Székhelyszolgáltatás - hozzájáruló nyilatkozat

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.03. 12:18

Pedig tilos. Eleve kizárólagos ügyvédi tevékenység volt, ma pedig már mindenkinek tilos. Közérdek fűződik hozzá, hogy a közhiteles nyilvántartás valós adatokat tartalmazzon, és hogy a cég a bejegyzett székhelyén megtalálható legyen.

Székhelyet bérelni természetesen lehet, sőt, akár szívességből is szabad a székhelyingatlant használni. Csak amit ezek a cégek csinálnak, az valami egészen más.

Rexor # 2015.04.03. 12:13

Igen, de azt sem tartom teljesen életszerűnek, hogy ezt a szolgáltatást egyáltalán ne lehessen nyújtani. Pl. többször találkoztam olyannal, hogy frissen alakult, külföldi tulajdonosi hátterű cég amíg "be nem rendezkedik" Magyarországon fizet egy ilyen szolgáltatásért. Ha ez tiltva lenne elég nagy kicseszés lenne velük. Itt most nem a hajléktalanszállókra bejelentett cégtemetőkre gondolok (bár ezek felszámolására is vannak már hatékony eszközök).

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.03. 11:55

Éppenséggel ügyvédeknek volt megengedve valami ilyesmi - de már nekünk se szabad. Legalábbis újonnan. [Se az ügyvédi törvény 25/A. §, sem a 47/2007. (XI.04.) IRM. nem hatályos már.]

Rexor # 2015.04.03. 10:59

Legalábbis akkor, ha ügyvédi iroda végzi...

nefaria1 # 2015.04.03. 09:56

Köszönöm a megerősítést.

Igen, egyébként szerintem is.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.03. 09:55

1.
Egyébként maga a tevékenység is jogszabályba ütközik.

nefaria1 # 2015.04.03. 09:37

Kollégák, érdekes beszélgetésbe keveredtem egy budapesti "székhelyszolgáltatóval" (az idézőjel nem véletlen, meglátásom szerint ezen tevékenységnek nemigen van jogszabályi alapja).
A cég folyamatosan olyan hozzájáruló nyilatkozatokat adogat az ügyfeleknek, amelyeket a cégjegyzési joggal felruházott ügyvezetőjének szkennelt aláírásával nyomtatnak ki (vagy névbélyegző, de én inkább színes szkenre gyanakszom). Én mindig visszaküldöm az ügyfelet, hiszen ez az irat szerintem nem fogadható el az ügyvéd által (ütv 27/E §), hiszen nemhogy nem tbe. magánokirat, tul.képp egy semmi. Az ügyfél meg értetlenkedik, hogy dehátnekiaztmondtákhogyezabeevettszokás. A tegnapi ügyfelem átadta a telefont az ügyintézőnek (aki nem az "aláíró"), aki eléggé emelt hangon osztott ki (!) engem, hogy miért is nem fogadom ezt el, hogy ők havonta több száz céggel szerződnek így, és még egy (!!!) ügyvéd sem kért tőlük eredeti aláírt hozzájáruló nyilatkozatot.

Nos, ez szerintem 1. vagy hazugság, 2. vagy szánalmas, ha valóban így van.

Vélemények? Szerintetek el kell ezt fogadni?