Osztatlan közös tulajdon


foglaltnick # 2024.01.31. 16:54

Tanács kellene.Adott egy megyeszékhelyen lévő tanya az enyém 5/6 a telekszomszédé az 1/6 tulajdon amit azért vett meg 20 éve,hogy összevonassa a saját telkével.Most végre bírósági perrel fenyegetve végre hajlandó foglalkozni a dologgal és felajánlotta,hogy vegyem meg az 1/6 részét ami 450m2 1 millióért,mert már nem karja összevonatni! Ez egy szántó művelési ágú terület ami ráadásul a katonai reptér miatt valami légügyi védterület tehát építeni se lehet rá. Az egész terület 1.8 aranykorona értékű szántó és a legszebb a dologban,hogy a saját telkére csak úgy tud behajtani ha azt a telket használja amiből 1/6 rész az övé ez az útként használt terület majdnem akkora mint a terület amit megvett.Szóval három kérdésem lenne 1.ha összevonatná a saját telkével azt a részt mérnék hozzá ami a közúttal összekötné és határos az övével? 2. ha bírósági úton kérném a közös tulajdon megszüntetését annak a költsége és az értékbecslés szerinti ár elérheti az 1 milliót? 3. hogy járnék legjobban nyilván az összevonás költsége nem kevés ezért nem akar foglalkozni vele,persze a perköltség és az ügyvéd sem lesz kevés nekem ezért kellene valami tanács merre induljak nekem max.500 ezret érne meg a nyugalom annyiért nem adja. Mi lenne a legjobb megoldás nekem?

Majordomus # 2024.01.20. 21:16

Ha van annyi pénzed hogy ki tudod vásárolni a részét.

osztap # 2024.01.19. 20:01

Lehet használati megosztást többségi tulajdonosnak kikényszeríteni akár bírósági úton?
A bíróságtól ítéletet kaphatsz, ami a használat rendjét szabályozza. Hogy abból mit tudsz napi szinten betartatni, az egy másik kérdés.
Azért lehet, hogy egyszerűbb a közös tulajdon megszüntetését kérni, ha már a bíróságra mész. Mert amíg az fennáll, addig lehet súrlódás a tulajdonostárssal.

L.Kelemen # 2024.01.19. 19:09

Zoltannus: összekveredhetett az infó az előző kérdezővel, én többségi tulajdonos vagyok egy ingatlanon (telek + ház). A kisebbségi tulajdonossal problémák adódtak, így szeretnék vagy használati megosztást, vagy időbeli korlátozást, ennek derítem fel a terepet.

Zoltanuss # 2024.01.19. 18:43

L.K...
Az tiszta, hogy az ingatlant mindenki szabadon használhatja, tulajdoni hányadától függetlenül, azaz területi megkötés nincs akkor sem ha....” Egyáltalán nem tiszta.Egy ingatlan sok mindenből áll. Telekből, a telken különféle felépítményekből..pl. lakó terek, közművek, utak, kerítések stb..
Az első tulaj (vagy tulajdonosok )a használatot térben és időben szabályozhatják és ez a szabályozás a belépő új tulajdonosra is érvényes...ha elfogadja.

Nyaraló. Egyelőre érdeklődöm hogy működik, milyen jogaim vannak.

Azt meg lehet osztani térben és időben.

Térben ha elég nagy és időben pl.az év első felében az A a másik felében a B. Aztán változhat a sorrend.

Mindent lehet, csak meg kell egyezni Aztán a megegyezést dokumentálni.

Milyen jogaid vannak? Egyenlőre semmi. Ill.annyi amennyit az eladó résztulaj megenged...megnézheted, esetleg javaslatot tehetsz a maradó tulajdosnak erre arra.
A ha maradó résztulaj elzárkózik... nem hajlandó kommunikálni, jobb kiszállni a buliból. Az ilyen közös tulajnál mindig a meglévő tulajdonos társak jogosultak bármilyen szabályozásra. Az érdeklődő csak súghat hogy a vétel után neki is előnyös legyen.
A másik út a vélt vagy valós erőfölény.
Anno -76 ban a közeli hozzátartózóim örököltek egy a bosnyák téri piac tő szomszédságában. kb.180 nm-es telken 3 db 35 nm-es.
lakás Szoba, konyha, villany, falikút, kémény.WC hátul -közös.A közlekedés viszont kitűnő.7 -es busz család.

