autó eladása külföldre


wers # 2019.08.28. 10:10

Legfontosabb szerintem külföldi állampolgárnál, hogy van-e bejelentett magyar lakcíme. Kérj lakcímkártyát, ha van, a számát írjátok be a szerződésbe. Akkor forgalomba tudja hozni Magyarországon.
Ha nincs, akkor azt írjátok a szerződésbe, hogy külföldön kívánja forgalomba helyezni. Én még a rendszámot is leadnám ilyen esetben. Kérjen ő rá Z rendszámot, vagy vigye tréleren.

drbjozsef # 2019.08.28. 09:09

wlaci,

Én egy dolgot tanácsolnék (azon kívül, hogy jó alaposan nézd meg az iratait, de a szerződés esetén azt úgyis meg kell tenned).

Azt, hogy csak úgy add el neki az autót, hogy a szerződés megjegyzés rovatába beírjátok, hogy megtekintett állapotban, kipróbálás után veszi meg, és se garanciát, se szavatosságot nem vállalsz semmilyen felmerülő hiba esetén.

Magánszemély eladóként ezt megteheted, a Ptk. engedi, hogy eltérjetek a szavatossági szabályoktól. Innentől nem fog visszajönni nyígni, hogy ez sem jó meg az sem jó, vagy ha mégis, el lehet hajtani.

Ilyen korú autót én nem adnék el máshogy. Akinek jó így is, vigye, akinek ez nem tetszik, annak viszhall.

Ja, és ne menj bele semmi szabálytalanba, hogy majd ő elviszi a szerződést, és két tanúval aláíratja, meg ilyenek.

wlaci # 2019.08.28. 08:43

Sziasztok!
Történt ma egy elég rendhagyó megkeresés :)
Egy indiai/arab akkcentussal angolul beszélő emberke hívott fel privát számról, hogy őt bizony érdekelné az autóm, és szeretné megnézni, és kemény magyar valutával fizetne.
Az autó kemény 450.000Ft-ért van meghirdetve, tehát ez nem az a kategória, melynek az "eltulajdonításába" érdemes pénzt fektetni.
Esélyes, hogy az illető nem EU-s állampolgár.
Mikre kell odafigyelnem ilyen esetben, azon felül, hogy addig nem adok neki semmilyen okmányt, meg kulcsot, amíg effektíve nincs a kezemben a pénz, és hogy nem egy sötét sikátorban találkozom vele :) Van-e a szokásos "kijelentési" kötelezettségen felül még valami eladást követően?
Köszi előre is.

wers # 2018.11.28. 05:25

Szimplán vonasd ki a forgalomból. Ha már többé nem szeretnéd forgalomba helyezni, akkor akár véglegesen is megteheted szerintem. Arra viszont mindenképp figyelj oda, hogy az autót ne közterületen tárold utána, mert azért a közterület fog megbüntetni.

Jó reggelt Szomorúka! Ne írj butaságokat, ilyen kora reggel megfekszi a pocimat. Olyan nincs, hogy szimplán kivonatni.

dderdebil
Véglegesen kivonatni a forgalomból két félképpen lehet, vagy bontó hivatalos igazolásával, vagy valóban, ha külföldre adod el.
Külföldi eladásnál ha csak a tulajdonjog átruházási szerződést adod le akkor csak azt jegyzik be, hogy az eladó bejelentette az eladást. Nincs kivonás csak akkor, ha a rendszámot és a forgalmit leadod, de akkor is csak átmeneti kivonás. Ez több, mint az ideiglenes, mert azt csak két évre lehet kérni, egyszer hosszabbítani. Az átmeneti kivonás viszont még mindig nem végleges, azt csak akkor jegyzik be, ha a külföldi hatóság jelzi a forgalomba helyezést.

Ha megnyugtatóan akarok külföldinek eladni add le a rendszámot és forgalmit is . Ugye akkor az udvarodban tarthatod pl. nyúlólnak, de közlekedni vele nem lehet, vagy tréleren hurcolhatod.

Szomorú örökös # 2018.11.28. 05:07

dderdebil

Ismerősöm ajánlott a problemamra egy alternatív "megoldást" miszerint az autómat egy külföldi személynek eladom egy adásvételi el (Ukrajnába) én azt leadom az okmányirodába és mindenki örül.

Főleg a bíró fog örülni, amikor elé kerül az ügyed! Szerintem ebbe inkább ne menj bele, mert akár büntetőjogi kategória is lehet egy ilyen színlelt szerződésből, ha megbuksz. Szimplán vonasd ki a forgalomból. Ha már többé nem szeretnéd forgalomba helyezni, akkor akár véglegesen is megteheted szerintem. Arra viszont mindenképp figyelj oda, hogy az autót ne közterületen tárold utána, mert azért a közterület fog megbüntetni.

dderdebil # 2018.11.27. 22:50

Üdv.
Kérdésem a következő lenne.
Adott egy tulajdonomban lévő autó. Az autót szeretném megtartani magamnak, de egyben ki szeretném vonatni a forgalomból.
Tudom, hogy ez hivtalosan regisztrált autóban lehetséges és azt is hogy elég macerás lenne a bontosnak elmagyarázni az elképzelésemet.
Ismerősöm ajánlott a problemamra egy alternatív "megoldást" miszerint az autómat egy külföldi személynek eladom egy adásvételi el (Ukrajnába) én azt leadom az okmányirodába és mindenki örül.
Nem volt még hasonló üggyel dolgom, kicsit tartok az ilyen dolgoktol.
Lehet e rám nézve bármilyen következménye, mint "jó hiszemű" eladónak vagy tényleg ennyire egyszerű lenne az egész?

nonolet # 2018.11.15. 22:34

Amúgy a fizetéssel fognak átverni.

