Használtautó, Garancia???


guba # 2011.08.06. 06:41

hederz30
Azt tudod tenni, hogy nem ismered el szavatossági körbe tartozó hibaként. De, még az is lett volna, attól még, hogy megmelegszik a hűtővíz, nem kell hengerfejesre főzni a motort, tehát a kárának nagy része saját mulasztása miatt érte.

guba # 2011.08.05. 19:50

Ezera, abban az esetben teheti meg ezt a kereskedő, ha a szerződésben így van rögzítve. Kötbérkikötés csak írásban érvényes.

hederz30 # 2011.08.05. 18:11

Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy mit tudok tenni a következő helyzetben: Vásároltam egy fiatal autót, a régi autómat beszámították jelképes összegért. Két hónapra rá, hívott és levelet írt a kereskedő, hogy eladta a régi autómat, és hogy az új vevő hazafelé megfőzte a motort, és visszavitte (hűtővíz felforrt és összefojt az olajjal). Küldött a levelében 1-2 megoldási lehetőséget (mindegyik nekem 500e forintba kerülne)!
Nálam a régi autómnak SEMMI BAJA NEM VOLT!!! Ezzel jártam külföldre dolgozni! Se víz, se olajproblémám nem volt soha!!! Ez az én saram???
Tudok valamit tenni? Kérem segítsetek!

ezera # 2011.08.05. 15:36

Kedves Guba!

Apukam megrendelt egy uj autot egy kereskedesben. Alairta a szerzodest, eloleg cimen tiz szazalekot befizetett, majd masnap rajott, hogy nem jo neki a decemberi szallitas. Rogton irt emailt, majd bevitt egy levelet a kereskedebe errol. A megrendelest a kereskedes meg nem tovabbitotta, de azt allitjak, hogy az eloleg ezennel atminosult kotberre, es csak egy reszet akarjak visszaadni. Van-e jogunk az egeszet visszakovetelni?

koszonom

Andrea

jocek13 # 2011.08.05. 13:42

sziasztok vettünk egy 170 es a-s mercit elvileg az eladó magánszemély az autót megtekinettük első látásra sajna nem derült ki semmi extra hiba volt valami zörgés állítólag lemezdarab( kiderült generátor szabadonfutó 45eft3munkadij)hazafelé nem volt semmi az autóval de pár napos használat folyamán furcsának éreztem az uttartást elvittem futóműveshez közölte hogy az autó hátsó futóműve annyira deformálódott hogy nem állítható csak csere vagy karosszériás huzatópad hozza azt helyre talán az emlitett alkatrész szintén kb 40 ezer +munkadij.ezek mind rejtett hibák és ki tudja mi jön még elő?
van ötlet mit tehetek??
minden ötlet megoldás érdekel
előre is köszönöm

guba # 2011.08.05. 12:59

Megteheted, más kérdés, hogy nem biztos, hogy a kereskedő is így gondolja. Elállás esetén az átírás költségét visszakapod.

