Osztatlan közös tulajdon

Iceburner1989 # 2022.12.08. 19:15

Időközben rájöttünk az ellenvetés okára.
Az ingatlanrészünk évek óta üresen áll, csak karbantartási munkálatok történtek. A szomszéd zavartalanul élhet ott,nem akarja,hogy eladjuk és valaki beköltözzön.

Iceburner1989 # 2022.12.08. 19:10

1. Adott volt egy ház egy keskeny telken. A ház elejében a nagypapának alakítottak ki egy kis lakást és ehhez nyitottak egy utcafronti bejáratot.
Az addig használt kaput a család másik fele használta és mivel a papa nem tartott igényt udvarra, viszont a társasházzá alapítás feltételei nem álltak fent, ezért az ügyvéd egy közös tulajdont megszűntető alapító okiratot készített,mely magában foglalta,hogy az udvar kizárólagosan a mindenkori 2.lakáshoz tartozik,hacsak később erről a felek másként nem rendelkeznek.

2.Piaci áron kínáltuk a lakást,alaposan körbenéztünk,hogy belőjük az árat.Azzal nem is volt gond. Hogy miért ilyednek meg az osztatlan közöstől?
Talán mert nem akarnak olyan helyzetbe kerülni,mint mi.Nem mindenki indokolta meg.
De ezek után pl én se vennék osztatlan közöst,pláne,vadidegen tulajdonostársakkal.
Közös lónak túrós a háta,már megtapasztaltuk.

drbjozsef # 2022.12.08. 13:44

használati megosztáson kívül született a közös tulajdont megszűntető alapító okirat
Az micsoda? Mivé alakultak akkor? Két önálló helyrajzi számmal, két külön ingatlanra?

A jelenleg szóban forgó ingatlan két, teljesen különálló lakás. Mindegyikhez saját bejárat, saját, lekerített udvar és külön mérőórák tartoznak.
Akkor eddig vagy hülye vevőket fogtatok ki, vagy ti tartjátok túl sokra - vagy töke van a menyasszonynak.

Az országban tízezer számra vannak osztatlan közös tulajdonban több lakásos ingatlanok, és a külön bejáratú, lekerített kertű, külön mérőórás felállás már a teteje ennek, és még a bankok is simán hitelezik egy korrekt használati megosztással. Akinek ez nem elég, az pofára fog esni egy társasházban is, hogy nahát nem az van amit én akarok egyedül...

Iceburner1989 # 2022.12.08. 11:21

Kedves Szomorú örökös!

Mint írtam, egy ilyen ingatlan eladásán már mi is túl vagyunk. Ott a szomszéddal abszolút teljes volt az összhang, a társasházzá alakítás feltételei ott nem voltak adottak, ezért az addigi használati megosztáson kívül született a közös tulajdont megszűntető alapító okirat.
Ezek ellenére is hosszú évek teltek el, mire sikerült eladni.
A jelenleg szóban forgó ingatlan két, teljesen különálló lakás. Mindegyikhez saját bejárat, saját, lekerített udvar és külön mérőórák tartoznak.

Iceburner1989 # 2022.12.08. 09:44

Kedves Majordomus!

Köszönöm Neked is a választ, ez lesz a következő lépésünk.

Szomorú örökös # 2022.12.08. 04:59

Iceburner1989

az emberek nem értik és ezért félnek az osztatlan közös tulajdontól,használati megosztás ide-vagy oda

Tudnék mesélni, én is ilyenben laktam, nekem se volt egyszerű megszabadulni tőle, a végén a benne lakó rokon vette meg. Mostmár legyen az ő baja, hogy a másik tulajdonossal milyen viszonyt ápol. Illetve most is ilyenben lakom, csak kicsit más szitu. Két tulajdonrész határozott kerítéssel elválasztva. Mostmár van használati megosztási szerződés is, így teljesen tiszta a történet. De megértek minden elhatárolódó érdeklődőt, mert pl. víz és csatorna tekintetében pl. eléggé macerás a sztori még mellékmérős lakásokkal is.

Egyébként a szomszéd így megszabadulhatna tőlünk, szóval nem értem,mi baja.
Vásárolja meg,aztán azt csinál,amit akar. De az sem jó neki.

Vagy csak nincs rá pénze.

Majordomus # 2022.12.07. 21:28

Társasház esetén az albetét eladásánal nem tudnak keresztbe tenni,és ha nem osztatlan közös,jobb áron is lehet eladni.
.
8. § (1) A közös tulajdonnak társasháztulajdonná való átalakítását bármelyik tulajdonostárs kérelmére a bíróság is elrendelheti. Az alapító okiratot ilyenkor a bírósági határozat pótolja.
.
Mint tulajdonos a Földhivatalnál kikérheted a változási rajzokat és teljesítheted a társasház bejegyzésének 5 feltételét.

