autó eladás, visszafizetés?


wers # 2020.06.30. 16:39

Nem kell mindent kétszer. A két adásvétel között 15 napon belül te köztes vevőként kerülsz a nyilvántartásba. A vagyonszerzési illetéket kell a köztes vevőnek fizetnie.
Kgfb, eredetiségvizsgálat, törzskönyv, forgalmi és illetéket fizet a te vevőd.

FDToth # 2020.06.30. 13:54

Tisztelt Fórumozók,

saját cég, eladnám az autót maradányértéken saját magamnak, de pici áron azonnal tovább is adnék rajta. Tulajdonképpen a cég és köztem levő szerződés dátuma ugyanaz lehetne, mint az én és az új tulaj közötti dátum? Ilyenkor mindent el kell végezni, illetve befizetni? gondolok itt arra, hogy eredetiség-vizsga kétszer, forgalmi kétszer, törzskönyv kétszer, vagyonszerzési kétszer stb?vagy van valami egyszerűbb megoldás? Kerestem, de nem találtam erre vonatkozó információt.

A tanácsokat előre is köszönöm!

Üdv.

Rlyeh # 2020.06.20. 15:11

Kedves Szakértők
Kinéztem egy 2007-es használt Toyotát egy kereskedésből, és mivel én nem értek igazán az autókhoz, egy szerelővel alaposan átvizsgáltattam. Ő a hiányosságokról/hibákról jegyzőkönyvet, számlát írt. A kereskedővel megegyeztem, hogy ahelyett, hogy 100.000 Ft-ot alkudok az árból, csináltasson meg mindent az autón (ezzel a független szerelővel) és akkor megveszem eredeti árért. Ebbe beleegyezett, így miután megcsináltak rajta mindent, megvettem. Erről is van papír. Sajnos viszont hazafelé, 25 km után, kigyújt minden hibajelző lámpa, nagyon furcsa hangokat adott ki, majd leállt a motor. Éppen félre tudtam húzódni. Szerencsére az eladó készséggel segített, eljött és miután neki sem sikerült beindítani, illetve rájönni, mi a hiba, visszavontattuk a kereskedésbe. Elnézést kért és megígérte, hogy amint lehet, elviszi szerelőhöz és megjavíttatják az Ő költségükön. Mondtam, hogy én is így gondolom, mert bár tudom, hogy nem volt szándékos a részükről, de ez a hiba már bizonyosan fennállt a vásárláskor, így őket terheli.
A kérdésem az volna, hogy visszakérhetem-e a pénzem, ahelyett, hogy megjavítják nekem az autót? Amennyiben igen, van-e esély arra hogy az átírás költségét is (100.000 Ft) visszakérjem? Annyi van még, hogy számlát a javítás utáni árról, tehát 100.000 Ft-al kevesebbről írtuk meg. Vagy örüljek, ha megjavítják és nekem nem kelle ezért ráfizetnem? Köszönöm a válaszokat.

drbjozsef # 2020.06.16. 03:54

tulipan1111,

Mire megy ki ez a dolog?

Honnan tudnánk mi azt látatlanban? HA igaz a leírásod, akkor feltehetőleg le akarnak húzni, de persze még ilyenkor is előfordulhat, hogy tényleg PONT náluk romlott el az autó.

Mit tegyek?

Mivel botor módon nem zártad ki a szerződésben a szavatossági jogokat, ezért az eladás idejében meglévő hibákért szavatossággal tartozol általában. Ez alól van néhány kivétel : olyan hibák, amit tudott a vevő, mert például rögzítettétek az adásvételiben, olyan hibák, amelyekről kellő gondosság mellett tudnia kellett volna, mert látható, kopó alkatrészek hibái, illetve, az olyan hibák, amelyek az autó életkorából, futásteljesítményéből, és általános állapotából már előfordulhatnak.

Esetedben a gyakorlat szerint nyugodtan hivatkozhatsz ez utóbbira. Egy 17 éves autónál tulajdonképpen bármilyen hibára lehetszámítani. Ha el tudták vinni, akkor a vásárláskor biztos nem volt szétesve a kuplung, kellő gondossággal a nem működő henger vagy a kopogó futómű is felismerhető lett volna, ha egyáltalán már a vásárláskor is ilyen lett volna.

Azt, hogy már a vásárláskor is ilyen volt, azt a vevőnek kell bizonyítania esetetekben. Nem lesz egyszerű dolga.

