tudod, hogy bűncselekmény elkövetésével került kiadásra az engedély. Ez pedig így első ránézésre nem fog menni.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02