Előbb viszik az autót, mint ahogy a pénzed VALÓBAN megérkezne.

De kapnál hamis PayPal bizonylatokat... és sürgetést,
hogy jájj de már vinné is, hisz látod a pénz úton van.

Vagy a PayPal-nál egy vitát indítva venné vissza.
Vagy éppen chargeback útján.

Vagy kérne, hogy fizess valamennyit valamiért előre.
Netán a bank kártyáddal, amit aztán lenulláznak.

Sok ügyes módszer van.

De akkora mázli viszont nincs!
Mint amivel kecsegtetnek...

- -

Játszhatsz egy jót velük és mosolyoghatsz közben...

Csak az autót ne enged elvinni sehová és ne is költ egy fillért se semmire a kérésükre, amíg az ára nincs a zsebedben :-)

Utána vihetik.

De a játék ettől előbb fog véget érni, ha nem vagy balek.

Viszont ők PROFIK!!!!
Akkor is balek leszel már amikor azt hiszed tudod mit csinálsz... átvernek simán.

nonolet # 2018.11.15. 22:23

Csapda... menekülj!

Barbecue # 2018.11.15. 14:41

Üdv Mindenkinek!

Motorhibás autónkat meghirdettem a jófogás.hu-n. Egy amerikai érdeklődő jelentkezett rá. PayPal-al fizetne és miután megkaptam az összeget, küldene valakit, aki elintézné a szerződést, aláírná a papírokat és elszállítaná az autót a címemről (vele személyesen nem találkoznánk).

Nekem ez az egész nagyon rizikósnak tűnik, főleg úgy, hogy nem egy szomszédos EU-s országba, hanem egy másik kontinensre kerülne az autó.

Milyen kockázatokkal és buktatókkal járhat ez az egész? Az eladás melyik fázisában lehetek már teljesen biztos, hogy engem már semmiféle felelősség nem terhel az járművet illetően? Érdemes lenne elfogadni az ajánlatát?

Köszönöm a segítséget és a tanácsokat.

wers # 2018.10.30. 15:57

Itthon kell leadni mert másképp az okmányiroda nem veszi le névről és nem vonja ki

Fele igaz, fele nem.

Az eladó bejelentését el kell fogadniuk külföldi vevő esetén is, de valóban a rendszám, forgalmi, törzskönyv nélkül nem kerül átmenti kivonás alá. De ez ne zavarja az eladót, ha valóban a cég külföldi vállalata a vevő, Csak lehet remélni, hogy rendben honosítják.
De bejegyzik az eladást.

Atis77 # 2018.10.30. 11:41

Itthon kell leadni mert másképp az okmányiroda nem veszi le névről és nem vonja ki. Innentől kezdve kint nem lehet forgalomba helyezni.

wers # 2018.10.29. 16:04

De ha kiértünk vele, szedjük le a rendszámot és hozzuk haza, forgalmival, törzskönyvvel - vagy ottani hatóság teszi ezt meg?

A külföldi hatóságnak kell leadni, ők adnak úgy papírokat, rendszámot.

Bennem egyedül a kötelező merül fel, ha ti egy cég vagytok(én családon belül láttam hasonlót, ki lehet kerülni a Z rendszámot), jobb lenne külföldön kötni a szerződét. Azt sem tiltja a törvény, hogy te elmész kirándulni más országba, főként ha EU, és ott adod el. Ezzel a szerződéssel jelented be 8 napon belül, hogy eladtad. Csak a szerződés feleljen meg a magyar törvényekben előírt követelményeknek.

Ha még mindig van kérdésed, javaslom előzeten felkeresni valamelyik okmányirodát. A gépjármű eladás bejelentése nem területi illetékes. Azaz bárhol.

manituNN # 2018.10.29. 08:21

köszönöm a válaszokat, de egy ponton két ellentmondó választ kaptam: addig világos, hogy kivisszük, 2 nyelvű AV szerződés. De ha kiértünk vele, szedjük le a rendszámot és hozzuk haza, forgalmival, törzskönyvvel - vagy ottani hatóság teszi ezt meg? (nyilván inkább magam szedném le és vinném be valahova itthon, mint azt reméljem, hogy a lengyel hatóság ezt majd ügyesen megteszi. De kérdés, hogy lehet-e)

Atis77 # 2018.10.20. 05:46

A rendszámot és forgalmit illetve törzskönyvet, a kétnyelvű adásvételivel kell az eladónak itthon leadnia.

wers # 2018.10.19. 04:26

manituNN, nem egészen. Nektek nem érdemes Z rendszámot kérni, mert megbízhattok a vevőben, hogy a másik országban honosíttatja, forgalomba helyezteti gépjárművet. Főként, hogy EU. Egyszerűen Lengyelországban kéri a lengyel cégetek a forgalomba helyezést. Ilyenkor igen, a külföldi hatóság küldi Magyarországra a forgalmi engedélyt és rendszámot.

