társadalmi szervezet határozata


ObudaFan # 2013.02.22. 21:13

Ez értelmezhetetlen. A társadalmi szervezet szerveit és azok hatáskörét a társadalmi szervezet alapszabálya írja le. Az alapszabály szerint hatáskörrel rendelkező szerv alapszabály szerinti eljárásban hozott döntése a társadalmi szervezet döntése. A közgyűlés fegyelmi határozata a társadalmi szervezetnek a határozata. A társadalmi szervezet elnöke mint természetes személy ebben az ügyben természetesen nem tehet jognyilatkozatot, de mint a társadalmi szervezet képviselője, természetesen tehet.

Abból, amit te írtál, az következne, hogy az alkotmányosságot megcsúfolni készülő "Alaptörvény negyedik módosítása" sem kötelezne senkit, mert azt sem "Magyarország" fogja meghozni, hanem csak néhány felelőtlen politikus, még ha az akkor hatályos választási szabályok szerint mandátumot is kaptak.

bokros # 2013.02.21. 20:19

A következő témát szeretném bedobni tanult kollégáim elé szétmarcangolás céljából

Egy társadalmi szervezet határozata miatt eljárásban kérem a véleményt

A társadalmi szervezet fegyelmi bizottsága mint I fokú szerv hozott egy fegyelmi határozatot a szervezet egy tagja ellen Az I fokú határozat ellen a szervezet elnöke mint a fegyelmi eljárás kezdeményezője fellebbezéssel élt a közgyűléshez, mint II. fokú fegyelmi szervhez. A közgyűlés az I. fokú határozatot megváltoztatta és a fegyelmi büntetést kizárásra súlyosította . A kizárt tag birósághoz fordult, ahol a társadalmi szervezetet az elnök képviselte.
A bíróság ( Törvényszék) a fegyelmi határozatot hatályon kívül helyezte. A társadalmi szervezet elnöke fellebbezett az ítélőtáblához.
Ennyi volt az alaphelyzet.
Kérdésem: a társadalmi szervezet elnöke fellebbezhetett-e a döntés ellen illetve jogszerű volt-e a részvétele a bíróságon?

A kérdés alapja, hogy igaz ugyan, hogy a társadalmi szervezetet az elnök képviseli, de a II. fokú fegyelmi határozatot, nem a -jogi személy- szervezet hozta meg, hanem a társadalmi szervezet közgyűlése, ami az alapszabály szerint csupán legfőbb döntéshozó illetve II. fokú fegyelmi szerv. A közgyűlés nem jogi személy.
A társadalmi szervezetbe minden tag beletartozik, míg a közgyűlésnek csak az a tagja, aki az adott időben a jelenléti íven szerepel.
Amennyiben a közgyűlés egyedi fegyelmi döntését helyezi hatályon kívül a bíróság, akkor a fellebbezés benyújtásához kell -e közgyűlési határozat?


Dr. Bokros Gábor
ügyvéd

Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
8961 Lenti Pf: 51
www.drbokros.hu
Tel/fax: (36 92) 551 270, 551-271
Mobil: (36 30) 3398 000