Külföldi rendszám-magyar vezető

titokka # 2012.05.14. 08:51

Velemenyem! Amit ezelott leirtal az ugymenettel kapcsolatban, az sem volt helyes, de amikor ez az ismerosommel tortent maguk a hatosagok sem tudtak most mi is a helyzet, mit hova kell vinni. Tehat nem egyszeru a helyzet. A svedorszagi hozzaszolo pedig tajekozodni probalt, de nem sikerult neki informaciokhoz jutni.

Azt tudom neked mondani, mivel en is kettos allampolgar vagyok alanyi jogon, tehat apam nemet nem disszidalason keresztul kaptam az allampolgarsagot, hogy engem Mo-on a magyar allampolgarsagom miatt magyarkent kezelnek, Mo-ra is be vagyok jelentve, No- ban pedig nemetkent a nemet allampolgarsagom alapjan. Harmadik orszagban elek (Azsia) igy nincs nemet szavazasi lehetosegem, de azon kivul ott nemet vagyok, teljes mertekben vonatkoznak ram a nematorszagi eloirasok, mint egy nemetre. Tehat, ha te magyar allampolgar is vagy es magyar bejelentett lakcimed is van, akkor a hatosag teged mint magyar sofor fog figyelembe venni aki kulfoldi rendszamu autot vezet. Nem nezik azt, hogy honnan szarmazik a jovedelmed, hol vagy adoalany, hanem azt, hogy magyar allampolgar vagy-e es van- e bejelentett lakcimed. Mivel neked mindketto van, igy olyan, mintha ugyanolyan magyar lennel mint az aki Mo-on el es csak magyar allampolgarsaga van.

Véleményem # 2012.05.14. 07:15

mdrs12

Én bármely országba megyek autóval, mindig tájékozódok az ottani szabályokról. Így nem érhetnek váratlan, kellemetlen bírságok.

k.kormos # 2012.05.13. 19:39

Bocs hogy ide IS beirom de valahogy idaig csak az ideiglenes kulföldön dolgozo meg a csaladtagjaikrol szol a legtöbb beiras es nem talalok az enyemhez hasonlo eseteket...de lehet hogy elneztem...

Felhivtam a magyar követseget Stockholmban es megkerdeztem hogy konkretan milyen papirok kellenek ahhoz hogy egy kettös allampolgar (30 eve kulföldön lako) alol ne vegyek ki az autot (rendszamot) ha hazalatogat (kulföldi utlevel es kulföldi jogositvany van de van egy magyar bejelentett lakcim is ami nem igen szuntethetö meg a bank, közuzemi szamlak, egyebb ugyek intezese, stb. rendezese miatt). Igertek hogy utananeznek es par nap mulva visszahivnak, azota egy es fel honap telt el, szarnak visszatelefonalni. Mondhatnak azt is hogy kedves ugyfelunk, fingunk sincs hogyan is van ez es mint a LOTTOban, proba – szerencse alapon induljon neki az utnak (kerdes az hogy ha beb@aszik a ”szentkuti bucsu” akkor a budapesti sved követseg mennyire tud möged allni hiszen minden kulföldi adatod, lakcimed a rendelkezesukre all a szemelyi szamodon keresztul…).
Hogyan merjen igy visszalatogatni a polgar (az a szo hogy ”hazalatogatni” egyre jobban halvanyul az ember tudataban) csaladdal, unokaval a bizonytalansagba??? Erdekes lesz majd rendszam nelkul visszautazni Europan keresztul es elöadni az erdeklödö rendöröknek a hihetetlen magyarisztani rendszam sztorit (vagy bejelenteni az elsö osztrak faluban a rendörsegen hogy lelloptak a magyar hataron a rendszamot). Egy ujabb felesleges stresszmoment. Szivas ez igy is meg ugy is…

Véleményem # 2012.05.13. 02:17

titokka

Amit februárban írtam azt egy jogszabályban olvastam. Lehet hogy gyakorlatban más történik. Vagy valami eldugott kis jogszabály külön értelmezi és erre a külföldi rendszámos dologra nem vonatkozik. Februárban még nem volt ilyen sok eset, meg azóta is csak itt a fórumon olvastam hogy utólag próbálták igazolni a jogszerű használatot.