A Z rendszám nem túl olcsó, leginkább a biztosítás húzós. Ha idegennek adja el az ember akkor kell igényelni, költségei (többnyire) a vevőt terheli. Ilyenkor a magyar hatóság a Z rendszám kiadásakor elveszi a törzskönyvet, forgalmit, rendszámot, és kiadja az ideiglenes Z forgalomban tartási engedélyt. Ezzel egyidőben a gépjárművet átmenetileg kivonja a forgalomból. Ez az eladó szempontjából véglegesnek tekinthető. Végleges hatósági szempontból akkor lesz, ha a külföldi hatóság honosítja, forgalomba helyezi.

manituNN # 2018.10.18. 16:19

magyar cégünk a lengyel cégünknek akarja eladni egyik autónkat (személyautó). Jól értem az előzmények átolvasása után, hogy azért érdemes Z-rendszámot kérni rá, mielőtt elindulunk vele? De igazán más teendő nincs? Forgalmit, törzskönyvet a lengyel hatóság küldi majd vissza a magyarnak?
Köszönöm előre is.

wers # 2018.05.04. 05:39

Még egy, a rendszámot és az iratokat nem a vevő küldi meg nektek, hanem a honosító külföldi hivatal küldi a magyar hivatalnak.

wers # 2018.05.04. 05:25

Dojka, a törvény nem tesz különbséget, a gépjármű eladást 5 napon belül be kell jelentenie az eladónak a kormányhivatalnál, a szerződés beküldésével vagy bemutatásával. További rágódás felesleges. Az már a vevő dolga. A Z rendszámot sem neked kellene kérned.

nonolet # 2018.05.03. 18:34

Kerítsd elő a cuccokat AKKOR,
HA TE akarod itthon kivonatni.

De miért is akarnád te?!!!

Majd, ha netán az osztrák honosítja, akkor majd kivonják itthonról és az osztrák hivatal küldi meg rendszámot a magyarnak.

- -

Szóval nincs baj!

Neked ugyanis
EU polgár (az osztrák az) vevő esetén nem kell tudnod,
hogy
az EU polgár (az osztrák az) hol akarja majd használni
és milyen rendszámmal.

Az is lehet, hogy magyarral akarja Magyarországon akár.
Ez csakis az ő döntése és dolga.

Ezért a rendszám csere IS az ő dolga-gondja.

Neked közöd hozzá semmi!

- -*

NEKED CSAK egyetlen feladatod van.
Az adásvételit bejelenteni az okmányirodán!!!

- -

Ezzel már

  • az adót
  • a biztosítást

és

  • az esetleges büntiket

nem neked kell fizetni!
(ahogy magyar vevő esetén sem)

A kivonás/rendszámcsere téged ne érdekeljen, ne izgasson.

Pont úgy, ahogy magyar vevő esetén se érdekelne!!!
Az, hogy a vevő mit kezd az autóval miután átvette tőled...

- -

(Egyébként csak vontatni tudták volna hazáig.)

Ez tévedés.
Kérhettek volna Z rendszámot rá... ha leadod a magyart.

Dojka # 2018.05.03. 13:46

Tisztelt Jogi Fórum!

A következő probléma történt velünk. Eladtunk egy személygépkocsit osztrák állampolgároknak. Ők elvitték az autót rendszámostól, forgalmistól, törzskönyvestől mondván, hogy majd otthonról visszaküldik nekünk, hogy ki tudjuk vonatni az országból, és ők is be tudják jelenteni. (Egyébként csak vontatni tudták volna hazáig.) Sajna nem küldtek vissza semmit, mi pedig nem tudjuk kivonatni az országból és rajtunk maradnak a költségek is. Kérdésem lenne, hogy ebben a helyzetben mit tehetünk, és mire számíthatunk?

Köszönettel

monalisa1 # 2009.02.23. 14:56

Részletes tudnivaló gépkocsi külföldi állampolgárnak történő eladásáról:

http://www.jogiforum.hu/forum/34/16619
2009.02.21. 15:00.-kori hozzászólás.

_Wasp_ # 2009.02.23. 13:35

szerintem te semmilyennel, hiszen a vevőnek kell majd állnia a költségeket.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

bolya07 # 2009.02.23. 13:32

Szeretném eladni az autómat,és Ausztriában is meg akarom hírdetni. Milyen feltételekkel vagy esetleges költségekkel számoljak, ha ki akarják vinni az autót?