parkolás a járdán

mogyi84 # 2012.01.24. 19:23

Tisztel Fórumozók!

Kérdésem a 40/8/D kresz szabállyal kapcsolatban lenne.

"a jármű tengelyterhelése az 1000 kg-ot nem haladja meg".

Hogyan is kell ezt értelmezni? A jármű össztömegét vagy a saját tömegét kell figyelembe venni? VII. kerület Izabella utcában parkoltam, kisteherautóval. Az autó saját tömege 1800 kg tehát az egy tengelyre jutó terhelés nem haladja meg az 1t-t. Ha össztömeget nézünk 3.5t. Rendben. Viszont akkor rengeteg személyautó sem parkolhatna. A felsőbb kategóriás személyautók, terepjárók saját tömege 2t-nál kezdődik, tehát ezek össztömege 2.4t fölött van. Ezek szerint vagy tudják fejből minden autó terhelhetőségét vagy egyszerűen csak ránézésre büntetnek? Teherautó = büntetünk, személyautó = nem büntetünk alapon?
Köszönöm a válaszokat.

Scenic216 # 2011.08.15. 20:28

A tájékoztató tábla magyar nyelven a fizetős parkolásra utal, valamint azt jelzi, hogy a térképvázlaton megjelölt helyekhez hol található a parkoló-óra, ki a terület kezelője stb.

Lényeges, hogy itt nincs sem az övezet megjelölve fizetősként, sem a térképvázlaton nincs a terület kiemelve, sem az adott parkoló nincs megjelölve a KRESZ 113. sz kiegészító táblájával.

Mivel a közlekedőknek (tekintet nélkül arra, hogy érti a magyar nyelvet, vagy sem) a KRESZ rendelkezéseivel (tábláival) kell tisztában lenniük - és nem az ill. önkormányzati rendelet utca-szintű felsorolásával, kérdezem:

Jogszerű-e díjat kérni a várakozásért, ha sehol nincs KRESZ-ben definiált tábla (pl. 113 sz kiegészítő tábla) a területen?

Köszönöm.

horex # 2011.08.15. 17:47

Scenic

Rám ne hivatkozz :)
de közúton a közuti jelzések a mérvadók

Milyen tábla volt a P alatt?
Mert vannak csak magyar nyelvű kieg.táblák, azok is kötelező évényűek, még ha külföldi is az illető. pl. időkorl
tok napjainak kiirása

Scenic216 # 2011.08.15. 08:59

Kedves horex, köszönöm.

A tv szerint: "... jelzőtáblával, valamint az alatta elhelyezett, a díjfizetési kötelezettségre és annak módjára utaló kiegészítő táblával jelöltek meg...".
Itt ugye a KRESZ-ről van szó, meg a KRESZ-ben meghatározott jelzőtáblákról és kiegészítő táblákról.

Tehát az önkormányzatnak (és az út kezelőjének) a KRESZ előírásait alkalmaznia kell. Ha fizetőssé tesz zónát, vagy bizonyos várakozóhelyeket, akkor azt a KRESZ-ben előírt kiegészítő táblával meg kell jelölnie. Ha saját táblát szerel a klasszikus "P" tábla alá, amely magyar nyelven és elnagyolt térképvázlattal ad tájékoztatást, akkor az - véleményem szerint - nem elégséges feltétel ahhoz, hogy díjfizetéshez kössék a várakozást. A magyarul nem tudók számára pedig különösen kérdéses.

Kérdés, hogy a hivatkozott, konkrét 113. sz. kiegészítő tábla szükséges feltétele a várakozás díjfizetőssé tételéhez?
Köszönöm.

horex # 2011.08.13. 07:11

Scenic

Azt irja a törvény és a rendelet
" Fizető parkolók azok, amelyek az 1/1975. (II.5) KPM-BM együttes közúti közlekedés szabályiról szóló rendelet 112/d és 112/e „Várakozási Övezet eleje ill. vége” jelzőtáblával, valamint az alatta elhelyezett, a díjfizetési kötelezettségre és annak módjára utaló kiegészítő táblával jelöltek meg."

