autó eladás, visszafizetés?


drbjozsef # 2020.11.25. 06:20

Nem.

Loren85 # 2020.11.24. 21:36

Kedves Fórumtagok!

Segítséget szeretnék kérni egy elég érdekes ügyben.
Az autóvásárlás 11.09. napon történt, egy ismerősöm megvett egy 22 éves autót magánszemélytől, 200.000 Ft - ot nem meghaladó anyagi mértékben. Az én nevem semmin nem szerepel és nem írtam alá semmit. Jelen voltam az adásvételnél, de írásban nem szerepelek sehol (tanúként sem).
Szó volt róla, hogy ha szeretném az autót használni, írhatunk kölcsönadási szerződést, illetve a hitelt, amit felvettek rá, egy két tanús tartozáselismerő okiratban rögzítve havonta, a bank által meghatározott részletekben fizethetem, így amint kiegyenlítődik a tartozás (a hozzá vett alkatrészekkel és szerelői munkadíjjal együtt), a tulajdonomba vehetem a járművet. Itt megállt a történet, a papírmunka elmaradt, maximum chatbeszélgetésekben, személyes - és telefonbeszélgetésekben hangzott el a témával kapcsolatban bármi is (például hogy teljesen rendben van az autó, csak egy olajcsere, téligumik és gyertyacsere kell, illetve online megkötötték rá a kötelező gépjármű biztosítást, hamarosan használhatom is).
Nos, az autóval nem lehet közlekedni, mert ígéretük ellenére nem szerelőhöz vitték, hanem maguk kezdték el "szerelni", saját költségen. (Olajfolyás, szelepfedél csavarmeneteinek megszakadása, kicserélt fékek, ennyiről tudok, illetve a vezérlés is cserés a vezmódosítóval együtt)
Mivel autóalkatrész értékesítésben dolgozik a tulajdonos, így be tudott szerezni sok alkatrészt, ám számlát és pontos számokat a mai napig nem láttam. Majd szó volt róla, hogy mégsem jó a megállapodás, inkább ne írjunk semmilyen papírt (ez pár napja volt), elviszik eredetiségvizsgálatra, a tulajdonos átírja a saját nevére és kész (az eredetiség vizsgálat 20 - án történt, tudtommal a tulajdonos még nem kezdeményezte az átíratást).
Ezzel szemben ma megkerestek írásban (fb chat), hogy vigyem el az autót, fizessem ki az árát és a ráköltött összeget, amire persze nemet mondtam, hiszen jelenleg azt sem tudom, hol tart pénzben a dolog és az autóra is azt mondtam ezt megelőzően, hogy nem tartok rá igényt. Azt állítják, hogy nekem vették az autót, rendőrségi feljelentést tesznek, mert hogy tartozom ás átvertem őket. Valami telefonnal felvett felvételt is emlegettek írásban, ami állítólag az én elismerő vallomásomat tartalmazza, miként fizetni fogom a hitel részleteit, de ebbe én nem egyeztem bele, tehát tudtommal a személyiségi jogaimat sértő tevékenységnek minősül, ha készült is ilyen felvétel, továbbá sosem egyeztem bele egyértelműen az ügyletbe, hiszen csak szóba került, mint lehetőség.
Jelenleg azzal fenyegetőznek, hogy megoldják, azaz behajtják másként, csak 120.000 Ft - ot kell fizessek és akkor rendben vagyunk. Mindenről készült képernyőfelvétel. Ugyanakkor úgy tudom, hogy ha válaszolok az üzenetekre, zaklatással való feljelentéskor megvan annak az esélye, hogy nem veszik bizonyítékként az üzenetváltást - hacsak nem szerepel benne egyértelmű, életveszélyes fenyegetés.
Nos, abszolút nyilvánvaló, hogy tájékozatlan vagyok a témában és sajnos rossz emberben bíztam meg, ugyanakkor pontosan azért kérek segítséget, hogy tudjam, mik a lehetőségeim.
Mivel a nevem és az adataim sehol nem szerepelnek az ügyletben általam aláírva sem, így nem tudom, hogy mennyire vehetem komolyan a fenyegetéseket. Érdemes feljelentést tennem? Köszönöm előre is a válaszokat!

Szomorú örökös # 2020.08.06. 17:50

joe40

Azt hittem Szomorú Örökös Úr az ügyvéd, furcsáltam is választ.

