változik a jogi szakvizsga rendszere?


Butyka # 2007.03.29. 19:37

Itt a probléma az, hogy egyes felkészületlen kolléga után az ügyfél, és a laikusok álltalánosítanak, ami nagy hiba.

A másik sokak álltal hangoztatott probléma, az ügyvédek számának a rendkívüli megnövekedése.
Ez akként kapcsolódik a jelölti képzéshez, hogy számtalan elképzelés hangzott már el a kamarai üléseken arról, hogyan kellene , lehetne limitálni a jelöltek számát.
Többször felmerült már , hogy a jelölteket alkalmazó ügyvédeket, ügyvédi irodákat kellene külnböző plusz kritériumoknak megfeleltetni.

Ezen törekvések újabb állomása lehet az ügyvédjelölti képzés.

A kérdés másik vonulata azonban egyértelműen a szinvonal emelése. Azonban szerintem a jelölti szinvonalat nagymértékben meghatározza a jelöltet alkalmazó Ügyvéd/Iroda szinvonala is.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.29. 13:55

Különösen az etikai tapasztalatok javulnának, ha négy féléven keresztül újra kellene tanulnunk mindazt, amiből éppen csak hogy sikeresen záróvizsgáztunk.

Kérdésem az lenne, vajon ki kapná meg a képzés megszervezéséért, lebonyolításáért járó összegeket? Hogy ki fizetné, azt sejtem.

Egyjogász # 2007.03.29. 12:37

Most ennyi jelent meg erről:

Országszerte egységesen szabályozná az ügyvédjelöltek képzését a Magyar Ügyvédi Kamara. A javaslat, amely szerint az egyetemi államvizsgát követően, a gyakorlati három éven belül egy újabb, négy féléves képzés is megelőzné a szakvizsgát, jelenleg még előkészületi szakaszban fekszik a döntéshozók asztalán.

Az ötletért az ügyvédi és jelölti oldal mérsékelten lelkesedik.

Jelenleg az államvizsgát egyéves ügyvédjelölti képzés követi az egyes kamarákban. Ezt szeretnénk most országszerte három félévesre bővíteni az uniós szabályokkal kiegészült joganyag megfelelő elsajátítása, az ügyvédi szolgáltatások színvonalának emelése és az igen rossz etikai tapasztalatok miatt.

Ezt a gyakorlati problémákra felkészítő másfél évet követné aztán a jelenleg is működő tételes jogi képzés az egyes oktatási intézményekben, amely elsődlegesen a szakvizsgára való felkészülést segíti.

Az, hogy a jövő ügyvédei jól képzett, gyakorlott bojtárokból kerüljenek ki az ügyfeleknek is elsődleges érdekük.

Az én kérdésem:

Akkor ez az egész változtatási elképzelés logikailag azt jelentené, hogy a jelen ügyvédei rosszul képzett, gyakorlatlan bojtárokból kerülnek ki??? Személy szerint nekem az ilyen általánosító megjegyzések nem esnek túl jól.

Nektek mi erről a véleményetek??

angelis # 2007.01.17. 21:21

Hallott valaki valamit a fenti kérdéssel kapcsolatban?
Nekem egy ismerős mesélte, hogy állítólag teljesen átalakítják a redszert. Maga a vizsga is nehezebb lesz és talán 4 év gyakorlati idő kell majd.