Használtautó, Garancia???

mongra # 2008.09.10. 07:26

Sziasztok!

Jún. 23-án vásároltam egy használtautót hivatalos márkakereskedésből. OK, az autó 11 éves, ne várjunk csodákat.
Átirattam, használtam stb., majd úgy éreztem, hogy nem igazán jó nekem egy ekkora (felső-középkategóriás) autó, mivel főként városban használom, és valljuk be nemigen praktikus.

Na, de a lényeg: így döntvén megpróbáltam beszámíttatni vmi kisebbe, de bárhová mentem, az általam fizetett vételár felét (!) kínálták volna, ha megvették volna az autót. Az ugyanis tele volt rejtett hibákkal.
Felkerestem az eladót, hogy szeretném, ha ezeket orvosolná valahogyan (4 légzsákból 4 hiányzik, alváz több helyen gyűrött vagy repedt, az autót nem lehet emelni, mert berogy a kasztni).
Ezeket természetesen nem mondták el nekem a vásárláskor. Sőt egy tegnapi egyeztetésen kiderült, hogy amikor ők vették, készült egy állapotfelmérés, amin mindez rajta van, non plus ultra az én - mint leenmdő vevő - aláírásom helye is.
Mondanom sem kell, hogy a lapot tegnap láttam először.

Előző héten, a problémám ismertetésekor ígértek nekem egy visszavásárlást/beszámítást (ahogy nekem tetszik), majd mire a szalonba értem, közölték, hogy nem hajlandók velem foglalkozni, és nem kell nekik ez az autó.
Bocs, nekem sem... és senki másnak sem...
Meg sem vettem volna, ha tudom ezeket, és mivel nem vagyok hozzáértő ilyeneket nem is vettem észre (nem nyilvánvaló, autószerelői tapasztalat nélkül nehezen felismerhető hibák). Bár már sajnos vannak tapasztalataim, így a fontos dolgokat átnéztem.

A problémám: a fogyasztóvédelmi törvény értelmében, ha jól tudom, nem az a kérdés, hogy foglalkoznak-e velem, hanem, hogy milyen megoldást kínálnak a problémára (a javítás többletköltséggel járna, marad a csere vagy a szerz. előtti állapot visszaállítása).
Ők arra hivatkoznak, hogy eltelt 2 hónap, én a 2 év szavatossági időre.
Szóval mit tegyek? Még a békéltető előtt esetleg vmi jogilag támadhatatlan meggyőző erő? :)
Apropó: ha megírom ezt pl. a Homáron nevekkel mindennel stb., az ugye még nem hitelrontás? (Persze tényszerű, objektív közlés esetén.)

Előre is köszönöm,
Gábor