Először is messze vagyok én az úrtól, de megtisztelsz, hogy így nevezel. Másrészt nagyon sok laikus is írogat itt laikus válaszokat. Ha csakis ügyvédek regisztrálhatnának, akkor eleve te se kérdezhettél volna, ezt ne feledd. :-) De a lényeg, hogy amit leírtál, arra írtam egy laikus és érthető véleményt. Ha ügyvéd válaszolt volna jogi nyelven, annak lehet már a felénél elveszítetted volna a fonalat. :-D

drbjozsef # 2020.08.06. 17:02

Hát az én se vagyok. :D
Ez egy fórum, sokan válaszolnak, még ügyvéd is van köztük itt-ott. Autós fórumban viszonylag ritkán.

joe40 # 2020.08.06. 16:12

Tisztelt DrBJózsef! Az ön válasza inkább tűnik joginak, köszönöm szépen. Azt hittem Szomorú Örökös Úr az ügyvéd, furcsáltam is választ. Tisztelettel: Joe.

drbjozsef # 2020.08.06. 06:29

joe40,

Eléggé határeset az eseted, mert kellő gondossággal kell eljárni, amibe mindenképpen beletartozik az autó rendes átnézése, de ha le volt alvázvédőzve, felül lecsavarozva a szőnyeg, akkor erre megbontás nélkül nem volt igazán esélyed. Mondjuk a rétegvastagságmérő segített volna.

Szóval nem mondom, hogy nem lenne esélyed, de eléggé bizonytalan.

Feljelentést nem érdemes tenni, de pert indíthatsz, ha szép szóra nem veszik vissza az autót. Hogy érdemes-e? Szerintem az is határeset. Lehet többe lenne a leves, mint a hús...

Vagy elengedném, vagy, ahogy írod, valami "más módszerhez" nyúlnék én is inkább.

joe40 # 2020.08.06. 05:43

Köszönöm a választ, azt hiszem más módszerhez kell nyúlnom, persze, hogy törvényes kereteken belül.

Szomorú örökös # 2020.08.04. 04:14

joe40

Ami feltűnően szép volt egy 18 éves transit esetében az a karosszéria. Kívülről szép fehér, alulról pedig szép fekete.

Szerintem itt már gyanút kellett volna fognod.

Karosszériás elmondása szerint a látszólagos karosszéria munka nem másfél éves, hanem gyorsan eladásra körbe gittelték, lefestették, az aljára pár helyen rálemezeltek, kitömkötték üvegszálas gittel, nejlon zacskóval, papírtörlővel és lealvázvédőzték. Én úgy gondolom, hogy a karosszéria hibák el lettek szem elöl tüntetve, tehát rejtett hiba, ami kb 500 ezer forintomba kerülne.

Egy 18 éves Ford Transit esetében nem szabad elámulni, hogy milyen szép fehér az autó kívülről, ott már számítani kell rá, hogy szét van rohadva, csak ügyesen eltüntették. Szóval lehet perelni, de kevés az esélyed, én így gondolom.

joe40 # 2020.08.03. 20:35

Tisztelt válaszadó!

2 hete vásároltam egy ford transit 6 személyes tehergépkocsit 890 ezer forintért. Van egy csomó apró hibája, amiket úgy gondoltam, hogy kijavítom, mert párszor 20 ezer forintos tételekről van szó. Ami feltűnően szép volt egy 18 éves transit esetében az a karosszéria. Kívülről szép fehér, alulról pedig szép fekete. Az eladó szerint kb 1.5 éve voltak küszöbök cserélve és ki lett lakatolva. A szőnyegek mindenhol le voltak rögzítve önfúró csavarokkal, így nem tudtam alájuk nézni. Úgy döntöttem kicsinosítom a belsejét, szóval felszedtem a szőnyegeket. Az autó alja nagyon csúnya, tele van nagy lyukakkal, szét vannak rohadva a doblemezek, taposólemezek. A küszöbökön és sárvédő íveken eredet vizsgálatkor/festék vastagság méréskor kiderült, hogy az autó körbe full gitt, valahol nincs is alatta lemez. Karosszériás elmondása szerint a látszólagos karosszéria munka nem másfél éves, hanem gyorsan eladásra körbe gittelték, lefestették, az aljára pár helyen rálemezeltek, kitömkötték üvegszálas gittel, nejlon zacskóval, papírtörlővel és lealvázvédőzték. Én úgy gondolom, hogy a karosszéria hibák el lettek szem elöl tüntetve, tehát rejtett hiba, ami kb 500 ezer forintomba kerülne. Megkértem az eladót, hogy vegye vissza az autót, vagy adjon vissza 200 ezret és rendben vagyunk. Ács cég/vállalkozás nevén volt az autó, tehát van lóvé (gondolom), de azt mondta a hogy, hogy nem áll módjukban pénz vissza adni, mert ráköltötték a saját házukra. A férjjel sosem találkoztam, úgy vélem nem mert ott lenni az eladásnál. A kérdésem az lenne, hogy kérjek e karosszéria lakatostól nyilatkozatot, hogy igen rejtett hibáról van szó, és tegyem meg a feljelentést, vagy hagyjam a fenébe mert úgyis minden per 5 év, és nekem kell az eladás helyszínére utazgatni (110km) az ügyvédemmel.