Utasítsd el az igényét, mondd meg, hogy a hibás teljesítést nem ismered el, az autónak a vásárláskor nem voltak ezek a hibái, így jártak.

tulipan1111 # 2020.06.15. 19:49

Jó napot kívánok.
Eladtam az autómat 10 nappal ezelőtt.Egy 2003 as Peugeot 206 autót. Az összes hibáját elmondtam a vevőnek, ezek nem befolyásolták a kocsi működését, inkább esztétikai jellegű volt. Tavaly novemberben leműszakiztattam, rendbe tetettem saját használatra. Mindent amit javíttattam rajta elmondtam tételesen a vevőnek Napi használatban volt. Semmi probléma nem volt vele műszakilag, és akkor sem amikor kipróbálás után elvitték. Miután átiratták, folyamatosan hívnak telefonon, hogy nekik nem kell az autó mert szétment a kuplungja,kimenet a henger, kopog a futómű stb. Én jóhiszeműleg minden ilyen hiba nélkül adtam el. Mit tegyek? Bármit csinálhattak vele, kizárt dolognak tartom hogy egyszerre, hirtelen minden előzmény nélkül ilyen problémák jöjjenek elő. Mire megy ki ez a dolog?
Előre is köszönöm a válaszát.

drbjozsef # 2020.06.08. 16:59

Tizenöt napon belül az eljáró közjegyzőnél mondj ellent, ne tökölődj.
Ha azt elmulasztod, bukod az egészet, mert jogerős lesz az fmh.

Tibicsi # 2020.06.08. 15:44

Üdv! Körübellül az volt a válaszom, hogy a csatolt papír nem bizonyit semmit,még szervíz pecsét sincs sőt aláírás sincs, sőt azt bizonyitja, hogy a porlasztó-injektor tönkrementjének időpontja és a vasárlas időpontja között eltelt több mint 2000km és egy hét.bármit tankolhatott, és bárhol az autóba. Az autó tökéletesen működött,kipróbálhatták és ha akartak volna bevizsgálhatták volna szakszervízben. Valamint csatoltam egy két cikket amit az interneten találtam a cr. Injektorokról, hogy mennyire költséges technológia,valamint érzékeny, a ..szóval bárki utána tud olvasni,még a vétel elött,hogy mit szeretne venni.ez egy használt autó ami barmikor meghibásodhat főleg ennyi km után, tusomásom szerinti 200ezer km megtétele után. Valamint leírtam,hogy a km vissztaekeréséről nem tudok, az autón nem is látszik a 300ezer km feletti állapot, a magyarorszag.hu-n is lekérdezhető a km állása. ha nem annyi amennyit lelehet olvasni, akkor én is becsapottnak érzem magam, tudtommal ez rendőrségi ügy, és szívesen teszek a vevővel együtt feljelentést..így nem tartom jogosnak az árleszállítas.(egyesszám első szemelyben,ahogy azt az ügyvédem tanácsolta)..röviden ennyit válaszoltam.erre jött a MOkk fizetési meghagyása! Van egy bekezdés ahol leírják: 15 napon bellül kérhetek halasztást, vagy részletfizetést ami a főkövetelés 1%-ba kerül amit a MOKk-nal kell megfizetnem!

wers # 2020.06.08. 07:17

Tibicsi, mondj ellent a fizetési meghagyásnak.

Mit válaszoltál az ügyvéd levelére? Talán nem ártana ismét írni, hogy mi az álláspontod.

Egyezzetek meg.

drbjozsef # 2020.06.08. 07:15

Tibicsi,

Leírásod alapján igen : jó eséllyel le akarnak húzni.

De attól még, hogy te nem érzed magad bűnösnek, a szavatosság körébe tartozó hibákért helyt kell állnod. Nem lennék biztos benne, hogy ezt tudják bizonyítani.

Én ellentmondanék - de persze látatlanban nem mondom, hogy te is tedd azt.

