ingatlanfedezet haszonélvezettel...


_Lala_ # 2006.12.06. 14:05

Most megnéztem a Földhivatal határozatát

A tulajdoni lapot kéne nézni, az a mérvadó. Elvileg persze minden bejegyzésről kell küldeniük határozatot...

Ha a haszonélvező adja a hozzájárulását, akkor az azt jelenti, hogy a haszonélvezet automatán ugrik???
Vagy csak abban az esetben, ha ne adja isten, árverezésre kerül a sor???

Hát nyilván attól függ, hogy MIHEZ adja a hozzájárulását. A bank azt fogja kérni, hogy ahhoz adja a hozzájárulását, hogy a bank jelzáloga a haszonélvezetet is terhelje. Ez esetben nyilván árverezés esetén ugrik.

Ez mit jelent egész pontosan????

Az eltartási szerződés szerint az eltartónak kötelezettsége az eltartott eltartása. Ha ezt nem teljesíti, akkor az eltartottnak követelése lehet az eltartó felé. Ezen követeléssel kapcsolatban joga van végrehajtást kérni az ingatlan tulajdonjogából, azaz elárvereztetheti az ingatlant, és az árverezési bevételből kérheti a követelésének rendezését. A tartási jog jelen esetben azt jelenti, hogy még akkor is kérheti ezt a végrehajtást, ha a tulajdonjog már nem az eltartóé. Ez pedig jelentősen csökkentheti a tulajdonjog értékét...

kuha # 2006.12.06. 13:16

Sziasztok!

Köszönöm a hozzászólásokat. Azt vettem ki tehát, hogy elvileg nem kell a haszonélvező bele egyezése, max. nem járunk olyan jól.

Most megnéztem a Földhivatal határozatát, az áll benne, hogy azt a bizonyos 1/2 részt, amire az eltartási szerződést kötöttük, így jegyezték be:

"... részére az 1/2 részt tartás fejében történt átruházás jogcímén bejegyetük...",

ill.

"...részére (édesapám) holtig tartó haszonélvezeti jogot bejegyeztük..."

Ennek függvényében változik vmit a helyzet???

Mégegy kérdés:

Ha a haszonélvező adja a hozzájárulását, akkor az azt jelenti, hogy a haszonélvezet automatán ugrik???
Vagy csak abban az esetben, ha ne adja isten, árverezésre kerül a sor???

És még egy kérdés:

tűrje az eltartott kielégítését az ingatlanból az eltartási kötelezettség nem teljesítése esetén;

Ez mit jelent egész pontosan????

köszi: kuha

_Lala_ # 2006.12.05. 21:53

elvileg megteheted, mert az a haszonélvezetet nem korlátozza ill. veszélyezteti. Valószínűleg kisebb fedezeti értéket állapít meg a bank. Sztem nem kell a haszonélvező hozzájárulása.

Két eset van:

  • ha a haszonélvező adja a hozzájárulását, akkor a jelzálog a haszonélvezőt is terhelni fogja (tehát árverezhető az ingatlan, és ekkor a haszonélvezet is ugrik); viszont ekkor olyan értéken veszik figyelembe az ingatlant, mintha nem is lenne haszonélvezet;
  • ha a haszonélvező nem adja a hozzájárulását, akkor is megterhelhető a tulajdonjog jelzáloggal, azonban ekkor a haszonélvezet teherként jelentkezik, és mivel a haszonélvezettel terhelt ingatlanra nehéz vevőt találni, így jelentősen kisebb értéken fogják figyelembe venni, lehet, hogy nevetségesen kicsi értéken.

Azonban meg kéne nézni a tulajdoni lapot, mert lehetnek ott még más dolgok is, amelyek a haszonélvező hozzájárulása híján akár meg is akadályozhatják a jelzálogot:

  • lehet ott tartási jog, amely az ingatlan mindenkori tulajdonosát kötelezi, hogy tűrje az eltartott kielégítését az ingatlanból az eltartási kötelezettség nem teljesítése esetén;
  • lehet ott elidegenítési és terhelési tilalom a tartási jog érvényesítése céljából, amely pedig a jelzálogjog létrehozását is kizárja.
woodslave (törölt felhasználó) # 2006.12.05. 16:39

elvileg megteheted, mert az a haszonélvezetet nem korlátozza ill. veszélyezteti. Valószínűleg kisebb fedezeti értéket állapít meg a bank. Sztem nem kell a haszonélvező hozzájárulása.

kuha # 2006.12.05. 12:01

Sziasztok!

Remélem, jó helyen járok a kérdésemmel! :)

Lakás szeretnénk venni a férjemmel, viszont az önerőnk elég kevés, így valószínűleg plusz ingatlant kell majd felajánlanunk fedezetként.

A helyzet a következő:
Van egy ingatlan, aminek 1/2 részben tulajdonosa vagyok, örököltem édesanyámtól. Édesapám haszonélvező. Ez ugye tiszta, ezt senki el nem veheti tőlem.
Az ingatlan másik 1/2-ének is én vagyok a tulajdnonosa, de úgy, hogy erre az 1/2 részre eltartási szerződést kötöttünk édesapámmal, és neki ezen a részen is maradt haszonélvezeti joga.
A földhivatal anno meg is küldte a a papírt, hogy erre az 1/2 részre is bejegyezték a tulajdonojogot, eltartás fejében.
Gondolom, az illetékhivatal majd csak akkor küldi erre a részre az illetéket, ha édesapám meghalt, és megváltoztathatatlanul az én tulajdonomban marad ez a rész is.

A kérdésem most következik:
mint már említettem, valószínűleg plusz ingatlant kell bevonni fedezetként majd, mert kevés az önerő. Én (mi) ezt az ingatlan szeretnénk pluszként felajánlani.
Megtehetem ezt úgy, hogy van rajta haszonélvezeti jog???
A másik kérdésem az, hogy a haszonélvezőnek is beleegyezését kell-e adni ebbe az egészbe, vagy elég, ha én , mint tulajdonos ajánlom fel??????

Válaszotokat előre is köszönöm!

kuha