Használtautó, Garancia???


wers # 2020.05.21. 04:46

98-as 1.3 suziki swift.

Embernél jó életkor. Kocsinál elég kétséges. Én biztos nem hinném el, hogy egy 22 éves autó kitűnő állapotban van, pedig nem nagyon értek a kocsikhoz. Már a fele idősnél is bármikor előfordulhat hiba.

drbjozsef # 2020.05.21. 06:17

Névtelen Srác,

Ha kereskedő az eladó (tényleg az, cég van az adásvételi szerződésedbe is beírva, nem "bizományos" vagy ilyesmi?), akkor az első 6 hónapban megfordul a bizonyítási teher, neki kell bizonyítania, hogy NEM volt hibás az autó az eladáskor.

De egy 22 éves autó esetén nem hinném, hogy túl sok esélyed lenne egy perben. Ilyen autónál már számítani lehet bármilyen hibára. Az első 60 km-en nem volt hibás, elvileg, persze ez a hiba jellegétől erősen függ.

Ilyen korú autót venni szimpla zsákbamacska. Most rosszat húztál ki.

alfateam # 2020.05.21. 07:17

Névtelen Srác!
Nem megfelelő tankolásra, kenőanyag hiányára senki nem vállal garanciát, még új autó esetén sem!
Ne várj az ügyvédedre, fölösleges.

Névtelen Srác # 2020.05.21. 16:52

Szó nem esett arról, hogy a tankolás vagy a kenőanyag nem lett volna megfelelő,
egyébként átbeszéltem az ügyvédemmel, a történéseket és azt mondta hogy szinte biztos hogy az én oldalamra billenne a mérleg.

alfateam # 2020.05.21. 17:08

felgyulladt az olaj hiba jelző lámpa egyből félre is húzódtam az első lehetőségnél amikor a motor elkezdett iszonyat mód kerepelni.

Akkor mi-is történt valójába?!
De egyébként vágj bele az ügyvédeddel, lesz még egy tapasztalatod!

Szomorú örökös # 2020.05.21. 17:24

Névtelen Srác

egyébként átbeszéltem az ügyvédemmel, a történéseket és azt mondta hogy szinte biztos hogy az én oldalamra billenne a mérleg.

No meg az ő fizetési mérlege is végre kicsit emelkedne. :-O

Atis77 # 2020.05.22. 05:25

20 eft bele egy bontott motor. Biztos megéri egy bizonytalan kimenetelű perre 4 500e ft ot költeni és éveken át bíróságra rohangálni?

peter08 # 2020.05.26. 20:25

Üdvözlöm!
Eladtam egy autót egy magánszemélynek, a vevő 1 hónap után pereskedéssel/ügyvédi levéllel fenyegetőzik, mert a féktárcsákat cserélnie kellett. Kellékszavatosságra hivatkozik. Utána néztem, de a forgó, kopó alkatrészekre elvileg nem vonatkozik a törvény, főleg hogy 1 hónapig használta a kocsit és az autó eladás előtt lett vizsgáztatva. Amikor megvette a kocsit kipróbálta semmi baja nem volt a féknek.
Nézzek ügyvéd után vagy nem fogja megállni a helyét a bíróságon?
köszönöm a válaszokat!

Atis77 # 2020.05.26. 23:50

Hagyd a fenébe. A ugyvedje us jot fog nevetni.

drbjozsef # 2020.05.27. 12:44

+1

emike90 # 2020.06.26. 13:44

Üdv! Azután szeretnék érdeklődni, hogy két hete magánszemélytől vásároltam egy autót, úgy, hogy az én autómat is beszámította a vételbe. Másnap furcsa hangokat adott ki a motor amit eddig nem hallottunk. A héten márka szervízben diagnosztika vizsgálatot csináltattunk az autón ahol kiderült, hogy komoly gondok vannak a kocsival amiről persze az eladó nem tájékoztatott. Kb fél milliós költség lenne megjavíttatni.
Felhívtuk az eladót, hogy szeretnénk az egészet vissza cserélni, mire közölte, hogy nincs pénze, de ad egy másik kocsit és vissza adja a régi autót is. Nos én ezt nem szeretném. A pénzem kell nem egy másik hulladék kocsi. Szerintetek megéri feljelentést tenni? Hozzá teszem, hogy valószínűleg autókereskedésben dolgozik és így játszák ki a dolgokat.

drbjozsef # 2020.06.26. 14:02

Szerintetek megéri feljelentést tenni?
Nem.

alfateam # 2020.06.26. 14:31

Szerintetek megéri feljelentést tenni?
Hol szeretnéd feljelenti és miért?

emike90 # 2020.06.26. 14:55

Azért mert rejtett hibákkal adta el az autót és nem hajlandó vissza fizetni vagy megcsináltatni. Fél évig van szavatossági idő így is, hogy magánszemélytől vásároltam.

