Közúti veszélyeztetés ?

ondricsek # 2009.08.31. 14:56

Tisztelt Jogász Urak!

Ismerősöm a következő közúti veszélyeztetést követte el:

Kórházba sietett a minap az autópályán, azonban mire tudomására jutott, hogy teljes útzár és több kilométeres kocsisor van előtte 5 km-re, éppen túlment kb. 1km-rel az utolsó autópályakijáraton.
Sajnos az ügy sürgősségéből kifolyólag megfordult az autópályán és leállósávban vészvillogóval visszament 1km-t a lejáratig, ahol leállították a rendőrők.

A kérdéseim a következők:

Milyen súlyosságú büntetésre ill., kell e felfüggesztett börtönre számítania?

Mennyi időre vehetik el a jogosítványát és mire érdemes felépítenie a védelmet?

Válaszukat előre is köszönöm:

Ondricsek

pirate # 2009.09.23. 18:25

A közúti veszélyeztetéshez mi kell:

1. közvetlen vészhelyzet kialakulása (a bíró dönti el)
  2. közvetlen veszélyeztetett személy vagy személyek
  3. veszélyeztető szándékossága
  4. KRESZ szabályok szándékos megszegése
  5. mindennek az átlátása a veszélyeztető részéről
  6. közúton kell történnie

Pl száguldozva kanyarban szántóföldre kicsúszva két traktoros elugrik a kocsid elől, hogy ne üsd el őket nincs közúti veszélyeztetés, mert nem szándékos volt és nem közúton történt.

Nagyon nehéz ezt ráverni valakire.

A tankönyvi példa:
a rendőr megállít és te direkt ráhúzod a kormányt - "bosszúból" - ő meg elugrik, hogy ne üsd el.

AlexKirályfi # 2009.09.27. 05:47

A kék lámpás ütközések azt hiszem megérnének egy külön misét, mivel azoknál az audio és vizuális észlelhetőség az alapvető szempont. A jogtalan használat meg szabálysértés önmagában.

T. Helyszínelő!

Ha jogtalanul van egy autón kéklámpa és azt használja is az illető (felrúgva elég sok szabályt), ezáltal lehúzódnak más autósok stb, ez semmiképpen nem minősíthető közúti veszélyeztetésnek? Mindenképp marad szabsértés? Elég fontos lenne a véleménye, köszönettel!

guba # 2009.09.28. 12:06

Szabálysértés, szerintem nem is lehet vitás.

AlexKirályfi # 2009.09.28. 15:48

Köszi, ezt örömmel hallom, na de ha kifejezetten veszélyhelyzet állt elő emiatt, akkor is (pl emiatt belement az árokba, mert túlságosan le akart húzódni)? Én itt akadok el a gondolatmenetben.

guba # 2009.09.28. 18:32

A közúti veszélyeztetés csak akkor valósul meg, ha az elkövető szándéka a közvetlen veszélyhelyzet okozását is átfogja. Megkülönböztető jelzés használatával többnyire nem alakul ki veszélyhelyzet, tehát ha valaki jogosulatlanul használja a megkülönböztető jelzést, még akkor sem lehet ebből egyértelmű következtetést vonni arra, hogy a szándéka nyilvánvalóan veszélyhelyzet okozása lett volna.

Felulvizsgalo # 2021.11.26. 09:18

Közúti villamos jelzőberendezések érintésvédelmi felülvizsgálatát kell végeznem. A méréshez 70 méter hosszú 230 Voltos hosszabbító kábelt kell használnom, hogy minden berendezéshez el tudjak jutni. Ezt a hosszabbító kábelt az úttest felületén keresztbe kell áthúzzam, úgy hogy az folyamatosan hálózati feszültség alatt van. A kábelt a rajta áthaladó autók kerekei felkaphatják, ugyanis mechanikai védelme nincs. Önök szerint ez a tevékenység kimeríti a közúti veszélyeztetés fogalmát?
Válaszukat előre is köszönöm!

drbjozsef # 2021.11.26. 11:14

Felulvizsgalo,

Nem.
Ahhoz a közúti közlekedés szabályait kell megszegni. Ez nem az.

