Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


autó eladás, visszafizetés?

Anita1973 # e-mail 2021.02.27. 19:48

Elnézést a hibákért, telefonról írok.

Anita1973 # e-mail 2021.02.27. 19:47

Kedves József, köszönöm a választ, hétfőn beszélünk ügyvéddel. egyéni vállalkozó az eladó, akinek főtevékenysége használg gépjármű értékesítés.
Pontosan egy 2015-ös Fiatról van szó, amit 2,5 M Ft-ért vettünk, és a hiba, hogy 3ezres fordulat felett kihagy a motor, letilt az elektronika és leáll. Ha újra indítom már jó, de egy 6 éves, 70ezer km-es autónál ez nem normális. Arra jutottunk, hogy ha szól, hogy kész az autó, akkor elhozzuk, és igazságügyi szakértői szakvéleményt kérünk. Ha javítható az autó, akkor csak a javítás árát kérjük, ha irreálisan drága, vagy hosszú ideig tarta javítás, akkor elállunk a vásárlástól. Gondolom nem lesz egyszerű, főleg a pénz behajtása, de egy ilyen autóval nem merek kölekedni.

drbjozsef #   2021.02.27. 17:23

Anita1973,

Ha az eladó hibásan teljesít, akkor elsősorban cserét vagy javítást lehet kérni - autó esetében értelemszerűen az utóbbit -, elállni a szerződéstől akkor lehet jogos, ha többször ugyanaz a hiba, hosszabb ideig nem tudod rendeltetésszerűen használni.

Ha 5 nap alatt 3x javították, az azért már határeset. Ha most 4., hosszabb javításra sem lesz jó az autó, akkor már azt mondanám, jogosan elállhatsz a szerződéstől.

Ha az eladó cég volt, vagy e.v. de vállalkozása körében eljárva adta el az autót, nem magánszemélyként (mi van pontosan az adásvételid eladó rubrikájában?), akkor az első 6 hónapban neki kell bizonyítania, hogy eladáskor nem volt hibás az autó.

Természetesen, ha újra elromlik, és továbbra sem tudtok megegyezni, akkor a pénzed visszaszerzése csak polgári per indításával lehetséges.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Anita1973 # e-mail 2021.02.26. 22:35

Sziasztok, segítséget kérnék. Kedden vásároltam egy autót, amit az eladó ( egyéni vállakozó kereskedő) levizsgáztatva, eredetvizsgával, adás-vételi szerződéssel eladott. Az autót megnéztük, semmilyen hibát nem találtunk benne, ismerős autókölcsönzős is megnézte. Elindultam az autóval haza, tankoltam, majd 12 km után kigyulladt a check engine lámpa, az autó rángatni kezdett. Természetesen az autót visszavittük, az eladó azonnal kicserélte a gyertyákat, és még pár dolgot. Ismét elindultunk vele, ugyanaz a hiba kb 20 km-en belül. Ezt 3x játszottuk el, az utolsónál azt mondta, az a gond, hogy koszos volt a bele tankolt benzin. Mol kúton tankoltam, a blokk megvan. Ma ( pénteken), elmentünk az autóért, az eladó szerint jó, leeresztette a benzint, átmosta a rendszert, ám a hiba ismét, többször jelentkezett. Bizonyíték nincs rá, hogy a benzin volt rossz, felhívtuk a kutat, ott senki nem jelezte. Mivel 5 napja nem tudom használni az autót, jeleztem ma, hogy szeretnék elállni a vásárlástól. Ettől az eladó elzárkózott, azt mondta megjavítja az autót. Ilyen esetben mit tehetek ?

wers #   2021.02.18. 05:44

forgalomba visszarakatni ő tudná-e illetve anélkül át-e tudná egyáltalán íratni a nevére?

Neked ezzel nem kell foglalkoznod. Írjátok be a szerződésbe hogy forgalomból kivonva, és amit lent is írtunk:

A Ptk. szerinti kellékszavatosságot kizárom, a gépjárműért semmilyen garanciát nem vállalok

Csak arra kell figyelned, hogy 8 napon belül bejelentsed az autó eladását és számold meg a vételárat.

hdnohab # e-mail 2021.02.17. 22:33

Üdvözletem!

Lenne egy elég bonyolult ügyem amihez szeretnék némi tanácsot kérni. Adott a régi autóm ami már eléggé rohad, törött a hátsó szélvédő, műszaki lejárva. Miután a műszaki lejárt, kivonattam ideiglenesen a forgalomból. Nem hirdettem sehol eladásra, hiszen egyre kuszábbnak tűnt hogy így forgalmi nélkül ideiglenesen kivonva mégis kinek adom el, maradt volna a bontó, DE minap csakígy az utcáról bejelentkezett valaki az autóért hogy ő minden viszontagsága ellenére vinné xx ezerért. Közölte , hogy céges névre íratná át az autót. Kérdésem az, hogy most forgalomba visszarakatni ő tudná-e illetve anélkül át-e tudná egyáltalán íratni a nevére?, hiszen elvileg ahhoz is forgalmi kell. Esetleges csalás esetén a 4 oldalas adásvételi nyújt nekem valami védelmet, vagy ha sok a gyanús jel inkább engedjem el az egészet?

