Zugírászat micsoda?

ius latratus # 2018.10.03. 13:34

:)

Milyen szak az, ahol lehet(ett) manapság sokat foglalkozni ezzel?

ius latratus # 2018.10.03. 12:36

Sherlock

Ne már...
Szent Korona-tan? Ne mondd már, hogy egyetlen előadás egyetlen órájánál többet rabolt a drága időből!
Én konkrétan nem is emlékszem, hogy a Magyar állam - és jogtörténet előadásokon (már amelyiken bent voltam...), mennyit foglalkoztunk vele.
Tétel biztos nem is volt.

Persze, mindez nem zárja ki, hogy a te egyetemeden ez hónapokat foglalt le, nálunk ez szinte tabutéma volt. Mondjuk, én ezt sajnálom, de ez már nagyon messzire vinné a beszélgetést.

wers # 2018.10.03. 11:23

így már tisztán érthető

Sherlock # 2018.10.03. 11:12

Nem marad rá idő a Szent Korona-tan és más hasznos dolgok miatt.

wers # 2018.10.03. 10:53

Ezeket a jogi egyetemen nem tanítják?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.03. 10:40

Nem.

Annikó # 2018.10.03. 09:29

Köszönöm a gyors válaszokat! Azt nem értem, hogy miért lehet cégeknél munkaviszonyban akár jogász végzettség nélkül is szerződéstervezeteket készíteni, tárgyalni, de egyéni vállalkozó már erre nem jogosult, csak ügyvéd?

Az világos, hogy kifejezetten jogi, közjegyzői tevékenység egyéni vállalkozásban nem végezhető, de pl. egy vállalkozási/ megbízási szerződést csak ügyvéd készíthet? Nem fér ez bele az ÖVTJ szerinti üzletiviteli tanácsadás vagy gazdasági, tevékenységet segítő szakértés tevékenységekbe?

Dr.Attika # 2018.10.02. 13:54

A 6910 - Jogi tevékenység TEÁOR alatti szakmakódok:

Iparjogvédelmi ügyek intézése Egyéni vállalkozói igazolvánnyal nem végezhető; 1995. évi XXXIII tv. (691002)

Jogi, ügyvédi szolgáltatás (egyéni vállalkozói igazolvány alapján nem gyakorolható) (691001)

Közjegyzői szolgáltatás (egyéni vállalkozói igazolvány alapján nem gyakorolható) (691003)

Önálló bírósági végrehajtói tevékenység Egyéni vállalkozói igazolvánnyal nem végezhető; 1994. évi LXXX tv. (691004)

Szabadalmi ügyvivő (egyéni vállalkozói igazolvány alapján nem gyakorolható) (691005)

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.02. 13:33

Jótól kérded. Szerintem nyilván.

Annikó # 2018.10.02. 13:20

Kedves Fórumozók! Megvalósítom-e a Zugírászat tényállását, ha egyéni vállalkozóként többek között szerződéstervezetek elkészítésével, véleményezésével kívánok foglalkozni? Jogászi végzettségem is van, de nem kifejezetten jogi tevékenységet végeznék, hanem szolgáltatási szerződésekkel kapcsolatos tanácsadást. Segítő válaszotokat előre is köszönöm!

Sherlock # 2015.02.02. 22:31

Nem.

pappcs # 2015.02.02. 22:26

Zugírászatnak számít az, ha az ember egy büntetőügyben fellebbezést készít egy ismerősének ingyen, de azt csak az ismerős Írja alá, mint ha ő írta volna?

Dr.Attika # 2012.02.08. 18:18

Kedves Elino!
Jogi szolgáltatásról jogszerűen az állíthat ki számlát, aki erre jogosult. Ez pedig a magyar jog szerint csak ügyvéd lehet. Egy kFt. ha ilyen számlát állít ki és tételezzük fel, hogy teljesített is, akkor valóban megvalósítja a zugirászat büntető törvénykünyv szerinti zugírászatot.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.08. 18:07

Inkább ne.

Elino # 2012.02.08. 17:20

Kedves Fórumozók!

Kérdésem, hogy egy Kft. állíthat-e ki számlát egyéb jogi szolgáltatásról? Ezt nem csak ügyvédek tehetik meg?

Válaszukat előre is köszönöm.

Elino

Bucika79 # 2010.10.22. 12:28

Először is köszönöm a válaszodat.
Nyilván mindenki ezt gondolja, alapvetően... de kicsit szerintem árnyaltabb a kép...

BTK kommentár szerint:

"2. Elkövetési magatartás beadvány - és okiratszerkesztés. A beadvány a hatóságokhoz és más szervekhez intézett bármilyen irat, míg az okirat valamely jogi tény igazolása céljából készített irat.
3. A cselekmény elkövetője tettesként bárki lehet, akinek nincs joga ellenszolgáltatásért beadványt, vagy okiratot szerkeszteni."

