Osztatlan közös tulajdon


Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.05.14. 06:47

Nem Krisz, ez több dolog volt!

Képletesen leírom.

Tegyük fel 9 millióba kerül az ingatlan.
Ebből 3 mFt jár édesanyádnak, a fennmaradó 6 m Ft-ból jár neki a haszonélvezeti jog értéke után, ki kell pontosan az életkorának megfelelően számolni, durván vegyünk 1,5m Ft-ot.
A 4,5 mFt-on osztoztok a nővéreddel.

Ha értéknövelő volt az a beruházás amit az ingatlanra ráköltöttél, annak arányos részét kérheted a többi tulajdonostárstól, függetlenül attól, hogy ki lakott bent az ingatlanban. Eladásnál az számít, hogy ez növel-e az értékén.

A nővéred kifizetése a rendes adásvétellel bonyolódjon, tulajdonbejegyzéssel stb.

magyarm # 2008.05.14. 16:05

A következőről szeretném kikérni a véleményeteket:

Adott 2 osztatlan közös zártkerti ingatlan, amelyek egymás mellett vannak Mindkettőből egy illető vásárol bizonyos hányadot. A másaik tulajdonossal létrejön egy megosztási szerződés, sőt az engedély is megvan a telekfelosztás módosítására, de ez mégis elmaradt... Ekkor 1991-et írtunk. Azóta a másik tulajdonrész gazdát váltott. Van-e mód egy megosztási határ menténi felosztásra és a másik 2 telek egyesítésére? (Az eredeti adásvételi szerződésben rögzítve van, hogy az első vásárló a nyugati határtól számított rész veszi meg.) Érvényben lehet még a megosztási szerződés?

ObudaFan # 2008.05.14. 19:31

Érdemesebb más oldalról megközelíteni a kérdést. Ha az a telek a helyi szabályok szerint megosztható, akkor szerződés nélkül is lehet kérni a természetbeni megosztást. Ha pedig a helyi szabályok szerint nem osztható meg, akkor a szerződés is hiába.

habor # 2008.08.05. 14:21

Kedves Mindenki,

tisztán szeretnék látni az alábbi problémámban:

10 lakásos házban lakunk (1999-ben épült), és mindmáig nincs használatbavételi engedélyünk (mivel Ántsz hozzájárulás hiányzik a garázsra), emiatt nem is vagyunk társasház. Az egyik lakó árulja a lakását, de nem túl forgalomképes, mivel a telekkönyvben az egész ház üres telekként van feltüntetve, és a vevőjelöltek nem tudnak hitelt felvenni rá.

Azt hallottam, hogy az "Épületfeltüntetési vázrajz" megoldaná ezt a problémát, és hitelképessé tenné a lakásokat.
Érdemes-e megcsináltatnunk, vagy annak előfeltétele a haszn.engedély megléte?

előre is köszönöm a segítő hozzászólásokat

nanemaaa # 2008.08.05. 16:59

magyarm
A róka fogta csuka tipikus esete áll fenn. Szerződés nélkül hiába a telekalakítási emgedély, és fordítva.
Mivel a szerződés önmágabn tulajdonjogot nem keletkeztet, mivel a tulajdonjog az ingatlannyilvántartásban történő bejegyzéssel jön létre, így szerintem a régi szerződés önmagában kevés lesz. Az új tulajdonossal új szerződést kell kötni.

nanemaaa # 2008.08.05. 17:05

habor
Az épületfeltüntetési vázrajz önmagában kb annyit ér, mint ha lefényképezed az épületet.... csak az utóbbi kicsit olcsóbb. Épületfeltüntetés az ingatlannyilvántartási bejegyzéshez szükséges, de ahhoz meg kell az építésügyi hatósági engedély is.

Öszel # 2009.05.25. 16:29

Üdvözlet!
Van egy kis falu, ahol a földek és erdők osztatlan közös tulajdonban vannak, és van egy tulajdonos, aki eladná nekem, és amikor a vásárlás folyamatáról kérdeztem a helyi polgármestert, kitérő válaszokat adott, mintha nem is lehetne megvenni, amit nem hiszek el. Ezért szeretném megkérdezni, hogy vehetem meg Jóska bácsitól a földjét, milyen lépéseket kell tennem ez ügyben.
Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.05.26. 07:25

Pedig gyakorlatilag ez az igazság: valószínűleg nem tudod megvenni. Annyi embernek van rá elővásárlási joga, hogy szinte esélytelen vagy.
De ha nagyon akarod, megpróbálhatod. Keress meg egy ügyvédet, az majd tudja, hogyan kell.

picur10 # 2009.06.06. 20:42

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni ezzel a témával kapcsolatban. Feleségem örökölt több osztatlan területet, de némelyik annyira kis értékű, hogy többe kerülne a tulajdoni lapra rávezetés (6000 Ft). Lehetőség van egyes földterületeket felajánlani pl. az államnak úgy, hogy előtte nem fizettük ki a fenti díjat? A hagyatéki tárgyalás már megvolt..

