Vezetés - Engedély nélkül


Véleményem # 2017.02.18. 11:54

hothyppo

Ha elkapnak eltiltás alatt, milyen büntetésrre számíthatok?

Járművezetés az eltiltás hatálya alatt

176. § Az a járművezetéstől eltiltott személy, aki a járművezetéstől eltiltás hatálya alatt annak érvényesülési körébe tartozó járművet vezet, szabálysértést követ el.

Ez a szabálysértés elzárással is büntethető!

Ha elkapnak februárban, már nem vagyok eltiltva, de még mindig nincs meg a jogosítványom, milyen büntetésre számíthatok?

Szabálysértési eljárás indul, pénzbírság, figyelmeztetés lehet a vége.

Adott esetben kérdéses, hogy még milyen feltételei vannak a vez.eng. megszerzésének, után képzés indokolt e jelen esetben vagy sem...
Azt, hogy a sikeres vizsgákat követően meddig lehet halasztani a papír leadásokat, azt meg okmányiroda vagy vizsgáztató autós iskola tudja megmondani van e rá szabályozás esetleg... ( lehet nem reális az amikor valaki 5-6 hónapig nem váltja ki a már megszerzett kategóriát vezetői engedélyt )

hothyppo # 2017.01.21. 15:23

Kedves Traffic! Úgy látom ön nagyon érti a témát, ezért kérdezni szeretnék öntől, ha megengedi.

2016.júniusában elkezdtem a jogosítványomat csinálni. 2016.júlisusában megálítottak a rendőrök, és kaptam fél év eltiltást, valamint pénzbirságot (nem volt jogosítványom, az autónak nem voltak papírjai, stb.). A jogosítványomat ez idő alatt megcsináltam, levizsgáztam, meg van az elsősegély vizsga is,, minden, már csak le kéne adnom a papírokat a Petzvál József utcában.

Azonban az eltiltás 2017.januárt 31.-éig tart, ezért úgy gondoltam , február elején fogom leadni a papírokat, gondolván akkor már nem leszek eltiltva.

A kérdéseim a következők: Ha elkapnak eltiltás alatt, milyen büntetésrre számíthatok? Ha elkapnak februárban, már nem vagyok eltiltva, de még mindig nincs meg a jogosítványom, milyen büntetésre számíthatok? Valamint a jogosítvány ugye meg fogom kapni februárban?

Nagyon köszönöm előre is a válaszát!

Traffic # 2007.03.05. 18:50

T. moskvichman!

Ha engem igazoltat egy rendőr -ugye jogsit nem tudok mutatni- és lekéri a dolgaimat rádión, milyen választ fog kapni? Az autómmal minden rendben van.

Azt fogja látni a rendőrségen az ügyeletes, hogy téged X bíróság Y számon 1 évig a közúti járművezetéstől eltiltott. Az eltiltás kezdetének és végének dátumát is fogják látni. Ebből kiderül, hogy már nem állsz eltiltás alatt.

moskvichman # 2007.03.05. 14:32

Tisztelt Traffic!

Lenne egy kérdésem hozzád. Fogalmam sincs honnan, de Te mindenre tudod a választ. Bízom benne, hogy erre a kérdésre is.

Te ismered a helyzetemet, de a többiek kedvéért röviden ismertetem:
Volt jogsim, de leadtam, eltiltottak közúti járművek vezetésétől (ittas vezetés miatt), az eltiltás letelt, de a papírt nem adják vissza az utánképzésem befejeztéig.

KÉRDÉS:
Ha engem igazoltat egy rendőr -ugye jogsit nem tudok mutatni- és lekéri a dolgaimat rádión, milyen választ fog kapni? Az autómmal minden rendben van.

Sajnos nincs most olyan rendőr ismerősöm akit meg tudnék kérni rá, hogy:

  • Figyu, próbájjuk má meg!

Ezért kérem a Te szíves segítséged.

Egyébként Viktor egy nagyon érdekes gondolatmenetet ismertetett velünk, ami hazánkban még reálisan nézve elképzelhetetlen:
Ha a rendőr igazoltat engem, miért én keresgéljek neki papírokat? Õ kíváncsi az okmányokban foglalt adatokra. Vagy nem? Tessék lekérni rádión! Nem én kértem, hogy igazoltassanak...

Traffic # 2007.03.03. 12:29

T. ViktorBp!

Íme a teljes jogszabályi hely:

Közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése
54. § (1) Aki a közúti közlekedés szabályait - a 42-52. §-ban meghatározott eseteken kívül - megszegi,
harmincezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt a rendőrség, közúti határátkelőhelyen a határőrség, továbbá a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 40-41. §-ának, illetőleg a táblával jelzett behajtási tilalom vagy korlátozás megszegése esetén a közterület-felügyelő, 48. § (4) bekezdése megszegése esetén a rendőrség és a közlekedési hatóság helyszíni bírságot szabhat ki.

Remélem nem fogod megkérdezni, hogy a 42-52. § micsoda, mert azzal több oldalt megtöltenék. :) Csak egy pár közülük: 47. § : Engedély nélküli vezetés; 44. § : Az elsőbbség és az előzés szabályainak megsértése; 42. § : Ittas vezetés, stb.

ViktorBp # 2007.03.03. 12:23

Amúgy amit említesz "közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése" olyan hülye egy szabály és megfogalmazás ez, hát ez alapján tulajdonképpen azt találnak ki amit akarnak, egy kicsit konkrétabbá kéne ezt tenni szerintem..
vagy nem jól látom ? Javítsatok ki ha esetleg konkrétan mergvan ez valahol részletesebben csak én vagyok eltévedve
Viktor

ViktorBp # 2007.03.03. 12:21

Köszi szépen Traffic !

