autó eladás, visszafizetés?


drbjozsef # 2023.04.17. 05:28

Komolyan, ez már mindennek az alja, amikor az íráskényszered miatt már nem is olvasol, csak fosod a betűket.
Minek? Miért? Vesztettél egy fogadást, és a te nevednek kell az összes topik elején lenni? Vagy mi?

Majordomus # 2023.04.16. 21:47

Próbáljatok megegyezni,de a pénzt ne add vissza
.
Ha gondolja,pereljen. De nem fog.

drbjozsef # 2023.04.16. 17:47

Toni33,

Értem.
Nos, az a megfogalmazás, hogy "kártérítési" meg "napi" díj helytelen, de ha az a kérdés, hogy ha a bíróság semmisnek ítéli a szerződést, akkor nyilván a használat miatt nem azon az áron kell visszavásárold, amennyiért eladtad. Kompenzálni kell azt egyértelműen.
De a leírásod alapján több okból sem lesz olyan sima az ügy (bár nyilván erről véleményt alkotni értelmesen csak az összes körülmény ismeretében lehetne), de például a Ptk. 6:159.§(3) szerint „Jelentéktelen hiba miatt elállásnak nincs helye”, és ha tudta használni az autót, az átment a vizsgán is, akkor legfeljebb árleszállítást kérhet, de azt is csak akkor, ha a vételár a "bevallott" sérüléses állapothoz volt közelebb, mert ha nem, akkor egyáltalán még az se biztos, hogy olyan sokat nyer a perrel.
Másrészt, ha a bíróság úgy ítéli meg, hogy akár árleszállításnak, akár visszavásárlásnak van helye, akkor ezt te megpróbálhatod érvényesíteni a te eladóddal szemben, pláne, hogy ott még leírva sincsen semmilyen hiba az adásvételiben, ha jól értem.

Toni33 # 2023.04.16. 16:33

Üdvözlöm!
Leírom pontosan mi a tény. Az autót 2021 ben vettem és 2022 ben adtam el. Akitől vettem szóban tájékoztatott , hogy az autó bal eleje sérült volt ami ki is lett javítva. Amikor eladtam az adasvetételin ezt rögzítettük. Az új tulajdonos a vásárlás után felhívott, hogy nem tájékoztattam arról, hogy az autó más elemei is sérültek és festve voltak. Kérte, hogy adjam vissza a pénzt amitől én elálltam. Utána jött a magán szakértő, amely megállapította, hogy több elem is festve volt az autón és a javítás nem szakszerű. Az autó sérülései 2019 ben volt és azóta az 2x volt sikeres műszaki vizsgán és több mint 40.000 km.-t mentek vele. A vevő kéri vissza a pénzét mert nem tájékoztattam arról, nagyobb a sérülés mértéke mint amit én elmondtam, de természetesen én annak mértékéről nem tudtam. A vevő a vásárlás óta is használja az autót és több mint 15.000 km- tett bele. Itt jön a kérdés, ha vissza kell vennem az autót kérhetek -e valamilyen díjat amiért használta az autót és még értékcsökkenési díjat?

Toni33 # 2023.04.16. 15:51

Üdvözlöm !
Az autó sérült volt és az adásvételiben rögzítettük is ezt ( "gépjármű bal eleje sérült.") A vevő átvizsgáltatta az autót egy magán szakértővel aki megalapította hogy az autó nagyobb mértékben sérült. Ezen megy a per. Az autó sérülései nem nálam keletkeztek hanem az előző tulajdosnál aki a sérüléseket ki is javította.

drbjozsef # 2023.04.16. 15:34

Toni33,

Ennyiből erre nem lehet mondani semmit. Mi az, hogy "per van belőle"?