Köszönöm!

monalisa1 # 2009.06.06. 21:22

Utólag már nem lehet csínálni semmit, a tulajdonjogot be kell jegyeztetni.

Valamelyik földszomszédnak fel kell ajánlani a parcellát megvételre, vagy akár ingyen is neki ajándékozni - ha meg akartok szabadulni tőle.

Sajna, mível ingatlan tulajdonának adásvételéről ill. ajándékozásáról lenne szó, ügyvéd az ügylet(ek)hez szükséges.

Zárójelben: lemondáskor a gyermek örököl (= egyenesági rokon), ha nincs akkor a testvér (= oldalági rokon) örököl, és ha egyiknek-másiknak sem kell, vagyis mindenki lemond az öröklésről, csakis akkor örököl az állam.

"Lisa"
laikus hozzászóló

picur10 # 2009.06.07. 12:45

Nem is olyan egyszerű ezek szerint megszabadulni egy darab földtől...
Akkor a hagyatéki tárgyaláson lehetett volna egyes területekre nemet mondani? Vagy az örökségből nem lehet "szemezgetni" ilyen esetben sem?

monalisa1 # 2009.06.07. 14:31

Az örökségből "szemezgetni" nem lehet, vagy visszautasítja az egészet vagy kénytelen felvenni az egészet.

Nem értem, a közjegyző miért nem hívta fel erre a figyelmet?!

Wendelin # 2009.06.11. 19:01

Üdv mindenkinek! Segítséget szeretnék kérni.
A megvásárolt osztatlan közös tulajdonú ingatlan hitelügyintézésénél használati szerződést kér a bank.
A telken két különálló családi ház van, az enyém lesz a hátsó, nyeles bejárattal, kerítés elválasztás és külön kapubejárat rendben megvannak.
Az ingatlan új építésű, az utcafronti első háznak még nincs tulajdonosa, jelenleg is hirdetik.
A megosztási szerződést az ügyvédnek már most el kell készítenie, mikor megveszem a kivitelezőtől az ingatlant? Mit kell tartalmaznia egy ilyen szerződésnek, mire kell figyelni, lehet mintát találni ehhez? (Az ingatlan tulajdoni hányad és a telekrész benne van a szerződésben és egy földhivatali változási vázrajz is a birtokomban van, melyen jelölve van a megosztás.) Köszönöm!

Grád András # 2009.06.11. 19:33

Kedves Wendelin!

A bank állam az államban, és a jogászainak a szűken vett bankjogot leszámítva általában tudás nem homályosítja el szárnyaló fantáziáját, velem már az is megesett, hogy az általam készített házassági vagyonjogi szerződést azzal küldték vissza, hogy nics benne, hogy a felek a közös vagyont a jövőre nézve osztják meg :-) (Mondjuk a múltra nézve nem is tudnák, de ezt hagyjuk.) Szóval velük kellene tisztázni, mit is szeretnének, mert ebből amit leírt, nem világos.

Egyébként meg az Ön helyében hatszor meggondolnám, hogy megvegyek-e egy osztatlan közös tulajdonban álló ingatlant, mert rengeteg problémának néz elébe. Az elővásárlási jogtól a hitellel megterhelésig stb. Úgyhogy ha fennállnak a feltételei inkább vagy meg kellene osztani, vagy társasházzá alakítani. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Wendelin # 2009.06.12. 17:18

Kedves András!
Köszönöm a választ. A megosztásról azt mondták, hogy sajnos nem járható, mert akkor az elől lévő háznak túl kicsi lenne a területe, szóval ezért nem lehet önálló egyik telekrész sem. A társasházzá alakulásnak nincs akadálya, csak gondolom, majd a jövőbeli tulajdonossal kell megegyeznem. A bank a kapubejáratot hozta fel példának, hogy pl. ezt is le kell írni egy megosztási szerződésben.
Üdvözlettel: Wendelin

nanemaaa # 2009.06.15. 11:43

A jelenlegi tulajdonosok is alapíthatnak társasházat. Az új tulajdonos pedig már tisztázott feltételek mellett dönthet, hogy beszáll-e.

