gépjármű vétel magánszemélytől - szavatosság


vadvirág # 2021.09.17. 14:13

Tisztelt fórumosok!
Lányomék vásároltak magánszemélytől papírjai szerint friss műszakival rendelkező autót. A gépjárművet máj. 5. én hozták be Magyarországra 6. án már megvolt a műszaki engedélye. Házfalé jövet több hibát észleltek a kocsin. Elvitték egy márkaszervizbe állapot felmérésre ahol kiderült, hogy a gépkocsi szinte minden alkatrésze annyira hibás, rossz, hogy a közúton való közlekedésen nem vehet részt. A javítása kb 1,500.000Ft. Többe kerülne mint a kocsi ára volt. Most voltak békéltető tárgyaláson az eladóval. . Szeretnék ha visszafizetne a vételárat , de azt eladó azzal védekezik, hogy Ő friss műszakival adta el a kocsit. Mit lehet ilyenkor tenni? Az egyértelmű, hogy nem volt megfelelő a műszaki vizsgáztatás.
Köszönöm a válaszokat.

zsiroszolee # 2021.08.09. 10:45

Tisztelt drbjozsef !
Tanácsát szeretném kérni!
Vásároltam 2021.07.30 egy gépjárművet sopronban , sajnos átnézetni nem tudtam mert 2hétre kaptam volna időpontot. Megvettem hazajöttem vele, foglaltam időpontot (2021.08.06) átvizsgálásra és kiderült féltengelyes az autó plusz 2alkatrész hibás ennek javítás plusz alkatrész (300e fölötti összeg) Irtam az eladónak hogy ezt rendezni kellene , aki azt válaszolta „ő ezekről nem tudott de ha 1-2napon belül szólok megegyezhetünk volna ,de eltelt már 8nap és nála ez így tárgytalan ” Én ugy tudom hogy 1 év kellékszavatossag terheli az eladót rejtett hiba esetén. Azt elfelejtettem irni mielőtt kérdezné, adásvételi/egyéb feltételek rész üres .Nincs bele irva hogy nem vállal szavatosságot. Az autót 184.035 km vettem most van benne 184.935 km amiből a vásárlás utáni haza út volt 447km .Mit tudok a továbbiakban tenni hogy megtérüljön a javítás ? Mi a helyes sorrend ? Kérjek szakértői véleményt a hibáról és a javitás összegéről azután fogadjak ügyvédet ?
Válaszát előre is köszönöm!!

drbjozsef # 2021.07.01. 06:08

butaszőkeliba,

Rosszul tudod, ha nem fogyasztói szerződésről van szó (vagyis mondjuk két magánszemély között köttetik), akkor a felek eltérhetnek (nem felülírják!) a Ptk. szavatossági jogaitól, akár ki is zárhatják azt.

Ptk. 6:157.§(2)

Erre a gépjárműre nem érvényesíthetsz szavatosságot. Hiszen aláírtad annak kizárását.

butaszőkeliba # 2021.06.21. 20:29

Vásároltam egy gépjárművet a mai nap folyamán magánszemélytől. Beleírta az adásvételi szerződésbe a megjegyzés részhez, hogy szavatosság nincs. Úgy tudom, hogy magánszemélynek is vállalnia kell szavatosságot. Kérdésem az lenne, hogy valóban kéne-e vállalnia, és azáltal, hogy beleírta a szerződésbe ez kizáró oka lehet-e a vállalásnak, vagy az erre vonatkozó törvény ezt felülírhatja-e.

A válaszokat előre is köszönöm.