Autó adás - vétel


beluska13 # 2021.08.29. 10:21

Sziasztok,

Tegnap vételi ajánlatot tettek az autómra, ami már egy éve használatlanul áll a kocsibállóban. Az illető egyből ki is akarta fizetni, adott egy négy példányból álló adásvételi szerződést, amin a vevőnél egy aláírás és cégbélyegző van - nem az ő neve szerepel rajta.
Kérdésem lenne, hogy eladható-e így az autó, vagy esetleg kérjek tőle egy meghatalmazást miszerint eljárhat vevőként a vásárló kft. nevében?
Másik kérdésem lenne, hogy csatoljak-e esetleg az adásvételi szerződéshez egy mellékletet, amiben leírom az autó hibáit, a tartozékokat, amelyeket adok az autóhoz, stb.
Annyi ilyen trükkös adásvételről hallani, valahogy szeretném magam levédeni a későbbi visszaélésektől.

drbjozsef # 2021.08.30. 08:38

beluska13,

Beleírhatsz hibákat is, de ennél sokkal jobb megoldás is van. Mint magánszemély eladó jogod van teljesen kizárni a szavatosságot. Egyszerűen írd bele, hogy az autó több hibával rendelkezik, ezt szóban közölted a vevővel, egyebekben pedig megállapodtok, hogy a Ptk. szerinti szavatosságot az autó életkorára, futásteljesítményére, és általános állapotára tekintettel minden hibájára kizárod, ezt a vevő aláírásával elfogadja. Vagy ilyesmi.

Ha így is kell neki az autó, nem tud jogosan zaklatni később, ha mégis, elhajtod a vérbe.

beluska13 # 2021.10.06. 17:10

Most szembesültem azzal is, hogy mennyire fontos a birtokba adás időpontját percre pontosan rögzíteni.
10:00-kor eladtam, 10:40-kor felmentek vele a fizetős autópályára, a büntit nekem küldték.
E-mail az autópálya kezelőnek, csatolva a szerződést, és bünti törölve.

Zkrs # 2021.10.06. 17:20

Tisztelt drbjozsef!

Ez év június 6-án vettem egy autót, nem sokat használtam így az elmúlt hetekben derült ki hogy az olajat eszi, ford szerelő megnézte és azt mondta hogy vagy motor felújítás vagy csere vagy pedig megpróbálok az eladóval egyezkedni.
Jövő hónap elején telik le a 6 hónap, így lehet érvényesíteni a szavatosságot az eladó felé? 15 éves autó, tudom hogy csodát nem vesz az ember ilyen idő autóval, de egy motor gond az nagyobb tétel mint amibe az autó került. Köszönöm a választ.

Szomorú örökös # 2021.10.06. 18:28

Zkrs

az elmúlt hetekben derült ki hogy az olajat eszi.....Jövő hónap elején telik le a 6 hónap, így lehet érvényesíteni a szavatosságot az eladó felé?...15 éves autó, tudom hogy csodát nem vesz az ember ilyen idő autóval, de egy motor gond az nagyobb tétel mint amibe az autó került.

Hát nem akarlak elkeseríteni, de 15 éves autónál már erre számítani kell és ezzel talán mindent el is mondtam. Arról nem is beszélve, hogy ha nem kereskedő volt az eladó, akkor nehéz lesz bármit kezdeni vele.

Nekem az egyik korábbi kocsimnál 11 éves korában kapott motorfelújítást. Hidd el, megéri, utána ha jó olajat használsz és vigyázol rá, akkor nem fogod megbánni. Persze ehhez egy hozzértő jó, de nem túl drága szerelő is kell, aki nem fog lehúzni.

Lexy92 # 2021.12.08. 22:28

Üdv!

Eladtam egy autót adás vételi szerződéssel egy cégnek, be is jelentettem az okmányirodába. A NAV rá egy évre megkeresett azzal hogy mivel felszámolás alatt van a cég és én kapcsolatban voltam a gépjármű eladás végett velük, nyilatkozatot kell tennem arról, hogy személy szerint kinek adtam mikor hol stb. Aki személy szerint tőlem megvette, nem az ő neve szerepel az adásvételi szerződésen mint vevő, (gondolom az ügyvezetőé szerepel), tehát mint kiderült helyette aláírta az adás-vételit ( nem tudom volt e meghatalmazása).. Nekem ebből lehet utólag problémám, mint eladónak? Akkor bevallom nem is foglalkoztam nagyon vele, gondoltam meghatalmazták, hogy eljárhat, aláírhat..

