"Citadella" Kápótlási jegy beváltása

kismukk # 2008.04.24. 06:18

Ilyen kárpótlási jegy nincs. A Citadellának volt részvénye, azt adta kárp.jegyekért cserébe (a City is) 1995-ben, mikor a kárp.j. árfolyama a mélyponton volt, 8-10%-át érte a piacon saját névértékének. Mivel a kárpótoltak nemigen tudtak jegyeikkel mit kezdeni, mikor meglátták a City, Citadella mesés ajánlatait („kárp.jegyét 174,2%-on beszámitjuk!”, egy év múlva osztalékot fizetünk!, két év múlva kp-ért visszavásároljuk részvényét!), kapva-kaptak rajta és becserélték ezeknek a kárp.jegyek begyűjtésére „szakosodott” rt-knek a részvényeire. Aztán, már az első évben a begyűjtött kárp.jegyek a cégvezetők saját ügyletein keresztül eltűntek, ezek az rt-k kiürültek.

Aztán jött a „zseniális” húzás, a papir-részvények dematerializálása (digitalizálása) 2005-ben. Rendkivüli közgyűléseken jelentették be az rt-k, a tagok alig tudtak róla. Aki nem adta be dematra, azok egyből megszűntek részvényesek lenni. De a törvény róluk is „gondoskodott”, mert a be nem adott részvények helyett a cégeknek új részvényeket kellett kibocsátaniuk, azokat értékesiteniük és a bevételt odaadni a feledékeny részvényesnek (már ha eszükbe juttatta valaki, hogy van dematra be nem adott részvényük...). Amit az rt-k úgy szabotáltak el, hogy ilyen új részvényeket már ki sem bocsátottak, mondván hogy az üres cég részvényeit úgysem lehet eladni. És most jött a zseniális húzás! Mert az rt-knek a törvény értelmében a dematra be nem adott részvények összegével csökkenteniük kellett az alaptőkét, ezzel legálisan sikerült eltüntetniük a tőke 96-98%-át. Tőke eltüntetve, kisrészvényesek kisöpörve. Hogy ez mennyire felel meg az Alkotmány magántulajdon sértetlenségét garantáló cikkelyének, talán majd az Alkotmánybiróság el tudja dönteni (mert itt nem arról van szó, hogy a cég rossz gazdálkodása miatt, a tőzsde szeszélyes játéka folytán a részvények elértéktelenedtek, hanem egy ügyes trükkel törvényileg másodszor is kisemmizték a kárpótoltakat.)

Minthogy az alaptőkecsökkentés után a tőke nagysága már nem érte el az rt-re meghatározott minimumot, át kellett alakulni kft-be, 2006-ban az rt-k átmentek kft-be. (Cégbiróságnál folyamatban).

Ezeket a kárp.jegy-begyűjtő rt-ket a City Bróker Kft alapitotta. 2006-ban felszámolták, úgy tudom, jogutód nélkül. Felszámoló a Kvantál Kft volt, állitólag már semmit nem találtak a CityBrókerben.

Steven86 # 2008.04.23. 20:49

Véleményem szerint a A Citadella Kárpótlási Jegy Hasznosító Rt.-nél kellene próbálkozni a kötvényei beváltásával, iileve egyéb tudakozódással!

A Citadella Kárpótlási Jegy Hasznosító Rt. címe 1062 Budapest, Aradi u. 57.I/1.

legalábbis az alábbi site információi alapján
(2005-ös adatok)

http://www.magyartokepiac.hu/cikk.php?…

Remélem sikerrel jár!

Üdv: István

Steven86 # 2008.04.23. 20:41

Jó Napot!

Olvasták már ezt:

http://beszelo.c3.hu/99/11/07pap.htm

(Miután betöltött az oldal Keresés - Crtl+F és írják be "City Bróker Kft"!)

E szerint a cikk szerint a City Bróker ellen már folyt polgári peres eljárás.

Mirabile # 2008.04.23. 20:09

Kisfoka... írtam neked e-mailt, de sajna nem továbította. Már többször próbáltam, mindig visszavágta. Megváltozott esetleg címed? Írj újra kérlek...
üdv. sajtkukac

Mirabile # 2008.04.23. 20:03

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Problémám hasonló, mint Kisfoka által leírtak. 1994-ben, City Brókert Kft-től vásárolt 100 db egyenként 1000-Ft-os névértékű HB WESTMINSTER KÁRPÓTLÁSI JEGY BEFEKTTŐ RT. részvénnyel mit lehet kezdeni? Nincs dematerializálva.
Az egyik szelvényen feltüntetett dátum szerint elvileg 2016-ig jogosult lenne osztalékra és osztalékszelvényre. De mindezidáig sehol senkit nem tudtunk elérni. Létezik-e még egyáltalán Cyti Bróker Kft., vagy HB Westminster Rt. vagy Lapponia Kft. mint a HB Westminster Rt. alapítója?
Köszönettel várom válaszát.

kisfoka8 # 2008.04.19. 21:55

T. Ügyvéd Úr/ak/! A férjem vásárolt 1994-ben A City Bróker kft.től, illetve a "Citadella Kárpótlási Jegy Hasznosító Rt-től bemutatóra szóló törzsrészvényeket. Közben beteg lett a férjem és előtaláltam a papírt. Nincs dematerializálva. Már áttanulmányoztam az összes törvényt, a Cégbírósági bejegyzéseket, a közzétételeket, illetve keresgéltem a City Kárpótlási Jegy Befektető Nyilvánosan Működő Rt-t. Őket nem lehet megtalálni, mert sem a telefonszámukat, sem a tartózkodási helyüket nem lehet elérni. Hogyan lehet ezt beváltani? Ha feljelentést tennék ellenük ezeket, hogyan tudom bizonyítani? És egyáltalán 100 db. részvényért/1000,-Ft/db. megéri-e feljelentést tennem? Köszönöm válaszát!