Jogász karrier


Ars Iustitiae # 2013.05.05. 16:32

Kedves Kollégák,

Kíváncsi vagyok a véleményetekre: Idén záróvizsgázom, 2 tavasszal, 2 ősszel, a férjem a Cseh Köztársaságban dolgozik, diploma után én is ki szeretnék költözni hozzá.Ő nem beszél magyarul.
Jelenleg nem beszélek csehül, németből van nyelvvizsgám.
Milyen lehetőségeim lennének Prágában vagy Brünnben a jogi diplomával?
Várom az ötleteket.
Köszönöm mindenkinek.

Judit

Delaw # 2012.11.28. 12:24

Kovács_Béla_Sándor
Ezt remélem irónikusan írtad :D A közigazgatás mindig egy "fertő" és az is marad Magyarországon. Érdemes elolvasni Móricz Zsigmond Rokonok című művét. 1932-ben jelent meg, de akár 2012-ben is játszódhatna. Elkeserítő, hogy 80 év nem volt elegendő arra, hogy a változás legapróbb jelei is megjelenjenek. Szerintem páran megpróbáltak már változtatni rajta, de az ostobaság, korrupció, "urambátyám" felfogás mindig győzött.

Rexor # 2012.11.28. 11:32

KBS: igen ez csakugyan jó lenne, de kevés a forradalmár lelkületű köztisztviselő és sajnos a mozgástér is elég korlátozott :).

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.28. 11:10

Én szeretnék hozzáértő és elkötelezett jogászokat látni a közigazgatásban. Szóval maradj, és változtasd meg!

Delaw # 2012.11.28. 11:03

Kovács_Béla_Sándor

Nyilvánvalóan van már elég. De ezt el lehet mondani minden vállalkozásról. Kínálat óriási, kereslet mérsékelt. De attól még megvan a kis dipomám, amit jó lenne végre ki is használni. És a közigazgatás mocsarát nem tartom a legalkalmasabb helynek erre a célra. Ezért is hoztam létre a fórumot, érdekelt mások véleménye a "mire jó a jogász diploma" kérdésben, de igazán használható ötleteket Bokros Úr kivételével senki sem adott. A "rossz a közigazgatás", "irodát ne nyiss" gondolatokkal pedig nem vagyok kisegítve.

wers # 2012.11.28. 11:00

Bármelyik nyomtatvány egy egyszerű fordító programmal használható
jujj, na ettől mentsen meg a jóisten. Na nem úgy értem, hogy bajom lenne a fordító programokkal (vagyis igen, van) hanem az a baj, hogy sokan elhiszik, hogy jó.
Én még nem láttam jó fordító programot.

Rexor # 2012.11.28. 10:50

Nem, tényleg nem erre gondoltam :). Hanem amiről korábban már beszéltem (nagy a költség, és ügyfelek kellenek, akik fedezik ezt és hasznot is húzol belőle).

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.28. 10:43

Nem úgy értette. Úgy értette, senki ne nyisson irodát. :) Mert van már elég.

(Nem mondtam, hogy egyetértek. Bár a "van már elég" résszel igen.)

Delaw # 2012.11.28. 10:41

Rexor
Köszönöm az építő jellegű kritikát. Hülye ne nyisson irodát... Van már pont elég :D

Rexor # 2012.11.28. 09:10

Bölcs döntés.

Delaw # 2012.11.28. 08:28

bokros
Sajnos a keleti országrészben szerintem nincs túl nagy igény az EU fizmeghagyra. Sőt igazság szerint kezdek letenni az egész ügyvédi irodáról :(

bokros # 2012.11.23. 22:31

Ok. Mondjuk ebben van egy csipetnyi igazság.
Mondok jobbat. EU fizetési meghagyásos ügyek
Bármelyik nyomtatvány egy egyszerű fordító programmal használható, meg különben is, ha a magyart kinyomtatod, akkor elvileg ki tudod az összes többet következtetni.
Az illetékesség szintén megtalálható a neten.
Nem is itt az écesz, hanem ott hogy meg tudd szervezni, hogy a fizetési meghagyásra mondjuk a Németországba menőre még itthon fel tudjad nyalni az illetékbélyeget, mert nincs utalási lehetőség.


