autó eladás, visszafizetés?


Botanicus # 2021.08.17. 04:42

Micsu „minden sajnálatod ellenéresemmi közöd hozzá hajtsd el a vevőt a sunyiba, a hiba a vevőnél van hagy pereskedjen biztosan bukik és még a végén neked is fizeti az ügyben felmerült költségeidet.

Micsu # 2021.08.16. 22:06

Üdvözletem!
Olyan kérdést tennék fel, hogy vásároltam egy kocsit 6 hónapja kereskedésben, 10 éves 150ekm, leszervizeltük (vezérlést nem cseréltünk, mert szerelő szerint nemrég lehetett cserélve), olajak, szűrők mindenhol. Tökéletesen hiba nélkül működött minden. Nem használtuk ki a kocsit ezért az eladás mellett döntöttünk. Én az elvégzett szervizelt dolgokról tájékoztattam természetesen arról is hogy a vezérlést nem cseréltük, Elkelt az autó kb egy 7 múlva hív a vevő, hogy a kocsi elromlott. Értetlenűl halgattam, mert a világ végére is el mertem volna indulni vele. Próbáltam keriteni szerelőt a vevő közelében aki a hibát felderíti, de mivel nem tudta elmondani a kocsival mi van felhívtam a szerelőt akihez bevitték. Hát ők már megbontották a motort, a vezérműszíj ugrott át, a kocsi üzemképes volt, járt a motorja csak egyenetlenül. Értesít majd hogy mi van a kocsival, már cserélik lefelé a vezérmű szíjat, de nem jelentkezett. Gondoltam vezérműszíj cserével megoldódott a hiba. Erre most hetekkel később hív, hogy a kocsi javítása 500eft, mert szinte fel kellett újítani a motort. Természetesen sajnálom ami történt, de olyan alkatrész meghibásodását hozott fel a hiba okának, aminek szinte semmi köze nincs a vezérműszíjhoz és fizessem ki a javítást. Ebben az esetben mire számíthatok, ha esetleg fizetnem kell, én nyújthatok be a kereskedő felé akitől vettem igényt a kártéritésre?

Botanicus # 2021.08.15. 12:46

Heni ezt írtam! sokan visszaélnek és még egy kicsit keresni akarnak és éppen a lelkiismeretes emberek kihasználására utaznak.
Azért presszionál hogy hátha megadod magad a nyugalmad érdekében.
Ha legközelebb felhív kérdezd meg mikor adja oda a vételár többi részét mert te nem is engedtél az árból csak félreértette te annyira alkudott, hogy nem figyelt te csak részletfizetési kedvezményt adtál a mai napig abban a tudatban vagy, hogy azzal az összeggel ő még tartozik és várod mikor hozza. Szólítsd fel a telefonba hogy ha lehet minél előbb hozza a pénzt

Többet nem fog hívni :-d

Heni92 # 2021.08.15. 12:34

Botanicus

Én most csak tátom a számát... Nyilván az tiszta, hogy hülye emberek voltak vannak lesznek, de azért ez már kritikán aluli! Sajnálom az esetedet, mert az embernek okoz jó pár bosszús órát. Azóta többször beszéltem a szerelőnkkel aki évek óta szervizeli mindkét autónkat, még azzal is aki műszakizta az autót, mind ketten jót nevettek, azt mondták a hölgy bizonyára hibbant. Pár településel messzebb lakik, ő is közlekedik az autóval, azóta is, azon állítása ellenére, hogy az autó "használhatatlan"
Haragszom, mert azt gondolom senki ne keltse a másik rossz hírét alaptalanul. Pláne isten tudja hová meg kihez vitte az autót, akik belenyúlkáltak... Aztán még az ember van meghúrcolva. Annak ellenére, hogy még a 4.telefonhívásnál is próbálsz segítséget felajánlani.
Jogosan járna a pofon, nem csodálom, hogy te kiosztotta.

