Jogász karrier


capisca # 2012.09.19. 08:15

Delaw

Én is közigben dolgozom már vagy öt éve, de olyan nem volt, hogy magánszektorból ne hallgattak volna meg, ne hívtak volna be állásinterjúra.

Ma is megyek pl állásinterjúra, a vezetőt nem érdekli, hogy közigben dolgoztam e vagy sem csak tudjam azt amira neki szüksége van. Ennyi.

Egy állásinterjú olyan, mint egy színésznek egy előadás, meg kell győzni a közönséget, hogy ő tényleg az a szereplő akit a darabban látni szeretne.

capisca

Delaw # 2012.09.19. 07:06

Barbi90
Az egyetem elvégzése után 3 év szakmai gyakolatot kell letöltened valamilyen "jogászi" munkakörben (ez lehet bírósági/ügyészségi fogalmazó, ügyvédjelölt, cégek jogi osztályán végzett munka, közigazgatásban végzett munka) és ezt követően mehetsz szakvizsgázni. Ha ügyvéd, bíró, közjegyző szeretnél lenni, mindenképpen jogi szakvizsgát kell szerezned, ha a közigazgatásban szeretnél dolgozni, akkor elég egy közigazgatási szakvizsga. Ügyvédeknél annyi kikötés van, hogy a kamarai bejegyzéshez legalább 1 évig ügyvédjelöltként/alkalmazott ügyvédként kell dolgoznod.

Barbi90 # 2012.09.14. 19:00

Sziasztok

A 3 éves bojtárkodás mindenkinek kötelező vagy csak akkor kell ha az ügyvédi pályát választom? Elég fontos kérdés de eddig senki nem tudta a választ.Köszönöm a segítséget előre is.

Delaw # 2012.09.12. 07:03

Rexor
Mondjuk úgy, hogy ideáltipikus esetben nem unatkozol szorgalmni időszakban sem. Nálunk az első másfél hónap lazább volt, utána minden héten zh és már jött is a vizsgaidőszak. Emellett persze legtöbb előadáson katalógus stb. Gyakorlatban nyilván lazábbra is lehet venni a dolgot, de a "tanárok által elvárt magatartás" az, hogy csak és kizárólag az egyetemmel foglalkozz, ne dolgozz. Vagy dolgozz, de akkor járj levelező szakra. Szerintem ez egy óriási hiányossága a jelenlegi magyar jogászképzésnek. De már nagyon elkanyarodtunk a fő kérdéstől. Szóval mit lehet ma kezdeni a jogi diplomával? :)

Rexor # 2012.09.11. 15:07

Delaw,

Az azért elég erőteljes túlzás, hogy 5 évet végig kell tanulni a jogon. A vizsgaidőszakban kell tanulni és ott van a hosszú szorgalmi időszak, amikor lehet dolgozni. Egyébként a jogászképzéssel kapcsolatban egyetértek veled, de ezzel meg is kapod a választ a kérdésre miért nincs szükség egy frissen végzett "elméleti" jogászra, akinek mindent meg kell tanítani.

Delaw # 2012.09.11. 13:59

Rexor
Ez alapvetően így van, de pl. egy vidéki jogi karon erre nem igazán van lehetősége az embernek. Vagy csak jó kapcsolati tőkével, amivel az egyetem után sem lesz probléma az elhelyezkedéssel. Másrészt elég baj, ha egyetem alatt kell dolgozni, hiszen az mindenképpen a tanulás rovására megy. Szóval elég érdekes a rendszer, hogy miközben az egyetemen csak a tanulás fontosságát szajkózzák és terhelik a diákokat a "rendkívül fontos" jogelmélet 15. melléktantárgyával, közben egy gyakornoki munka sokkalta többet érne. De a gyakorlati képzés teljes hiánya a magyar jogi karokon már egy másik elkeserítő téma lenne.

Rexor # 2012.09.11. 13:49

A hiba alapvetően ott van, ha valaki csak tanul 5 éven keresztül. Kb. 3. évfolyamtól már helyezkedni kell, és dolgozni.