wers # 2021.12.09. 05:08

tehát mint kiderült helyette aláírta az adás-vételit ( nem tudom volt e meghatalmazása)

Nyilatkozzad azt, hogy úgy emlékszel, hogy volt meghatalmazása. De nem vetted el, mert kellett neki az okmányirodai ügyintézéshez. Szóval valahogy így rémlik. Tovább neked ehhez nincs közöd.

tom889 # 2021.12.12. 12:10

magangszemelykent szuksegem lenne egy dobozos kisaruszallito autora. jol tudom ha cegtol veszem akkor nekem kell afat- fizetnem?
mi van akkor ha a szerzodesbe nem a teljes vetelerat irjuk? pl1milla helyett 500-at es az 500 utan fizetek afat?
az autot 2-3 evig hasznalnam amig epitkezek. ha eladom cegnek akkor ok ugye visszigenyelhetik az afat. igen de kitol? mi van ha 2-3ev utan az autonak magasabb lesz a piaci erteke mint most?

drbjozsef # 2021.12.12. 15:53

tom889,

Ha cégtől veszel ÚJ autót, akkor természetesen kell ÁFÁ-t fizetni. Ahogy bármilyen más új terméknél is : zsemle, térdprotézis, felhőkarcoló.

Ha magánszemélyként használt terméket veszel, akkor nem kell ÁFÁ-t fizteni, hiszen azt már valaki (elvileg) kifizette. Ahogy szomszédtól, apróhirdetésből, vagy akárhonnan vett használt terméknél sem.

bubulica1937 # 2022.01.07. 12:37

Buna ziua,sunt cetatean maghiar cu dubla cetatenie acum sunt cu domiciliul definitiv in Ungaria dar am locuit in Romania unde am avut o masina care a fost inmatriculata acolo.Doresc sa stiu ce trebuie sa fac pentru stramutarea ei in Ungaria (radierea din Romania si inmatricularea in Ungaria )care sunt pasii legali de urmat.Multumesc

Cabron_ # 2022.01.17. 12:59

Sziasztok!

SOS segítséget szeretnék kérni. Intézményünk el szeretne adni egy gépkocsit. Nem autókereskedés vagyunk, nem is gazdasági társaság, hanem egy egyházi intézmény. Ebben az esetben garancia szempontjából minek minősülünk? Ugyanaz vonatkozik ránk, mintha egy autókereskedés lennénk?
Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.01.17. 13:22

Nem. Mintha természetes személy lennétek. (Nem "garancia", hanem szavatosság.)

Cabron_ # 2022.01.17. 13:28

Köszönöm! A javítást is. :)

Hjanos # 2022.05.05. 03:43

Tisztelt Hozzáértők!

A tegnapi nap folyamán eladtam a gépjárművem, viszont a fizetés átutalásban fog megtörténni az autókereskedő részéről, a megjegyzés rovatban kikötöttük, hogy az adásvétel a vételár megfizetésével lesz érvényes. Minden maradt nálam(gépjármű,törzskönyv,forgalmi,2db gyári kulcs) ha megtörténik az utalás, jönnek a kocsiért, egyedüli kikötés, hogy addig ne használjuk, nehogy valami kár keletkezzen. Kérdés, ha nem utal időben (nekem ugye 15 napom van lejelenteni) érvényes -e a szerződés? Vagy elállhatok tőle a kifizetés hiányára hivatkozva és újra meghirdethetem?
Feltételezem csak az adásvételivel nem tud átírást kezdeményezni, így a tulajdonjog nálam marad.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.05.05. 03:52

Persze, hogy érvényes.

Szomorú örökös # 2022.05.05. 04:06

Hjanos

Feltételezem csak az adásvételivel nem tud átírást kezdeményezni, így a tulaj”donjog nálam marad.

Ahhoz kell neki a forgalmi és a törzskönyv is.

drbjozsef # 2022.05.05. 04:33

Hjanos,

A határidő lejártát követő napon rögtön feladsz neki egy tértis levelet, hogy elmulasztotta a szerződésben rögzített határidőt, ezzel szerződést szegett, kézhezvételtől számított 8 napon belül fizesse meg az összeget, ha azt is elmulasztja, akkor érdekmúlásra hivatkozva elállsz a szerződéstől.
Ha a póthatáridő is eredménytelenül telt el (ezt a tértivevényből számold, az átvételtől, ne a feladástól), akkor onnan meghirdetheted újra, esetleg egy másik levélben erről tájékoztathatod, és hogy a szerződést semmisnek nekinted.