Botanicus # 2021.08.15. 12:03

Heni92
El kell hajtani, öreg autót vett, próba út volt, friss hatósági irat a műszakiról tehát a gépjármű közlekedésre alkalmas és két kilót alkudott amit azért engedtél hogy..stb...
Azt nem kell mondanod és bizonyítanod sem, hogy az összes kopó alkatrészeket kicserélted mert bele lehet kötni, hiszen a váltóban a szinkrongyűrűt biztos nem cserélted le pedig az is kopó alkatré.
A gépjármű a korának megfelelő ki tudja mit csináltak vele miután tőled jó állapotban elvitték.
Csak pénzt akar lehúzni rólatok mond a csajnak, hogy hozza vissza az autót és amikor megjön verd pofán -próbálkozós kis b..zi

Nekem is vissza jött egy vevőm adjak vissza ötvenezret, olyan akinek engedtem 200 ezret a napokban. Egy 2005-ös H-Astra 385 ezer kilométerrel volt az ügylet tárgya, azt mondta, hogy a centrál nem zárja a hátsó ajtó egyikét, meg a hűtő ventilátor nem indul.
Mondtam neki, hogy ezek a hibák amikről nem tudhattam benne volt az alku összegébe a két hiba vastag ceruzával is 20 ezerből orvosolható vegye úgy hogy csak 180-at alkudott
Aztán kitalálta, hogy hengerfejes az autó a szerelője mondta gátrepedéses már szét is bontotta a motort és találkozzunk, hogy átbeszéljük. A másnapi talira az autóval jött sehol egy szerelés nyom - kapott is egy pofont

Heni92 # 2021.08.15. 08:26

Köszönöm a gyors válaszokat!
Meglátjuk, eljut e valóban perlésig a dolog. Már ma is érkezett telefon, de már egyezkedni akartak, hogy oldjuk meg inkább okosba. Egyre inkább lehúzás szagú a történet.
Kértem a hölgyet, bármit is akár ezek után, írásos levél formájában tegye!

Atis77 # 2021.08.15. 08:10

Heni hajtsd el a francba. A rendőrség elhajta a francba, perelen ha akar.

drbjozsef # 2021.08.15. 07:46

Heni92,

A kérdésem az volna, ebben az esetben mi a teendőm?
Ebben az esetben, egyelőre, semmi.
Ha írásban követel valamit, akkor eldöntheted, hogy mit teszel.
Amíg telefonálgat, addig csak annyit mondj neki, hogy küldje meg írásban.

Tartanom kell attól, hogy valóban feljelent?
Attól semmiképpen. Az bűncselekmény esetén releváns, ez pedig nem az, hanem polgári vita. Hogy bíróságon beperel-e, az elvileg lehetséges, de hát eddig semmi konkrétat nem követelt.

Illetve ilyen esetben kötelezhetnek arra, hogy vissza vásároljam az autót?
Ha a vevő szavatossági igénye alapos, akkor a bíróság megszüntetheti a szerződést, az autót visszakapod, a pénzt vissza kell fizessed.
Ennek az esély esetedben csekély. Szinte semennyi.
Hibásan teljesítesz, ha az autó nem felel meg a szerződésnek, hibája volt MÁR ELADÁSKOR IS az autónak. Ezt magánszemély eladó esetén a vevőnek kell bizonyítania. Már ez sem egyszerű.
De ha mégis tudná, az sem feltétlen számít, mert az autó életkorából, futásteljesítményéből, általános állapotából már várható hibák sem tartoznak a szavatosság körébe. Egy 20+ éves autónál a gyakorlat szerint NAGYON kevés olyan hiba fordulhat elő, ami a szavatosság körébe tartozik.

Én a helyedben nem izgulnék. Ha próbálkoznak még, elég annyit mondani, hogy kérjék írásban akármit is akarnak, majd akkor reagálsz rá.

Heni92 # 2021.08.15. 05:46

Üdvözletem!