alfateam # 2020.06.26. 16:56

Nagyon-nagyon nem tudod mi is történik veled...
https://totalcar.hu/…utot_veszel/

Szomorú örökös # 2020.06.26. 17:44

emike90

Felhívtuk az eladót, hogy szeretnénk az egészet vissza cserélni, mire közölte, hogy nincs pénze, de ad egy másik kocsit és vissza adja a régi autót is......Fél évig van szavatossági idő így is, hogy magánszemélytől vásároltam

Nos, az idézet második része úgy nem igaz, ahogy van. Te vettél egy autót egy magánszemélytől. Arról már nem írsz, hogy mekkora futásteljesítmény van az adott gépjármű mögött, márpedig ez a megoldás kulcsa. Ha a futásteljesítmény nagy és ilyenkor már elvárhatók az adott hibák, akkor még inkább örülj, hogy az illető így áll hozzá, hogy kapsz tőle másik autót, sőt még a saját volt autódat is visszaadja, ugyanis ezzel pont azt a szavatosságot teljesíti, amit te elvársz tőle, de gyakorlatilag nem is kéne neki vele foglalkozni. Ennél többre szerintem ne számíts, mert hatalmas bukta lesz.

emike90 # 2020.06.26. 18:00

De itt pont ez a lényeg. Nekem nem kell más autó. A volt autóm kell és a pénz amit egy szélhámosnak adtam.
Egész eddig ő is benne volt, csak hirtelen nem lett pénze. Semmi veszteni valója nincs, hisz az autó nincs és soha nem is volt az ő nevén. Amit bevett tőlem autó pedig jelenleg kereskedésben áll.
De egyébként az is furcsa, hogy magánszemély létére jó pár autót tudott mondani amit oda ad ez helyett.

Szomorú örökös # 2020.06.26. 18:36

emike90

Nekem nem kell más autó. A volt autóm kell

Akkor miért akartál mégis másik autót venni magadnak?

és a pénz amit egy szélhámosnak adtam

Szélhámosnak nevezed, holott megpróbálja úgy alakítani a dolgokat, hogy neki és neked is egyaránt jó legyen. Ezek után ez a jelző nem kicsit meredek szerintem.

De egyébként az is furcsa, hogy magánszemély létére jó pár autót tudott mondani amit oda ad ez helyett.

Attól, hogy több autója is van eladó, még nem autókereskedés, nem cég, simán lehet egy magánszemély, aki ebből él. Akkor lenne autókereskedés, ha vállalkozóként csinálná hivatalosan adószámmal és telephellyel, de szinte biztos vagyok benne, hogy ez nem így van. És innen kezdve teheted a polcra nyugodtan az elméletedet, miszerint „valószínűleg autókereskedésben dolgozik és így játszák ki a dolgokat.

emike90 # 2020.06.26. 19:48

Opel Astra h. 1.4-es. 2004-es.207 ezer kilométer van benne. Külföldről behozott az autó 2018-ban hozták be ha el lehet hinni a dolgokat.
Mivel a volt autóm 21 éves ezért akartam lecserélni, mert családi okokból 800 kmre kell elutaznunk oda plusz vissza. Tehát 1600 km jó esetben és ezt már nem mertem volna válalni ilyen idős autóval.

Hozzátenném, hogy nem is ebben az árkategóriában szeretne autót adni. Jóval szakadtabb autót ajánlott. De ezek után az ember már nem hisz neki, hogy valóban azt kapja amit ígértek neki.
A kereskedést felhívtuk tudják miről beszélek, de természetesen védekeznek.
Nem akarok én pereskedni, ha nem szükséges, de szerintem annyit megérdemelnék, hogy legalább ember számba vegyen. Főleg úgy, hogy tisztában volt a hibákkal csak nem akarja elismerni.
Igen tudom, hogy használt autót vettem, tisztában vagyok azzal, hogy lehetnek hibák, de az ember nem arra számít, hogy fél milliós hibái vannak a kocsinak. Valamint azt még had mondjam el, hogy miután meghallottuk, hogy valami nem stimmel a kocsival felhívtuk és nem is akarta, hogy szerelőhöz elvigyem nem ám még szak szervízbe. Egyenessen tiltakozott ellene ezért is volt furcsa.

Szomorú örökös # 2020.06.26. 20:18

emike90

Opel Astra h. 1.4-es. 2004-es.207 ezer kilométer van benne. Külföldről behozott az autó 2018-ban hozták be ha el lehet hinni a dolgokat.

Azt még el lehet hinni, hogy 2004-es, de hogy 207 ezer kilométer? Én kételkednék benne ezek után.

Hozzátenném, hogy nem is ebben az árkategóriában szeretne autót adni. Jóval szakadtabb autót ajánlott.