Iceburner1989 # 2022.12.07. 19:32

Szomorú örökös
Tudom.Az egyik ok, a rossz szomszédi viszony.
Csak ennek az okát nem tudjuk,mivel nem is élünk ott. Nem is akarunk. Ezért szeretnénk eladni.
De így legalább a jogi helyzet rendezve lenne.
És sajnos az a tapasztalatunk,hogy az emberek nem értik és ezért félnek az osztatlan közös tulajdontól,használati megosztás ide-vagy oda (mondjuk a mi helyzetünk pont egy negatív példa rá). Egy másik ingatlant is sok-sok év után sikerült eladni,éppen emiatt.
Pedig ott nem is lehetett társasházzá alapítani, közös tulajdont megszűntető alapító okirat volt helyette.Végül egy jogi ügyekben jártas érdeklődő vette meg. És az ingatlanos is a társasházzá alakítást javasolta,mert ők is azt tapasztalják,hogy könnyebben értékesíthető.
Egyébként a szomszéd így megszabadulhatna tőlünk,szóval nem értem,mi baja. Vásárolja meg,aztán azt csinál,amit akar.
De az sem jó neki.

Szomorú örökös # 2022.12.07. 19:23

Iceburner1989

Bármelyik fél kérvényezheti a közös tulajdon megszűntetését.
Mi ezt az ingatlan bíróság általi társasházzá nyilvánításával szeretnénk elérni,
mivel közös megegyezéssel nem sikerült.

Ilyen jó szomszédokkal utána se lesz könnyű eladni az ingatlanrészeteket.
Ők ugyanis akkor is keresztbe tudnak nektek tenni az eladási szándék esetén.
Szóval abban ne reménykedj, hogy utána tolongani fognak a vevők.

Iceburner1989 # 2022.12.07. 18:47

Osztap és Kovács Béla Sándor
Köszönöm a válaszokat

Iceburner1989 # 2022.12.07. 18:46

Szomorú örökös
Bármelyik fél kérvényezheti a közös tulajdon megszűntetését.Mi ezt az ingatlan bíróság általi társasházzá nyilvánításával szeretnénk elérni,mivel közös megegyezéssel nem sikerült.A kérdés az,milyen feltételekkel lehet nekiindulni.

osztap # 2022.12.07. 18:16

az évek alatt a szomszéd módosításokat végzett az ő részén. Ezt a földhivatalnál is bejegyeztette.

Lehet, hogy gyorsabb, ha a Földhivataltól iratbetekintést kérsz ennek a bejegyzésnek az alapjául szolgáló iratokba, aztán másolatot róluk. Attól függően, hogy mi az a módosítás, lehetnek ott rajzok, tervek, ... A betekintés alapja, hogy jogod érvényesítéséhez szükséges (Inytv. 67. § (3)) - a perhez kell, amit indítani akarsz.

Ha semmi használható nincs, akkor KBS tanácsával mennék tovább.

Szomorú örökös # 2022.12.07. 17:44

Iceburner1989

Használati megosztási szerződés van, azonban szeretnénk az ingatlant társasházzá alakítani.
A probléma az, hogy a többi tulajdonos ebbe nem hajlandó belemenni, döntésüket meg nem indokolják.

Nem is kell nekik megindokolni. Ha nem mennek bele, akkor szerintem halott ügy! Azt hiszem, te nem nagyon kötelezheted rá őket.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.12.07. 17:36

Súgd a fülébe az ügyvédednek, hogy "állítási és bizonyítási szükséghelyzet"...

Iceburner1989 # 2022.12.07. 15:53

Kedves Tagok!
Az alábbi ügyben kérnék egy kis segítséget/tanácsot.
Adott egy osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlan, mely 2 különálló lakásból és a hozzájuk tartozó telekrészekből áll. Összesen 5 tulajdonos van, az egyik ilyen ingatlanrészt testvéremmel örököltük. Szeretnénk a részünket eladni, azonban az érdeklődők sorban visszalépnek az osztatlan közös tulajdon hallatán, ráadásul az értéke is alacsonyabb ebben a formában. Használati megosztási szerződés van, azonban szeretnénk az ingatlant társasházzá alakítani. A probléma az, hogy a többi tulajdonos ebbe nem hajlandó belemenni, döntésüket meg nem indokolják. Mindez 5 éve húzódik, azóta az ingatlant nem tudtuk értékesíteni.
Ügyvédhez fordultunk, hogy bírósági úton kérvényezzük a társasházzá alakítást.
Azzal tisztában vagyunk, hogy ennek mi a menete, illetve milyen dokumentumokat kell a keresetlevélhez csatolni. Egy bökkenő azonban van.
Az ingatlan eredeti tervrajzait sikerült megszereznünk, azonban az évek alatt a szomszéd módosításokat végzett az ő részén. Ezt a földhivatalnál is bejegyeztette. Mivel a földmérőt nem hajlandó beengedni az ő ingatlanrészébe, így ezeket a módosításokat nem tudjuk feltüntetni az alaprajzon, melyet csatolnunk kellene a keresetlevélhez. Így viszont a földhivatal nem fogja záradékolni a benyújtott dokumentumot. (Elnézést a pontatlan megfogalmazásért, de jogi ügyekben és szakkifejezésekben laikus vagyok).
A kérdésem az lenne, hogy a bíróság így is befogadhatja-e a keresetet és később kirendelheti a földmérőt egy pontos alaprajz elkészítéséhez vagy ebben a formában nem indítható meg az eljárás?