De ettől természetesen lehet felelőssége, de ez a körülményektől függ. Ha kisforgalmú út, mellékút, és kitesz figyelmeztetést, hogy lassítsanak, akkor az talán megfelelő. Ha nagyobb forgalmú út, akkor jelzőőrt kell alkalmazni, vagy olyan védelmet, amin áthajthatnak az autók, és benne van a kábel, amolyan fekvőrendőrt. Nyilván autópályán mondjuk nem csinálunk ilyesmit forgalom mellett. Szóval a körülményektől függ. Érdemes a helyzethez szükséges kellő gondossággal eljárni, és mivel ez betűre nincs sehol meghatározva erre a speciális esetre, érdemes túlbiztosítania magát az embernek.

groszfater@gmail.com # 2021.11.26. 12:41

"Ahhoz a közúti közlekedés szabályait kell megszegni. Ez nem az"
Már.hogyne lenne az. Ezt a Btk szankcionálja!.

gerbera317 # 2021.11.26. 13:42

Nekem felkeltette az érdeklődésemet a téma, úgyhogy bele fogom magam egy kicsit ásni.

Kogeza # 2021.11.26. 15:14

Ez nem illik a közúti veszélyeztetés tényállásába, mert azt csak a közúti közlekedésben részt vevő követheti el. Viszont közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény már szóba jöhet (kívülálló személyekre ez vonatkozik). Egyébként foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetést is el tudok képzelni.

Nincs ennek biztonságosabb módja?

gylab # 2021.11.29. 06:39

Hogyne lenne, tömlő híd a neve.

imi6355 # 2024.01.19. 07:57

Üdv!

Közüti veszélyeztetésnek minősül e, ha utánnam álltak a rendőrök, de a rendőri hang és fényjelzéseknek, nem tettem eleget és menekülni kezdtem előlük. Az üldözés pár, 3-4 km keresztül tarott. Faluban, mellékutakon, mezzőgazdasági mellékutakon zajlott. Stop táblán, piros lámpán nem mentem át, záróvonalat nem léptem át. A megengedett sebességet léptem át. A rendőrök végig mögöttem voltak, leszorítani nem akartak sem ők engem, se én őket. Mire számíthatok? Az intézkedő rendőrök azt mondták ez csak egy sima szabálysértés lessz, 100e Ft fölötti pénzbírsággal....

Szomorú örökös # 2024.01.19. 08:26

imi6355

Ugye viccelsz?

imi6355 # 2024.01.19. 08:34

Szomorú örökös

Sajnos nemtudom mire számítsak, fejtsd ki légyszives a véleményed...

groszfater@gmail.com # 2024.01.19. 09:36
imi6355 # 2024.01.19. 14:15

Sajnos ebből a helsinki bizotságos dokumentumból sokminden nem derül ki számomra… Esetleg valaki adhatna kicsit konkrétabb véleményt, felvilágosítást…

groszfater@gmail.com # 2024.01.19. 15:27

Aláírtad, elismerted a szabálysértést a helyszínen?
Abból a jelentésből kiderülhetett-volna számodra, hogy a rendőrnek hogyan kell szabályszerűen igazoltatnia. Egyáltalán nem kellett-volna betojnod és menekülnöd egy rendőr-autó miatt.

Szomorú örökös # 2024.01.19. 15:30

imi6355

33. § (2) A rendőr a hatóság vagy az illetékes szerv elé állíthatja azt

1. aki a rendőr felszólítására nem tudja magát hitelt érdemlően igazolni, vagy az igazolást megtagadja;

És idézek még egy cikkből is neked, hogy máskor vedd komolyabban a rendőri ellenőrzést!

Mivel a rendőri jelzés figyelmen kívül hagyásával a járművezető kapásból megszegi a KRESZ 6. §-ában foglaltakat, akkor is szabálysértésről lesz szó, ha a megállítási jelzésnek úgy engedelmeskedünk, hogy csak jóval később, például további kilométereket vezetve, de azalatt minden más közlekedési szabályt megtartva vezetünk pl. hazáig.

Szabálysértési eljárásban a pénzbírság legalacsonyabb összege 5000, legmagasabb összege 150 ezer forint, halmazati szabály alkalmazása esetén (pl. a „menekülés” során elkövetett további közlekedési szabálysértések miatt) 225 ezer forint lehet, további intézkedésként pedig a járművezetéstől eltiltás is alkalmazható.

https://www.vezess.hu/…a-rendornek/#…

Szomorú örökös # 2024.01.19. 15:52

imi6355

Egyébként meg ha nem állsz meg, simán felmerülhet bűncselekmény elkövetésének a gyanúja is. Szóval máskor sokkal komolyabban vedd, ha meg akarnak állítani, mert akár fegyverhasználatra is sor kerülhet, ha másként nem tudnak megállítani.