Mivel csak én rendelkeztem olyan munkahellyel ahol a telefon hozzáférés korlátlan volt...én fogadtam és igazítottam el az érdeklődőket.
A végén már untam a sok naiv kérdést. Pl. egy új asszonyka érdeklődött mi a fűtés? Mondám atom máglya.
Végül kb. 1 hónap után egy kocka ladás kisebbségi aranyláncos 6 gyűrűs fiatal ember vette meg.
A 3 lakásból csak egy volt üres. A másik kettőben laktak. Egy volt cs.tag és egytanácsi lakhatási joggal felruházott matuzsálem. Mondom a fiatalembernek itt lakók is vannak. Mondá, nem problem...eltakarítjuk őket.Félév után csak a vevő volt ott a népes családjával.

L.Kelemen # 2024.01.19. 18:29

Sziasztok, még egy kérdés. Lehet használati megosztást többségi tulajdonosnak kikényszeríteni akár bírósági úton?

Zoltanuss # 2024.01.19. 17:48

Később ezt használati szerződéssel vagy hivatalos telekmegosztással szentesítenénk

Ne később , hanem az adásvételiben egyidejűleg!

Pl. így" Én Kutymas / szül. .......... stb/ megvásárolom a Kutyfalvi u. lévő ............. hrsz számú ingatlan 1/2 tulajdoni hányadát.Ez a tulajdoni hányad a mellékelt vázrajzon a szomszéd telekhez ( a saját telkemhez közelebbi rész ).

Elviekben felezni kell az építményt is nem csak a telket Lényeges még hogy mindkét résztulaj és a vevő is aláírja.... azaz beleegyezzen.

L.Kelemen # 2024.01.19. 16:54

osztap: Köszi. Nyaraló. Egyelőre érdeklődöm hogy működik, milyen jogaim vannak.

osztap # 2024.01.19. 16:46

L.Kelemen,

Időbeli megosztást a bíróság akkor szokott elrendelni, ha az életszerű. Például egy üdülőnél. Mi a konkrét problémád?

L.Kelemen # 2024.01.19. 15:01

Sziasztok, hasonló cipőben járok egy osztatlan közös tulajdonú ingatlannál. („A tulajdonostársak mindegyike jogosult a dolog birtoklására és használatára; e jogot azonban egyik tulajdonostárs sem gyakorolhatja a többiek jogainak és a dologhoz fűződő lényeges jogi érdekeinek sérelmére.”)
Az tiszta, hogy az ingatlant mindenki szabadon használhatja, tulajdoni hányadától függetlenül, azaz területi megkötés nincs akkor sem ha csak 1 százalékot birtokol valaki, de mi van az időbeli megoszlással?
A fenti példával élve, egy kis hányadú tulajdonos akár egész évben is használhatja az ingatlant? Van bármi jogi rendelkezés ilyen esetekben?

Majordomus # 2024.01.16. 20:58

Arra is..
Mielőtt egveszed a 2 tulaj ezt rendezze le rgymás között hogy ne neked kelljen emiatt veszekedni.

kutymacs # 2024.01.15. 22:48

"Figyeljen oda az ügyvéded a szerződésre."

A használatira szerződésre gondolsz?

Majordomus # 2024.01.15. 20:50

Figyeljen oda az ügyvéded a szerződésre.

drbjozsef # 2024.01.15. 05:46

kutymacs,

Másról beszél.

Ha tulajdonostárs leszel, ugyanolyan jogod lesz használni az ingatlant (ha tehermentes a részed), mint a másik tulajdonosnak. Ptk. 5:74.§

A tulajdonostársak mindegyike jogosult a dolog birtoklására és használatára; e jogot azonban egyik tulajdonostárs sem gyakorolhatja a többiek jogainak és a dologhoz fűződő lényeges jogi érdekeinek sérelmére.

Ha ebben akadályoz, vagyis nem enged be mondjuk, akkor használati díjat követelhetsz.

Amiről osztap írt, az az, hogy HA kéred a közös tulajdon megszüntetését, akkor annak lehet egy olyan - viszonylag ritka, csakis indokolt, különleges esetben - esete a Ptk. 5:84.§ (4) bekezdés szerint, hogy a közös tulajdont megszüntetik, tied lesz 1/1-ben a tulajdonjog, DE a bent lakó tulajdonostárs használati jogot kap. Csak ez esetben lehet ilyen.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

kutymacs # 2024.01.14. 23:55
Köszi Major! Még vacilál az eladó az áron.... egyelőre nem dölt el, hogy lesz -e vétel.....-
  • osztatlan közösben ugye speciális az ár. ----- ezt előző kérdésedre.
Majordomus # 2024.01.14. 21:25

Nem. Ezt jelenti a használati jog.

kutymacs # 2024.01.14. 21:13

" A volt tulajdonostárs használati joga a haszonélvezethez hasonló jog, a legfontosabb különbség, hogy a gyakorlását másnak nem engedheti át.