Ha csak P betü van, szerintem az szabad , nem fizetős, parkolót jelent
Ide tartozik még a
30/2010 (VI.05) Főv. Kgy. rendelet
1988. évi I. többször módositott törvény

Scenic216 # 2011.08.08. 10:53

Tisztelt fórumozók, kérdésem a következő: Ha egy városban egyetlen helyen sem alkalmazzák a KRESZ 17. § (1) e) bekezdésében, a tájékoztatást adó jelzőtáblák között található 113. számú kiegészítő táblával ellátott „P” táblát, akkor a telepített fizetőautomatáknál jogosan várják el a díjfizetést? A KRESZ alapján miből kellene tudnom, hogy bizonyos helyeken és időben díjköteles a várakozás? Köszönöm.

zsu78 # 2011.08.03. 08:26

Tisztelt Fórumozók! Tanácsot szeretnék kérni, mit is tehetnék az alábbi ügyben: Ez év februárjának elején rokkant-kártyával parkoltam Miskolcon egy olyan parkolóban, amely a 2010-es évben még a város tulajdona volt, de 2011-től már magánkézbe került. Mivel a parkolóban már nem volt olyan hely, ahol fel volt festve a rokkant-jel, így (jóhiszeműen) ott álltam meg, ahol nem volt kijelölt rokkant-hely. A szélvédőhöz kihelyeztem a kártyát, és elindultam ügyeimet intézni. Autómhoz visszatérve megdöbbenve tapasztaltam, hogy rákerült a büntetés a szélvédőre! Azonnal felkerestem problémámmal a parkoló céget, ahol azt a választ kaptam, hogy 2011 január 1-től magánkézben van a terület, így már nem vehetem igénybe rokkant-kártyával díjtalanul a parkoló bármely helyét, csak azt, ahol fel van festve a rokkant-jel. Kérdeztem, nem lehetséges-e eltekinteni a büntetéstől méltányosságból. Erre kaptam egy nyomtatványt, amit kitöltve, indokolással vissza kellett adni nekik, miért is kérném, hogy tekintsenek el a büntetés megfizettetésétől, és azt ígérték, néhány napon belül kapok rá választ! Ehhez képest a nyomtatványra ezidáig semmilyen megkeresés nem érkezett felém a parkoló társaságtól (sem felszólítás, sem a díjtartozás elengedéséről szóló levél)!!! Viszont egy követeléskezelő cég felkeresett levélben (a levél július 26-án kelt), hogy fizessek nekik 8 napon belül 10.000 Ft-ot -még az ügy jogi útra terelése előtti utolsó lehetőségként!!!, mert korábban nem fizettem be a pótdíjat! Ezek szerint a mélyen tisztelt parkoló társaság eladta a kintlévőségét ennek a követeléskezelőnek, úgy, hogy semmilyen választ nem kaptam tőlük arra nézve, hogy most akkor elengedik-e a büntetést, vagy sem! Szeretnék hát tanácsot kérni, mit tegyek, hogy ez az enyhén szólva is tisztességtelen eljárás, ügy rám nézve kedvező fordulatot vegyen???

ujpesti # 2011.08.03. 07:01

rudab !
Jogos volt a büntetés,mert járdára felálln csak ott lehet,ahol ezt kresz táblával jelzik.Az teljesen mindegy,hogy hányan állnak már ott,és hogy hány kerékkel állt fel.Sajna ez van.

rudab # 2011.08.03. 05:40

Tisztelt Fórumozók.
2011.07.25.-én Eger belvárosában a járdán parkoltam, tábla nem tiltotta, bár útburkolati jel sem volt felfestve, de más is ott állt, az út szélén nem tudtam megállni, mert ott megállni tilos volt ,gondoltam nem csinálok rosszat,a járdán csak a bal első kerék volt fent, tehát csak részben álltam a járdán. 4 nap múlva kapott a férjem, mint üzembentartó egy csekket 30.000 Ft.-ról.
erről a változásról tud valaki valamit?
jogos volt a büntetés egyáltalán?
ha tud valaki kérem segítsen.Köszönettel.

monalisa1 # 2010.12.10. 15:05

Szerintem tábla kellene az utca elejére mely tiltaná a traktorok, nehézgépjárművek behajtását.

Arra valószínüleg nincs a KRESZ-ben paragrafus mely szabályozná a szomszéd kerítéstől/háztól való parkolás (leállás) még engedélyezhető minimális távolságát, ergo saját telkén mindenki úgy és ahogy. (Esetleg a tűzrendészeti előírásokat kellene átbogarászni mert ott lehet előírás, oldaltávolsági korlátozás.)

Vélem hogy azon monstumok jövés-menése az utcabelieknek is gondot- problémát okoz, mondjuk az uttestet tönkreteszik stb.

Ha bizonyitható hogy a ház süllyedése/repedése az általad leírtak miatti, akkor a károd megtérítését kérheted a telek tulajdonosától. (Pert kell kezdeményezni ahol igazságügyi építész szakember véleménye dönt majd.)

monaLuis
laikus hozzászóló

margesz # 2010.12.08. 20:29

Üdvözlök mindenkit!

