Használtautó, Garancia???


websas # 2009.01.25. 09:45

Nézd bosszantani nem akartalak!

Sajnálom hogy nem azt írtam amit olvasni szerettél volna ettől függetlenül egy 10-éves autó esetében garanciális/szavatossági igények érvényesítésének lehetősége erősen konvergál a "0"-hoz! "Bontott alkatrészt nem veszel" OK. Akkor miért veszel 10-éves autót?(az maga egy használt alkatrész halmaz).

websas

daja # 2009.01.25. 11:18

Kedves Guba! Köszönöm válaszát. Azóta kiderült, hogy a hibát egy gyárilag nem megfelelő, 14 dolláros rövid kábel okozta, mely miatt annakidején a gyár ezt az egész szériát visszahívta ingyenes kijavításra. Mivel vevője ezt ide áthozta, nyilván ő is kapott értesítést a gyártól, de az oda-vissza hajóztatás elmaradt, így maradt nekem a rejtett hiba, ami most jött ki 18e km-nél. Én egy kereskedő közvetítésével vettem meg 17e km.el!/Adásvételiben; rejtett hibája nincs/. Most kaptam meg a gyárilag az ottani szervizeknek eljuttatot javítási leírást, amivel itteni szakszervíz nem tud mit kezdeni. Van maszek, aki talán tud. A kereskedőnek eladásra megbízó előző tulajt beperelhetem-e érdemben eddigi kárjaim miatt és hogy a gyári garanciát meg a megígért magyar fordítást a gépkönyvről /ez utóbbi szerepel az adásvételiben/sem kaptam meg. És még nem tudom, mikor, hol tudom megjavíttatni és mennyiért az eddigieken felül.Mindenki segítségét megköszönöm. daja.

guba # 2009.01.26. 17:01

Szavatossági alapon az eladóval szemben léphet fel, az pedig az lesz, aki a szerződésben eladóként szerepel.

joseph66 # 2009.01.26. 20:09

Guba és Websas, sziasztok!
Érdeklődtem egy kicsit, mert eléggé megkevertetek.
Websas!
A hozzászólásaidból nekem az jön le, hogy azt hiszed, valami totál ócska autót vettem, ami épp, hogy szét nem esik, amibe már csak bontott alkatrészt érdemes tenni. Nem erről van szó, a Ford egy jó állapotú autó, szervóval, első elektromos ablakemelőkkel, egy jó motorral stb. Nincs feszítővas, ennél azért korszerűbb a technika ebben az autóban, a generátorszíj egy hosszanti bordázott szíj, aminek feszítőgörgője van. Amikor én ócskavasról beszélek, akkor ez alatt az Opel Zengő számlájára írható alapvető hibákat értem, amiről egy ilyen kereskedésnek, illetve szerviznek tudnia kell, mivel állapotfelmérést végeznek minden autón, és amely hibákkal nem szabadna használtautót eladniuk. Lehet ugyanakkor, hogy ez a megfogalmazásom félreérthető, erre viszont a hozzászólásaidból jöttem rá, valószínű, hogy erről akart meggyőződni a cégvezető is, azért hívott be. Most kezd világos lenni a dolog.
Guba!
A komplett vezérléshez és vízpumpához: a vízpumpa cseréjére azért van szükség, mert benne fut a vezérlésben, a vezérműszíj hajtja. Ha egyszer elhasználódott a vezérlés, akkor nagy valószínűséggel elhasználódott a vízpumpa is, ki kell azt is cserélni, megelőzve egy újabb komolyabb szerelést.

websas # 2009.01.26. 20:32

Szia joseph66!(látom nem haragszol)

Szeretem a Fordot, nekem is van (Galaxy)én nem cikiztem az autódat Te írtál róla komplett hibajegyzéket,én csak a vásárlás árát megközelítő javítási költségeidet tartottam kicsit soknak.De biztosan Te is különben nem írtál volna a fórumra.

Jó használatot hozzá.

websas

monalisa1 # 2009.01.26. 20:32

joseph66

Vélem senki nem tartott pisztolyt a hátadnak hogy x autókerekedőtől y autót márpedig megvedd... Sajnálatos az eseted, de tovább kellene már lépned a történteken.

joseph66 # 2009.01.26. 20:48

Websas!
Miért haragudnék? Minden hozzászólás tanulságos, akár negatív, akár pozitív.