Babcika # 2011.08.05. 11:46

Vásároltam kb. 1 hónapja egy városi cirkálót 950 ccm-eset, 99-es évjáratút. Hitel is van rajta igaz a legminimálisabb amit fel lehet venni. Igen ám, de a kereskedő (ismerős) nem engedte vétel előtt szervizbe vinni átnézetni, így csak amit láttunk alapon lett megvéve. Sajnos... Az autó légzsákkal és kis esztétikai hibákkal lett számomra "megirdetve". A kis esztétikai hibák el is mennek. Átírásnál derült ki, hogy új műszakit kell rá csinálni,így azt a kerekedő meg is tette. Tehát friss műszakival vettem át az autót. DE! 3 napon belül jeleztem, hogy az autó törött volt amiről nem tájékoztatott, és elmondtam hogy a két első lámpa sziloplaszttal van a helyére rögzítve max. 2 méterre világít el sötétben, komplett csere, a váltótartó bak le van törve, tömítések stb. cserélni kell a szimeringeket a váltóban és az alja oda van verve. Az hogy a gumik 12 évesek és cserélni kell egy használt kocsin, nem téma. De a tűzoltás szerelés már nagyon zavart, főleg, hogy ezekkel a lámpákkal hogyan ment át műszakin? Erre kifizették az alkatrész árát, mindent amit cseréltem. Felajánlotta, hogy ha még valamit cserélni kell szóljak, mert majd ő megcsináltatja, neki az olcsóbb. Rendben. Két hét múlva szóltam hogy a légzsáknak nem jelez vissza a műszerfalon a lámpája indításkor. Ez több okból is lehet.Nincs benne a légzsák csak a fedél van visszacsukva, sérült az érzékelő és kiiktatták a lámpát stb. Átadtam a kocsit, majd pár nap elteltével felhívott, hogy a kocsi gyárilag nem légzsákos csak kormányt cseréltek rajta. Magyarul a kormányban van légzsák de nincs hova bekötni, mert nincs kialakítva. Én vettem egy légzsákos kocsit, állapotának megfelelő áron és most van egy fostalicskám. Én vissza akarom kapni a pénzem, és az átírás költségeit, az autót pedig el szeretném felejteni! A hitel lezárás költségei meg nyelje le ő! Így iy buktam törlesztést és komplett új kerékgarnitúra árát! Jogilag ezt megtehetem? Elvileg van jótállás és garancia nem? Becsapott hiszen nem tájékoztatott elhallgatta a kocsi hibáit és egy felszerelt kocsinak állította be. Most mit tehetek?

guba # 2011.08.04. 18:17

Mert neked kellene tudnod bizonyítani, hogy az eladó állította vissza az órát, vagy legalábbis tudott róla.

skorpió33 # 2011.08.04. 14:24

Miért nem kecsektet sok sikerrel?

guba # 2011.08.02. 04:56

Mindkét fél köteles bizonyítani azon tényállításait, amelyeket szeretné, hogy a bíróság valónak fogadjon el. A kötelezett azt bizonyítja, hogy hibátlan volt a dolog, a jogosult meg azt, hogy fennállt a hiba, és a bizonyítatlanság az kötelezett rovására esik, fogyasztói szerződés esetén. Viszont, ti kizártátok a szavatossági igényérvényesítés lehetőségét, tehát, mint ahogy írtam, erre nem kerül sor. A 40 ezerrel több km is egy hiba, amit ha bizonyítani tudnál, és módod is lenne rá, akkor sem feltétlenül adna alapot az elállásra, ha egyébként az autó ára és értéke közötti különbség nem okoz kirívó méltánytalanságot.
Büntető feljelentésnek semmi értelme, mert ahhoz azt is bizonyítani kellene tudni, hogy a kereskedő állíttatta át az órát, és hogy a 40 ezer km olyan mérhető értékkülönbséget jelent, amely kárként jelentkezik. Ha mindenáron el szeretnél állni, akkor egy megtévesztésre alapozott sikeres szerződés megtámadás jöhetne szóba, de az sem sok sikerrel kecsegtető.

skorpió33 # 2011.08.01. 19:49

Kedves Guba,

Én úgy tudom, hogy ha a vevő hat hónapon belül jelentkezik a problémával, a kereskedő automatikusan köteles bizonyítani, hogy a hiba nem állt fenn az eladás pillanatában. Nos az autó hibáitól eltekintve hogyan lehetséges az, hogy másfél évvel ezelőtt hivatalos szervitben regisztrált kmóraállás 40 ezerrel több, mint amivel én vettem az autót. Természetesen tudom, hogy hogyan lehetséges és azt is, kinek lehet indítéka visszaállítani. Mit szólsz egy bűnvádi feljelentéshez ismeretlen tettes ellen? Miért ne állhatnék el a szerződéstől, ha én úgy állítottam be az automatikus keresőt annak idején, hogy 130 ezer km-ig keresek autót? Ha az autó kmóráját nem állították volna vissza, soha nem is találkoztam volna a kereskedővel, ergo nem vettem volna meg tőle semmit.