(MOKK-hoz semmi közöd, nála nincs részletfizetés, csak az küldi ki a fizetési meghagyást. Részletfizetést a jogosulttal intézhetsz)

Tibicsi # 2020.06.08. 06:59

Tisztelt drBjozsef

Nem érzem magam bűnösnek, nem vertem át a vevőt.. én csak vettem egy cégtől egy autót jó hiszeműen..a magyarország.hu lekérdezve is már a 190ezer körüli km-rel hozták be valószínűleg külföldröl.... Ha bebizonyosodik a km valótlansága holott én nem állitattam vissza,bizonyítja az adásvételi szerződésem is, kötelezhetnek hogy vegyem vissza az autót? Az injektor meghibásodásáról a vw szerviz is mondta, hogy nagyon kényes egy alkatrész, bármikor meghibásodhat,valamint a vételtől szamitva is mentek vele már több ezer km-t.. nem is értem miért csináljak velem ezt! Én vettem egy olcsobb autót mivel vallamivel dolgoznom kell járni,széthullott a válto,lendkereket kuplungot stb. cseréltettem, eszembe sem jut és nem is fogom perelni az eladót, még ha bizonyitható hogy nála keletkezett a dolog, nem teszem mert tudom hogy használtautót vettem és az egy lutri...ha azzal kell számolnom hogy ne menjen tönkre akkor új autot kell venni! 0-2millioig lehet akár a költségem...hát elösször azt még nekeik ki is kell fizetni, de amúgy ha adna valami bizonyítkot nem sajt cetliket valszeg gondolkodás nélkül fizetnék...nem tudom hogy ,de valahogy megoldanám, ha kell részletben! A MOkk-nál talán van is fietési részletre lehetőség..de az egészet nem tudom hova tenni...bizonyitékok nélkül,úgy érzem hogy engem csak le akarnak "húzni"

drbjozsef # 2020.06.08. 06:05

Tibicsi,

Ha pénzed nincs, úgysem tudsz fizetni, nem? Akkor ellent kell mondani. Hátha.
Mondjuk egy jó ügyvéd nem ártana (előre kellett volna inkább kérdezni, és kizárni a szavatosságot a szerződésben, és akkor most semmi gondod nem lenne).

A "mivel számoljak" kérdésre mit lehetne válaszolni? Ha nyered a pert, nulla forinttal. Ha nem, akkor meg annyit kell fizetni, ami a bíróság megítél. Ez lehet csak résznyertesség is, szóval 0 és 2millió forint között valahol, attól függően meddig tart a per, és milyen költségek lesznek még.

Tibicsi # 2020.06.07. 17:00

Üdv!
Eladtam egy 2012es vw Touranomat 1.6tdi automata, februárban,sajnos anyagi okok miatt kellett megválnom töl.
Az autó nálam szuperül müködött sokáig nem volt nálam csak pár hónapig.a vevö egy hétre ra felhivott hogy rossz az egyik injektor fizessek,nekem az volt a válaszom hogy ezt bárki mondhatja bizonyiték nélkül nem fizetek valamit nálam minden rendben volt tökeletesen müködött ráadásul az ország
másikfelére vitte ki tudja mit tankolt bele. Rá egy hétre ismételten hivott, hogy a váltóval is gondja van, amire a válaszom szintén nem volt más...azt mond amit akar, bizonyitéknélkül, ráadásul tökéletes volt mikor elvitte, söt ha szerette volna elvihette volna a vw szervízbe is átvizsgálni...nem tette meg..íratott egy levelet az őgyvédjével, miszerint az injektor már akkor is rossz volt mikor megvette, csatolt egy cetlit a hibakodokról,amiben az a dátum volt amikor megállt(azaz a vételtöl kb egyhétre) valamint csatolt egy 1,7millo forintos árajánlatot más hibákról (minden egys csavartól a féken keresztül a lendkerékig) és hogy a km orában szereplö km (199ezer xx) nem fedi a valóságot, mert 320 ezernél több km van amit a diagnosztik is írt...hozzáteszem semilyen pecsétes hivatalos papírt nem láttam még mindig.kéri hogy szálítsam le az árat 600ezer forinttal azaz annyit fizessek vissza. válaszoltam neki hogy átvizsgálhatta volna az autót, semilyen bizonyitékot nem kaptam, valamit nálam minden rendben volt az autóval, valamint ha a km sem stimmel akkor engem is átvertek és forduljunk közössen a rendörséghez, keressük fel a céget akitöl az autót vettem...valamit csatoltam egy csomó cikket az injektorok érzékenységéröl...most meg kaptam egy levelet a MOKK-tol hogy fizessem be 600 ezer Ft+39000Ft költséget neki...hát szerintem a srác belölem szeretne élni...nem értem, mikor engedtem az árból 150000ft-t (esteleges apróságok miatt) és adtam egy 50zerforint értékü csomagtartót, gondolván nem új autó és én úgy sem tudok mit csinálni vele..
kérdésem: nem értek vele egyet, valószínüleg perre viszi a dolgot,pénzem nincs, hiszen ezért kellett eladjam. Mivel számoljak? Elöre is köszönöm a hozzáértö válaszokat

drbjozsef # 2020.06.05. 12:57

Ha az állapota is szemmel láthatóan nem volt kifogástalan, akkor meg pláne saját kockázatára veszi. Gondolom nem milliókat fizetett érte.

