Osztatlan közös tulajdon


Kenderice # 2007.05.08. 13:52

Ha a telek osztatlan közös tulajdonban van az azt jelenti, hogy az adott helyrajzi számú területnek több tulajdonosa van mégpedig olyan formában, hogy nincs meghatárova az, hogy a terület melyik része kié. Osztalan közös tulajdonban lévő ingatlanban tulajdonrészt vásárolni a legnagyobb butaság. Saját magamról tudom és nagyon érvényesül itt a mondás, miszerint "Közös lónak túros a háta"!
Persze ha minden tulajdonostól megveszed a tulajdonrészét, akkor az már csak a tiéd lesz.

csalandor # 2007.05.08. 10:19

Házvásárlás előtt állok. Az ingatlan, amit szeretnék megvenni, közös osztatlan tulajdonú telken van. Mit jelent ez? Valakinek van egy nagy telke, nem kell neki olyan nagy, eladja, arra építkezik X. Aztán X eladja a házat, én pedig zsákbamacskát veszek.(?) Most egy kissé elbizonytalanodtam a vásárlással kapcsolatban. Mire kell figyelnem? Amit venni szeretnék, az az én tulajdonom lesz egyáltalán?

Roni04 # 2007.02.04. 13:58

Egy pillanat. A leírtak alapján nem az utca nevével és a házszámmal volt probléma, hanem azzal, hogy a családi ház nincs külön tulajdonban. A házszám és a helyrajzi szám két különböző dolog.

erzsokae # 2007.02.04. 13:24

Köszönöm ismét.
Azt hiszem, ez jó ötletnek tűnik.
És akkor jöhetnek az okmánycserék :))))))))))

gitron # 2007.02.03. 19:25

Ha az ingatlan két utcával határos és - mint ahogy jelezted - csak az a probléma, hogy nincs külön címetek, akkor egyszerűen azt kell kérni a polgármesteri hivataltól, hogy állapítsa meg az ingatlan házszámát a másik utca felől is.

Egyébként azt, hogy adott helyen egy teleknek milyen méretűnek, terjedelműnek alakúnak, stb. kell lennie a helyi építési szabályzat írja elő, ami önkormányzati rendelet. De nem teljesen a saját fantáziája alapján teszi ezt az önkormányzat, mert vannak országos érvényű településrendezési szabályok, amik az önkormányzat szabályozási lehetőségeit bizonyos keretek közé szorítják.

Roni04 # 2007.02.03. 18:48

attól még lehet próbálkozni, veszteni való nincs...:)

erzsokae # 2007.02.03. 18:34

Köszönöm a segítséget.
Mint mondtam, minden külön van, és csak a cím az, ami gondot okoz.
Köszönöm mégegyszer.

Roni04 # 2007.02.03. 16:00

Sajnos nem.....egyébként teljesen megértem a felháborodásodat. Nekem is ilyen ingatlanom van, csak mi társasház tulajdont hoztunk létre, és így quasi külön tulajdon jött létre. Legalább a családi házakra nézve. Mi sem tudtuk megosztatni.

Közigazgatási hivatalhoz lehet fordulni, de öszintén szólva nem hiszem hogy túl sok eredményt elérnétek sajnos.

erzsokae # 2007.02.03. 15:40

No és a közérdek az nem egyenlő azzal, amit ésszerű lenne itt több embernek????
Nincs feletes szerv, ahová fordulni lehet???
Köszönöm a segítséget eddig is :)))
Az önkormányzat,ra a képviselő testületre hogyan lehet észérvekkel hatni???

Roni04 # 2007.02.03. 14:22

Egyébként mindkettő kérdésedre a válasz: a képviselő testület hatáskörébe tartozik. A döntés általában azon alapszik, hogy a közérdek mit akar, és a település rendezésbe hogy illik bele a terv.

Roni04 # 2007.02.03. 14:18

Valószínű, hogy azért engedélyezték az építkezést mert a teleknek mind a kettő végén van utca. Ez azonban önmagában véve nem elegendő ahhoz, hogy a telek megosztásra kerüljön.
Az, hogy mekkorának kell minimálisan lennie egy építési teleknek, ahhoz hogy külön hrsz-ra lehessen tenni, a mindkenkori önkormányzat (képviselő-testület) döntésén alapszik sajnos.

erzsokae # 2007.02.03. 14:13

No és azt, hogy a helyi építkezési szabályzat ezt miért engedte meg, hogy odaépítsenek a gyermekek, azt nem lehet kifogásolni.???
Már amennyiben a telek valójában megosztva is bőven kiad két külön telket.
Nem lehet hivatkozni a kellemetlenségkre, no meg arra, hogy valójában itt minden külön van, de mégse....
A helyi önkormányzat határozata mitől függ???
Ki határozza meg nekik, hogy ez ennyi és anyni négyzetméter lehet???

Köszönöm a segítséget!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.02. 18:53

Erzsokae. Egyszerű. :)
Csak a helyi építkezési szabályzatot kell módosítani.

Viccet félretéve: nem sanszos a dolog.

Vikusz77 # 2007.02.02. 18:43

Amatőr kösz a tanácsot!
Eladásra kerül az egyik lakás az ingatlanban és nem tudom miféle ember veszi majd meg, ezért akartam szerződést kötni és ezért aggódok.
De a kérdés még áll hogy ha nincs a rajz oldalán keltezés, érvényes-e? És ha nincs rajta(mert az ügyvéd elfelejtette esetleg) és az összes példányra(rajz mellé) tollal mi ráírjuk akkor az jogilag rendben van-e?