Delaw # 2012.09.11. 13:29

peter.toth8408@gmail.com

Másrészt, ha nem okoz gondot a jó nyelvtudás, érdemes akár ügyvédjelöltként kezdened valahol. Az elején nehéz lesz, de onnan sokkal könnyebb kitörni, mint a közszférából. Gondolom te sem azért tanultál kőkeményen 5 éven keresztül, hogy totálisan idióta ügyfelek aktáit tologasd, miközben valamilyen politikai alapon odatett szociálpedagógus géniusz osztja az észt fölötted. Hosszú távon fárasztó lehet hidd el nekem.

Delaw # 2012.09.11. 13:19

peter.toth8408@gmail.com
Sajnos ismerős nélkül kevés az esélyed a sikerre, nem benned van a hiba, hanem a rendszerben. Jó önéletrajz és hatalmas szerencse, ezekkel talán sikerül ismerős nélkül is. Legvégső esetben próbálj meg a helyi polgármesteri hivatalban elhelyezkedni valamilyen közfoglalkoztatás keretében. Tapasztalat és ismerős szerzésre esetleg jó lehet.

Kovács_Béla_Sándor
Ha nekem címezted, én voltam ügyvédjelölt, látom a különbséget. Szerencsére az irodában érdemi munkát végeztem, nem is keveset. Többet tanultam abból az egy évből, mint 3 közigazgatásban eltöltöttből. Persze ez csak egy példa nem általánosítanék. Vannak olyan ügyvédi irodák, ahol tényleg a "kifutófiú-titkárnő" a jelölt munkaköre és vannak olyan közigszervek, ahol szakmailag toppon kell lenni és jó szakembergárda dolgozik. Ezekkel a munkakörökkel nem is lenne gond, ha nem fertőzné meg a már előzőekben leírt "urambátyám" mentalitás.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.11. 12:33

Hülyeség. No, ez a mentalitás lesz hátrányodra a karrierben, nem az, hogy nem voltál ügyvédjelölt.

peter.toth8408@gmail.com # 2012.09.11. 11:19

Kedves Fórumozók!

Érdeklődve olvastam a véleményeket, így én is hozzászólnék. :)

Azt tapasztalom, hogy ma már sajnos nem dúskálunk az állásajánlatokban, így még egy esetleges váltás is rendkívül nehéz. Még egy olyan munkahelyet is elfogadnék, ahol a "kávézás" a legfőbb tevékenység.

Pályakezdő jogászként immár 9 hónapja nem találok állást, pedig Budapestre is pályázom (van szállásom). Ezalatt 14 állásinterjún voltam, ami szerintem egész jó arány ennyi idő alatt. Kezdem már azt hinni, hogy velem van valami probléma... pedig az interjúk úgy érzem, hogy jól sikerülnek. Ráadásul folyamatosan fejlesztem magam (jogosítvány/nyelvtudás/jogszabálytudás frissítése).

Legfőképpen a közszféra érdekel, éppen ezért is kapcsolódtam be a témába. Pályakezdőként örül az ember, ha kap egyáltalán olyan munkát, ahol akárcsak egy kicsit is hasznosíthatja a tudását. Elfogadom azt, hogy hosszútávon természetesen nem jó a "csak kávézgatunk", de egy olyan fiatalnak, aki szeretné csak elkezdeni a karrierjét, az nem teheti meg, hogy "messzire kerülje el" az ilyen helyeket. Bárcsak megtehetné... :)

Delaw # 2012.09.11. 11:02

Rexor
Sajnos nem csak magas szinteken, hanem ügyintézőtől fölfelé. Már egy szimpla osztályvezetőre is ezek a játékszabályok vonatkoznak, ami legyünk őszinték, nem egy túl jelentős pozíció.

Rexor # 2012.09.11. 09:50

Mondjuk én nem éppen a végrehajtási osztályra gondoltam, ha NAVOn belül maradunk, de átfogó ellenőrzés pl. hasznosabb :).

