autó eladás, visszafizetés?


kornel # 2022.05.04. 19:04

köszönöm szépen a választ!

drbjozsef # 2022.05.04. 06:22

(megjegyzem, igaz, utólag már sok értelme nincs, hogy a magánszemély eladó teljességgel kizárhatja a szavatosságot a szerződésben, persze, ha talál így vevőt. Ezt kellett volna tenni, és akkor nem lenne most semmi macera.)

drbjozsef # 2022.05.04. 06:21

kornel,

Az lenne a kérdés, hogy van e ennek valami alapja?
Azt mi nem tudhatjuk. Ez műszaki kérdés.

Jól tudod, a kellő gondosság mellett felismerhető hibák nem számítanak a szavatosság körébe. Hogy a klíma (hosszabb távon is) helyes működése, vagy a váltó hibája ebbe a körbe tartozik-e, abban nem lennék biztos, de ez ugye szintén műszaki szakértői kérdés.
Ha az, akkor nem kell szavatosságot vállalni, ha nem az, akkor kell.
Látatlanban azt mondanám, hogy egyik esetben sem kizárt, hogy a vevő eséllyel pereskedjen.

kornel # 2022.05.03. 18:54

Üdvözletem!
Egy hölgy ismerősöm nemrég eladta az autóját, a vevő kipróbálta, tüzetesen átnézte (állítólag mindent kipróbált amit csak lehetett) majd megvette az autót!
4 napra rá jelentkezett a vevő, hogy rossz a klíma és 6.-ban „sikít” a váltó, szóval vagy visszaveszi az autót, vagy idézem :megteszi a megfelelő jogi lépéseket!
Mivel kipróbálta az autót a váltót már akkor is észre kellett volna vennie.
A klímára az lett mondva, hogy jó, mivel az is volt az előző nyáron, azóta meg nem használta (télen nem kell), de állítólag azt is kipróbálta.
Az lenne a kérdés, hogy van e ennek valami alapja?
Ha jól tudom a felismerhető hibák, vagy az olyan hibák, amelyek kellő gondosság mellett felismerhetőek lettek volna, nem tartozik a szavatosság körébe.
Hozzáteszem, hogy nem direkt lettek elhallgatva a hibák, sőt, amiről tudomás volt az el lett mondva!
A válaszokat előre is köszönöm Kornél

Majordomus # 2022.04.27. 08:40

Jtibo
Jobban jársz ha nem veszed meg.

wers # 2022.04.27. 08:09

Ha az eladó úgy adja el az autót, hogy kizárja a szavatosságot (akár bizonyos részre, akár teljes egészében), és te így veszed meg

Tovább folytatnám, ha én lennék az eladó konkrétan leírnám a váltó állapotát, tehát ismertettem... innentől a te rizikód. A bolti adás-vételi nyomtatványnak is külön része, ismertetni az eladó által feltételezett hibákat, ez beírnám:

Az eladó telefonon keresztül arról tájékoztatott, hogy a váltó fel lett újítva, jelenleg jól működik, de a felújítást végző szerelő által nyújtott garancia letelt.

Egy használ autó vásárlása mindig rizikó. A vevőnek bele kell kalkulálni a lehetséges hibákat a vételárba.

drbjozsef # 2022.04.27. 07:05

jtibo87,

Az eladó főszabály szerint kellékszavatossággal tartozik azokért a hibákért, amelyek már a vásárláskor is fennálltak.
Ha vásárláskor jól működik az autó, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy hibátlan, nem a hibajelenségre kell szavatosságot vállalnia. Magánszemélyek közötti adásvétel esetén a vevőnek kell bizonyítania azt, hogy a reklamált hiba már az eladáskor is fennállt, tehát ha most jól működik, akkor viszonylag nehéz dolgod lenne ennek ellenkezőjét bizonyítani, de ez már műszaki szakkérdés, vannak olyan hibák, amik bizony fennállnak már vásárláskor is, csak nem lehet észlelni őket.

Ugyanakkor magánszemély eladó esetén a felek eltérhetnek a Ptk. szavatossági jogaitól a vevő hátrányára is. Ha az eladó úgy adja el az autót, hogy kizárja a szavatosságot (akár bizonyos részre, akár teljes egészében), és te így veszed meg, akkor semmilyen felelősséggel nem tartozik a hibákért, saját kockázatodra veszel ilyen járművet. Természetesen ennek írásban szerepelnie kell az adásvételi szerződésben. Ha nincs ilyen kikötés, akkor a szavatossági jog elévülése egy év.