Dr. Bokros Gábor
ügyvéd

Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
8961 Lenti Pf: 51
www.drbokros.hu
Tel/fax: (36 92) 551 270, 551-271
Mobil: (36 30) 3398 000

Delaw # 2012.11.19. 10:15

bokros
Igazából egy "félelmem" van ezzel kapcsolatban, hogy jó magyar szokás szerint ezeknél a pályázatoknál, támogatásoknál is fontosabb a megfelelő ismerettség, mint a beadott anyag minősége.

bokros # 2012.11.15. 18:29

Beletartozik.
Az általam említett pályázatok, nem a hagyományos értelemben a vett pályázatok, sem az AKG sem pedig KAT azonban szakmailag ott kell lenni nagyon.
Ennek egyik oka, hogy egy gyengébb, mondhatni igen gyenge
állattenyésztési ügyben is igen súlyos 10 milliók forognak kockán, amit már földalapú támogatásnál el lehet bukni, vagy később. Ha ezt a területet megcéloztad, akkor igen sokat kell tanulni, mert ne szabad azt hinni, hogy a termelő valami nagyon képben lesz mondjuk a Natura 2000 szabályaival és már ott bukhat a mutatvány, pedig az még csak az alap.


Dr. Bokros Gábor
ügyvéd

Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
8961 Lenti Pf: 51
www.drbokros.hu
Tel/fax: (36 92) 551 270, 551-271
Mobil: (36 30) 3398 000

Delaw # 2012.11.15. 08:43

bokros
Köszönöm a tippeket, igazság szerint rátapíntottál az egyik potenciális területre, amiben látok fantáziát. Vidéki kisvárosból származom, ahol a mezőgazdaság igen erőteljesen jelen van. Igazán komolyan vehető ügyvéd viszont nincs. Ha sikerülne a mezőgazdasági vállalkozók számára komplex szolgáltatásokat nyújtani (föld adásvételtől a különböző pályázatokon, támogatásokon keresztül, az adózási tanácsokig), akkor esetleg működőképes lenne az iroda. Ezért is kérdeztem, hogy ezek a tevékenységek mennyire összeegyeztethetők az ügyvédi tevékenységgel. Mert ugye, ha akarom pl. a pályázatírás beletartozik az egyéb üzletviteli tanácsadás kategóriába, ha akarom nem...

bokros # 2012.11.14. 18:02

Delaw
Én egy igen szűk jogterületre specializálódtam (ld. web site) ahol nincs miért aggódnom, meg az ügyfeleimnek sem.
Ez azonban nem jelenti azt, hogy abba kellene hagynom a tanulást vagy a szakterülettel kapcsolatos ismeretek gyűjtését, mert mindig jöhet valaki, aki jobb.
Ahogy én elnézem jelenleg a mezőgazdasági támogatások területén vannak igen nagy lehetőségek. Ez mondjuk Bp.-en nem igazán megy ámbár ismerek jó pár embert ( bocsánat az emberektől, :politikust) akik ki sem tették a lábukat a fővárosból, hogy megnézzék birtokaikat. Viszont a különböző támogatási rendszerekkel kapcsolatos ügyek (AKG, KAT stb.) igen komoly agrár felkészültséget igényel a jog mellett, amibe érdemes belefeccelni némi tanulást. Különösen az új Tft. elfogadása esetén.
Szűk terület a postaügy, de az állami postamonopólium megszűnésével kell majd hozzáértő szakember, aki a jog mellett a nemzetközi postaügyhöz is ért, mert az osztrákok nem fogadnak az ügyvéd mellé külön postaügyi szakértőt.


Dr. Bokros Gábor
ügyvéd

Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
8961 Lenti Pf: 51
www.drbokros.hu
Tel/fax: (36 92) 551 270, 551-271
Mobil: (36 30) 3398 000

Delaw # 2012.11.13. 12:57

Rexor
Dolgoztam már ügyvédjelöltként, nagyon szerettem is. De sajnos kénytelen voltam átnyergelni a közszférába, azonban ez nagyon nem az én világom. Tudom nem az évszázad ötlete az önálló iroda sem, de legalább az esélyt megadom magamnak, hogy vigyem valamire. Mert a közigazgatás csak a totális elbutulásra és szellemi leépítésre alkalmas.

Rexor # 2012.11.13. 12:50

Kedves Delaw,

A tanulással kapcsolatban igazad van, én arra gondoltam, hogy legyen szakmai tapasztaltod a szakágban.

Egyébként amit mondtam ennyire fekete fehér: bevétel-költség. Ha ez egyenleg pozitív (van sok, fizetős ügyfeled), akkor jó vagy, ha negatív, akkor gáz van, és lehúzhatod a rolót. De a Te pénzed, azt csinálsz amit akarsz.

Önmagában a képzés megintcsak nem sokat ér gyakorlati tapasztalat nélkül. Nekem is van adótanácsadói, mérlegképes könyvelői képesítésem, adószakértő vagyok, de a papírhalmaz önmagában nem sokat érne, ha nem a gyakorlatban használnám. Az élet a legjobb tanító :).