2021.08. 07.-én eladtam magánszemélyként hírdetett autómat. A jármű 1999 es évjáratú, 290.000 km-t futott. 2.5 literes benzines masina. A hírdetésben szerepelt, hogy korának megfelelő állapotban. 5 évig használtam az autót, rendszeresen szervizeltem. Mielőtt eladásra kínáltam, friss műszaki vizsgát kapott, és a kopó alkatrészeket is cseréltetten. Az autót megnézték, férj, feleség egyaránt kipróbált. Párom felajánlotta, független szervízben átvizsgálható. A vevők nem éltek a lehetőséggel, a próbaúton mindent rendben találtak. A vételárból 200.000ft-ot engedünk alkudni, mondván, hogy az autó nem hibátlan (főként esztétikai hibák)
Egy hét múlva hívott a hölgy hogy vegyük vissza az autót, mert rossz. Csöpög a víz a kipufogóból. Jeleztük neki, nyugalom az a kondenzvíz, új autóknál is megvan ez a jelenség. Rá egy napra újra hívott. Neki a szereplője azt mondta ez az autó hulladék, és szelepfedelet is kell cserélni, ő visszahozza. A párom kérte, adja meg a szerelője telefonszámát, szeretne vele beszélni, és azt is felajánlotta, nem nagy tétel, kifizeti a szelepfedél javíttatását. A hölgy ezeket elutasította, se telefonszámot nem adott meg, se a javíttatását nem kérte. Eltelt 3 nap, újra hívott, hogy a fia nem mer beülni az autóba mert nem biztonságos, zabálja az olajat, nem jó a motor és hasonlók...Az autóval nem volt semmi hasonló jellegű probléma. Napi szinten használtam, és én is ezzel hordtam a fiamat mindenhová. Kérdeztük, miután megvették, cseréltek e benne olajat? Ez ugye nem csak nekem alap, ha használt autót veszek? Főleg úgy, hogy vásárláskor jelezve lett, hogy 2000km múlva mindenképp esedékes az olajcsere.
Borzalmas, minden nap azon idegeskedés, mivel fog épp felhívni,vagy épp fenyegetőzik, hogy fel jelent.
A kérdésem az volna, ebben az esetben mi a teendőm? Tartanom kell attól, hogy valóban feljelent? Illetve ilyen esetben kötelezhetnek arra, hogy vissza vásároljam az autót?
A válaszokat és a segítséget előre is köszönöm.
Üdv: Heni.

drbjozsef # 2021.08.02. 11:58

tothmasikalaszlo,

Jogszerűen nem állhatsz el, a szerződés érvényes, be kell tartani.

Ha mégis elállsz, akkor az előleg visszajár - de a cég az adásvétel meghiúsulása miatti minden költségeit és a neki okozott kárt visszatarthatja belőle.
Ha ragaszkodik a szerződéshez, akár pert is indíthat - hiszen aláírtad.

Közös megegyezéssel felbonthatjátok a szerződést természetesen. Te lemondasz az előleg egy részéről, nekik nem kell pereskedniük, win-win.

tothmasikalaszlo # 2021.08.02. 07:24

Üdvözletem!
2021.07.30. vásárlás céljából megnéztem egy autót.
Amely elsődleges műszaki megtekintés után megfelelőnek bizonyult. Megírtuk az adásvételi szerződést és vételár előlegként (nem foglaló) a cég számlájára átutaltam az autó árának 20 %.
A következő nap sajnos olyan (privát) dolgok történtek, amely miatt az autót nem tudom kifizetni. Milyen jogszerű lépésekkel tudok a vásárlástól elállni. Milyen szankciókat alkalmazhat az eladó cég. A vételár előleg 520.000.- Ft volt, tehát nem kevés pénz.

Válaszukat előre is köszönöm, tisztelettel Tóth László

wers # 2021.05.25. 03:48

Ebből kinek nem teljesen egyértelmű, hogy az egyik tulajdonos ELADÓ aláírása hiányzik?

Ezek szerint annak, aki írta.

Február óta lóg a levegőben az ügy? Az igen.

Szép kis fedezetlenségi díj lesz ez a biztosítás kötésekor. Legalábbis remélem, hogy bejelentették a biztosítónak az eladást. Bár nem értem, akkor szerintem már kivonatta volna a hatóság a forgalomból. (ha jól sejtem, bár eladáskor nem biztos, hogy feltűnik)

Ha nem jelentették be akkor ez egy aduász lehet az eladó kezében, hogy új szerződést írjanak. A legalacsonyabb kategóriában is 560 Ft/nap, igen szép összeg.

drbjozsef # 2021.05.24. 10:14

Lehet itt kutyázni, de te ezt írtad :

A ferjem edesapjanak, testverenek es a ferjem neven. Az edesapja alairasa hianyzik rola, illetve akik megvettek...

Ebből kinek nem teljesen egyértelmű, hogy az egyik tulajdonos ELADÓ aláírása hiányzik?