Ha vita van, akkor neked kell pert indítanod, az igazságügyi szakértő nem olcsó, szóval több hónapos procedúrára, sokszázezer forintos költségre készülj, amit te fizetsz, de ha megnyered a pert, utóbbit a vesztesnek meg kell térítenie.

jtibo87 # 2022.04.27. 05:17

Tisztelt Cím!
A használtautó.hu oldalon találtam egy automataváltós autót, amit magánszemély értékesítene. Az autó olyan váltóval van szerelve, ami az internetes vélemények alapján magas meghibásodási esélyű, és szervizköltségű főalkatrésze az autónak. Az eladó telefonon keresztül arról tájékoztatott, hogy a váltó fel lett újítva, jelenleg jól működik, de a felújítást végző szerelő által nyújtott garancia letelt. Az eladó nem tudja garantálni, hogy a váltóval nem lesz probléma a következő 6 hónapban. Természetesen a vétel akkor történne meg, miután az autót megtekintettem és kipróbáltam. A váltó állapota általános autószerelő szervizben nem mérhető fel. Amennyiben a kipróbálás során jól működik a váltó és nem tapasztalunk semmilyen rendellenességre utaló jelet, majd nálunk a rendeltetésszerű használat mellett meghibásodik, mit tehetek?
A kérdésem az lenne, hogy a vásárlást követően, amennyiben meghibásodik a váltó, úgy van e szavatossági igényre jogom az eladóval szemben?
Amennyiben van, úgy azt hogyan tudom érvényesíteni? És milyen volumenű költségekre vonatkozhat?
Forum hozzászólások szerint, nem tudom a szavatossági igényemet érvényesíteni, mert az autó vásárlásakor az automataváltó jól működött. Az általam történő használat során való meghibásodás költsége kizárólag engem terhel.
Kérem felvilágosítását, hogy mik a lehetőségeim egy ilyen vásárlás esetén.
Köszönettel:
jtibo87

Majordomus # 2022.04.06. 14:09

a másik topicban leirtuk...

Jocc # 2022.04.06. 13:22

Üdv! Adott egy autó ami2020 januári évjárat. 2021 februárban tehát 1évesen markakereskedésből lett vásárolva. Arról igaz volt szó, hogy ,,picit sérült a hátulja lökhárító”.de javítva lett gyári minőségben. A történetében szerepel is , hogy károsult. Most el szerettem volna adni és az érdeklődőnek több esze volt mint anno nekem. (Hittem a márkakereskedésnek ) És lekérte a teljes részletes kártörténetet ahol kiderült , hogy az a kicsit sérült autó jóformán totálkáros volt.
Erről én így részletesen nem lettem tájékoztatva sem szóban sem írásban. Adásvételiben sem szerepel. Így az autóm értéke jelentősen csökken és az adásvételi szándék is elveszett. Átverve érzem magam. Kerestem a kereskedést de csak hümmögnek. Jóformán így jártam. Ez tényleg ennyiből áll?

drbjozsef # 2022.03.30. 04:22

goldister,

Ő azt mondta, hogy a vásárláskor nem volt probléma, így nem fog fizetni és meg se csinálják.

Írd meg neki tértis levélben, hogy a Ptk. 6:159.§ szerinti szavatossági jogoddal szeretnél élni, mivel álláspontod szerint a hiba a szavatosság körébe tartozik és a cég hibásan teljesített, ezért felszólítod, hogy a lehető legrövidebb időn belül javítsa ki a hibát, adjon időpontot a javítás elvégzésére, és vállaljon határidőt annak elvégzésére. Ha elutasítaná, vagy nem megfelelő határidővel vállalná, akkor tájékoztasd, hogy az ő költségére fogod megjavíttatni máshol, és fizetési meghagyással, vagy végső esetben perben fogod követelni tőle a javítási költségeket. Tekintve, hogy közöttetek fogyasztói szerződés jött létre, ezért a Ptk. 6:158.§ alapján a vásárlást követő hat hónapon belül jelentkező hiba esetén vélelmezni kell, hogy az már a vásárláskor is fennállt, ezért ellenkező bizonyításáig azért neki a szavatossági jogok szerint helyt kell állnia.

(a fentiek akkor igazak, ha az adásvételi szerződésedben valóban egy cég az eladó)

Atis77 # 2022.03.30. 04:14

850e egy önindító? Vidd el másik szervizbe

goldister # 2022.03.17. 17:58

Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni.
Január közepén vásároltam egy 2016 gyártású autót. (vételára 5.5M volt). Külön bele lett írva a szerződésbe, hogy 12 szavatosságot vállal a kereskedő a fő elemekre.
A vásárlás előtt szakszervíz ellenőrízte az autót, talált benne hibákat, de azokat tudomásul vettem.
Az autó elhozása után kezdetben, ritkán, de előfordult, hogy nehezen indult az autó. Az elmúlt hetekben egyre gyakoribb lett a jelenség.
A mai nap elvittem szakszervízbe bevizsgálásra. Megállapította, hogy önindító csere szükséges, melynek ára 850e+egyéb költségek (1millió feletti összeg, hybrid autó).
Jeleztem a kereskedőnek, hogy szeretném valahogy megoldani ezt próblémát, hogyan tudjuk megoldani.
Ő azt mondta, hogy a vásárláskor nem volt probléma, így nem fog fizetni és meg se csinálják.
Ilyen hozzáállás után, én legszívesebben visszaadnám az autót.
Mit tudok ilyen helyzetben tenni? Köszönöm előre is a segítséget!

