Jogász karrier


bokros # 2012.11.12. 20:14

Baromi egyszerű a dolog, körül kell nézni, hogy melyek lehetnek a területek, amin nyomulni lehet. Aztán meg kell nézni, hogy azon a területen van -e már valaki, és döntsd el, hogy jobb tudsz -e lenni nála. Itt értsd az igen-igen szűk területet, mert napi szinten ingatlan szerződéseket bármelyik ügyvéd elkészít, ámbár a mezőgazdasági területen vannak csavarok az ügyben. A cégalapítás is rutinügy. Persze azt is fel kell mérni, hogy mely területen lesznek olyan felfutások,amihez szükség lesz ügyvédre.Illetve mely területek adnak tartósan lehetőségeket. Lehet teljesen új, lefedetlen területet is találni.
Ámbár mostanában azt hallom tanult barátaimtól, hogy tárgyalóterembe járni elég snassz dolog és sokan dicsekszenek azzal, hogy régen jártak ilyen helyen.


Dr. Bokros Gábor
ügyvéd

Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
8961 Lenti Pf: 51
www.drbokros.hu
Tel/fax: (36 92) 551 270, 551-271
Mobil: (36 30) 3398 000

wers # 2012.11.12. 14:20

megnyugodtam

Delaw # 2012.11.12. 14:19

wers
Te hol olvastál olyan kérdést, hogy én miben vagyok jó? Nyilvánvalóan ötleteket szeretnék meríteni és a jövőben az adott területre vonatkozó tudásomat fejleszteni. Senki nem kérte, hogy mondja meg miben vagyok jó. Tudom én nagyon jól, köszönöm szépen.

wers # 2012.11.12. 14:05

milyen területeken tudok "kiemelkedni a mezőnyből".
Komolyan hiszed, hogy itt bárki is meg tudja neked mondani, miben vagy te jó? Ha még te sem tutod...

Delaw # 2012.11.12. 13:53

Rexor

Bocsi, ha kicsit nyers voltam, de allergiás vagyok a lekezelő stílusra.
A névhasználattal kapcsolatban igazad van, én a 11. § szabályait idéztem. De az iroda névhasználatára vonatkozóan valóban a 73. § tartalmaz teljesen egyértelmű szabályokat. Mint már mondtam láttam olyan táblát, hogy "XY Ügyvédi és Ingtalanközvetítő Iroda", ezért érdeklődtem a gyakorlatról. Ezek szerint az érintett kamara nem veszi ezt a dolgot véresen komolyan.
De a sok kitérő után még mindig nem tudom mi tartozik az "egyéb üzletviteli tevékenység", "amelyre jogszabály felhatalmazza" fordulatok alá.
Röviden, tömören foglalkoztat az iroda nyitásának gondolata, de nem szeretnék a 150. "peres képviselet, cégalapítás, ingatlan adásvétel ellenjegyzése" típusú szolgáltatásokat nyújtó irodát. Ezért keresem a lehetőségeket, hogy milyen területeken tudok "kiemelkedni a mezőnyből". Persze a törvényes kereteken belül.

Rexor # 2012.11.12. 12:36

Kedved Delaw,

Sajnos én sem ismerem behatóan az ügyvédi törvényt, de szerintem ez a része a törvénynek nem túl bonyolult. Ha megbántottalak elnézésedet kérem.

Egészen pontosan így szól a törvény:

"73. § (1) Az iroda cégneve a következő lehet:

  1. az egyik tag családi neve és a társai, valamint az ügyvédi iroda kifejezés,
  2. a tagok egy részének családi neve és az ügyvédi iroda kifejezés.

Szerintem ez elég egyértelmű. Én itt nem látok "ügyvédi minőségre", főleg nem tevékenységre utalást. Hogy ügyvédi iroda névtábláján más szerepel az egy dolog, ettől függetlenül a törvény elég "szűkmarkúan" fogalmaz ebben a tekintetben.