guba # 2011.07.31. 12:50

A hiba tényét és azt, hogy a hiba oka már a vásárláskor fennállt, a vevőnek kell bizonyítania. Első körben - ha a szavatossági igényeidet nem zártátok volna ki - kijavítást lehetne kérni, azonnal nem állhatnál akkor sem el. Érvényesen ki lehet zárni a szavatossági felelősséget, megfelelő ellentételezéssel. Mivel használt dologról van szó, senki nem várhatja el, hogy ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkezzék, mint egy új dolog, de ez az alacsonyabb vételárral ellentételezve van. Hogy miért annyi a vételár amennyi, már csak indoklás és a hangsúlyok megfelelő kihelyezésének kérdése.

sitimaci # 2011.07.31. 11:50
--
  • A használautó vétel,az mindig nagy rizikó.Én még a régi időkben csesztem rá,egy lapos Wartbur,Lada,majd egy kocka Wartburg! Aztán megkaptam az új Wartburgot és minden megváltozott! Utánna megfogadtam,hogy soha többet használt kocsi és igy is lett!A bizonyitás nagyon nehéz,talán ügyvéddel,könnyebb,de drágább,pont ez a cikis a használt vásárlásába! Nehéz okosat mondani!!!----
skorpió33 # 2011.07.31. 11:28

Kedves Fórumozók, Kedves Guba,

Én is vettem idén januárban egy használt autót egy megnyerő kereskedésből. Később olajfolyás derült ki nála, ami miatt a leginkább aggódom. Ezután kezdtem el vizsgálódni. Kiderítettem, hogy visszaállították a kmórát is (úgy saccolom, kb 70 ezerrel, hivatalos szervízben rgisztrált bejegyzések alapján). A szerelő megállapította, hogy a motor már szét volt bontva korábban (hengerfej le volt szedve). Hat hónapon belül jeleztem a kereskedőnek, természetesen nem akar együttműködni. Szeretnék elállni a szerződéstől, melyben olyan dolgokat is aláírtam, hogy nem támasztok szavatossági igényt a későbbiekben, de úgy tudom, a vevőt akkor sem lehet megfosztani a szavatossági jogától, ha ő maga akar lemondani róla. A ptk. szerint a szerződés ezen kikötései semmisnek tekinthetők. Mindent megpróbáltam, hogy az autót rendbe tegyem. Négy szerelővel beszéltem (ebből kettő hivatalos szerviz). Mindenki azt mondja, bontás nélkül nem lehet megállapítani az olajfolyás pontos okát (ami egyébként kb egy liter 1000 km-en). Nem vágok bele ebbe a javíttatásba. Mit kell tennem, hogy elállhassak a szerződéstől? Gondolom perre kell mennem, de nyert-e már valaki hasonló peres ügyet? Erről nem írnak sehol.
Hozzászólásokat előre is köszönöm!

guba # 2011.07.29. 08:17

Hát, igen. Hogy felelős vagy-e, az jogkérdés, a bizonyítás, meg ténykérdés. Ha esetleg van rá tanúd, akkor lehet sikeres, de az sem biztos, hogy letagadja, hogy már szólt a váltó az adásvétel idején is.

R.W.S # 2011.07.28. 13:25

Sajnos az adásvételibe nem szerepel sem a hiba, sem az árengedmény. :(

ius latratus # 2011.07.28. 12:13

Feltéve, hogy az adásvételi szerződésben szerepel, hogy 100.000 Ft-ot elenged az eladó, mert feltételezhetően rossz a kinyomócspágy. Ha csak szóban lett 100.000-rel kevesebb, akkor nehezebb az ügy - szerintem.

guba # 2011.07.28. 11:53

Nem valószínű, mivel a hiba nyilvánvaló volt és azzal együtt vette meg, és arra tekintettel adtál árengedményt.

R.W.S # 2011.07.28. 07:44

Üdvözletem!

