Igazsság van abban, hogy kár kockáztatni és megoldás lehet ha pl. a határnál hagyná az ember az autóját de ezt nem tudom elfogadni! Erre nem vagyok hajlandó és fel lehet fogni "aktív" ellenállásként is. Ha ennyire eldurvúlna a helyzet többes állampolgárként diplomáciai segítséget kérnék telefonon, hogy aztán még nagyobb ügy kerekedjen az egészből. Mellesleg megjegyzem nagyon kényelmetlen helyzet lenne ha az eljárónak pl. a konzullal kellene vitatkoznia.
Ha nem állítanak meg akkor meg az illetékes Okmányirodában rendezem a dolgokat: de semmi esetre sem a személyazonosítót leadva hanem ideiglenes külföldi lakcím megadásával.
Az is elgondolkoztató amit már írtam, hogy Magyarországon "rejtegetni" kényszerülne a magyar dokumentumait hozzám hasonló polgár... Szerintem ha már létezik többes állampolgárság, akkor az lenne etikailag is a normális ha Magyarországon a magyar, Finnországban a finn dokumentumaimmal élnék. Ez északon működik, lehet hogy értenek valamihez amihez a magyar jogalkotók nem?