Hát ez azért érdekes dolog és lehet rosszul értelmezem de nehéz rosszul értelmezni. Tehát azt akarod mondani, hogy ha én egy adott lakásba vagy házba "bevásárolom" magam 50% -ban akkor nem lesz jogom ugyanúgy használni mint a másik 50% -os tulajdonosnak? (Nyilván nem életszerű de jogilag.) -
  • Eleddig mindenki akivel konzultáltam azt mondta, hogy de..... Vagy másról beszélünk? Te lehet, hogy a használati megosztás átruházásáról írtál, nem?
Majordomus # 2024.01.13. 22:52

Nos, akkor megveszed ?

osztap # 2024.01.13. 07:37

Viszonylag fiatal, önálló keresettel rendelkezik
Akkor tényleg kisebb az esélye.

Jó de akkor nekem is lesz használati jogom, ha jól értem... miért csak neki?
Neked nem lesz. Mert Neked 1/1 tulajdonjogod lesz. A volt tulajdonostárs használati joga a haszonélvezethez hasonló jog, a legfontosabb különbség, hogy a gyakorlását másnak nem engedheti át. Olvasgasd a Ptk. 5:159. §-t.

kutymacs # 2024.01.12. 21:49

Osztap:
"Ezt még majd körüljárom. Amúgy nem masszív alkoholista . Viszonylag fiatal, önálló keresettel rendelkezik és kérdéses hogy a "használati jog" megállja -e a helyét. Jó de akkor nekem is lesz használati jogom, ha jól értem... miért csak neki?

Majordomus # 2024.01.12. 20:48

Szerintem 38 éves masszív alkoholista....

osztap # 2024.01.12. 19:42

ha nem akkor tulajdon megszüntetési perre kell vinni az ügyet
Azért arra vigyázz, hogy ha a bentlakó öreg, beteg, szegény, stb., azaz méltányos érdekét sérti, ha el kellene költöznie, akkor a bíróság használati jogot alapít a javára, Ptk. 5:84. § (4). Akkor holta napjáig nem tudod onnan kitenni, hiába leszel az 1/1-es tulajdonos. Szóval, óvatosan.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.01.12. 18:02

használati szerződésben lehet -e esetleg az erről való lemondásról nyilatkozni.
Érvényesen nem.

kutymacs # 2024.01.12. 16:19
Köszönöm a választ. Ezt akartam tisztázni. Ha ők (jelenlegi 2 tulaj ) használati megállapodást köt és én megveszem az egyik fél 50%-s tulajdonát akkor a használati megosztási szerződés rám lesz érvényes. Ez eddig is tiszta volt. Az, hogy attól hogy használati megállapodást kötnek attól még mindkettőnek megmarad az elővételi joga az most kitisztázásra került. ---
  • Bár kérdés még mindig, hogy erről használati szerződésben lehet -e esetleg az erről való lemondásról nyilatkozni. Elképzelhető, gondolom én.

Majodomus - kérdésére konkrétan válaszolva : A "távol levő " tulajdonostárs részét szándékozom megvenni , illetve nem tervezném a bent lakót kimozdítani. A cél az lenne, a "bentlakóval" megállapodjunk, hogy ő kapja a házat egy kissebb telekrésszel , én meg a saját telkemhez közel álló telekrészt. Később ezt használati szerződéssel vagy hivatalos telekmegosztással szentesítenénk. Ez utóbbi ezen második telekrész "szigetszerű" elrendezése miatt valószínűleg nehezen járható de még ez is szóba jöhet.

Feltételezem hogy hajlana a megegyezésre a "bentlakó" tulajdonostárs de ha nem akkor tulajdon megszüntetési perre kell vinni az ügyet.

Az ügyvédem javaslata szerint a területben való tulajdonszerzés a legjárhatóbb út. (Vagyis a "távollevő" tulajdonrészének megvétele.

Majordomus # 2024.01.11. 20:17

Ha a bent lakóét,akkor hogy rakod ki onnan?