drbjozsef # 2022.01.24. 14:25

KBS,

Szerintem a 6:158.§ szerint fogyasztói szerződésnél fordul csak meg az első hat hónapra a bizonyítási teher. Magánszemélyek közötti adásvételnél semmikor sem.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.01.24. 12:25

ugyanis azt, hogy a hiba már a vásárláskor is fennállt, azt a vevőnek kell bizonyítania.
Ez tévedés. A szavatosság egyik sajátossága, hogy az eladónak kell bizonyítani az ellenkezőjét.

drbjozsef # 2022.01.24. 11:58

Nagy David,

A felismerhető hibák, vagy az olyan hibák, amelyek kellő gondosság mellett felismerhetőek lettek volna, nem tartozik a szavtosság körébe. Kérdésed határeset, bár mindkettő kipróbálható, szóval akár igaz is lehet.
De ez sem számít, ugyanis azt, hogy a hiba már a vásárláskor is fennállt, azt a vevőnek kell bizonyítania. Nehezen tudom elképzelni, hogyan bizonyítaná ezeket visszamenőleg.

Nagy David # 2022.01.24. 11:30

Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy ha eladtam az autómat (5éves 155e km) 1 hónapja és a vevő most reklamál, hogy nem működik a hátsó szélvédő fűtés (nálam működött még), illetve az egyik visszapillantó tükör nem hajlik be (nálam sem hajlott), akkor kötelességem ezeket kijavítani-kicseréltetni neki? Rejtett hibára hivatkozik, véleményem szerint pedig nem próbálta ki és nem nézte meg az autót eléggé a vásárláskor, ezek szabad szemmel észrevehető dolgok. Ilyenkor kinek van igaza? Legrosszabb esetben mire számíthatok?

drbjozsef # 2022.01.22. 13:31

Nem kizárt, lévén a leírása alapján rejtve volt a hiba, néhány külső karcolás egy teherautónál meg nemigen számít.
Amúgy, ha fizetési meghagyásra gondolsz, akkor nála van az autó, szavatossági vitát szerintem nemigen érdemes azzal indítani. Tudom, 3milla alatt azzal kell ha pénzkövetelésed van, de itt az elállás a szerződéstől is vitatott egyelőre...

Kovács_Béla_Sándor # 2022.01.22. 13:29

Gondolod, többet fizetett a rozsdabuglyáért hárommilliónál?

drbjozsef # 2022.01.22. 12:14

borkov,

Hát tömd ki neki újságpapírral, aztán fújd le neolux-szal, ha ez a kívánsága.
Egyebekben igen, ha a felszólításra visszautasít, akkor pert kell indítanod.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.01.22. 10:33

Tudsz mást?

borkov # 2022.01.22. 10:11

Üdvözlet!
Vásároltam egy teherautót 1 hete amin külsérelmi hibák voltak ezt tudomásul is vettem.De a szerviz során kiderült,hogy az autó alváza több helyen elrohadt amit tömítővel és vastagon alvázvédővel eltakartak.Az autót szeretném ha az eladó visszavásárolná de erre ő azt mondta,hogy állítsam vissza abba az állapotba ahogy elvittem! A feltárt hibát nem tudom visszaállítani.Lakatoltassam ki neki az autót és úgy agyam vissza?
Mit lenne a javaslat,tereljem jogi útra? Előre is köszönöm!

drbjozsef # 2022.01.20. 11:55

Jimmy65,

Állapotot veszünk mindig, sosem kilométeróraállást.
Ha szép, jó állapotú, eszedbe ne jusson visszaadni. Persze, hiba lehet később is, szóval kockázat van, te tudod mennyire jó.

(megjegyzem, az adásvételibe kilométeróraállást kell írni. Azt is írtátok, nem? Szóval nem csapott be. Állította, hogy annyit is futott?)

Szerintem nem kell ehhez annyira ügyvéd, persze a perhez nem árt, keress egy közlekedési szakjogászt. Azért ha bizonyítható a futásteljesítmény, akkor nincs itt különösebb bonyolult ügymenet, az eurotax értékek a két futásteljesítmény között visszajár neked, az nem kérdés. Utóbbit megmondja neked bármilyen autóval foglalkozó ember, ezt az összeget első körben tértis levélben követeld vissza.

Szomorú örökös # 2022.01.20. 04:33

Jimmy65

Adásvételi, benne az óraállás 131 e km, a vételár, viszont a carvertikálon kiderült, hogy 400 e km van az autóban. /autópályán futhatott , szervizelték, szép állapotban van nem látszik rajta a sok km./

Előtte nem lehetett volna esetleg ugyanott utána nézni?

Jimmy65 # 2022.01.19. 18:20

Sziasztok. Belesétáltam egy nagyon sok km-es passat VIII-ba. Adásvételi, benne az óraállás 131 e km, a vételár, viszont a carvertikálon kiderült, hogy 400 e km van az autóban. /autópályán futhatott , szervizelték, szép állapotban van nem látszik rajta a sok km./
Irtam neki tértivevényes levelet, hogy csináljuk vissza, vagy egy független szakértő által megállapított értékkülönbséget fizesse vissza. Ilyen sok km-rel félő, hogy jönnek elő a hibák, meg továbbadni sem akarom így. Kérdésem tud-e valaki egy ebben járatos, korekt ügyvédet ajánlani a ptk-hoz.