Rexor # 2012.11.12. 12:36

Kedved Delaw,

Sajnos én sem ismerem behatóan az ügyvédi törvényt, de szerintem ez a része a törvénynek nem túl bonyolult. Ha megbántottalak elnézésedet kérem.

Egészen pontosan így szól a törvény:

"73. § (1) Az iroda cégneve a következő lehet:

  1. az egyik tag családi neve és a társai, valamint az ügyvédi iroda kifejezés,
  2. a tagok egy részének családi neve és az ügyvédi iroda kifejezés.

Szerintem ez elég egyértelmű. Én itt nem látok "ügyvédi minőségre", főleg nem tevékenységre utalást. Hogy ügyvédi iroda névtábláján más szerepel az egy dolog, ettől függetlenül a törvény elég "szűkmarkúan" fogalmaz ebben a tekintetben.

Nem akartalak megbántani

Delaw # 2012.11.12. 10:54

Kedves Rexor

Az Ügytv. úgy fogalmaz a névhasználat vonatkozásában, hogy a családi és utónév, doktori cím valamint az ügyvédi minőségre utalást tartalmazhatja. De ugye az ügyvédi tevékenységbe beletartozik az adó-, üzleti stb. tanácsadás is. Ergo semmi nem zárja ki, hogy ezeket is feltűntesd. Saját szememmel láttam már egy-két ilyen táblát is. Ezért merészeltem rákérdezni. Tiszta szerencse, hogy te a az Ügytv. teljes ismeretének birtokában pottyantál erre a világra... De ha már ennyire kiművelt vagy javaslom az idézőjel jelentését is átismételni. A "kiegészítő tevékenyég" terminust kizárólag a klasszikus ügyvédi tevékenységtől történő elhatárolás érdekében használtam, nem jogi értelemben.

Rexor # 2012.11.12. 10:16

Kedves Delaw,

Az ügyvédi iroda neve, névhasználati szabálya is szabályozva van az ügyvédi törvényben, olyan ügyvédi iroda név nem létezik, hogy Ügyvédi és Adótanácsadó iroda..., bár ha jogász vagy, ezt azért illene tudni...

Megint mondom, nincsen olyan, hogy "kiegészítő tevékenység". Egy ügyvédi iroda csont nélkül foglakozhat adótanácsadói és ingatlanközvetítői tevékenységgel, hiszen ezt egyértelműen megengedi neki az ügyvédi törvény, de célszerű, ha meg is tudja ezt oldani.

Delaw # 2012.11.12. 09:48

bokros

A kimagyarázó képességemmel semmi gond szerencsére :D Igazából nekem csak az ellentmondásos, hogy az Ügytv. alapján elég sokféle tevékenység végezhető, mégis alig láttam pl. olyan formációt, hogy Dr. X Y Ügyvédi és Ingatlanközvetítő/Adótanácsadó stb iroda. Ezért tettem fel a kérdést, hogyan működik ez a gyakorlatban. De ezek szerint csak az ügyvédek nem fektetnek túl nagy hangsúlyt az ilyen "kiegészítő" tevékenységek hirdetésére.

bokros # 2012.11.11. 16:38

Minden beletartozik, ami nincs kifejezetten tiltva és a kliens megfizeti. Az a lényeg, hogy meg tudd indokolni, le tudd vezetni, hogy az adott tevékenység miért is tartozik az Ütv. hatálya alá.
Ha nem tudod hihetően megmagyarázni ( bármit) akkor komoly kihívások elé nézel az ügyvédi pályán :-))


Dr. Bokros Gábor
ügyvéd

Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
8961 Lenti Pf: 51
www.drbokros.hu
Tel/fax: (36 92) 551 270, 551-271
Mobil: (36 30) 3398 000

Delaw # 2012.11.08. 20:08

Kovács_Béla_Sándor

Ha így sem érthető a kérdés én feladom a szakmát :D

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.08. 14:14

Kár.