Monalisa1!
Igazad van.

monalisa1 # 2009.01.26. 21:08

Tudod, azt sajnálom, hogy nem egy új autót vettél részletre, mert amennyibe a kocsi került valamint amennyit kénytelen voltál rákölteni eddig, nos lenne egy másfél éves autód - sokáig gondtalanul még. Pech.

joseph66 # 2009.01.26. 21:34

Egy új autó részletre meghaladta volna a szüleim erejét, de abban kétségtelenül igazad van, hogy kb. 1,5millió körül már nagyobb lett volna a választék, újabb és jobb autót vehettem volna, bár arra is költeni kellett volna még. Nem hiszem, hogy van olyan használtautó, amelyikre ne kellene költeni, csak nálam az arányokkal volt a baj, illetve ilyen hibákkal, és ahogy nekem eladták, úgy egy kereskedésnek nem szabadna eladnia egy autót.

nagy # 2009.06.13. 08:51

Segítséget szeretnék kérni!
Vásároltunk a feleségemnek egy Citroen C3-as gépkocsit egy kereskedőtől.Egy hét múlva az autó motorvezérlő elektronikája elromlott,a szervizben 250.000ft-os ajánlat a javításra,az infarktus kerülgetett.Kereskedőt felhívtam,azt mondta biztosan nem az a baja,csak a válság miatt le akarnak húzni a szervizek...majd az ő szerelője megnézi.Felszállítottam a kocsit Pestre (200km) az én költségemre.Egy hét után megállapította a szerelője hogy csak a motorvezérlő a baja,nem baj,van olyan szerelője,aki megjavítja.Nem volt.Kerestem én a neten egy céget,azok megcsinálták.Amikor az autóért mentünk közölte a kereskedő,hogy 35e a vezérlő javítása,5e az ő szerelőjének hibamegállapítása,10e az autó trélerezése,ezeknek fizessem ki a felét.Kifizettem,csak szabaduljak...Igaz az én költségem nem lett megfelezve (hibamegállapítás,Pest-re szállítás)...Csak az a bajom,hogy rá 3 napra az autó ugyanazt csinálja.Felhívtam azt,aki javította,azt mondta szerezni kell egy másik elektronikát,ennek a javítása ennyit bírt.
Vigyem el egy szervizbe és cseréltessem ki,vagy csináltassam megint?
A kereskedővel szemben mit követelhetek?

Levi99 # 2009.06.13. 10:00

2009 05 07-én vásároltunk egy Mazda 6 CDTE sport használt jármüvet a budapesti Kerepesi út 121 szám alatt levő Mazda D&W kereskedésböl amit aznap a teljes árat, azaz 2600000ft-ot, ki is fizettünk és az autót nem vehettük át azzal indokkal ,hogy az autó készletfinanszirozott , nincs náluk a forgalmi engedély ,és csak egy hét mulva lesz meg .Amikor viszamentünk 2009 05 15-én azzal fogadtak,hogy szerzödést bontottak a Merkantil bankkal és kértek még egy hét türelmet.
2009 05 22-én ismét nem történt elörelépés az ügyben és megint türelmet és még 1hetet kértek.
2009 05 29-én bementünk a kereskedésbe ahol a jól bevált dumával probáltak kicsikarni még egy hetet de most már felajánlották, hogy 2009 06 05-ig nem történik semmi elörelépés visszafizetik az autó vétel árát kamattal együtt, erröl papiron is nyilatkoztak.
2009 06 05-én reménykedve megjelentünk a kerekedésbe, hogy valamit el tudunk hozni de meglepetésünkre semmi nem történt ismét. Szerettünk volna beszélni a kereskedés tulajdonosával,de sajnos még telefonon se volt hajalndó velünk szóbaállni,nemhogy személyesen.
Kérem önöket segitsenek ebben az ügyben mert nem szeretném a befizetett pénzt elvesziteni vagy autó nélkül maradni.

monalisa1 # 2009.06.13. 15:22

Azt, hogy a kereskedéstől hogyan lehetne az autó mielőbb "kipréselni" nem tudom, esetleg ha ügyvéd írna nekik egy hivatalos levelet a további huzavona mielőbbi befejezése végett...