Azt, hogy 18 év alatti fiatal - amit, ugye, tudnotok kellett, hogy fiatalkorú, hiszen ellenőriztétek a személyi igazolványokat, ugyehogy? - nem köthet nagy értékű szerződést meg illik tudni, de végülis nem tudhat mindenki mindent.

Február óta lóg a levegőben az ügy? Az igen.
Írjál egy tértis levelet a vevőnek, a címe ugye elvileg ott van a szerződésen, hiszen a lakcímkártyákat is ellenőriztétek, hogy szíveskedjen xy telefonszámon jelentkezni 3 napon belül és időpontot egyeztetni a vevő és a törvényes képviselőjének felkereséséhez, mert hibás a szerződés részükről (is?), ha ez nem történik meg pert indítotok ellenük, hogy a bíróság igazítsa ki a szerződést, valamint csalás miatt feljelentést teszel a rendőrségen, mert elérhetetlenek.

H.Cintia19 # 2021.05.23. 10:13

Latom az erto olvasas nem megy de az okoskodas annal inkabb. Inkabb eloszor kerdeznel, es utana okoskodnal. A ferjem reszerol hibatlanul lett kitoltve az adasveteli, mivel nem az o edesapja alairasa hianyzik rola hanem a vevo edesapjanak az alairasa. A ferjem evek ota hasznalta az autot amit az edesapja neki adott, tehat barmilyen hihetetlen nem a tudta nelkul adtuk el. De azert jo latni hogy ennyire negativ, rosszindulatu emberek is vannak a vilagon mint te. Mivel egyatalan nem ertunk a jogi hatterehez ezert nem is tudhattuk hogy nem eleg a gyerek alairasa a szerzodesnel. Mi az hogy megerdemlitel egymast? Ez megint csak teged minosit. Es igen a vevo csalo, mivel arra nem hajlando hogy felvegye a telefont es amikor ementunl szemelyesen hogy kiegeszitsuk az adasvetelit akkor ki se jott a hazbol. Ha ez a te olvasatodban nem csalo akkor itt nem hiszem hogy velunk lenne a baj. Inkabb maradj csondben kerlek.
Ha valaki tudna segiteni nagyon megkoszonnem. A ferjem eladott februarban egy autot ahol a vevo meg nem volt 18 eves. A helyzetet az bonyolitja hogy a szulok elvaltak es az anya azt allitja hogy a teljes felugyelet joga az apanal van(mind a ket szulo alairasa kellene)az apa viszont azt mondja hogy az anya hazudik. A telefont nem hajlando felvenni, ajtot nem nyit, nem tudjuk kiegesziteni az adasvetelit. Ergo nem tudjuk az autot lemondani a nevunkrol, o pedig nem akarja atirni a nevere. Mit tudnank ebben az esetben tenni? Koszonom ha valaki tud erdemben segiteni!

drbjozsef # 2021.03.29. 16:47

Bank_vs._Örökös,

Kellékszavatossággal tartozol az eladott autóra, minden olyan hibára, amelyik már a vásárláskor is fennállt.

Ez bizonyítania magánszemélyek adásvétele esetén a vevőnek kell.

A fenti kötelezettség alól kivételek vannak, de azok egyike sem igen illik rád feltehetőleg - talán az, hogy ha a szinkrongyűrű hibás volt már az eladáskor is, akkor az nem párszáz kilométer használat után derül ki, hanem rögtön. Ennek ellenkezőjét neki kell igazolnia, feltehetőleg ez szakkérdés lesz, vita esetén szakértő dönt.

Ha írásban igényt nyújt be, eldöntheted, hogy kifizeted amit kér, vagy elutasítod. Utóbbi esetén neki kell pert indítania bíróságon, és majd perben eldől kinek van igaza.

Az a 70ezer km határeset. Nem számít soknak, de mégiscsak használt autó, aminél lehet számítani hibákra. Egy 70e km-t használt váltó esetén ez már nem biztos, hogy a szavatosságba tartozik, ez leginkább a hiba jellegétől függ. Nem mehetsz biztosra...