Toni33 # 2023.04.16. 10:21

Üdvözlöm!
Eladtam egy gépjárművet és lehet vissza kell vásárolni mert per van belőle. Az aki megvette használta az autót egy évig és belerakott 15.000 kilométert. A per mondjuk 2 évig tart. A kérdésem az lenne, hogy kérhetek a kilométer után kártérítést és napi díjat amiért használta az autót?
Köszönöm. Zoltán

Dalanics Nikoletta # 2022.08.02. 14:36

Segítséget szeretnék kérni

Egy hónapja vásároltam egy használt gépjárművet. Kipróbáltam, nem találtam rajta hibát, majd 1 hét múlva mentem érte, mert a kereskedő átíratta a nevemre. Kb 5 km után észrevettem, hogy a klíma nem működik, azonnal visszavittem. Egy hét után kaptam vissza azzal, hogy megjavították a klímát, és a futóművet is beállították, mert a kormány is furán állt. Egy hétig használtam az autót, a klíma egyre kevesebbet hűtött, kigyúlt a motordiagnosztikai lámpa és a kipufogó sem volt rendben, mert egyre traktorosabb lett a hangja. Szóltam, szabadságon vannak, majd vigyem pár nap múlva, elvittem. Ennek már 15 napja és most szóltak, hogy talán jövő héten kész lesz, de nem biztos. Azóta bérautóval járok, mert nekem az autó munkaeszköz. Vettem egy autót több mint egy hónapja és egy hetet se tudtam használni. Visszakérhetem az autó árát, vagy milyen lehetőségeim vannak ha újra hibás lesz?

Tadegi # 2022.07.08. 05:58

Nem csak a vevőnek, az autókereskedőnek is felelőssége, hogy informálódjon az autó előéletéről...

Kovács_Béla_Sándor # 2022.07.07. 06:41

2013 bán több volt benne 200 ezerrel viszont én 2020.01 én vettem az autót

És közben "behozta"?

Tamas11 # 2022.07.06. 21:36

Jó napot !Egy kis segítséget szeretnék kérni mint kereskedő eladtam 2 éve egy autót pontosan 2020.06.11-én a vevő pár napra reklamálni kezdett hogy rossz a katalizátor ezt megjavitottuk utána kiderült hogy több a kilometer benne,ezután utána néztünk és valójában 2013 bán több volt benne 200 ezerrel viszont én 2020.01 én vettem az autót,és most 2 évre rá kaptam egy levelet hogy fizessem ki 600.000 forintot vagy vegyem vissza 1.150.000 ért az autót!Kérdésem az lenne mi lenne a legjobb döntés ?Válaszukat előre is köszönöm

kornel # 2022.05.04. 19:04

köszönöm szépen a választ!

drbjozsef # 2022.05.04. 06:22

(megjegyzem, igaz, utólag már sok értelme nincs, hogy a magánszemély eladó teljességgel kizárhatja a szavatosságot a szerződésben, persze, ha talál így vevőt. Ezt kellett volna tenni, és akkor nem lenne most semmi macera.)

drbjozsef # 2022.05.04. 06:21

kornel,

Az lenne a kérdés, hogy van e ennek valami alapja?
Azt mi nem tudhatjuk. Ez műszaki kérdés.

Jól tudod, a kellő gondosság mellett felismerhető hibák nem számítanak a szavatosság körébe. Hogy a klíma (hosszabb távon is) helyes működése, vagy a váltó hibája ebbe a körbe tartozik-e, abban nem lennék biztos, de ez ugye szintén műszaki szakértői kérdés.
Ha az, akkor nem kell szavatosságot vállalni, ha nem az, akkor kell.
Látatlanban azt mondanám, hogy egyik esetben sem kizárt, hogy a vevő eséllyel pereskedjen.

kornel # 2022.05.03. 18:54

Üdvözletem!
Egy hölgy ismerősöm nemrég eladta az autóját, a vevő kipróbálta, tüzetesen átnézte (állítólag mindent kipróbált amit csak lehetett) majd megvette az autót!
4 napra rá jelentkezett a vevő, hogy rossz a klíma és 6.-ban „sikít” a váltó, szóval vagy visszaveszi az autót, vagy idézem :megteszi a megfelelő jogi lépéseket!
Mivel kipróbálta az autót a váltót már akkor is észre kellett volna vennie.
A klímára az lett mondva, hogy jó, mivel az is volt az előző nyáron, azóta meg nem használta (télen nem kell), de állítólag azt is kipróbálta.
Az lenne a kérdés, hogy van e ennek valami alapja?
Ha jól tudom a felismerhető hibák, vagy az olyan hibák, amelyek kellő gondosság mellett felismerhetőek lettek volna, nem tartozik a szavatosság körébe.
Hozzáteszem, hogy nem direkt lettek elhallgatva a hibák, sőt, amiről tudomás volt az el lett mondva!
A válaszokat előre is köszönöm Kornél