De akkor énezek szerint eddig mindig nagyon jól megúsztam, mert járom az országot, és bizony az esetek többségében semmilyen papír nincs nálam. sajbnálaom, de rohadt feledékeny vagyok, na most ha meg beteszem fixre a kocsiba akkor meg az a baj ugye, hogy ott ne tároljuk azért mégse mert ha ellopják ...

Hát ezek szerint én eddig akkor megértő rendőrökkel találkoztam, mert volt már, hogy igazoltattak, de egy szál papír nem volt nálam, csak bemondtam a nevem, címem, személyi számomat, és ők meg lekérdeztek mindent rádión, hogy mim van meg mim nincs és miután látták, hogy minden rendben van, valóban csakis feledékenségről van szó, akkor elengedtek, nem adtak semmiféle büntetést, és most ezzel azért nagyon megleptél, amit írtál, merthogy egy ilyen kis feledékenység közlekedési szabálysértésnek minősüljön, valahol ez nekem durva... na majd megpróbálok a közéekedési szabálysértések között utánanézni, hogyan is van pontosan megfogalmazva ez a jogszabály, mindenesetre abszurdnak tartom. Jó hát tudom ez itt Magyarország, de tudod sokat vagyok külföldön, és ott meg azért néznek hülyének, ha autóval elmegyünk valahova, és keresem a papírjaimat... azt mondják, ne vicceljek már, hát minek meg hova akrok én papírt ...ja hát igen, mert náluk ugye nem szokás az sem, hogy csak úgy igazoltatnak, tehát eza probléma nem merül fel, aztán hogy elviekben szabály szerint ez otthogy van azt én se tudom, mindenesetre azt tapasztalom a helyiektől is, hogy nem visznek soha magukkal semmilyen papírt, és teljesen hülyének néznek ha én meg akarok ...egyszerűen nem értik a dolgot, hogy miért vagyok ilyen kis kukacoskodó a papírokkal ...hiába, más kultúra
de azért köszi a segítséget Traffic, megpróbálok odafigyelni, vagyis esetemben ez annyit jelent, hogy mégis kénytelen leszek az autóban tartani minden papírt, mert különben ugyanígy mindig azok néklkül mennék el, a feledékenységemet nem lehet megváltoztatni sajnos.
Viktor

Traffic # 2007.03.02. 16:20

T. ViktorBp!

Engedély nélküli vezetés: olyan kategóriájú járművet vezetsz, amelyre engedélyed nincs (vagy ilyen személynek átadod a járműved vezetését). Pl. nagymotort vezetsz B kategóriájú jogosítvánnyal vagy odaadod a havernak a nagymotorodat, neki pedig csak B kategóriája van.
Ezen szabálysértés 100.000 forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, a járművezetéstől 1-12 hónap időtartamra eltilthatnak.

akkor is ez engedély nélküli vezetésnek számít és megbüntethet érte csak mert otthon hagytam a papírjaimat vagy utólag esetleg be kell mutatni vagy hogy van ez
Ez nem engedély nélküli vezetés, hanem a "közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése" szabálysértés, mely
30.000 forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

ViktorBp # 2007.03.01. 08:21

Nekem nem elég egyértelműek az eddigi beírások, de valaki elmondaná nekem, hogy jogilag mi számít "engedély nélküli vezetésnek" ? Nagyon érintene engem a dolog, mert szinte soha nincs nálam semmi papír, és egész nap autózom.
Na most, ha egyébként minden rendben van velem, lekérdezi rádión, és jogsi, forgalmi, biztosítás, abszolút minden rendben, akkor is ez engedély nélküli vezetésnek számít és megbüntethet érte csak mert otthon hagytam a papírjaimat vagy utólag esetleg be kell mutatni vagy hogy van ez ? Hát én onnantól kezdve nem értem ezt, hogy ott van a rendőrnél az URH, amit akar, a nyilvántartásból le tud kérdezni, vagyis mindent. Na most ennek ellenére esetleg mégis elkövetném az engedély nélküli vezetést ??
Köszi

Zolikaaa # 2007.02.16. 07:22

hozzászólás törölve

moskvichman # 2007.02.15. 19:52

Tisztelt Zolikaaa!

Bár nem vagyok szakértő a témában, legjobb tudomásom szerint a két eset között jogilag lényeges különbség van. Utóbbi esetben max. 30e Ft pénzbírságot kaphatsz.
Ha hülyeséget írtam, valaki úgyis kijavít.

MM

Zolikaaa # 2007.02.14. 07:17

hozzászólás törölve

Traffic # 2007.02.09. 17:04

T. Motormánia!

Engedély nélküli vezetés szabálysértés, mely 100.000 forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.
A szabálysértési hatóság járművezetéstől eltiltást alkalmazhat, melynek időtartama 1-12 hónap. 6 hónapot meghaladó eltiltás utánképzési kötelezettséget von maga után.
3 büntetőpontot szabnak ki, de csak abban az esetben, ha nem tiltanak el a járművezetéstől.

Motormánia # 2007.02.09. 16:33

Hello mindenki!

Olyan kérdésem lenne, hogy milyen bűntetés kaphatok akkor, ha segédmotorkerékpár jogsival 125-ös motort vezetek és elkapnak a rend őrei?

A válaszokat előre is köszönöm!!