Válaszokat előre is köszönöm.

Tisztelettel: Szabolcs

drbjozsef # 2020.07.20. 17:31

Zseatya,

Ő előlegezi, ő fizeti a per illetékét is, de a végén annak a költsége lesz minden, aki elveszíti a pert.

Nagyon valószínűtlen, hogy egy párszázezer forintos orbogó miatt perelni fog.

Zseatya # 2020.07.20. 13:28

Köszönöm szépen a rengeteg segítséget!
Ha nem engem érint az igazságszakértő kölcsége,akkor állok majd elébe a pernek(ha addig fajúlna)!

Szép napot!

drbjozsef # 2020.07.20. 10:34

Milyen formátumba lett volna rá lehetőségem erre az adás-vételinél?

Megjegyzés rovadtba beírod a : "A Ptk. szerinti kellékszavatosságot kizárom, a gépjárműért semmilyen garanciát nem vállalok."

Teszem fel az ő hibájukból keletkezik a probléma,akkor hogyan van?!
Mi hogyan van? Ők bizonyítanak.

Ha esetlegessen mégis lesz vele bármi gond,hogyan tudja azt bizonyítani,hogy az már nálam kezdődött?!

Per esetén igazságügyi szakértő fogja megállapítani. Sokszázezerért.

Zseatya # 2020.07.20. 09:31

Kedves József!
Milyen formátumba lett volna rá lehetőségem erre az adás-vételinél?
Teszem fel az ő hibájukból keletkezik a probléma,akkor hogyan van?!
Ha esetlegessen mégis lesz vele bármi gond,hogyan tudja azt bizonyítani,hogy az már nálam kezdődött?!Teszem hozzá,nekem semmi gond nem jelentkezett az eladásig.Ami volt vele,azt szervízbe lett elhárítva!
Köszönöm válaszát!

drbjozsef # 2020.07.20. 09:04

Zseatya,

Ha magánszemélyként adtad el, akkor 1 év a kellékszavatosság elévülése.

Egyébként ezt a szerződésben ki is zárhattad volna, és akkor a kérdés fel se merülhetne.

Zseatya # 2020.07.20. 08:45

Értem kedves Rexor!Ez mennyi idővallumig van erre lehetősége?

Rexor # 2020.07.20. 08:31

Joga persze hogy van hozzá, de ha te nem akarod "visszacsinálni" akkor perelnie kell, és neki kell bizonyítania, hogy a hiba már a vásárlás előtt is fennállt úgy hogy nem tudott róla.

Zseatya # 2020.07.20. 08:19

Tisztelt Fórumozók!
Kérdésem a következő lenne:
Tegnapi nappal eladtam egy Vespa robogót.Esztétikai hibák voltak rajt,de ez a hirdetésembe benne szerepelt.Kérésre elvittem szinte házhoz,megmutattam a működést,hibákat(szemmel láthatóak),stb-stb.!Adás-Vételi szerződést megírtuk két tanúval ellátva,aláírva.Pénzt megkaptam,telefonszámomat megadtam(segítség érdekébe).Azóta már kétszer-háromszór hívtak kérdésekkel.Ezzel nincs is gond,csak elhangzott egy olyan kijelentés:”ha megáll a motor vissza lesz csinálva az üzlet!”
Kérdések ezzel kapcsolatba:

  • Ilyenhez van joga?
  • Ha igen,akkor mennyi idő elteltéig?
  • Ha a motor üzemképes volt nálam(hozzájuk is lábon vittem le,és azzal mentek haza),mire kell aláírás után garanciát vállalnom?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Szép napot!