Majordomus # 2022.04.27. 08:40

Jtibo
Jobban jársz ha nem veszed meg.

wers # 2022.04.27. 08:09

Ha az eladó úgy adja el az autót, hogy kizárja a szavatosságot (akár bizonyos részre, akár teljes egészében), és te így veszed meg

Tovább folytatnám, ha én lennék az eladó konkrétan leírnám a váltó állapotát, tehát ismertettem... innentől a te rizikód. A bolti adás-vételi nyomtatványnak is külön része, ismertetni az eladó által feltételezett hibákat, ez beírnám:

Az eladó telefonon keresztül arról tájékoztatott, hogy a váltó fel lett újítva, jelenleg jól működik, de a felújítást végző szerelő által nyújtott garancia letelt.

Egy használ autó vásárlása mindig rizikó. A vevőnek bele kell kalkulálni a lehetséges hibákat a vételárba.

drbjozsef # 2022.04.27. 07:05

jtibo87,

Az eladó főszabály szerint kellékszavatossággal tartozik azokért a hibákért, amelyek már a vásárláskor is fennálltak.
Ha vásárláskor jól működik az autó, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy hibátlan, nem a hibajelenségre kell szavatosságot vállalnia. Magánszemélyek közötti adásvétel esetén a vevőnek kell bizonyítania azt, hogy a reklamált hiba már az eladáskor is fennállt, tehát ha most jól működik, akkor viszonylag nehéz dolgod lenne ennek ellenkezőjét bizonyítani, de ez már műszaki szakkérdés, vannak olyan hibák, amik bizony fennállnak már vásárláskor is, csak nem lehet észlelni őket.

Ugyanakkor magánszemély eladó esetén a felek eltérhetnek a Ptk. szavatossági jogaitól a vevő hátrányára is. Ha az eladó úgy adja el az autót, hogy kizárja a szavatosságot (akár bizonyos részre, akár teljes egészében), és te így veszed meg, akkor semmilyen felelősséggel nem tartozik a hibákért, saját kockázatodra veszel ilyen járművet. Természetesen ennek írásban szerepelnie kell az adásvételi szerződésben. Ha nincs ilyen kikötés, akkor a szavatossági jog elévülése egy év.

Ha vita van, akkor neked kell pert indítanod, az igazságügyi szakértő nem olcsó, szóval több hónapos procedúrára, sokszázezer forintos költségre készülj, amit te fizetsz, de ha megnyered a pert, utóbbit a vesztesnek meg kell térítenie.

jtibo87 # 2022.04.27. 05:17

Tisztelt Cím!
A használtautó.hu oldalon találtam egy automataváltós autót, amit magánszemély értékesítene. Az autó olyan váltóval van szerelve, ami az internetes vélemények alapján magas meghibásodási esélyű, és szervizköltségű főalkatrésze az autónak. Az eladó telefonon keresztül arról tájékoztatott, hogy a váltó fel lett újítva, jelenleg jól működik, de a felújítást végző szerelő által nyújtott garancia letelt. Az eladó nem tudja garantálni, hogy a váltóval nem lesz probléma a következő 6 hónapban. Természetesen a vétel akkor történne meg, miután az autót megtekintettem és kipróbáltam. A váltó állapota általános autószerelő szervizben nem mérhető fel. Amennyiben a kipróbálás során jól működik a váltó és nem tapasztalunk semmilyen rendellenességre utaló jelet, majd nálunk a rendeltetésszerű használat mellett meghibásodik, mit tehetek?
A kérdésem az lenne, hogy a vásárlást követően, amennyiben meghibásodik a váltó, úgy van e szavatossági igényre jogom az eladóval szemben?
Amennyiben van, úgy azt hogyan tudom érvényesíteni? És milyen volumenű költségekre vonatkozhat?
Forum hozzászólások szerint, nem tudom a szavatossági igényemet érvényesíteni, mert az autó vásárlásakor az automataváltó jól működött. Az általam történő használat során való meghibásodás költsége kizárólag engem terhel.
Kérem felvilágosítását, hogy mik a lehetőségeim egy ilyen vásárlás esetén.
Köszönettel:
jtibo87

Majordomus # 2022.04.06. 14:09

a másik topicban leirtuk...