Eladtam az autómat, amit két éve vettem használtan.
Az eladáskor kipróbáltuk a vevővel. Megállapítottuk, hogy valószínű, a kuplung kinyomócsapágy zörög, lehet, hogy cserélni kell, 100 ezret le is mentünk a vételárból.
Egy hétre rá, el is vitte a márkaszervizbe, ahol azt mondták, hogy a váltó nagyon elhasználódott, olyan mint ha 200-300 ezer kilométert ment volna, 116 ezret mutat az óra. Én 101 ezerrel vettem.
A vevő most megjavíttatja és a számlát az ügyvédjének átadva beperel.
Felelős vagyok én ezért?

Üdv.!

guba # 2011.07.20. 04:07

Azt a költséget követelheti, amely indokoltan és igazoltan merült fel. Kérdezd meg, miért nem postán küldte el.

sunny88 # 2011.07.19. 19:28

Üdv!olyan prooblémám lenne h eladtam egy motor kerékpárt mind kiderült egy ügyvédnek, 1 hónapra rá jött egy levél h szavatossági igénnyel él mert nem jó ez meg az a motoron, követelt 130000ftot h elálljon a pertől, én vissza vettem a motort leamortizált állapotban és cserébe nem kellett kifizetnem a futomű javítást mivel igy vette mega motort(18000ft) ez lezajlott visszahozta a motort én tanuk előtt átvettem leirtuk h eláll a vételtől...és 1 hétre rá jött egy levél h nem fizettem ki az uti költséget mert nekem kellett volna elhoznom a motort és ezzel neki 18000ft üzemaanyag költséget,8000ft autobérlést,autopálya dijjat, a futomű javitás összegét, illetve mivel a munkaidején belül hozta igy 18000ftot mert 3 órától elesett összesen 60000ezer ft körüli összeget mert beperel!!szoval kiváncsi vagyok avéleményekre én ezt már nem tudom lenyelni ennyire hülyének nézik az embert?vagy ez a magyar jogrendszer?

cat981 # 2011.07.13. 20:00

"hűtő ventillátort, stabilizátor rudakat,lengőkar gömbfejeket, kinyomócsapágyat cseréltettem.", A jelek szerint a féltengely is "odavan".
azért ezek a hibák egy szervizben végzett általános állapotfelmérésen (10-20e Ft) egyből kibuktak volna...

guba # 2011.07.13. 17:53

A felsorolt hibák alapján, arra lehet következtetni, hogy a kocsiban jóval több megtett km lehet, mint amit az órája mutat. Akkor látnám esélyét egy sikeres igényérvényesítésnek, ha tudna egy olyan szakértői véleményt szerezni, ami ezt alátámasztja. Nyilván csak akkor, ha a vételár egy megkímélt ilyen típusú kocsinak volt megfelelő.

Gyurih # 2011.07.13. 17:38

Tisztelt Guba!

2011 februárjában vásároltam egy 2004 es Fait Stilot. Óra szerint 76000 km-el 980 e Ft-ért. A kereskedő semmilyen problémát nem közölt velem,illetve én sem vettem észre az autó átvizsgálásakor problémát.
Azóta,fűtőmotort,hűtő ventillátort, stabilizátor rudakat,lengőkar gömbfejeket, kinyomócsapágyat cseréltettem.
A jelek szerint a féltengely is "odavan".
Továbbá,hogy teljes legyen az örömöm,kiderült,hogy az autó eszi az olajat,vagyis a jelek szerint hengerfejes.
Azt szeretném kérdezni,hogy előállhatok-e a kereskedő felé követeléssel a kereskedő felé?
Előre is köszönöm.

guba # 2011.04.13. 08:13

Hogy a hiba a vásárláskor fennállt, az a hibajelenség jellegéből bizonyítható lehet. Ha az eladónak a hibát szükségszerűen ismernie kellett, de pl. a számítógép manipulálásával ezt elleplezte, akkor lehet, hogy érdemes egy megtévesztésre alapított megtámadást is megpróbálni. Ezek az ügyek soha nem egyszerűek és egyértelműek.