Delaw # 2012.11.08. 13:57

Rexor

Ne haragudj, de hülyének nézel, vagy neked vannak szövegértelmezései problémáid? Nyilván az Ügytv-ben fel van sorolva:

  1. adótanácsadás,
  2. társadalombiztosítási tanácsadás,
  3. pénzügyi és egyéb üzletviteli tanácsadás,
  4. ingatlanközvetítés,
  5. szabadalmi ügyvivői tevékenység,
  6. olyan tevékenység, amelyre - helyi önkormányzati rendelet kivételével - jogszabály felhatalmazza,
  7. külön törvényben szabályozott közvetítői eljárásban, illetve büntető ügyekben folytatott közvetítői tevékenység,
  8. a cég - általa készített - létesítő okiratának és e cég bejegyzési (változásbejegyzési) kérelme további mellékleteinek elektronikus okirati formába alakítása,
  9. külön törvényben szabályozott közbeszerzési békéltetői tevékenység, valamint hivatalos közbeszerzési tanácsadói tevékenység,

Mint már párszor leírtam az érdekelne, hogy a GYAKORLATBAN mi tartozik az "egyéb üzletviteli tevékenység", "amelyre jogszabály felhatalmazza" fordulatok alá. Mi a Kamara álláspontja ezekben a kérdésekben, milyen esetleges szankciót alkalmaz, ha álláspontja szerint az adott tevékenység az Ügytv-be ütközik stb stb. Ennél pontosabban nem tudom megfogalmazni kérdésemet.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.08. 13:49

Az ügyvédekről szóló törvényben.

Rexor # 2012.11.08. 13:43

Igen az ügyvédi törvényben :).

Delaw # 2012.11.08. 13:01

Rexor
Köszi a választ. Esetleg valamelyik jogszabályban taxatíve fel van sorolva mely tevékenységek megengedettek?

Rexor # 2012.11.08. 12:41

Kedves Delaw,

Mindkettőt csinálhatja ügyvédi iroda. Persze nem árt, ha a szellemi tőkéje is megvan hozzá :).

Delaw # 2012.11.08. 12:20

Rexor
Nem TEÁOR szerinti "tevékenységre" gondoltam. Akkor felteszem úgy a kérdést, hogy ügyvédi iroda keretein belül a klasszikus ügyvédi tevékenységen kívül milyen szolgáltatásokat lehet nyújtani? Pl a pályázatírás beletartozik az "üzletviteli tanácsadás" kategóriájába? Vagy pl. feladhatok egy hirdetést, hogy adótanácsadói tevékenységet végzek, ha mindezt egy ügyvédi iroda keretein belül valósulna meg? Mint írtam a gyakorlati tapasztalatokra vagyok kíváncsi, és megköszönném, ha a praktizáló kollégák felhomályosítanának :)

Rexor # 2012.11.08. 12:05

Kedves Delaw,

Ennek fuss neki mégegyszer. Ügyvédi irodának nincsenek tevékenységi körei, minden olyan tevékenységet elláthat, amit az ügyvédi törvény lehetővé tesz (pl. az adótanácsadás nem kiegészítő tevékenység). Tehát nem nagyon világos a kérdésed.

Delaw # 2012.11.08. 10:50

Valaki tudna nekem gyakorlati tanácsokat adni, hogy egy ügyvédi iroda tevékenységét milyen területekkel lehet kiegészíteni? Gondolok pl. pályázatírásra, adótanácsadásra, könyvelésre stb. Ütv. elég szűkszavúan fogalmaz, oktatási, művészeti stb tevékenységen kívül nagyjából mindent kizár.

Delaw # 2012.10.18. 10:13

Szőlőtőke
Mindenképpen tiszteletreméltó a bátorságod, hogy ezt bevállaltad. A történetedből azért látszik, hogy külföldön sincs kolbászból a kerítés. Ha jól tudom a külföldi gyakorlat is beszámít a szakvizsgába, én a helyedben ilyen nyeltudással inkább itthon néznék körül állás ügyben. Nemzetközi tapasztalattal jó esélyed van bekerülni egy nemezetközi ügyvédi irodába, ahol azért nem a "örülj hogy itt lehetsz és tanulhatsz" mentalitás uralkodik és jó esetben emberinek mondható fizetést is adnak. Cégekhez is jó eséllyel pályázhatsz, szóval én körbejárnám ezt a lehetőséget. A "kedves" magyar ügyfelek mentalitása pedig no comment, ezért tart ott ez az ország ahol.