Amúgy ez az egész jogszabály már milliószor át lett rágva. Aki megérti és betartja teljes mértékben azzal nem lehet gond. Ahol egy picit is felmerül hogy valami nem jogszerű akkor ott már a hatóság tagja dönti el hogy hogyan jár el...

Fantomas1 # 2012.05.12. 22:15

Sajnos nemtudom máshogy érezni.

Hogy mi lehet a törvényalkotók fejében? TAlán nem ide illik, de egy picit azért mégis.

http://atv.hu/…peter_2_resz

Az utolsó 10 perc a lényeg. Nem árt 2-3 x is megnézni.

Ez kérem a magyar valóság!

Kassad # 2012.05.12. 21:01

Ahogy érzed...

Fantomas1 # 2012.05.12. 18:56

Ki tudja, hogy kik ellen és miért hozták, gondolom te sem látsz a fejekbe.
Az, hogy a helyszínen kell mindent igazolni és az ha kiderül, hogy az alany tényleg külföldön él, ezt el is fogadják, visszaadják a rendszámot és mégsem engedik el a büntetést, szóval mindez arra mutat, hogy mégis így gondolják:

"külföldön dolgozik a paraszt, akkor biztosan jól keres, úgyhogy fizessen."

Kassad # 2012.05.12. 14:33

"mert ugye külföldön dolgozik a paraszt, akkor biztosan jól keres, úgyhogy fizessen."

A törvényt továbbra is az adóelkerülő Magyarországon élők ellen hozták, nem a külföldön dolgozók ellen...
Más kérdés, hogy ők is áldozatul estek annak, hogy abból fakadóan, hogy a belföldi üzembentartó definíciója egész egyszerűen HIBÁS, a közeg jó-rossz indulatára lettek bízva saját üzembentartású autó használata esetén. Na de majd július 1-el minden megváltozik :)

Passionata # 2012.05.12. 12:15

titokka
"
Maganokirat

1. a gazdálkodó szervezet által üzleti körében kiállított okiratot szabályszerűen aláírták;"

forras police.hu

Szoval valoszinuleg tulbuzgo volt a kozeg a holgy pedig nem vilt tisztaban a jogszaballyal ellenkezo esetben eroskodhetett volna .

Passionata # 2012.05.12. 12:10

mdrs12
A torvenyeket ismerni kell.

Passionata # 2012.05.12. 12:08

Ceges meghatalmazasnal nem kell ket tanu,ott eleg a cegvezeto alairasa.
Siman fellebezhet ,nyerni fog.

titokka # 2012.05.12. 03:55

Tehát a probléma az, hogy pl. Németországban vagy Ausztriában ha ott élsz mint magyar és magyar rendszámú autót használsz megbüntethetnek, de ha utólag bebizonyitod a jogszerű használatot, akkor nem büntetnek meg.
A magyarországi törvénnyel az a probléma, hogy utólagos bizonyitás NINCS! Bármi történik, bármilyen adóigazolással vagy tartózkodásival, munkaszerződéssel bizonyitod utólag, hogy nem Mo-on élsz életvitelszerűen akkor is kapod a büntetést.

A problémát tárgyalva most hallottam, egy ismerős 3 hete 200.000-es birságot kapott, mert a meghatalmazáson nem volt 2 tanú, egyébként minden papirja leforditva nála volt az ellenőrzésnél apostille-al ellátva. Férje német ügyvéd a hölgy hazalátogatott a német cégük nevén van a német rendszámú autó, ott pedig nem kell 2 tanú a meghatalmazásra, elég a céges pecsét. Nincs letanúzva, 200.000. Fellebbeztek.
Ezek úgy látszik tényleg nem viccelnek...