Tanácsaikat előre is köszönöm!

drbjozsef #   2021.02.16. 13:12

KBS,

Én egy 10 évnél idősebb, 100e-nél többet futott autót csak így adnám el, akkor is, ha amúgy nálam hibátlan. Egyrészt mert ha nepper venné meg az úgyis állapotot vesz, megnézi, tudni fogja, és leszarja ezt a mondatot, másrészt mert enélkül viszontlátásra (legfeljebb engedek valamennyit), harmadrészt mert az ember vagy észre sem veszi, vagy nem is érti, vagy ha igen, akkor a fele azt gondolja, hogy "hát ez biztos nem érvényes így úgyse" (aki a semmis kifejezést használná, az már nagyjából tudja is, hogy nem az).

Némi engedmény megéri nekem (vagy csak plusz pár hét mire elmegy), hogy ne zaklassanak se a csalók, se az esetleges jogos igényekkel se. Csak mert.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers #   2021.02.16. 12:42

Csak azt nem értem, a vevő ezt miért írná alá?

oh, hát annyi mindent alá tudnak írni

wers #   2021.02.16. 12:40

:) rendben. Megjegyezlek :) csak ne töröld ki magad innen.

Galloper # e-mail 2021.02.16. 12:38

Tisztelt hozzáértők és hozzászólók!

Nagyon szépen köszönöm a hasznos infókat és segítséget, örök hála.

Amennyiben napelemet akartok a jövőben ,akkor nyugodtan forduljatok hozzám hogy ne húzzanak le benneteket.

Üdv:
István

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2021.02.16. 12:35

Csak azt nem értem, a vevő ezt miért írná alá?

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef #   2021.02.16. 11:16

wers,

Igen, abszolúte.

Csak a vállalkozás eladó és magánszemély vevő relációja számít fogyasztói szerződésnek, a három másik kombináció nem.

Csak a fogyasztói szerződésben nem lehet eltérni a fogyasztó hátrányára.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers #   2021.02.16. 11:02

Egy kérdés, ha magánszemély autókereskedőnek adja el a kocsiját akkor is érdemes beleírni?

A Ptk. szerinti kellékszavatosságot kizárom, a gépjárműért semmilyen garanciát nem vállalok

drbjozsef #   2021.02.16. 10:34

Galloper,

Az olyan hibák, amelyekre egy autó életkorából, futásteljesítményéből számítani lehet, nem tartozik a szavatosság körébe. Lényegében egy 300+ ezer km-t futott autónál a gyakorlat szerint minden ilyen. Egy ilyen autót a vevő a saját kockázatára és hozzáértésével vesz meg.

Mondd meg nekik, hogy telefonon ne hívogassanak többet, ha igényük van írják meg levélben, és majd egyezteted az ügyvédeddel.

Aztán ha írnak, akkor tértis levélben szépen elutasítod az igényüket.

Ha akarnak pereljenek.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers #   2021.02.16. 07:33

Szerintem udvariasan jelezd nekik, hogy nem fogsz egy fillért sem visszafizetni.

Ha úgy vélik, hogy az autó állapota jelentősen rosszabb mint ami egy 21 éves 376 000 km-t futott kocsitól elvárható, akkor forduljon bírósághoz. Majd ott találkoztok.

Kár, hogy nem előre kérdeztél, kicsit lentebb olvashatod, mit kellett volna még beírni a szerződésbe. De még mindig hivatkozhatsz rá.

A Ptk. szerinti kellékszavatosságot kizárom, a gépjárműért semmilyen garanciát nem vállalok.

Galloper # e-mail 2021.02.16. 07:14

Köszönöm !

Azóta jelezték hogy a kartergáz nem megfelelő és egy nagy márka szervizben csináltatnak méréseket és küldik el nekem. Közölték hogy ömlik a gázolaj is teletankolás után , kiderült hogy nem kattanásig tankolták hanem tökig. A túlfolyón meg csepegett a gázolaj amíg használat során lejjebb ment a szint . Komolyan már az agyamra mennek . Arra számítok hogy mindennap előjönnek majd valamivel.

bermuda háromszög #   2021.02.15. 23:45

Még egy:
Ami majd megadja magát, az ma jól működik. Tehát a korának megfelelő állapotban vitték el.

bermuda háromszög #   2021.02.15. 23:40

a motor a turbó is meg fogja magát adni
Minden turbó megadja magát egyszer.
Az ami egy olyan motorban van ami 376 000km-t ment, nem nagy rizikó ezt állítani.
A km óra állását és életkorát a vevők is tudták, elvitték.
Ha a turbó megadja magát, akkor majd kicserélik, vagy mennek nélküle.
Neked ez mindegy.
21 éves a kocsi, mire számítottak? Amit lealkudtak, azt beletolják a turbóba.

Galloper # e-mail 2021.02.15. 21:05

Jó estét!