Szőlőtőke # 2012.10.12. 18:34

Pici javítás: fehernerek = fehérnégerek, vagy Európa négerei, az afrikai feka barátaink ezt a közös gyűjtőnevet adták nekünk a gyárban. :)

Szőlőtőke # 2012.10.12. 04:44

Üdvözlet minden fórumozónak!

Mivel nem túl sok külföldön dolgozó jogász van, úgy döntöttem, leírom az én tapasztalataimat, mivel már nagyjából öt éve kint vagyok, hadd okuljanak mások, nekem pedig talán tud valaki véleményt mondani, hogy látjátok az általam leírtakat.

A lényeg: mint másoknál, nálam is a szokásos erasmusutánllm-szcéne működött, amikor államvizsga után visszamentem, igazából kicsit ugrás volt a semmibe.
Nem volt pénzem, nem tudtam, miből fogom finanszírozni a mesterképzést. Mivel nem láttam értelmét egy két féléves képzésnek, ezért négy félévesre voksoltam, hogy valóban legyen rálátásom a jogrendszerre, valamint motivált, hogy ne legyek senkinek a rabszolgája otthon, havi 60-80 nettóért.
Hát nem lettem, lettem viszont gyári munkás, mellette tanultam. Azt mondom Nektek, ez a része megérte, havonta 8-10 napot dolgoztunk, nagyrészt diákok, egy üzemben dobozoltuk az árut, vagy épp szortíroztunk, mikor mit kellett csinálni.
Aztán voltam pincér, pizzaárus (most tessék röhögni) cipőtágítómunkás (tényleg van ilyen! cipőgyártó üzemben az egye modelleket alakítottuk még formálható állapotban ilyen cipőfejeken :) vicces, csak épp szörnyen büdös meló volt) és emellett még el is végeztem a képzést, méghozzá summa cum laude.
Ez jól jött igazán az otthoni egyetemen szerzett 3,48 diplomámhoz, amin azóta is felbaszom magam, hogy majdnem cumlaude, de mindegy).
Közben kezdtem bejárogatni gyakorlatokra, bíróságra, jegyzőségekre, ügyvédi irodáknál, cégeknél, egész jól ment, sokféle szakmát kipróbáltam.
A nyelvtudásomnak is csak jót tett, amúgy az első gyárban igazán felemelő volt dél-amcsi ügyvédekkel és ukrán fogásszal együtt dolgozni, na hiába, mi vagyunk az értelmiségi fehérnerek, jut eszembe, afrikai jogászok is velünk dolgoztak. :) Nagyon jó banda volt, sokat lendített a világnézetemn, a toleranciámon, noha előtte se voltam intoleráns, de főleg az önismeretemnek tett jót ez a kitérő a gyárakban.
Dolgozni akartam, megismerni a rétegeket, hogy miről szólnak az egyes dolgozói rétegeknek a szokásai, hogy működnek ott a dolgok. Nem akartam diploma után elmerülni a f*sban, amit nyújt a magyar jogi karrier (t.k.).
A jogászkarrieri sztori itt kezdett el működni, amikor is bekerültem egy nagymenőnek számító irodába, gyakornoknak mentem, de rendes munkatárs lettem kis idő múlva...ahol nyelvtudás kellett (jól beszélem a franciát, az angolt és a portugált) minden ügyfélnél bevetettek.
Ez jó is volt, csakhogy én tolmácskodás helyett a szakmát akartam volna edzeni magamban, voltak nyilván ügyek is, de erre az első két évben az volt a válasz, hogy ezt én még nem tudhatom, ez nekem még túl bonyolult, de megtanulom majd...nos, asszem, kicsit balfasz voltam, mert lehet hogy itt lépni kellett volna. De úgy voltam vele, hogy inkább ez, mert még mindig jobban a magam ura vagyok, mintha este nyolcig mások ugráltatnának.