A második rész pedig igencsak magas pozíciókra érvényes csak,és központi közig. szerveknél.

Delaw # 2012.09.11. 09:02

Rexor
Nyilvánvalóan vannak érdekesebb és piacképesebb területek (pl. NAV végrehajtási osztály, ami jól hasznosítható később workout területen, vagy közbeszerzés) a közigazgatáson belül is. Azonban a közigazgatással inkább az a probléma, hogy elmúlt időszakban teljesen kiszámíthatatlan lett. Kormányváltáskori szinte teljes személycserék, rossz fizetés, előrejutás csak "ánuszkényeztetéssel", ha esetleg magasabb pozícióba kerül az ember bármikor szemet vethet rá egy "illetékes elvtárs" ismerőse. Szóval körülbelül a tényleges teljesítmény köszönő viszonyban sincs a fizetéssel, előrejutással stb. Arról nem beszélve, hogy a legtöbb vezető pusztán politikai alapon tölti be a pozícióját, erősen kétséges szakmai tudással a háta mögött. Én elsősorban ezért szeretnék kikerülni ebből a mókuskerékből.

wers # 2012.09.11. 08:28

az olyan munkahelyet, ahol kávézásból áll a munka nagy része hanyagolni kell

28 éve volt az első munkahelyem. Az első húsz évben én is így vélekedtem, de mostmár kipróbálnék egy ilyen "csak kávézunk" munkahelyet. Egyetlen bajom ezzel csak az, hogy nem iszom kávét. Hamár a kávézás sincs, akkor mit csinálnék egész nap?

Delaw, nem hiszem, hogy boldogít, de vannak ennél rosszabb szakmák is. Pl. egy fogorvosnak nem elég 1,5-2 milla idulásnak, egy tizedesvesszőt minimum odébb kell tenni. De akár egy hentes, ha magánvállakozó akar lenni, neki is húzós beruházással kell kezdenie stb.

Rexor # 2012.09.11. 08:13

Azért ez is elég nagy általánosítás. A közigazgatásnak azért vannak olyan ágazatai, amelyek a piacon is versenyképesek (igaz, ez a ritkább) és maga a munka is érdekes. Az tény és való, hogy az olyan munkahelyet, ahol kávézásból áll a munka nagy része hanyagolni kell, mert ott csak leépül az ember (illetve meg kell ezt hagyni azoknak, akik a nyugdíjat akkarják kibekkelni itt...).

Delaw # 2012.09.11. 07:15

A politika már egy külön történet. A magyar politikából (ami jóformán csak egymás szapulásából és lejáratásából áll), ha lehet inkább kimaradnék. Bár tény, hogy kellően vastag bőrrel az arcon komoly jövedelemre lehet szert tenni.
Kovács_Béla_Sándor: Örülök, hogy te így gondolod, de sajnos a tapasztalatok alapján kevesen vannak ezzel így. De valahol megértem. A közigazgatás és az ügyvédi pálya két teljesen más világ. Pár hozzám hasonló, véletlenül közigazgatásba tévedt emberen kívül, valóban nem egy túl értékes munkaerő a köztisztivselők többsége. Ha választanom kellene én sem olyat választanék.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.10. 16:39

Ha egyszer alkalmazott ügyvédet akarok majd felvenni, nem fog érdekelni, hogy az aspiráns azelőtt ügyvédjelölt volt-e vagy gyámügyi előadó. Nem egyiktől vagy a másiktól lesz jó jogász, azt pedig, amit csak jelöltként tanulhatott meg (ezek többnyire adminisztrációs, ügyviteli dolgok) egy hónap alatt bárki megtanulja. (Sok jelölt sem tanulta meg őket, mert a principálisnál is a titkárnő intézte.)
Szóval szerintem próbálkozz nyugodtan. És ne add föl. Esetleg kereshetsz olyan irodát, ahova betársulhatsz. Úgy az induló és rezsiköltségek értelemszerűen alacsonyabban, és a kockázat is kisebb.

