gépjármű vétel magánszemélytől - szavatosság


butaszőkeliba # 2021.06.21. 20:29

Vásároltam egy gépjárművet a mai nap folyamán magánszemélytől. Beleírta az adásvételi szerződésbe a megjegyzés részhez, hogy szavatosság nincs. Úgy tudom, hogy magánszemélynek is vállalnia kell szavatosságot. Kérdésem az lenne, hogy valóban kéne-e vállalnia, és azáltal, hogy beleírta a szerződésbe ez kizáró oka lehet-e a vállalásnak, vagy az erre vonatkozó törvény ezt felülírhatja-e.

A válaszokat előre is köszönöm.

drbjozsef # 2021.07.01. 06:08

butaszőkeliba,

Rosszul tudod, ha nem fogyasztói szerződésről van szó (vagyis mondjuk két magánszemély között köttetik), akkor a felek eltérhetnek (nem felülírják!) a Ptk. szavatossági jogaitól, akár ki is zárhatják azt.

Ptk. 6:157.§(2)

Erre a gépjárműre nem érvényesíthetsz szavatosságot. Hiszen aláírtad annak kizárását.

zsiroszolee # 2021.08.09. 10:45

Tisztelt drbjozsef !
Tanácsát szeretném kérni!
Vásároltam 2021.07.30 egy gépjárművet sopronban , sajnos átnézetni nem tudtam mert 2hétre kaptam volna időpontot. Megvettem hazajöttem vele, foglaltam időpontot (2021.08.06) átvizsgálásra és kiderült féltengelyes az autó plusz 2alkatrész hibás ennek javítás plusz alkatrész (300e fölötti összeg) Irtam az eladónak hogy ezt rendezni kellene , aki azt válaszolta „ő ezekről nem tudott de ha 1-2napon belül szólok megegyezhetünk volna ,de eltelt már 8nap és nála ez így tárgytalan ” Én ugy tudom hogy 1 év kellékszavatossag terheli az eladót rejtett hiba esetén. Azt elfelejtettem irni mielőtt kérdezné, adásvételi/egyéb feltételek rész üres .Nincs bele irva hogy nem vállal szavatosságot. Az autót 184.035 km vettem most van benne 184.935 km amiből a vásárlás utáni haza út volt 447km .Mit tudok a továbbiakban tenni hogy megtérüljön a javítás ? Mi a helyes sorrend ? Kérjek szakértői véleményt a hibáról és a javitás összegéről azután fogadjak ügyvédet ?
Válaszát előre is köszönöm!!

vadvirág # 2021.09.17. 14:13

Tisztelt fórumosok!
Lányomék vásároltak magánszemélytől papírjai szerint friss műszakival rendelkező autót. A gépjárművet máj. 5. én hozták be Magyarországra 6. án már megvolt a műszaki engedélye. Házfalé jövet több hibát észleltek a kocsin. Elvitték egy márkaszervizbe állapot felmérésre ahol kiderült, hogy a gépkocsi szinte minden alkatrésze annyira hibás, rossz, hogy a közúton való közlekedésen nem vehet részt. A javítása kb 1,500.000Ft. Többe kerülne mint a kocsi ára volt. Most voltak békéltető tárgyaláson az eladóval. . Szeretnék ha visszafizetne a vételárat , de azt eladó azzal védekezik, hogy Ő friss műszakival adta el a kocsit. Mit lehet ilyenkor tenni? Az egyértelmű, hogy nem volt megfelelő a műszaki vizsgáztatás.
Köszönöm a válaszokat.

drbjozsef # 2021.10.06. 06:20

vadvirág,

Pert indítani bíróságon.

Nagy Ilona # 2022.07.10. 07:57

Tisztelt Fórumosok!
Ez év áprilisában 23-án vettünk használtautó kereskedésben egy autót. Új hűtő volt benne, állítólag ők tették bele.A kereskedő íratta át, műszakiztatta le. Az autóért május 3-án mentünk, az volt az első útja. 108 km megtétele után a motor 95 fokra melegedett, megálltunk, és kiderült, hogy a hűtője hideg, a ventillátor hiába megy, mert nem volt hűtőfolyadék a rendszerben. Feltöltöttük vízzel, újbóli indítás után azonban csak 3 henger működött. A kereskedő némi vita után vállalta a trélerrel való szervízbe szállítást, ill. e-mailben a javítási költségeket is. Azonban hetekkel később már arra hivatkozott, hogy mi tettük tönkre az autót, ezért fizessük ki a ksg-ek felét, 150ezer forintot, később már 98ezer, most legutóbb 84.000Ft lenne a követelésük. Kérdésem az lenne, hogy elhozhatjuk-e az autót tőlük, fizetés nélkül, hiszen a mi nevünkön van, ha nem adják ide, hivhatunk-e rendőrt. Teljes egészében jogtalannak érezzük a követelésüket, hiszen figyeltünk az autóra, és a hűtőt ők töltötték fel hibásan, levegős volt a rendszer, meg hazáig sem jutottunk el vele.

drbjozsef # 2022.07.10. 16:16

Nagy Ilona,

Ha nem adja oda, nem hozhatjátok el, a rendőr nem dönt el polgári jogi vitát.
Te odaadtad neki javításra az autót, ő a vállalkozó, a javítást ki kell fizetni, ha nem teszed zálogban tarthatja az autót.
Hogy a követelése jogos, vagy sem, illetve a ti esetleges szavatossági igényetek jogos-e, az egy más kérdés.

Ha az autót akarod, ki kell fizetned, utána fizetési meghagyásban vagy perben visszakövetelheted, ha nem értesz egyet vele, sőt akár a további javításokat is kifizettetheted vele adott esetben.

Majordomus # 2022.07.10. 20:07

Kérdés megéri e pereskedni. Autó értéke - javitási költségek?