Sajnos, a magyar ügyfelek nagyon megbízhatatlanok.
Sorozatban fordult elő, hogy nem jöttek el a lefixált időpontra, odajöttek de nem fizettek, meglógtak. Nyilván nem én voltam a hibás, de azért elképzelhetitek, hogy milyen volt sorozatban azt megélni, hogy már megint az én honfitársaim csinálják a balhét - kirívó eset volt, akik úgy alapítottak céget, hogy még törzstőkéjük sem volt és rajtunk keresztül akartak befektetőket találni, mindezt úgy, hogy még minket is a majdani befektetőkből fizettek volna ki. Amikor ez egyértelművé vált, sajnos jó magyarok módjára, mivel én voltam a cégnél az egyetlen magyarul beszélő, engem kezdtek el sározni...nagyon kemény, lelkileg kikészítő időszak volt. A főnökség a hátam mögött magyar tolmáccsal kutakodott, hogy vajon ki hazudik, persze így már kiderült, hogy nem én voltam a hibás.
Az ügyfelek azóta már a börtönben melegszenek, én pedig még dolgozom ezen a helyemen, de hiába kértek elnézést, ez a dolog úgy gondolom, azóta alapjaiban rendítette meg a bizalmat...ha inkább az ügyfélnek hittek, aki nem fizetett, hazudott, mint nekem, a saját munkatársuknak, akinek az az érdeke, hogy őket segítse és egyébként is jól kijönnek...hát, szóval, külföldön sem egyszerű.
Továbbra sem kapok komolyabb ügyeket, csak ígéreteket. Tudom, hogy ez otthon sincs sokszor másképp, de én szeretem a szakmánkat. Én szeretek jogásznak lenni és szívesen vagyok jogász.
De nekem most nagyon nagy szükségem volna már egy mesterre, nem többre, mint pár hónapra, hogy mindent megtanuljak, hiszen végülis már három éve nyomom itt, de ha a többi gyakorlatokat hozzávesszük, még több, szívesen publikálok, bedolgozom egy főiskolára is, több nyelven szaknyelven vagyok tárgyalóképes. A mentalitásom is más, mint a hazaiak egy részéé, itt megtanultam, hogy kifizetődőbb, ha normálisak vagyunk, a rossz légkör, a fúrás hosszútávon kontraproduktív.
Szeretnék hazamenni, de hogy néz már ki egy 30 éves ügyvédjelölt, vagy épp fogalmazó, vagy akármi, szóval kezdő (akinek ráadásul hirtelen összement a fizetése)?
Egyáltalán, kezdőnek számítanék otthon?
Az itteni tárgyi jogot jól ismerem, az otthonit viszont lassan elfelejtem, noha számos jogterület nagyban fedi egymást.
Alkalmazni szeretném a megtanultakat.
Nem akarok két szék között a pad alá esni, örülnék és megköszönném, ha értékes véleményeket írnátok.
Mit gondoltok az általam leírtakról?
(Izé, francbaküldést kérném mellőzni, ha lehet, akinek ilyen affinitása volna olvasás közben, inkább ne nyilvánuljonmeg, thx.)
Üdvök!

Delaw # 2012.09.21. 09:31

capisca
Nyilván ez attól is függ, hol dolgozik az ember közigazgatáson belül. Ha pl. közbeszerzésekkel foglalkozik, nyilván ez értékes tudás lesz egy cég számára is. Vagy NAV, GVH, PSZÁF stb stb. is jó szakmai tapasztalatokat nyújt. De pl. egy gyámhatóságnál, önkormányzati szociális osztályon, munkavédelemnél vagy hasonló szerveknél dolgozó kollégának jóformán esélye nincs bekerülni egy multihoz.