A több hét késedelem miatt kárpótlásul, megpróbálni nmi többlet garanciát kipréselni tőlük...

A pénz semmiképp nem vész el, legrosszabb esetben peres úton behajtható tőlük.

Nem árt nyítva tartani a fület a szalonban a többi vevőjelölt közt járva-kelve, vagyis nem hallani-e hasonló eset miatti zugolódást, mert akkor elképzelhető, hogy a forgalmira való hivatkozás csak ürügy - mostanság nem egy kereskedés a megrendelt/kifizetett autó átadása helyett a pénzt az aktuális likviditális problémája pillanatnyi "kezelésére" használja fel...

A fentiektől függetlenül: hogy lehet használt autót venni úgy, hogy az autó kívül-belül "megcsecsézésén" kívül a forgalmit nem nézzük meg?!

Oké, annak hiányára hívatkoztak arra amire, de pénzt addig nem adunk - legfeljebb 5% előszerződés - amíg az okmányt nem láttuk!

Remélve a probléma mielőbb kedvezően zárul, és örömteli autózást.

"Lisa"
laikus hozzászóló

rockmachine # 2009.06.15. 13:35

Levi99, mindenképpen fel kellene szólitani hivatalosan a kereskedőt, legeegyszerűbb ügyvéd útján

nagy, ha volt a gépkocsi adás-vételi szerződésben garancia akkor a kereskedőtől is lehet kérni, amugy meg a szervíz jogszabály alapján jótállásra köteles 6 hónapig az általa elvégzett javító-szolgáltatásra..

Dr.Attika # 2009.06.15. 13:42

A gépkocsi birtokbadása elmaradása miatt nem jött létre adásvételi szerződés. A gk. tulajdonosa még a kereskedő. Ha felszámolásba megy át a dolog, akkor be lehet sorakozni sokadiknak és a pénz nem lesz visszafizetve. Ügyvédi levelezés itt nem segít, hanem egy gyors fellépés a Merkantil Bankon keresztül.

nyuszika01 # 2009.06.30. 16:33

Kedves fórumozók!
Év elején vettünk egy alig négy éves Skoda Octaviat egy márkakereskedésben. Ma a műszerfalon kivillant az elektronikus motorvezérlés visszejelzője (azóta is világít). A márkaszervízben közölték, hogy 3000 Ft-ért megnézik, hogy egyáltalán miért világít, plusz a javítás, mert a garancia nem terjed ki az elektronikára (a hat nónapból még egy hátravan!).
Meg tudná valaki mondani, hogy ez tényleg így van?
Előre is köszi a segítséget!
Nyuszika

katkat # 2009.07.02. 12:50

SZIASZTOK! LENNE EGY KÉRDÉSEM.kÉT NAPJA VÁSÁROLTUNK EGY SZEMÉLYAUTÓT MAGÁNSZAMÉLYTŐL. EGYSZERŰ ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉST KÖTÖTTÜNK. mÁSNAP AZ AUTÓVAL LEROBBANTUNK ÉS TÖBB HIBÁJA VAN MINT AHOGY GONDOLTAM. kÉRHETEK E UTÓLAG AZ ELADÓTÓL KOMPENZÁLÁST A SZERELÉS MIATT?MIT TEHETEK?

monalisa1 # 2009.07.02. 17:14

nyuszika01

Ismerni kellene a Skoda márkakereskedések által forgalmazott használtautókra vonatkozó garanciális feltételeket. (Vélem az adásvételkor bizonyára rendelkezésedre bocsájtották ezen fontos okmányt.)

Amúgy e-mailban és/vagy telefonon külön is rákérdezhető a vezérképviselnél.