Bank_vs._Örökös # 2021.03.29. 15:24

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Megörökölte a nagypapámtól egy 10 éves autót 70e km-rel amit én összesen kb 1000 km-t vezettem és értékesítettem.
Az autót 1.290.000-ért hirdettem friss műszakival és a végén alkudozás és próbakör után 1.190.00-ért adtam el.
Az eladás után három héttel felhívott az új tulajdonosa hogy az autónak úgy néz ki a váltójával problémája van, recseg-ropog nem veszi rendesen a 3-ik fokozatot.
A vevő azt állítja csak pár száz kilométert ment az autóval és így nem is m eri hajtani. Elvitte szerelőhöz aki a szinkongyűrűk hibát mondta neki elsőre és kb. 100e forintra saccolta a javíttatást.
Az autót a vevő a vásárlás előtt kipróbálta rendben találta és se én se a műszaki vizsgán nem vettek észre problémát az autón.
Hogyan járjak el? Kötelezhet-e a hiba kijavítására az új vevő?
Kérem jelezzen vissza.
Üdvözlettel
Laci

wers # 2021.03.25. 05:50

Az üzembentartók is előszeretettel árulják a "kocsijukat" amit anno "ügyesbe" vettek.

Szomorú örökös # 2021.03.25. 05:14

wers

Én a helyedben nem nagyon csalóznám le a vevőt, aki kifizette a vételárat. Eladtátok más tulajdonát.

Ez kb. ugyanolyan szitu, mikor az egyik leghírhedtebb helyi lakásmaffia kezdte el egy héten át látogatni a volt udvarszomszédomat, hogy megvegyék a házrészét. Holott ő csakis lakó volt benne, a tulajdonos a lánya volt. Ergo neki alkudozni esélye se volt rá, hiányzott a kompetencia. :-)

wers # 2021.03.25. 04:48

Az edesapja alairasa hianyzik rola

Én a helyedben nem nagyon csalóznám le a vevőt, aki kifizette a vételárat. Eladtátok más tulajdonát.

Ezt tudjátok orvosolni egy meghatalmazással. Gondolom megadja, mert ugye odaadjátok a részét.

akik megvettek ott meg a gyerek nincs 18 eves

Szépen megérdemlitek egymást.

H.Cintia19 # 2021.03.24. 15:27

Meg persze

H.Cintia19 # 2021.03.24. 15:04

Az auto harom ember neven volt. Nem tudom ez hogy mukodik, nem ertek hozza. A ferjem edesapjanak, testverenek es a ferjem neven. Az edesapja alairasa hianyzik rola, illetve akik megvettek ott meg a gyerek nincs 18 eves. De o irta ala a papirt. A szuloknek is ala kellett volna irniuk es kellenek az adataik is. A gyerek termeszetesen az apjaval jott megvenni az autot, nem egyedul. De igazabol a lenyeg az hogy a vevo nem hajando felvenni velunk a kapcsolatot.

wers # 2021.03.24. 11:56

mert nincs jol kitoltve

Konkrétan?

H.Cintia19 # 2021.03.24. 11:50

Sziasztok
Nem tudom jo topikba irok-e. Segitsegre lenne szuksegem. A ferjem ket hete eladta autojat. Tegnap ment a kormanyablakba hogy bejelentse az eladast, de nem fogadtak el az adasvetelit mert nincs jol kitoltve. Hivta a ferjem a vevot, aki igerte hogy visszahiv. Ennek harom napja. Azota a telefont se veszi fel. Valoszinu hogy o se tudta atiratni az autot mivel ugye a nala levo adasveteli is rossz(de ugy nez ki hogy egy csaloval van dolgunk, nem is akarja velemenyunk szerint atiratni). Most attol felunk hogy barmit csinal(gyorshajtas, parkolasi birsag stb.) minden a ferjem nevere fog jonni. Mit tudunk ebben az esetben tenni? Koszonom elore is a segitseget!

drbjozsef # 2021.03.15. 21:29

Vjoci,

Nem írtad, mit szeretnél.

Fizetni? Akkor tedd azt.

Nem fizetni? Akkor ha írásban kapsz igényt, arra tértis levélben azt válaszolod, hogy az igényt nem ismered el, ez nem tartozik a szavatosság körébe, azt elutasítod. Ennyi.

Pereskedjen, ha akar. Csekély esélye lenne.

gerbera317 # 2021.03.15. 18:28

Szerintem állj a sarkadra, és kérdezd meg, mire számított 180 ezer kilométerrel.