beaber # 2009.06.15. 12:43

A problémám a következő:
Az egyik ismerősöm osztatlan közös tulajdonú családi házban lakik 2 külön bejáratú ( utca sarkon van maga az épület) családi ház,közös udvar. Kb 20 évig volt az udvaron kerítés, erről annak idején papír is készült a szomszéd akarta,mivel lett mégegy bejárat építve, most azonban lebontotta,az ismerősöm udvarrészére bejárkál,sőt ott szeretne beállni az új kocsijával, elég lehetetlen a helyzet ,nem igazán lehet velük együtt élni . A jegyző már határozatában birtokháborítást is megállapított Jelenleg bírósági per van folyamatban ,az ismerősöm indította a per tárgya: ingatlan használati mód szabályozása.
Erre kéne valami megoldás már kb 1 éve folyik a per, elvileg tudom,hogy a közös tulajdon legtöbb helyen nincs elválasztva kerítéssel,de a szomszéddal nem lehet együtt élni, és edig volt kerítés. A következő beadványban mire leehtne hivatkozni (Tv, Bh, stb)
Ha valaki tud várnám az ötleteket

LordVader80 # 2009.06.19. 01:19

Tisztelt Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni alábbi ügyben: Édesanyám valamint testvére közös tulajdonában van egy balatoni ikernyaraló. A nyaraló teljesen össze van nyitva, egy villanyórával, egy vízórával stb, fizikailag ketté osztani nemigen lehet. Nagynénémnek van egy most 42 éves skizofrén lánya (unokatestvérem), aki ellehetetleníti a mi családunk lenti nyaralását. Agresszív, kezelhetetlen, és félelmetes is egyben. Mint a filmekben szereplő legrosszabb pszichopaták. Testvéreim és édesanyám is évek óta nem mertek lemenni. Nagynéném -aki a gyámja- elzárkózik attól, hogy kifizessük az ő részüket, és attól is, hogy ők kifizessenek minket. A nyaraló közben romlik, elhanyagolják, a skizofrén unokatestvérem úgy védi, mintha a saját vára lenne. Egy példa: Kb 6 évvel ezelőtt ki szerettük volna festeni a mi oldalunkat, megvettünk mindent hozzá. Éjjel a festéket kiöntötte, a glettanyagot szétszórta, a szerszámokat kidobta/eltűntette. Vagy pl néztük a tv-t, egyszercsak bejött, elkezdett üvölteni, hogy mi az hogy mi tv-t merünk nézni, odament a tv kábeléhez, fogott egy kést, és elvágta a zsinorját...
Mit lehet tenni ez ügyben? Mivel nagynéném a homokba dugja fejét, mi pedig már egy évtizede szenvedünk, a pereskedésbe is belemennénk...
Előre is köszönöm a tanácsokat.
Üdv: L

rockmachine # 2009.06.19. 09:17

üdv LordVader80,

teljesen megtudom érteni a problémátokat és gondolom már minden nem jogi eszközt megpróbáltatok. Ha jól értem akkor ők egész évben illetve idényben ott vannak ezért az sem megoldható, hogy amikor ti mennétek oda akkor ők ne legyenek ott. Irtad, hogy attól elzárkóznak, hogy kifizessétek egymást, így azonban kevés az esély hogy valaki csak a ti hányadotokat megvegye. max áron alúl. Ami szerintem lehetséges itt: első de valszínű kevésébé sikeres megoldás lenne ha az önkormányzat jegyzőjéhez fordúlnátok birtoklásotok megzavarása miatt. Második esetben lehetne kérni a bíróságtóla közös tulajdon megszüntetését, amelyben végső soron az egész ingatlan értékesítésése után megkapná ki-ki a vételárat.

ügyvédjelölt

LordVader80 # 2009.06.20. 15:48

Tisztelt Ügyvédjelölt,

Igen, az egész szezont lent töltik. Dühítő! Sajnos az összenyitottság miatt -ahogy írtad- a mi részünk külön értékesítésére is kicsi az esély... :-(
A jegyző mit tud tenni hivatalból ilyen esetben?
És ha eljut odáig a bíróság, hogy értékesíti az ingatlant a közös tulajdon megszüntetése miatt, az nem lehetséges, hogy pl: én veszem meg? Vagy hogy működik ez az értékesítés?

rockmachine # 2009.06.21. 10:43

üdv,

A közös tulajdon megszüntetése

147. § A közös tulajdon megszüntetését bármelyik tulajdonostárs követelheti; az e jogról való lemondás semmis.