titokka # 2012.05.12. 03:17

Véleményem! Te ezt irtad még februárban, de ezt rosszul tudod, ha valaki abban bizna, hogy bármit is megszüntetnek vagy nem kap birságot, az csalódni fog:

"Aki a helyszínen nem tudja igazolni a jogszerű használatot, attól elveszik a rendszámot meg amit kell. Megteszik a feljelentést is. Akitől elvették az igazolhatja utólag, egy megadott ideig hogy jogszerűen használta az autót. Ezek után nem kap semmilyen bírságot, és megszüntetik az eljárást, vissza kapja a rendszámot is. "

Ez nem igaz. Igazolta, hogy jogszerűen használja, vissza is kapta a rendszámot, nem kellett regadót fizetni, mehetett haza de a 400.000-es birságot megkapta rá 2 hónapra. Semmit nem szüntetnek meg a birságot pedig kiküldik, hiába bizonyitota be a jogszerű használatot.

Véleményem # 2012.05.12. 00:42

resident

Van egy napos papír. Akit kérdeztél lehet nem követte a jogszabály változást.

resident # 2012.05.11. 18:29

Ma megkérdeztem egy rendőrtől aki állítása szerint ellenőrzött külföldi rendszámokat. Azt mondta hogy nincs 1 napos papír amivel a tulauj felhatalmzhatja modjuk a rokonát hogy használja a kocsit.Hiába mondtam neki hogy bent van a törtvényben azt mondta hogy ők nem az alapján járnak el.Akkor most az 1 napos papír nem játszik?
Mindenesetre én mostantól tartok egy kinyomtatott példányt a törvényről az autóban

titokka # 2012.05.11. 16:54

Van ilyen szabály más országban is. A probléma ott van, hogy hiába bizonyitja bármivel utólag, hogy valóban külföldön él és dolgozik, a törvény úgy lett megfogalmazva, hogy utólagos bizonyitást nem fogadnak el. Az én ismerősömet hazafelé menet Magyarországról állitották meg és szerelték le a rendszámot azonnal. 8 munkanapot várt mire visszakapta.
Ausztriában ha egy ott élő magyar magyar rendszámú autóval megy 2000 EUR büntetést fizet az Index Fórumán sokan panaszkodtak. De azok valóban Ausztriában élnek és nem tudták igazolni, hogy miért nincs honositva az autójuk Ausztriában, ha ott élnek és onnan származó jövedelmük van.
Az általam emlitett esetben, hiába bizonyitotta be, hiszen visszaadták a rendszámát, nem kellett regadót fizessen, a büntetést azért kapja, mert 1 nappal a törvény életbe lépése után hazafelé menet nem volt nála leforditva minden dokumentum. Én elfogadom, hogy büntessék meg akiknek Mo-on is van jövedelmük és munkahelyük mégis külföldi autóval járnak, de akiknek csak külföldön van ráadásul alkalmazott, nem is saját cége van és valóban ott is él, Mo-on nem is adózik,mivel nincs jövedelme se, azokkal miért kell igy eljárni? Csak azért mert utólag tudta bizonyitani a kért papirokkal ráadásul 1 nappal a tv. hatályba lépése után. A fő probléma, hogy utólagos bizonyitásra nincs lehetőség.
Olyan, mintha a forgalmija nem lenne nála, csak a büntetés sokkal magasabb.

Fantomas1 # 2012.05.11. 15:36

mdrs12,

Érthető a felháborodás. Sajnos ez van, ez a magyar valóság. Aki nem tud róla - márpedig biztosan tízezrével vannak ilyenek - és hazamegy, úgy mint eddig, az könnyen úgy járhat, mint ahogy titokka leírta. Elengedni nemhiszem, hogy elfogják engedni a többszázezres büntetéseket, mert ugye külföldön dolgozik a paraszt, akkor biztosan jól keres, úgyhogy fizessen.

RichJerk # 2012.05.10. 20:11

http://www.rtlklub.hu/…video/167319

A férfi szlovák rendszámú autóval közlekedett.

Kassad # 2012.05.09. 19:50

Na így már gond...