A válaszokat előre is köszönöm.

Majordomus # 2022.10.21. 20:06

Ajánld fel az egyháznak . Ők mindent elfogadnak.

Zoli8801 # 2022.10.21. 19:41

Persze, hogy ismerek. Néhai apám rokonai. Nem véletlenül nem akarok velük találkozni, pláne nem őket kisegíteni egy ilyen "nagylelkű" felajánlással. Többe kerül az ügyvéd meg a közjegyző, mint az ingatlan értékének rám eső része.
Nonszensz, hogy még én fizetek rá, mert nem kell valami, mert nyilván fellebbezni már nem tudok, meg új hagyatékit sem kérhetek.
De hát ez van, köszönöm a válaszokat.

Majordomus # 2022.10.21. 19:25

drb.. leírta.
Csak ismersz legalább egyet a tulajdonosok közül?
Keresd meg érdekli e a föld?
Célszerű a legnagyobb tulajdoni hányaddal rendelkezőt megkeresni akinek érdeje hogy előbb utóbb az egész az övé legyen.

Zoli8801 # 2022.10.21. 19:24

Visszautasítottam volna, ha a leveleket nekem küldik a hagyatéki tárgyalásról, nem a családom egy másik tagjának. Így már csak a tény maradt, hogy örököltem. :)
Bár, ha visszautasítom sem vagyok előrébb, mert akkor a lányom örökölte volna, de ez mellékes.
Én csak simán le akarom szedetni a nevemről. Miattam szír menekültek is megkaphatják, de a tulajdonosok egyik részével nem szeretnék találkozni, a másik felét meg nem is ismerem.

drbjozsef # 2022.10.21. 19:23

Költségmentesen sehogy.
Már az okirat szerkesztése is 50-100ezer forint között van önmagában, mert ehhez ügyvéd által ellenjegyzett, vagy közjegyző által készített okirat kell, hogy bejegyezzék az új tulajdonost.

Majordomus # 2022.10.21. 19:22

Picur.
Pont a kegfontosabb maradt ki. A haszonélvező a főnök!
Engedélye nélkül be sem léphet a lakásba senki.

Most az a kérdés hogy édesanyád hajlandó e konfrontálódni a hugoddal?

Zoli8801 # 2022.10.21. 19:17

És akkor, hogy tudok a legegyszerűbben, lehetőleg költségmentesen megszabadulni tőle?

drbjozsef # 2022.10.21. 19:16

Zoli8801,

(Gondolom 120/10000 lehet az)
Nem lehet, nem kell ilyen az államnak se. Fftv. hatálya alá tartozó földilletőséget lehet felajánlani az államnak (amelyet bizonyos körülmények esetén el is kell fogadnia)
A tulajdonosokkal való kapcsolatfelvételt nem fogod megúszni, ugyanis ha harmadik félnek adnád el, akkor az elővételi joguk miatt, el kellene küldened a szerződést a tulajdonostársaknak is (sok, ismeretlen tulajdonos esetén a Ptk. adhat ez alól kivételt).
Esetleg úgy megszabadulhatsz tőle, ha odaajándékozod valakinek, akkor értelemszerűen nincs elővételi jog. Némi pénzért valaki csak elfogadja.

Vissza kellett volna utasítani azt a hagyatékot (már persze ha más vagyon nem volt benne).

Kovács_Béla_Sándor # 2022.10.21. 19:14

Fölajánlhatod - de nem fogadják el.

Zoli8801 # 2022.10.21. 18:35

Üdv!

Örököltem egy roskadozó házban tulajdonhányadot (kb 10000/120), de van vagy 14 tulajdonos, ha nem több.
Hogy tudnék a legegyszerűbben megszabadulni tőle úgy, hogy a jelenlegi tulajdonosokkal ne kelljen felvennem a kapcsolatot?
Az államnak, vagy az önkormányzatnak, felajánlhatom ajándékként?
Eladni nem szeretném, ingyen kaptam, nem akarok nyerészkedni rajta, semmi közöm az épülethez.