Dr.Attika # 2012.09.10. 13:28

Delaw, már csak egy marad a politikusi pálya. Ogy-i képviselők többsége jogász.

orangeman # 2012.09.10. 13:20

Delaw ez így elég általános. A jogi diplomán kívül mihez értesz?


For God and Ulster

Delaw # 2012.09.10. 13:02

Kovács_Béla_Sándor
Tisztában vagyok az iroda költségeivel, de az induláshoz szükséges 1,5-2M Ft elég sok pénz ahhoz, hogy elgondolkodjon az ember, más területen nem lenne-e nyereségesebb ez a befektetés.
Alkalmazott ügyvéd esetében körülbelül ugyanaz a probléma, mint a jogtanácsosi állásokkal. Köztisztviselőkkel szóba se állnak, volt ügyvédjelölteket keresnek. Az ügyészi, bírói munka sohasem vonzott, másrészt "oda születni kell", ahogy mondani szokták. Ráadásul ugyanazok az állapotok uralkodnak, mint a közigazgatásban (nem a tényleges teljesítmény határozza meg az előmenetelt, politikai "hátszél" szerepe stb.)

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.10. 10:45

Ha egyéni ügyvéd akarsz lenni, vagy egyszemélyes irodát nyitnál, akkor legyen kb. félmillió forintod az indulási költségekre, továbbá még egy-másfél millió az első év veszteségének a fedezésére. Ha ez nincs meg, akkor jószerivel felesleges próbálkozni.

Írod, hogy a versenyszférába pályázol. Mi zárja ki, hogy alkalmazott ügyvéd, ügyészségi titkár, bírósági titkár, rendőr legyél?

Delaw # 2012.09.10. 09:51

Üdvözlök minden kedves Kollégát és érdeklődőt. Azért indítottam ezt a topikot, hogy a hozzám hasonló helyzetben lévő "pályakezdők" ihletet és erőt merítsenek karrierjük alakításához.
Először is saját történetemet mesélném el: Az egyetem elvégzése után "szerencsésnek" mondhattam magam, hiszen 1 hónapon belül elhelyezkedtem ügyvédjelöltként, ahol egy évig dolgoztam, szerettem is a munkám (persze éhbérért), de nem sikerült belopnom magam a főnök szívébe, így mennem kellett. Ezt követően egy éves szünet következett, majd elhelyezkedtem egy kis önkormányzatnál, ami csak a szakmai leépülésemhez járult hozzá, majd egy megyei hatáskörű közigazgatási szervhez mentem, de ez sem jelent számomra szakmai kihívást. Sajnos a jogi szakvizsga és a megélhetés érdekében kénytelen voltam elvállalni ezeket a munkákat, de úgy érzem, több ambíció szorult belém annál, hogy reggel 8tól délután 4ig kávézgassak és mellékesen megírjak 2-3 határozatot. Rengeteg önéletrajzot küldök be különféle állásokra (kizárólag magánszektorba), de válaszra sem méltatnak, elkönyvelnek egy ostoba, naplopó köztisztviselőnek. Így lassan szakvizsgával rendelkező jogászként sem tudom, hogy tudnék kitörni ebből a helyzetből, de úgy érzem a közigazgatásban uralkodó állapotok megfojtanak és mindenképpen lépnem kell. Gondolkoztam saját ügyvédi irodán, de releváns kapcsolati tőke hiányában, félek, hogy az sem lenne egy sikertörténet.
Szeretném kérni az idősebb Kollégák tanácsát, észrevételeit, hogyan lehet kitröni egy ilyen helyzetből, illetve szívesen olvasnék karriertörténeteket, amiből én is, valamint a fórum olvasói tanulhatnának. Nem szeretném sutba vágni a diplomámat, de úgy érzem lassan bezárul a kör. Esetleg milyen szakmákba képzelhető el átjárás, milyen továbbképzésekre érdemes pénzt és energiát áldozni? Tanácsaitokat előre is köszönöm.