Jocc # 2022.04.06. 13:22

Üdv! Adott egy autó ami2020 januári évjárat. 2021 februárban tehát 1évesen markakereskedésből lett vásárolva. Arról igaz volt szó, hogy ,,picit sérült a hátulja lökhárító”.de javítva lett gyári minőségben. A történetében szerepel is , hogy károsult. Most el szerettem volna adni és az érdeklődőnek több esze volt mint anno nekem. (Hittem a márkakereskedésnek ) És lekérte a teljes részletes kártörténetet ahol kiderült , hogy az a kicsit sérült autó jóformán totálkáros volt.
Erről én így részletesen nem lettem tájékoztatva sem szóban sem írásban. Adásvételiben sem szerepel. Így az autóm értéke jelentősen csökken és az adásvételi szándék is elveszett. Átverve érzem magam. Kerestem a kereskedést de csak hümmögnek. Jóformán így jártam. Ez tényleg ennyiből áll?

drbjozsef # 2022.03.30. 04:22

goldister,

Ő azt mondta, hogy a vásárláskor nem volt probléma, így nem fog fizetni és meg se csinálják.

Írd meg neki tértis levélben, hogy a Ptk. 6:159.§ szerinti szavatossági jogoddal szeretnél élni, mivel álláspontod szerint a hiba a szavatosság körébe tartozik és a cég hibásan teljesített, ezért felszólítod, hogy a lehető legrövidebb időn belül javítsa ki a hibát, adjon időpontot a javítás elvégzésére, és vállaljon határidőt annak elvégzésére. Ha elutasítaná, vagy nem megfelelő határidővel vállalná, akkor tájékoztasd, hogy az ő költségére fogod megjavíttatni máshol, és fizetési meghagyással, vagy végső esetben perben fogod követelni tőle a javítási költségeket. Tekintve, hogy közöttetek fogyasztói szerződés jött létre, ezért a Ptk. 6:158.§ alapján a vásárlást követő hat hónapon belül jelentkező hiba esetén vélelmezni kell, hogy az már a vásárláskor is fennállt, ezért ellenkező bizonyításáig azért neki a szavatossági jogok szerint helyt kell állnia.

(a fentiek akkor igazak, ha az adásvételi szerződésedben valóban egy cég az eladó)

Atis77 # 2022.03.30. 04:14

850e egy önindító? Vidd el másik szervizbe

goldister # 2022.03.17. 17:58

Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni.
Január közepén vásároltam egy 2016 gyártású autót. (vételára 5.5M volt). Külön bele lett írva a szerződésbe, hogy 12 szavatosságot vállal a kereskedő a fő elemekre.
A vásárlás előtt szakszervíz ellenőrízte az autót, talált benne hibákat, de azokat tudomásul vettem.
Az autó elhozása után kezdetben, ritkán, de előfordult, hogy nehezen indult az autó. Az elmúlt hetekben egyre gyakoribb lett a jelenség.
A mai nap elvittem szakszervízbe bevizsgálásra. Megállapította, hogy önindító csere szükséges, melynek ára 850e+egyéb költségek (1millió feletti összeg, hybrid autó).
Jeleztem a kereskedőnek, hogy szeretném valahogy megoldani ezt próblémát, hogyan tudjuk megoldani.
Ő azt mondta, hogy a vásárláskor nem volt probléma, így nem fog fizetni és meg se csinálják.
Ilyen hozzáállás után, én legszívesebben visszaadnám az autót.
Mit tudok ilyen helyzetben tenni? Köszönöm előre is a segítséget!

drbjozsef # 2022.01.24. 14:25

KBS,

Szerintem a 6:158.§ szerint fogyasztói szerződésnél fordul csak meg az első hat hónapra a bizonyítási teher. Magánszemélyek közötti adásvételnél semmikor sem.