"Lisa"
laikus hozzászóló

nyuszika01 # 2009.07.02. 18:17

Köszönöm Monalisa!
Adtak valami garanciapapírt, de őszintén szólva nem lettem okosabb tőle. Sajnos a fogyasztóvédelem is ugyanezt mondta.
De azóta kiderült, hogy nem az elektronikával van a baj, aminek a javítása gondolom csillagászati összeg lett volna, hanem valami cső tört el (annyira nem értek hozzá), így "mindössze" húszezerből megúsztuk.
Mégegyszer köszi!

monalisa1 # 2009.07.02. 18:43

Szerencsés végkifejlet.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.03. 13:36

Hacsak nem csomagküldő kereskedelem keretében kötötték azt azt adásvételt. (Kit-car.)

körtetata # 2010.05.18. 14:12

SZIASZTOK!5 NAPJA VÁSÁROLTAM EGY SZGKIT.250 KILOMÉTERT MENTEM VELE 3 NAP MULVA ELSZAKADT AZ ÉKSZIJ TÖNKREVÁGTA A VEZÉRLÉST !A JAVITÁS KB 200000 FT BA KERÜL.KERHETEK A KERESKEDÖTÖL KÁRTÉRITÉST?ÉRVÉNYES ERRE IS AZ 1 ÉV SZAVATOSSÁG?VÁROM A VÁLASZOTOKAT.
ELŐRE IS KÖSZI.

Tróger1 # 2010.05.22. 11:43

Tisztelt fórumozók!
2010 május elején vásároltam egy használt autót egy kereskedésben. 2006-ban gyártották. A megvételkor lekérdeztettem a márkaszervízben az autó szervíztörténetét. Azt mondták hogy utoljára 2008-ban volt szervízben és akkor körülbelül 60 ezer km volt benne, most 94000-et ír a computer. Megvettem az autót, majd elvittem egy szerelőhöz aki minden szükséges kopó alkatrészt kicserélt. Azonban pár nappal a megvétel után jelentkezett egy hiba, kiírta hogy ellenőrizzem a befecskendezést. Megijedtem de miután leálltam és újra elindítottam az autót eltűnt ez a hibaüzenet. Akkor kicsit megnyugodtam, viszont most az elmúlt pár napban többször is előfordult hogy indításkor ismét felvillant ez az üzenet. Most elvittem egy szervízbe ahol kiolvasták a hibákat a computerből, kiderült hogy elég sok baja van az autónak, a software sem lát bizonyos dolgokat, illetve kiderült hogy az egyik injektor haldoklik, cserére vagy felújításra szorul, ami nem kis költséget jelentene nekem. Abban kérem az önök segítségét, hogy van-e valamilyen mód arra, hogy ezt a kereskedővel behajtassam, bár még nem tárgyaltam vele erről, de szeretném tudni hogy milyen lehetőségeim vannak, mielőtt akár ügyvédhez fordulok a bajommal. Visszaadni nem szeretném az autót, mindössze a javítását szeretném finnanszíroztatni.
Köszönettel,
Tróger

guba # 2010.05.26. 19:13

Ha az elvárásod, hogy az autó teljesen tökéletes legyen, akkor azt egy új autó tudja teljesíteni. Az, hogy egy injektort ki kell majd cserélned, 100 ezer km után szerintem nem alapoz meg szavatossági igényt.

Totya1 # 2010.05.29. 05:00

sziasztok!
Mint magánszemély eladtam egy 11.éves használt autót. A Vevő többször is megtekintette,kipróbálta Barátjával megnézette az autót.Azt megfelelőnek találta,megvette,és elvitte.
A szerződésben az áll,az eladó a gépkocsiért szavatosságot nem vállal,a vevő a szerződés megtámadásáról kifejezetten lemond.
A gk, motorja kb.3.hét után elromlott a javítás vevő szerint 300-400 ezer ft lenne.Ezért megkeresett, hogy vagy fizessem ezt ki, vagy eláll a szerződéstől.
A gkt én kicsit több mint 4, hónappal azelőtt vettem,és ott azt mondták motorjavítás után volt.Jelzem..nekem nem is volt vele bajom,kb 3-4 ezer kmt mentem vele,csak megszűnt a munkám,ezért nem volt szükségem erre a kocsira.
Kérdezem, mi lenne a teendőm?

guba # 2010.05.29. 06:43

Ezek szerint semmi. A vevő a szerződésben átvállalta az esetleg már a vásárláskor meglévő hibák kockázatát.