Áldozat lettem?


Lhotse # 2006.12.06. 07:17

Mi az, hogy "saját hitelrészem"?

A bank nem szeg szerződést (a leírtak alapján), hiszen még nem fizetett neki az eladó. Bejegyzési engedélyed meg (gondolom) hiába van, mert a bank elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeztetett be magának a fennálló jelzálogjog biztosítására.

Fordulj az okiratszerkesztő ügyvédhez, neki kötelessége segíteni. Ha nem tehermentesítette az eladó az ingatlant, akkor ez (a fentiek miatt) akadálya a teljesedésnek, így alap lehet az elállásra, illetve a foglaló kétszeresének visszakövetelésére. Erre hívjad fel az eladó figyelmét!

pempő # 2006.12.05. 11:24

Nagyjából így van, ahogy írtad, de nem akarom az egészet hitelből finanszírozni, csak a saját hitelrészemet. A másik felével az eladó tartozik ugyanannak a banknak. A dolog pikantériája még, hogy megkötöttük a bankkal a hitelszerződést közjegyzőnél bejegyezve stb, amely hitelszerződés nem tartalmazza feltételként, hogy előbb a lakás tulajdonosa fizesse meg a még fennálló tartozását. De most a bank erre való hivatkozással nem folyósít. Szerintem innentől kezdve a bank szerződésszegést követ el.Próbálunk megegyezni a bankkal, hogy amíg nem tudja behajtani az eladótól azt a bizonyos összeget, addig is folyósítsa a mi hitelünket és rangsorolja, ahogy akarja a tulajdoni lapon. Az eladó a hozzájárulását már megadta a bejegyzéshez, korábban. Az eladónak átadott összeg egy része foglaló. Egyéb szankció nincs a szerződésben nemteljesítés esetére.

Lhotse # 2006.11.30. 06:30

Ha jól értem: 1. Te adtál némi készpénzt is, majd a fennmaradó vételárat kívántad bankhitelből kiegyenlíteni. 2. A készpénzből az eladónak ki kellett volna fizetnie a hitelének egy részét. 3. Ezt nem tette meg. 4. Te a teljes vételárat hitelből fizetnéd meg végül, (tulajdonképpen közvetlenül a bank felé, ua. bank hiteléből), de a bank nem tud "megegyezni magával" a ranghelyek kérdésében. (Ezt megint nem igazán értem...)

Bejegyzési engedély gondolom nincs az eladótól, hiszen ő nem "kapta még meg" a teljes vételárat, vagyis a hitelét még nem fizette ki senki. Csak vételár-előleget/foglalót kapott, amit viszont "lenyelt".

Milyen szankciókat tartalmaz az adásvételi szerződés erre az esetre? Foglaló bebukás, elállási jog, kötbér, stb.?

_Lala_ # 2006.11.29. 17:41

A két bank azonos? Azaz ugyanazon banké a fennálló jelzálog, mint amelyik szeretné bejegyeztetni az újat?
Van-e a tulajdonjog bejegyzéséhez bejegyzési engedély a tulajdonostól?

pempő # 2006.11.29. 14:58

Még a Kft nevén van, akitől vesszük.

woodslave (törölt felhasználó) # 2006.11.29. 14:53

kinek a nevén van az ingatlan?

pempő # 2006.11.29. 14:27

Az ügy, amiben,ha tud valaki, adjon tanácsot:

1. Új építésű lakást \"vettem\", melyen szerepelt még az építtető banki hitele miatt a jelzálogjog a bank részéről. A jelzálogjog összege, pontosan az általam kialkudott vételár volt. Az ügyvéd előtt kötött szerződésben rögzítettük, hogy a készpénzben átadott vételárrészt az eladó a hitel visszafizetésére fordítja, illetve, mivel a finanszírozó banktól veszem fel én is a hitelt, a fennmaradó hitelt, az én részemre folyósítandó hitelből rendezi, tulajdonképpen a bank. Arra a kérdésemre, hogy a készpénzben rendezett részt az eladónak, vagy a banknak fizessem-e be, a banki munkatárs egyértelműen azt válaszolta, hogy az eladónak, majd ő fogja rendezni a bank felé. Sajnos ezt csak szóban közölte.
2.Ma úgy tűnik, hogy az eladó lelépett a pénzemmel, nem fizetett be semmit, a banki hitelem közben \"elintéződött\", aláírva, közjegyző előtt stb, de a bank nem folyósít, mert nem tud megegyezni \"önmagával\", hogy melyik jelzálog milyen sorban kerüljön a tulajdoni lapra.
3. Ha a bank hozzá is járul, hogy a hitelem a 2.helyen legyen, akkor is fennáll a veszélye, hogy bármikor kilakoltat (amúgy már bennt lakunk a lakásban), a miatt a tartozás miatt, amihez semmi közöm, sőt kifizettem.
Mondjon valaki, valami okosat!