148. § (1) A közös tulajdon tárgyait elsősorban természetben kell megosztani.

(2) A közös tulajdon tárgyait vagy azok egy részét - ha ez a tulajdonostársak körülményeire tekintettel indokolt - megfelelő ellenérték fejében a bíróság egy vagy több tulajdonostárs tulajdonába adhatja. Ehhez a tulajdonjogot megszerző tulajdonostárs beleegyezése szükséges, kivéve, ha a bíróság a közös tulajdonban álló ingatlanrészt az abban lakó tulajdonostárs tulajdonába adja, és ez nem sérti a bennlakó méltányos érdekeit.

(3) Ha a közös tulajdon más módon nem szüntethető meg, illetőleg a természetbeni megosztás jelentékeny értékcsökkenéssel járna, vagy gátolná a rendeltetésszerű használatot, a közös tulajdon tárgyait értékesíteni kell, és a vételárat kell a tulajdonostársak között megfelelően felosztani. A tulajdonostársakat az elővásárlási jog harmadik személlyel szemben az értékesítés során is megilleti.

(4) A bíróság nem alkalmazhatja a közös tulajdon megszüntetésének olyan módját, amely ellen valamennyi tulajdonostárs tiltakozik.

A jegyző eltilthatja a családtagot egy magatartástól amellyel zavarást idéz elő..de ez csak egy papír, aminek betartását senki sem garantálja...szerintem érdemes ügyvédhez fordulnotok..

üdvözlettel

LordVader80 # 2009.06.22. 11:01

Köszönöm szépen az információkat.
Üdvözlettel: L

arankanéni # 2009.07.06. 16:18

Üdvözlöm önöket!
Arra lennénk kíváncsiak, hogy az elhunyt nagybátyánk után öröklött házrésszel a csatornázási fizetési hozzájárulást is örököltük-e?
Ugyanis a házat négyen örököltük, osztatlan közöstulajdonként. A társulás az elhunytal kötött szerződés, holott akkor is már csak 1/2 ház volt az övé. A másik fele az elhunyt és korábban elvált felesége gyermekeié.
A társulás szeretné a pénzt látni, neki mindegy volna kitől. De a többiek sem akaják fizetni. A ház eladásra fog kerülni, kérdés mikor lessz újj tulajdonos?
Kérdéseink:
1/ Tehát kötelességünk -e folytatni a fizetést új szerződés nélkül?
2/ Ráterhelhető-e jelzálog címen az örökségre?
3/ Lehet -e fizetés csusztatást kérni és ezt írásban hova kell benyujtani?
Köszönettel Arankanéni

arbade # 2009.10.24. 14:21

Tisztelt Jogi Fórum!
Most vásároltam lakást egy 6 lakásos társasházban, amelyhez osztatlan közös tulajdonban lévő kert tartozik.A 60-80éve kialakult szokásjog szerint használ ebből mindenki egy-egy részt.Az én lakásomhoz tartozó kertrész használati jogát az előző tulajdonos eladta az egyik lakónak,papír is van róla.Ennek megváltásában megállapodtunk(háromszoros árat kért!)ezzel a lakóval,ám amikor fizetni akartam,nem fogadta el,hitegetett,majd visszalépett.Közben a lakásvásárlásom lezajlott.
Igaz-e,hogy kizárólag a közös járda és lépcső használatára vagyok jogosult,kertrészemet nem vehetem birtokba?Mit jelent az,hogy a tulajdonrészem megvan,de azt nem használhatom?Van-e jogszabály,amely kikényszerít egy megállapodást?Sajnos a tul.részem sem tisztázott,mivel az alapító okiratba nem vezettette be szintén ez a lakó,a tetőtér beépítését.(Ezért nagyobb tul.részt vettem,mint a valóság.)A társasházi alapító okirat érvényesítésére van-e jogszabály?Mit javasol,mit tehetek?A kerthasználat számomra nagyon fontos,arról nem is beszélve,hogy nem kertnek,hanem parkolónak használja ezt,3 gépkocsi folyamatos forgalma zajlik közvetlenül a földszinti lakásom mellett.Válaszát nagyon várom,és előre is köszönöm:Margit

ObudaFan # 2009.10.25. 14:16

Leginkább az eladóval szemben lehet szavatossági igénnyel élni.