Olyan kérdéssel fordulnék Önökhöz/hozzátok, hogy egy Vadásztársaság vette meg a mellettünk lévő telket, a kapubejárója a falunk mellett van, illetve az udvarában a falunk mellett folytatódik az út. Folyamatosan a falunk mellett parkolnak a traktorokkal, pótkocsikkal. szinte az ereszt is érintik néha, olyan közel állnak.Arra lennék kíváncsi, hogy van-e arra törvény, hogy mekkora távolságra parkolhat a falunktól a nehézgépjárművel? igaz, az övéké az udvar, de a folyamatos közlekedéstől és parkolástól süllyed a talaj, és reped a fal.
Előre is köszönöm a választ!

Law1 # 2003.11.19. 13:05

1975/1 KPM rendelet

40. §

(8) A járdán - részben vagy teljes terjedelemben - csak akkor szabad megállni, ha

1. azt jelzőtábla vagy útburkolati jel megengedi,
  2. a jármű a járda szélességének legfeljebb a felét foglalja el,
  3. a járdán a gyalogosok közlekedésére legalább 1,5 méter szabadon marad, és
  4. a jármű tengelyterhelése az 1000 kg-ot nem haladja meg.
Law1 # 2003.11.03. 14:14

Úgy tudom nem is az a lényeg hogyan áll az a két kerék a járdán, hanem az a fontos, hogy a parkoló gépjármű betartsa a kötelező távolságot a ház falához.

Leiterjakab # 2003.11.03. 11:54

Kedves Lugo!

Attól függ persze, hogy konkrétan hogy áll az a két kerék a járdán...
Szerintem ez szabálysértés, a közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése, amit 30 ezer forinttal lehet büntetni maximum.
Ez a szabálysértésekről szóló 218/1999 Korm. r. 54.§-ában van benne.
Persze szabálysértést önkormányzati rendelet is megállapíthat, nem, tudom, hogy hasonló tényállásra is, de az önk. r. is max. 30 ezer forintot állapíthat meg.

Leiterjakab

Law1 # 2003.11.03. 11:10

Gyalázat ami ebben a primitív országban zajlik. Budapesten lakunk egy új építésű társasházban. Nem tudom, hogy kaptak építési engedélyt, de a ház bejárata előtt van egy lépcső, ami teljesen kijön a járdára és befedi annak 60%-át. Ha pedig beáll oda egy autó parkolni, akkor egyrészt képtelenség az autó és a lépcső miatt pl. babakocsival a járdán közlekedni, másrészt képtelenség a házból babakocsival ki jönni a házból (mivel az autó egyből ott áll a lépcső/lejáró előtt) illetve bemenni.

Felhívtam a rendőrséget, mert jobb helyeken (lásd Ausztria, Németország) ilyenkor elvitetik a parkoló járgányt. Itt Magyarországon közölte velem a rendőr, hogy ez nem az ő baja, másrészt megszűnt a legtöbb kerületben az autóelszállítás, mert "állítólag" nem éri meg. A rendfenntartás álláspontom szerint nem lehet annak a kérdése, hogy "megéri vagy nem"!!!

Ezután felhívtam a kerületi önkormányzatot, ahol azt a választ kaptam, hogy adjam meg a kocsi rendszámtábláját és majd levélben felszólítják az autótulajdonost, hogy legközelebb ne parkoljon oda. Ez egy vicc!!! Erre azt mondtam nekik, hogy mi van akkor ha pl egy fiatal anya sürgősen siet a gyerekkel, babakocsival dokihoz és nem tud kimenni a házból. A babakocsit + gyereket nem tudja átemelni a kocsin. Erre az önkormányzat közölte, hogy csak így tudnak segíteni és amúgy is szegény autós hova parkoljon ha nincs garázs.

Szomorú, hogy 13 évvel a rendszerváltás után még mindig sok az ilyen korlátolt gondolkodású ember ebben az országban!!!

lugo # 2003.11.03. 10:26

Sziasztok!

Parkolással kapcsolatos a kérdésem.
Melyik jogszabályban van leírva, hogy mennyire büntethető az az autós, aki két kerékkel a jardára állva parkol?
(Az utcában nincs parkolási díj)
Az normális eljárás, hogy egészen mostanáig nem büntetik az embert a fenti dologért, aztán a helyi önkormányzat hoz egy döntést ezzel kapcsolatban, és utána már büntetik az ilyen parkolást?

A válaszokat előre is köszönöm.