Visszamenni az ügyvédhez e miatt macerás lenne(tulajdonosokat így is nehéz volt odarángatnom).

Vikusz

erzsokae # 2007.02.02. 18:13

Kedves Hozzáértők!!

Én is szeretnék valamilyen okos tanácsot kapni.
Öt évvel ezelőtt vásároltunk egy szép nagy családi házat. A telek, amin ez a ház van, 1250 négyzetméter alapterületű. A telek másik végében egy másik ház van, egy kockaház. Az előttünk lakó tulajdonosok szülők és gyermekek voltak, akik a telek végében építkeztek, így az két utcára nyílik.
Amikor megvásároltuk az x utcára nyíló szép házat, akkor derült ki, hogy helyrajzi szám szerint nem megosztható , mivel egy kisváros zöldövezetében helyezkedik el.
Külön-külön 625 négyzetméter a két telek, amit ügyvéd által jogilag méterre pontosan megfeleztünk, így elkelt időközben a szülők által lakott ház is.
A város központjában akár feleekkora telkek is vannak :))). Mi azt a választ kaptuk az önkormányzat illetékes hivatalától, hogy ezt (bármekkora nagy is külön-külön), nem lehet megosztani.
A gáz, a víz, a szennyvíz, a villany kölün-külön csonkon és órán jön be, tehát ezzel semmi gond nincs, a telek közepén kerítés húzódik, a bejárat egyik egyik utcára néz, a másik a másikra. ( ám mi y utcára nyílunk, és x utca/b a számunk mégis, így senki soha nem talál meg minket, ha cím alapján keres. Számos gondunk volt már ebből, a szervizszolgálattól a postán keresztül, a legapróbbkig.).
szóval gond nincs vele, de azért mégis szeretnénk megpróbálni mégegyszer helyrajzi szám szerint is különválasztani.
Hol és miként lehetséges ez??
Hol lehet ezt esetleg felülbíráltatni??

Köszönöm előre is a segítséget!

amatőr # 2007.02.02. 17:41

Ha ennyire bizalmatlanok vagytok egymással szemben, a megosztási vázrajzot is lássátok el keltezéssel, aláírással és kérjétek meg az ügyvédet, hogy jegyezze ellen. A szerződésben pedig hangsúlyozzátok ki, hogy .... (szerződés mellékletét képező) "keltezéssel, aláírással és ügyvédi ellenjegyzéssel ellátott megosztási vázrajz" szerinti használatban egyeztek meg.

Vikusz77 # 2007.02.02. 17:35

Sziasztok!
Osztatlan ingatlan esetén a használat megosztási szerződéshez(ügyvédnél kötött) készített megosztási rajz lapján(azon a papíron amin a rajz van) kell-e szerepelni az ügyvéd ellenjegyzésének(pecsét, aláírás?), és kell-e a rajz-lapjára keltezés(ráírni hogy pl : Budapest 2007 jan 31), vagy keltezés nélkül is érvényes?
Ha nincs dátum a rajzon elvileg pl egy régebbi, a tulajdonosok által aláírt rajzot is hozzátehetne a szerződés zsöveges része mellé az egyik tulajdonos ha akar nem? (ilyen rajz nincs senkinél, de azt szeretném ha minél támadhatatlanabb lenne a szerződés)?

Rövidebben : kell a rajzra is a keltezés(a szöveges rész utolsó oldalán természetesen van már), vagy anélkül is érvényes?
A szerződés már készen van, de csak holnap tudom megnézni hogy is van benne(nincs nálam) és felvetődött bennem ez a kérdés, ami idegesít hátha rosszul csinálta az ügyvéd.
Vikusz

_Lala_ # 2006.11.27. 10:15

Irány az önkormányzat építési osztálya, ott elmondják az erre vonatkozó szabályokat, mihez milyen engedély kell, stb.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.27. 10:14

Ajaj. Fuss neki mégegyszer, légy szíves!Például ennek a gyöngyszemnek: „osztatlan közösbe megosztani a telket
De van ott még egyéb is.

Vicus70 # 2006.11.27. 08:58

Sziasztok!

Segítsen nekem valaki abban , hogy a férjemnek van egy telek rajta egy 12 hosszú parasztház és mellette egy 10*10-es téglaház. Mi szeretnénk a parasztházat lebontani és hellyette akkorát építeni. A parasztház melléképületként szerepel a rajzon. De hogy ennél érdekesebb legyen a dolog én ezt lakóépületként szeretném használni és osztatlan közösbe megosztani a telket ez miatt és ezt a részt a saját nevemre íratni.
Mi kell ehez!

_Lala_ # 2006.11.24. 13:57

Közterületen nem, mivel a KRESZ így rendelkezik. A magánterületeden úgy parkolsz, ahogy jólesik.

Gemma # 2006.11.24. 12:59

Köszönöm a válaszokat!

Parkolhatok a saját kapubeállómban?
Gondolom nem, mert esetleg baj esetén a tűzoltók, vagy a mentők nem tudnak bejönni. Jól gondolom?

ObudaFan # 2006.11.23. 17:49

Ezért lenne jó megosztani a közös tulajdont, ha máshogy nem, perben. Jó eséllyel még nőne is az összérték.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.23. 16:53

Nem szomszéd az, hanem tulajdonostárs. Amikor belevágtál, nem tudtad, hogy osztatlan közös tulajdon?

Gemma # 2006.11.23. 15:31

Tehát, ha egyelőre a megosztás nem megy, a hatóság kötelezhet engem arra, hogy a szomszédok csapadékvizét elvezessem, és ha nem akarnak hozzájárulni, ennek költségét egyedül viseljem? (különben nem költözhetek be)