Akkor fellebezés, ügyvéd bíróság, többet nem tehet.

titokka # 2012.05.09. 18:04

Nem csak bejelentett lakcime van, hanem az ingatlan, amibe be van jelentve az ő tulajdona. Azt végrehajthatják amennyiben nem fizeti ki abban az esetben, ha elutasitják a fellebbezést?
Nem jelentkezett ki Mo-ról, de nem Mo-on él, semmilyen jövedelme sincs Mo-on. Szóval ez nem a szokásos szlovákos rendszám eset. Minden jövedelme külföldről származik, külföldi tartózkodási engedélye és munkavállalási engedélye, külföldi adóilletőség igazolása és külföldi betegbiztositása is van. Ez nem cég, magánszemélyről beszélünk. Ha cég lett volna, akkor 800.000 lett volna a birság. A másik fórumon azt irták, hogy nem tudnak olyan esetről, ahol a fellebbezésnek helyt adtak volna. Eddig mindenkit megbüntettek erre hivatkozva:

"A Kkt. 25/B. § (5) bekezdése alapján a mentesülési körülmények valamelyikének fennállását az ellenőrzés során kell igazolnia a jármű vezetőjének, vagy az üzembentartójának. Erre való tekintettel, az intézkedés alá vont személy azon kijelentése, hogy valamely mentesülési körülmény nála fennáll, de azt csak az ellenőrzés után tudná igazolni, nem akadálya a R. 98. §-ban meghatározott intézkedések foganatosításának, utólagos igazolásnak helye nincs."

Utólag nem igazolható semmi. Mindennek a helyszinen kell leforditva lenni.

Kassad # 2012.05.09. 16:58

Ha valóban kint él, és csak egy lakcíme van Magyarországon, akkor nem fogják tudni rajta behajtani...

Fantomas1 # 2012.05.09. 16:31

Elkésztő az eset. Ilyen összegnél szerintem már megéri bírósághoz fordulni, majd pedig eredménytelenség esetén a Srasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz.
Remélem néhányan oda fogják vinni az ilyen ügyet, ami precendenst teremthet és valamennyire gátat szabhat az úniós elvektől elrugaszkodott, önkényes, pénzbehajtós, embertelen törvénykezésnek és az ilyenfajta magyar hatósági viselkedésnek!

titokka # 2012.05.09. 12:06

Sziasztok! Van valakinek ötlete, hogy a fellebbezésen kivül amit eddig minden esetben elutasitottak van-e bármilyen esély arra, hogy megússza ezt a 400.000-es büntetést az ismerősöm?

Történet röviden:

Január 2-án, tehát 1 nappal a tv. életbe lépése után megállitották a svájci rendszámú autót, rendszámot leszerelték. 8 munkanap eltelte után visszaadták a rendszámot, mehetett vissza Svájcba, miután igazolni tudta, a lizingcég által küldött papirral, hogy van jogosultsága vezetni az autót és meghatalmazást is mellékelt. Most kijött a közigazgatási birság 400.000 Ft-ról. Kivételesen nem kamu az eset, hanem valóban külföldön dolgozik az autó vezetője. Mit lehet tenni ilyen esetben? Valóban van Mo-i lakcime, de Svájcban él életvitelszerűen, amelyet tartózkodási engedéllyel, svájci bejelentett lakcimmel és adóigazolással is tud igazolni. Valóban ki kell fizetni 400.000 forintot, mivel hazajött karácsonyozni és január 2-án akart visszamenni? Akikről eddig a másik fórumon irtak, azoknak mind elutasitották a fellebbezésüket és be kell fizetniük a birságot, mivel utólagos bizonyitásra nincs lehetőség. Valaki már hallott arról, hogy nem fizettették be vagy helyt adtak a fellebbezésnek?

Mohács # 2012.05.09. 10:37
Passionata # 2012.05.09. 06:46

Udvozlunk mindenkit a magyar vagyok ,kulfoldon dolgozom leirom ott mi van ami ugye ki a f@szt erdekel!c.topicban

Thank you my dear