Amikor a titkárnő egy adásvételit megszerkeszt, akkor az nem fér bele ide? (persze nem, mert ezt csinálják- gondolná mindenki). Hol kezdődik, az, hogy "okiratszerkesztés"? Mit jelent ez valójában? Hisz az ügyvéd írja alá, bélyegzi le? Mi az, hogy okiratszerkesztés?
A titkárnő mit tehet meg? Ő lehet megbízási jogviszonyban is? Megteheti-e azt, hogy pl. kft formájában végez titkári funkciót, és a kft számlázza a munkáját az ügyvédnek az adminisztrációról?

Köszönöm értékes válaszaitokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.10.20. 05:16

Nem.

Bucika79 # 2010.10.19. 21:11

Sziasztok!

Most tényleg mi a zugírászat? Nem vagyok jogász...
A Btk bűnteti tudomásom szerint az olyat, ha valaki okiratot szerkeszt üzletszerűen....
Namost egy ügyvéd titkárnője az esetek döntő többségében, pl. adásvételi szerződést, cégalapító okiratot az ügyvéd helyett szerkeszti meg, de ez megy közjegyzőknél is... az nem zugírászat?

Dr.Attika # 2010.05.27. 19:36

Ezzel kellett volna kezdeni, hogy leírja a történeti tényállást. ( Ami történt.) Nem zugirászat. Jogásziasan "Nem szubszumálható a Btk. 248.§ rendelkezése alá.)

Dr.Attika # 2010.05.27. 17:06

Ettől pontosabb választ e fórum keretein belül nem lehet adni.

Btk. kommentár
Zugírászat (Btk. 248. §)
Btk. 248. §-ához:

1. E bűncselekmény jogi tárgya az igazságszolgáltatás rendje.
  2. Elkövetési magatartás beadvány - és okiratszerkesztés. A beadvány a hatóságokhoz és más szervekhez intézett bármilyen irat, míg az okirat valamely jogi tény igazolása céljából készített irat.
  3. A cselekmény elkövetője tettesként bárki lehet, akinek nincs joga ellenszolgáltatásért beadványt, vagy okiratot szerkeszteni.

A Btk. 248. § (1) bekezdése zugírászatot elkövetőnek tekinti azt, aki jogosulatlanul, üzletszerűen, ügyvédi, jogtanácsosi, vagy közjegyzői tevékenységet végez. Abban az esetben, ha a beadvány, vagy az okirat szerkesztése nem meríti ki az üzletszerűség kritériumait, akkor a cselekmény nem tényállásszerű.
4. A bűncselekmény csak szándékosan követhető el. A cselekmény az első okirat, vagy beadvány megszerkesztésével, és a megrendelő részére való átadásával befejezetté válik.
5. A Btk. 248. § (2) bekezdése büntetni rendeli a bűntett miatt azon esetet, ha a zugírászatot ügyvédi, jogtanácsosi, vagy közjegyzői tevékenységre jogosultság színlelésével követik el.
A §-hoz kapcsolódó jogszabályok:

vzoli # 2008.06.02. 16:04

Ha nem tudsz pontos részletek, akkor az is könnyen előfordulhat, hogy nem zugírászat volt, hanem zugivászat. Azt pedig a tömény kettőtől öt évig terjedő erjedővel szünteti, hukk!

lewho # 2008.06.02. 15:42

Üdv!

Zugírászatnak csak akkor minősül, ha üzletszerűen végzi, ergo rendszeres haszonszerzésre törekszik.

A jogosultatlan címhasználat (így a doktori cím használata is) meg szabálysértés.

niamano # 2008.06.02. 14:56

Sziasztok!

Ha valaki azt állítja magáról, hogy elvégezte a jogot, lediplomázott, és használja a Dr titulust, tanácsot ad a falunépének, mint jogász, hogy lehet megfogni?

Van nyilvántartás a végzettekről? Mert az iskola (ahol állítólag végzett) nem ad ki info-t.

Az oké, hogy bárki adhat jogi tanácsot, de a dr-i cím használata, illetve az ezzel okozott megtévesztés nem szabsértés vagy nem is tudom micsoda?

Gondolom ha helyből feljelentik a felháborodott helyiek, akkor az nem túl szerencsés.

Zugírászatba tettem, mert az megvalósulhat (nem tudok részleteket pontosan még, hogy mi volt.)

Köszi!
Nia

woodslave (törölt felhasználó) # 2007.12.06. 13:39

Sztem a kommentár elavult, még az eredeti szöveghez készült.
az üzletszerűségnél nem jelöli meg a Btk. hogy kitől származzon a haszon.

lewho # 2007.12.06. 13:17

Ok, szerintem is.

Kicsit csavarjunk a dolgon.

Ha én megállapodok a park fagyisával, hogy mellé üljek le észt osztani, mert neki ez jó (mivel a nagy sorban sokan megkívánják a fagyiját, fellendül a forgalma), és cserébe kapok naponta egy 3 gombócos vaníliát, zugírász vagyok-é? Megvalósul- é az üzletszerűség?

/ha az ellenértéket 3.féltől kapja az észtosztó/

A kommentár csak beadvány- és okiratszerkesztést ért ügyvédi tevékenység alatt. Miért nem hivatkozik az Ütv. 5. §-ra?