Hjanos # 2022.05.05. 04:38

Köszönöm, így kerek, remélem nem csúszom bele ilyesmibe.

Hjanos # 2022.05.05. 06:49

Még egy kérdésem lenne. Aláírt tulajdonjog átruházási szerződéssel a vevő milyen jogügyleteket tud intézni csak a szerződéssel? Bejelenti a tulajdonváltozás tényét, ehhez nem kell semmi okmány csak a szerződés. Én nyilván ezt nem teszem meg, amíg a pénzt nem utalják. Ezen kívül az okmányok és a gépkocsi hiányában valami intézhető a vevőnek? Valami hátrányom származhat ebből, mint eladó?

drbjozsef # 2022.05.05. 09:41

Hjanos,

Az eladás tényét BEJELENTENI neked kell. Az eladónak.
A vevő nem bejelent, a vevőnek átíratási kötelezettsége van. Bejelentenie nem kell semmit. Átíratni viszont nem fogja tudni a törzskönyv és a forgalmi nélkül.

Neten esetleg tud kötelező biztosítást kötni rá, ha ismeri az adatokat, de miért tenné, meg hol érdekel az téged.

Hjanos # 2022.05.05. 10:22

Nyugodtan jelentsem le, annak ellenére is, ha a vételárat nem fizette meg? Akkor engem nem ér ezzel semmi hátrány? Ha meg nem fizet időre, tértis levél, ahogy tanácsoltad?

drbjozsef # 2022.05.05. 10:43

Hjanos,

Én nem jelenteném le. Nincs gond, ha késel vele, de visszacsinálni mindent macerásabb. Az eladónak azért fontos a bejelentés, hogy ne ő fizesse a parkolási meg úthasználati büntetéseket (esetleges baleset pláne) a vevő helyett - de ha nálad az autó, akkor nincs ilyen kockázatod.

Megjegyzem, ha már ilyen szerződést kötöttetek, gondolom megnéztetek a 304/2009. Korm. rendeletet, aminek 4.§ "g" pontja szerint neked a szerződés hatálybalépésétől számítódik a 15 napod. Ugye, úgy kötöttétek meg, hogy a hatálybalépés a teljes vételár átadásakor (utalásakor) történik...?

Ha eléggé megbíztak benned, hogy nálad hagyták az autót, akkor vagy nem lesz gond, vagy valami kurvanagy simlit csinálnak a te ésvagy az autó adataival...

Hjanos # 2022.05.05. 13:11

Happy end, megjött a pénz, nem volt simli. A szerződés megjegyzés rovatába volt írva, hogy a szerződés a vételár maradéktalan megfizetése után lép életbe.
Amúgy olyankor mi van, ha én lejelentem a tulajdonjog változást, de a vevő nem utalja a vételárat, én elállok a szerződéstől az általad is említett tértivevényes felszólítással, ő ezt tudomásul veszi, nem lesz semmi az egészből.
Én ezek után meghirdethetem megint a gépjárművet, majd adásvételkor megint elküldöm a hivatalnak az új tulajdonjog változást, nem ütköznek ilyenkor a dokumentumok? Vagy a lényeg úgyis a vevő általi okmányokkal igazolt átírás?

drbjozsef # 2022.05.05. 13:17

Hjanos,

A bejelentést úgy teszed meg, hogy leadod az adásvételit, hogy a hivatal is tudja kit keressen.
Ha mégis meghiúsul a szerződés, akkor futnod kell egy kört náluk is, hogy az eladás mégsem jött létre.

Traffic # 2022.05.06. 12:56

T. Hjanos!

Örülök, hogy sikeres volt az adásvétel. Csak egy apró megjegyzést fűznék a leírtakhoz: az eladónak 8 napon belül be kell jelentenie, ha eladta járművét, azonban, ha ezt nem teszi meg, szabálysértést nem valósít meg.

Gazdasági társaság (pl. autókereskedés) esetén most gondolkodóba estem, hogy a bejelentés elmulasztása miatt megvalósul-e a Btk. 409. § (2) bekezdésébe ütköző és aszerint minősülő gazdasági adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása vétség. De mindegy is, Hjanost ez nem érinti.