Segítséget szeretnék kérni az alábbiakban:

3 napja eladtam egy terepjárót 2000 évjáratú Mitsubishi Pajérot. 376 000km

Hírdetésben leírtam hogy mi mindent cseréltünk ki benne , eljöttek a vevők és kipróbálták az autót és meg voltak vele elégedve . Felajánlottam hogy vigyék el ha akarják átnézetni hiszen 5 km-es körzetben 2 autószerelő szerviz is van . Nem éltek vele mert mindent rendben találtak . Megmutattam mit kell a karosszérián javítani , az összes hibát amit amennyiben ők szükségesnek látnak akkor azzal együtt vegyék meg . Az adásvételi szerződésben is beleírtuk hogy a idézem:karosszéria és egyéb hibák vannak sz autón. 300 km -re laktak még fel is hívtak amikor hazaértek hogy minden rendben volt az autóval és nagyon tettszik nekik . A vételárból 190 000 ft-ot lealkudtak .
A mai nap folyamán felhívtak hogy az autó szerelőjük átvizsgálta az autót és nagy baj van vele: Gyenge a motor a turbó is meg fogja magát adni és a motornak is nem sok ideje van hátra .

  • 20 fokban is pöcre indult egyáltalán nem füstölt sem akkor sem előtte. A turbó nem fütyült és egyébként is semmiféle nyomatékra vonatkozó probléma nem volt vele még a hazaúton sem. Érzésem szerint holnap már vissza akarnák hozni de nem akarom visszavenni mert a motornak nincs semmi baja . Valószínű a karosszéria javításával kapcsolatosan kaphattak magas kivitelezői árat és mivel azt beleírtuk a szerződésbe előjöttek ezzel az indokkal. 21 éves az autó az általuk felvázolt problémának jelei lettek volna ezeket nem lehet elrejteni . Kérdésem az lenne hogy innentől kezdve hogyan kommunikáljak velük és hogyan védjem az érdekeimet.

Köszönöm előre is a segítséget!

Üdv
Üözlettel: István

drbjozsef #   2021.02.15. 20:27

jogo,

Ha az a kérdés, persze, követelheted. Nem tilos.

Ha az hogy érdemes-e, azt nem tudhatjuk. Hány éves autó, hány kilométert futott, milyen általános állapotú, milyen jellegű hibák.

Ha az eladód magánszemély, neked kell bizonyítani a perben, hogy a hiba már az eladáskor is fennált, illetve, igazságügyi szakértőnek. De a leírásodból nem evidens - bár valószínűnek látszik -, hogy ez hibás teljesítés.

(A "rejtett" hibát felejtsük el. Vagy hibás, vagy nem valami az eladáskor, nem számít hogy rejtett. Legfeljebb annyiban, hogy ha nem rejtett, felismerhető, akkor nem is tartozik a szavatosság körébe. A bizonyítás persze más kérdés.)

A haszáltautó vásárlás zsákbamacska. Ezzel jár.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

jogo # e-mail 2021.02.15. 18:21

Tisztelt fórumtársak!

Vettem egy autót ami akkor hibakód mentes volt. 40 km után már jelezte a hibákat, másnap megkértem az eladót vegye vissza az autót mert rejtett hibás. Amire nem hajlandó így egy szervizbe betolva a 4 db hiba 300-600 ezer közötti javítási tétel. Ezt egy márkiszervas is leírta, hogy időszakos hibák csak megbontással és alkatrész cserékkel lehet feltárni,, követelhetem vissza a pénzemet ami 1 milló ft érdemes perelni? Köszönöm a segítséget!

jogo # e-mail 2021.02.15. 17:24

Kedves fórumtagok!

Érdeklődnék érvényes-e az az adásvételi szerződés amelyet az eladó előre aláírt, de nem volt jelen az eladásnál, és az ő által meghatalmazott személy a tanú egy azon szerződésen...

És mi van akkor,ha visszatartja azon felhatalmazást,hogy ő másnak a nevében eladjon valamit..

wers #   2021.02.04. 13:23

kelle neki egy adásvételi szerződés meg egy határozat hogy ki vonták az autót

De cuki! Az egyikből volt neki is példánya. A határozatból meg csak neki (neked miért is lenne?).

Keresse meg magánál mindkettőt, ha annyira kell neki. A határozatról másolat a Kormányablaknál kérhető.

gyulagux700 # e-mail 2021.02.04. 13:11

Hello. Másfél éve majdnem vettem egy autót. Egy részét kifizettem. Nem irattam át mert ki volt vonva a forgalomból mert az előző tulaj nem iratta át. Az autót vissza adtam. Buktam rajta. Eddig senki se keresett. Na most. Nemrég megkeresett az akitől meg akartam venni az autót hogy kelle neki egy adásvételi szerződés meg egy határozat hogy ki vonták az autót. Nekem ez elég gyanus. Eddig nem kerestek mostmeg hirtelen.a nevem fel se merül sehol mivel nem intéztem semmit. Válaszokat köszönöm.

drbjozsef #   2020.11.25. 07:20

Nem.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.