Utasítsd el az igényét, oszt tegyen amit jónak lát.

Roneeeka # 2020.06.05. 12:37

Köszönöm a vàlaszokat. Első autò, első eladàs, azert kicsit megijedtem. A jövőben biztos körültekintőbb leszek.

alfateam # 2020.06.05. 12:31

vizsgàn a műszaki adatlap szerint jobb hatsò üzemi fèk ès rögzìtőfèk hibàja

Nyugi nem fog perelni, kopó alkatrészekre nincs garancia.

drbjozsef # 2020.06.05. 12:13

Én eleve a szavatosság kizárásával adnék el bármilyen autót.

De egy 19 éves autónál bármilyen hibára számítani lehet - én elhajtanám a vevőt. Pereljen.

Roneeeka # 2020.06.05. 11:51

Tisztelt Szakèrtők.

Segìtsèget szeretnèk kèrni. Eladtam a 19 èves Ford Focusomat, a hirdetèsemben feltüntettem a hibàit a legfőbb hibàja rozsdàs a futòműve, ami làthatò is. A műszaki èrvènyessège 06.06 amit szintèn feltüntettem. A vevő ennek tudatàban vette meg az autòt. A problèmàm az, hogy nem megy àt az autò a műszaki vizsgàn a műszaki adatlap szerint jobb hatsò üzemi fèk ès rögzìtőfèk hibàja van amiről èn nem tudtam. Ès a javìtàst sokalja a vevő ès kőveteli az autò visszavètelèt ès kifizetèsèt. Ez beletartozik a szavatossàg jogkörèbe, vagy koràbòl adòdòan ès a làthatò hibàbòl erre szàmìtani lehetett a vevőnek. Perrel fenyeget. Mit tehetnèk? Vàlaszukat előre is köszönöm

wers # 2020.03.16. 08:57

Ráadásul ezen a kocsin van a bónuszom, amit addig át sem tudok tenni az új kocsira

Nem hiszem, hogy "addig" ne lehetne. A tulajdonjog átruházási szerződés egyik lényeges pontja a
"járműnek a vevő birtokába kerülési időpontja: év hónap nap
óra perc. Kilométeróra állása a birtokba vételkor"

Ettől az időponttól a vevőé a kockázat, neki kell biztosítással rendelkeznie, ettől az időponttól a szerződést az eladónak fel kell mondania. A bónusz azonnal átvihető.

Hjanos # 2020.03.16. 08:33

Úgy néz ki sikerült némi pénz visszaadással megegyezni a vevővel, írunk új szerződést, természetesen most már ügyelve a formaiságra, valamint, hogy szavatosságot nem vállalok a gépkocsira.
Azt hiszem így járok a legjobban, némi tanulópénz árán, de legalább korrekten. Ráadásul ezen a kocsin van a bónuszom, amit addig át sem tudok tenni az új kocsira, ami megint csak nem kis éves összeg casco -val együtt, ha elhúzódott volna az ügy.

drbjozsef # 2020.03.15. 07:57

Hjanos,

Értem én, az indokaid alapján igazad van, de nem ez fog számítani, mert te is hibáztál egy csomót.
Miért nem jártál előtte utána, mik a formai követelményei a szerződésnek?
Miért nem írtátok bele a szerződésbe az ismert hibákat, hibajelenségeket? (Ez kapásból kizárta volna erre a szavatosságot)
Miért nem zártad ki eleve teljesen a szavatosságot a szerződésben? (engedi a Ptk. magánszemélyek között)

Ha vita lesz, per lesz.

A formai hibás szerződés is szerződése, gondolom a birtokbaadásról rendelkeztetek rajta, úgyhogy később, végső esetben szintén perben az esetleges bírságokat is követelheted tőle.