No meg vissza a te régi autódat is mellé. Szerintem korrekt ajánlat, nem gondolod? Ja tudom, szerinted nem.

Egyébként meg a márkaszervíz mindig aranyáron dolgozik, én megnézetném azt az autót egy kisebb, de megbízható szervízzel is. Anno egy régi volt főnököm BMW márkájú kocsijába helyből új motort akartak szerelni a márkaszervízben. Ehelyett egy kis szervíz szétszedte és megcsinálta - nyilván jóval olcsóbban.

emike90 # 2020.06.26. 23:27

Voltam "kisebb autószervízben" is. Sajnos ki van ütve a kocsi hiba kódja így csak a márka szervízben tudták ki olvasni a hibákat. Rendes megbízható szerelő mondta azt, hogy sokba fog fájni. Nem a szervíz.
Az autónak sok gondja van... pl. egr.. plusz váltó csere. A klíma hűtő kuka. A vízben olaj van, vagyis talán ha van szerencsénk csak tömítés csere, de az egész motort átt kell mosni. És sajnos még sorolhatnám... Fél oldal hibája van a kocsinak. Az apróbb hibákat inkább le se irom, mert vagy egy órám rá menne. Tudom, hogy másnak ez nem sok, de én a szeretett autómtól váltam mwg azért, hogy cserébe egy még szerethetőbb autót kapok. Sajnos tévedtem... Ha tehetném leírnám ki volt az a személy aki ennyire átvert...

Szomorú örökös # 2020.06.27. 03:47

Másrészt minek neki az a kocsi amitől épp szabadult, mert már nem bízik benne, tehát nem kell neki!

Nem hinném!

emike90 2020.06.27. 01:27
én a szeretett autómtól váltam mwg azért, hogy cserébe egy még szerethetőbb autót kapok.

Nem mindig kell azt gondolni, hogy ha valaki el akar adni egy autót, akkor abban már tuti nem bízik. Egyszerűen öreg az autó és nem addig akarja hajtani, amíg szét nem esik alatta.

Szomorú örökös # 2020.06.27. 03:55

emike90

Sajnos ki van ütve a kocsi hiba kódja így csak a márka szervízben tudták ki olvasni a hibákat.

Marhaság! Egy jobb szervíz bármilyen hibakódot ki tud olvasni. Szerintem megvezettek ezzel.

pl. egr.. plusz váltó csere. A klíma hűtő kuka.

Ez a két hiba elégggé apróság. Mindkettő javítható és nem számít nagy gondnak.

A vízben olaj van, vagyis talán ha van szerencsénk csak tömítés csere, de az egész motort átt kell mosni.

Talán ez a legnagyobb baj, nem is biztos, hogy meg lehet javítani. Nekem anno egy Opel B-Vectrám volt. Német import kocsi volt, sajna valószínűleg kint széthajtották. Forralta a vizet, akármit is csináltunk vele. Kapott egy komplett motorfelújítást is - gyűrűzés - akkor is ezt csinálta továbbra is, nagy valószínűséggel a blokkon valahol repedés lehetett, de ezt kívülről nem lehetett látni ugyebár. Akkor szűnt meg ez a gondom, amikor lecseréltem, szerencsére sikerült. :-(

Most is német import autóm van, de ezt 3 évesen hozták be tavaly, eddig jó vásárnak tűnik. Javaslom, hogy ha már ilyen életkorú autók között nézelődsz, inkább legközelebb a magyar üzembehelyezésűek között keresgélj. Itthon kisebb az esély, hogy széthajtott kocsit találsz.

Szomorú örökös # 2020.06.27. 05:29

ennyi pénzért másikat kapsz, használhatót Ilyen paraméterekkel

Ja persze, „érvényes külföldi okmányokkal”. Mire üzembehelyezi Magyarországon - regisztrációs adó, műszaki vizsga (előtte persze egy jó szerelővel megcsináltatni, amit kell a hatósági vizsga előtt), átírás, új forgalmi, törzskönyv - akkor máris lehet nem „ennyi pénzért” lesz az. Ha így ahogy van, 475 ezerért adja, akkor gyanús nekem az, hogy Magyarországon forgalomba helyezéssel együtt 499 ezerért tudja odaadni. Ott valami nagyon sántít. Vagy az első, vagy a második ár nagyon nem igaz. Egy külföldi import autó magyar üzembehelyezése nem 24 ezer forint.

Szomorú örökös # 2020.06.27. 08:00

ha már kötekedni akarsz

Te kezdted, én ugyan egy szót se szóltam hozzád előtte. De el kell keserítselek, én tuti nem fogom folytatni, van ma jobb programom is, mint a gép előtt cseszni a napomat. Neked így uncsi lesz! :D