Tamás2016 # 2020.07.20. 07:12

20éves autóról beszélünk, gondolom vásárlás előtt megnézhette és szerelővel is megnézethette volna. Nem tette. Bíróságra viheti, de ott neki kell kétséget kizárólag bizonyítania, hogy a hiba már vásárláskor is megvolt. (és olyanra nem hivatkozhat, ami szemmel látható volt a vásárláskor) Ha tudod hogy nem vágtad át szándékosan, én hagynám hogy bíróságra vigye, mégiscsak 20éves autóról van szó, tudta nem új autót vesz. Nem beszélve, sokszor csak egy próbálkozás, hogy lehúzzák az eladót.

teknoska # 2020.07.18. 20:52

Üdv

Eladtam a 20 éves lejárt műszakival rendelkező autómat ,a vevő rejtett hibára hivatkozva szeretné ha beleszállnék a javítás költségébe.

Az okmányirodában már leadtam az adás vételi szerződést , a vevő még nem .
Mi a módja annak hogy visszavásároljam tőle és érvénytelenné tegyem az eladást?

wers # 2020.07.09. 04:56

A kormányablaknál azt mondták, hogy ezt az előző tulajnak kell megtennie, mivel az ő adatai vannak feltüntetve mindenhol.

Többnyire Micike jobb felső fiókjában szokott lenni a meghatalmazás nyomtatvány gépjármű ügyintézéshez. De lehet, hogy a bal alsóban.

Komolyra: Adjon meghatalmazást az eladó, hogy eljárhassatok helyette. (ha ezt előre tudatta volna a maceráért én némi árcsökkentést legomboltam volna - és még nem tudni, simán bejegyzik-e)

Benceb3 # 2020.07.08. 19:45

Tisztelt szakértők.
Édesanyàm 2 napja vásárolt egy autót és csak az adásvételi szerződés aláírása után derült ki, hogy az autó motorcserén esett át. Ezzel még nem is lenne probléma, de az autó törzskönyvén és forgalmi engedélyét nem az új motor szerepel, hanem a régi. A kormányablaknál azt mondták, hogy ezt az előző tulajnak kell megtennie, mivel az ő adatai vannak feltüntetve mindenhol. Ebben kérnék segítséget, hogy mennyire igaz és mit kell tennünk ahhoz, hogy a nevünkön legyen az autó?
A válaszokat előre is köszönöm.

Brv6 # 2020.07.05. 10:16

Tisztelt drbjozsef!

Köszönöm a válaszát.

Sajnos írásba nem foglaltuk, csak szóban lett tájékoztatva a "hibáról".

drbjozsef # 2020.07.05. 09:53

Brv6,

Én elutasítanám az igényét.

Egy 38 éves, 260ezer forint értékű autót mindenki a saját kockázatára vegyen meg. (Ha ez egy pöpec oldtimer lenne többmillióért, az ugye más tészta lenne).

Pereskedjen, ha akar. Apropó : az a vezetékgond, amiről "tudott", azt bele is írtátok az adásvételibe? Jó lett volna, de esetedben ilyen korú autónál ez se nagyon számít.

Brv6 # 2020.07.05. 09:34

Üdv Mindenkinek!
Olyan kérdésem lenne, hogy eladtam egy autót (38éves autó) a múlt hét pénteken és a vevő nem sokkal utána kb. 30percre hívott, hogy az autó megállt és a motortérben füstölt valami, adjak már neki egy szerelő elérhetőséget, mert nem helyi (350kmről jött az autóért). Megadtam egy szerelő számát és mondtam neki, ha valami gond van, akkor szóljon. Eltelt egy hét és most péntek este hívott, hogy az autót nem tudták elvinni, mert a kuplung bowden szakadt el és valószínűleg az a vezeték okozta a gondot, amit mondtam is neki és mutattam, hogy az le van kötve, de működést nem akadályoz. A szerelő szerint letestelt a vezeték és a bowdenen áthúzott az áram és elégette, azért szakadhatott el. Na a vevő követeli, hogy fizessem ki neki a költsége felét legalább (Trélerezés a szerelőhöz, szerelési költség, újbóli lejövetel az autóért és az új alkatrész beszerzési költsége). Mondtam neki, hogy nem akarok szemét lenni és 20ezret tudok bele adni, ezt Ő elutasította és azzal fenyegetett meg, hogy az ügyvéd fog akkor megkeresni, de akkor már nem a költsége felét kéri, hanem az autó teljes árát (260ezer Ft), illetve az ügyvédi költségeket.
Kérdés, hogy ilyen esetben van e jogalapja az Ő követelésének? Egy 38 éves autóról beszélünk, szavatosságot nem zártam ki az adásvételiben, de egy 1982-es évjáratú autóról beszélünk. Bármikor,bármi előjöhet. A vezetékről tudott, hogy az ott és úgy van. Nem rejtett hibáról beszélünk.
Előre is köszönöm.

FDToth # 2020.07.01. 06:47

Nagyon köszönöm a segítséget!