Egyszerű nem lesz, kellő gondossággal kellett volna eljárni.

Egyelőre menj el az okmányirodába, add le a szerződést, és nézzük meg mit mondanak.

Hjanos # 2020.03.15. 07:12

Még egy kis adalék. A hahun én leírtam, hogy motorhibát jelez néha, még most is fent van, a tesztvezetésen is jelentkezett a hiba. Ugyan az adásvételibe nem került bele, de tudta, hogy a motor nem százas. Ennek tükrében csökkentettem a meghirdetett 400e -ről 250e -re, mivel voltak rajta javításra szoruló dolgok,szerintem ez elég nagy engedmény volt. Ebben az árban nem is nagyon van, még hibás darab sem hahun.

Másik dolog, forgalmi nélkül ugyan kivonják a kocsit ideiglenesen, de a tulajdon attól még az enyém, ha szabálytalankodik, akkor én kapom a csekkeket. Nem tudom, hogy ilyen esetben a formai hibás adás vételit elfogadják -e, érvényes -e, hogy én szeretném bejelenteni, de nem tudom, mert az eladó nem hajlandó javítani vagy újat írni.
Ügyfélkapun nem lehet ezt jelezni, hogy tudjanak róla, kerüljön valami feljegyzés, hogy később ne legyen gond?
Én szeretnék megegyezni a vevővel, de pénzt ezek után nem vagyok hajlandó visszaadni.

drbjozsef # 2020.03.14. 11:16

Hjanos,

A vételár nem szükséges kellék, az nem számít, viszont a szerződés típusa nagyon is az, ha nem szerepel benne, akkor az okirat a bejegyzésre alkalmatlan.

Lásd : 304/2009. (XII. 22.) Korm. rendelet, 3.§ és 4.§.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Ez viszont pech. Pláne, hogy vita van a hibás teljesítésről.

Ha nem tudsz megegyezni a vevőddel, és megfelelő okiratot készíteni, akkor én a helyedben azonnal kivonatnám a forgalomból az autót.

Aztán ha nincs egyetértés, csak a per marad. Normál esetben egyébként nem jöhetsz ki belőle rosszul, pláne, ha szétszedték az autót, mert bizonyítani nekik kell, ami így már nem fog menni. Amúgy is csak le akarnak húzni, ha valós a hiba, akkor a szétszerelés előtt, a hibajelenséget kellett volna közölniük, és a javításra felszólítani, nem szétkapni. Ráadásul 19éves autó, arra már igen kevés szavatossági jog húzható rá.

Nem lesz egyszerű. Okosabban kellett volna ezt.

Traffic # 2020.03.14. 09:15

T. Hjanos!

A gondom az, hogy így be se tudom jelenteni a gépjármű eladást, mert formai hiba van benne, belejavítani meg nem akarok.

Ne javítson bele, hanem az adásvétel napjától számított 8 napon belül jelentse be az eladást az okmányirodában. Ha valamit nem találnak megfelelőnek a szerződésen, majd elmondják.

Hjanos # 2020.03.14. 07:17

Tisztelt Hozzáértők!

Kedden eladtam a 19 éves kocsimat, vevőt tájékoztattam a problémákról, megvolt a próbaút, vezette is, elvitte.
Viszont az adás vételibe figyelmetlenségből nem került bele a vételár, valamint, hogy az adás vétel visszterhes. Tegnap felhív a vevő, hogy szétszedték a motort és a szerelő azt mondja, hogy hengerfejes az autó, majd tájékoztat a költségekről.
Nálam nem volt hengerfejes, az a próbaúton kiderült volna, ráadásul azóta használta is. Szóval egy 19 éves autónál követelheti -e a költségek megtérítését vagy valamilyen formában kérhet -e árkompenzációt? A gondom az, hogy így be se tudom jelenteni a gépjármű eladást, mert formai hiba van benne, belejavítani meg nem akarok. Így meg nem tudom, hogy a vevő el e fogja hozni a szerződést, hogy minden példányon szerepeljen a javítás. A gépkocsit így már biztos nem fogom visszavenni, hogy szétszedték a motorját. Nekem olyan átverés íze van, hogy olcsóbban jusson hozzá, ráadásul használtautó oldal szerint is elég nyomott áron adtam el.

drbjozsef # 2020.03.04. 09:36

( Ptk.6:157§-6:178§, https://net.jogtar.hu/jogszabaly?… )