Delaw # 2012.11.13. 12:34

Rexor

A jogi pálya folyamatos tanulás :) A tanulást egyébként a kedvenc kifejezéseddel élve "kiegészítő tevékenységre" értettem. Elvégezni egy adótanácsadói, pályáztaíró, közbesz. referens stb. tanfolyamot, esetleg valamilyen szakjogászi képzést. Bár annak még nem jártam utána, mennyit is érnek. Persze nincsenek illúzióim.
Igazság szerint pályázok folyamatosan, de mivel jelenleg közigben dolgozom nagy ívben lepottyantanak. Szóval vagy magamnak teremtek valamilyen munkalehetőséget vagy rövid távon bedilizek a szánalmas magyar közigazgatásban. Inkább a kamarának fizetek, mint egy pszichológusnak :D
Egyébként szerintem nem ennyire fekete-fehér a piac, mint ahogyan beállítod. Nyilván felkapott ügyvéd akkor leszel, ha jó vagy és van megfelelő kapcsolati tőkéd. De hozzám is adnak be olyan beadványokat egyes ügyvédek, hogy hajam égnek áll. Meghatalmazás kimarad, teljesen félreértelmezett jogszabályok stb stb. Szóval sok "finoman szólva nem sztárügyvéd alkat" is a piacon van.

Rexor # 2012.11.13. 10:36

Kedves Delaw,

Elnézést, csak egy kérdés: ha úgy érzed, hogy még tanulási fázisban vagy, akkor tulajdonképpen miért akarsz önálló ügyvédi irodát nyitni? :).

Ez azoknak való, akik tényleg profik a szakmájukban, van potenciális ügyfélkörük, egyébként csak kiadod a rengeteg pénzt és eltűnsz a süllyesztőben, mert a konkurrencia tényleg kemény. Inkább menjél el ügyvédjelöltnek vagy alkalmazott ügyvédnek (ha már túl vagy a szkavizsgán) és tanuld meg rendesen a szakmát, vagy legalább egy területét, és főleg, legfőképpen gyűjts kapcsolati tőkét és ügyfeleket. Akkor lesz némi esélyed...

Delaw # 2012.11.13. 09:02

Rexor
Sajnos olyan munkahelyen dolgozom jelenleg, ahol nem sokat tudok tanulni. Így a specializálódás még a jövő zenéje. De fogalkoztam már társasági joggal, jól is ment, szerintem azt célzom meg.

Rexor # 2012.11.13. 08:26

Első körben szerintem nem árt, ha nagyon jó vagy a választott szakterületen. Utána következik az, hogy eladd magad, és a "terméket". Ha jobb vagy mint a konkurencia, és főleg jobban adod el magad, akkor nyersz. Ha nem, akkor vesztesz. Ilyen a kapitalizmus :).

Delaw # 2012.11.13. 08:09

bokros
Igen, pontosan erről beszélek, hogy a hagyományos "szolgáltatásokkal" már nehéz labdába rúgni. Bárki meg tudja csinálni és rengeteg a konkurens. Ezért gondoltam arra, hogy egy meghatározott célcsoportnak (pl. cégek) kellene minél komplexebb szolgáltatáscsomagot nyújtani.
Felfutó területek? Sajnos nehéz ügy, inkább a recesszió jellemző mindenhol :( Most a közbeszerzés a sláger, igazából érdekelne is, de van egy olyan sejtésem, hogy hamrosan túltelített lesz ez is és teljesen lecseng a téma.
De érdekelne a véleményetek, hogy mely területeken lehet számítani némi fejlődésre?

Egyjogász # 2012.11.13. 04:19

"Ámbár mostanában azt hallom tanult barátaimtól, hogy tárgyalóterembe járni elég snassz dolog és sokan dicsekszenek azzal, hogy régen jártak ilyen helyen."

Ez így van, nekem éppen a múlt héten fejtette ki egy ügyvéd kolléga, hogy ő olyan ügyet, ahol bíróságra kell járni, csak végső nyomorában vállalna.....
De volt olyan exügyvéd kollégám is, aki meg volt sértve, hogy peres ügyeket is rászignált a főnök, és olyanokat kellett neki magyarázgatni, hogy felperesként hová kell leülni a tárgyalóteremben.
(És amikor visszament ügyvédnek, győzködött engem is, hogy menjek vele, merthogy én szeretek tárgyalni, és ilyen ügyvéd kevés van /?!/ )

Egyébként ha jól emlékszem itt a Fórumon is van olyan fórumtárs ügyvéd, aki azt írta, hogy még sosem volt rajta talár..:)

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.12. 21:23

Akkor nekem könnyű a verseny. Mert éppenséggel a tárgyalóteremben érzem magam igazán otthon. Mondjuk, furcsállom is, ha egy ügyvéd másképp vélekedik.