autójavítás


Szomorú örökös # 2023.02.10. 08:11

Atis77

Ezt már elcseszted és nekünk hiába magyarázkodsz, nem tudunk mi se változtatni rajta.

drbjozsef # 2023.02.10. 08:52

Ha csak a fele igaz, amit írtál, már eleve irreleváns a kérdés.

Ha közel s távol nincs szomszéd, nem zavarsz senkit, és csak a sajátodat javítod, vagyis nem lesz másik elégedetlen kuncsaftod aki felnyom az önkorinál, akkor a büdös életbe nem fog senkinek feltűnni, mit csinálsz a saját telkeden. Ha.

Zöldövezeti11 # 2023.02.10. 13:57

Felénk a zöldövezetben az egyik sré szomszéd úgy oldja meg hogy a sajátjával érte megy a javítandó autónak,a sajátját otthagyja az ügyfélnél, hazajön,megreparálja (amit tud -kerékcsere, olajcsere, beállítás,stb. ) visszaviszi és a sajátjával hazajön.
A felvilágosult Svájcban viszont se közterületen se otthon nem javítható az ótó. Sőt szárítani se szabad a mosott ruhát a szabadban. Van nekiük energiájuk bőven.illetve pénzük.
De ez sem fog örökké tartani !!!
Ezt betartják, betartatják a fehér keletiekkel ,a színesekkel nem tudnak mit kezdeni.

Atis77 # 2023.02.12. 06:14

drbjozsef

Kulterulteten lakok a legkozelebbi szomszed is 5telekkel arrebb van(neki is csereltem olajat ingyen es bermentve mikor elnyalta a leeresztocsavart es be volt szarva) nem tahadtam az onkormanyzatnal sem hogy ne tortent volna ilyen. Tavaly ev evelejen be is fejeztem. Csak ugye keszult egy fenykep az udvarrol ahol a jelenleg hasznalaton kivuli autoim is rajta vannak. Arra kerdeztek ra hogy mi lesz veluk. Erre mondam nekik hogy javitas utan muszaki vizsga es hasznalni fogjuk oket. Erre kozoltek velem higy a sajatot sem lehet itthon megcsinalni. Ezert volt a kedes.

Atis77 # 2023.02.12. 06:17

Ja es gazdasagi ovezetben lakuknk nem lako ovezetben

Szomorú örökös # 2023.02.12. 08:35

Atis77

keszult egy fenykep az udvarrol ahol a jelenleg hasznalaton kivuli autoim is rajta vannak

Az csak azt bizonyítja, hogy autókat tárolsz a saját privát területeden. Sem többet, sem kevesebbet.

Arra kerdeztek ra hogy mi lesz veluk. Erre mondam nekik hogy javitas utan muszaki vizsga
es hasznalni fogjuk oket. Erre kozoltek velem higy a sajatot sem lehet itthon megcsinalni

Ha ezt egy zárt épületben végzed hanghatások nélkül, akkor a kutyát nem érdekelné szerintem.
Más lesz ott a háttérben, én úgy gondolom. De egy biztos, pihentetném most a dolgot a helyedben.

Majordomus # 2023.02.12. 20:33

Húzzál fel egy sátrat és ott javitsál . Ennyi.

drbjozsef # 2023.02.13. 10:52

Azt gondolod, hogy a jegyző félti Atis egészségét, hogy esőben megázik a haja, és tüdőgyulladást kap?

Kétlem.

Majordomus # 2023.02.13. 20:29

Nem.
De ami nem látszik az nincs!

csillagg13 # 2023.05.10. 10:48

Tisztelt Jogi Fórum!
Üdvözlöm Önöket. Segítségüket szeretném kérni. 2023.01.10-én vásároltunk egy Kia Stinger közel 20 milliós null kilométeres autót Sajnos az autó pontosan egy hónap múlva reggel nem indult el. Akkumulátor csere után sem oldódott meg a probléma, így bekerült 2023.02.20.-án a Kia szakszervizbe.. Sajnálatos módon a mai napig is ott áll az egy hónapot használt autónk, alkatrészre várva. A kocsi átvételekor semmilyen papírt nem kaptunk az átvételről és a hiba megállapításról sem, csak időnként telefonálnak és hitegetnek minket. Úgy volt hogy május 10.-ig megérkezik az alkatrész, de újabb egy hónap türelmet kértek, várható javítás június 15., de ezt is csak telefonon közölték hétfőn. Kaptunk szerviz csereautót, melyet azóta is használunk. Azután szeretnék érdeklődni, hogy meddig kell hogy legyen türelmünk az alkatrészre várva és hogy milyen kártérítés jár esetleg hogy ennyi ideig nem tudjuk használni a nagyon várt új
autónkat. A szervizben álló autónkra igen sok költség van / Kötelező biztosítás, CASCÓ, súlyadó, éves autópályamatrica / de élvezni sajnos nem tudjuk. Nagyon szépen köszönöm, hogyha tudnának valami tanácsot adni hogy mi ilyenkor a teendő? Üdvözlettel::::: Ágnes

drbjozsef # 2023.05.10. 12:25

A szervizben álló autónkra igen sok költség van / Kötelező biztosítás, CASCÓ, súlyadó, éves autópályamatrica /

Ezeket te fizeted a csereautóra is?

csillagg13 # 2023.05.10. 21:23

Ezeket te fizeted a csereautóra is?

Nem mi fizetjük, de sajnos nem is tudjuk úgy használni, mintha a saját autónk lenne! Pl. külföldre sem vihető ki!

csillagg13 # 2023.05.11. 13:47

" Ezeket te fizeted a csereautóra is? "
Valóban nem mi fizetjük, de a két autó ég és föld! Ide értve a motorját 3,3 és 1,6, kényelem, komfort, gyorsulás, fogyasztás, automata váltó, manuális váltó.......a csereautóra a költségek lényegesen olcsóbbak mint a saját autónké.

drbjozsef # 2023.05.11. 19:06

csillagg13,

A Ptk. szerint a szavatosság körében a kijavítást a vevő érdekeit kímélve, ésszerű határidőn belül kell megoldani.
Ez nyilván egy gumiszabály, de azért vannak életszerű határok, természetesen sok körülménytől függ ez konkértan.
Mert azért egy pen drive kicserélése vagy egy autó megjavítása nem ugyanaz a kategória.

Manapság tolerálható a javítási határidő valamelyes megnyúlása tekintettel az autógyártás nehézségeire, ebből következően az alkatrészek beszerzése is.
Én a magam részéről azt gondolom, hogy egy magyarországi márkaszervíznek a bonyolultabb hibák esetén sem szabad a garanciális javításokat 1-2 hónapnál hosszabb időre elhúznia.
Ha nem tud alkatrészt szerezni, az legyen az ő baja.
Ha február vége óta, lassan harmadik hónapja nincs autótok, akkor az felvetheti a kárpótlás lehetőségét.

De a helyzet az, hogy nincs erre konkrét paragrafus, úgyhogy nem mondhatjuk, hogy ennyi meg ennyi járna neked, követeld, aztán pereskedjél érte, mert jár, úgyis megkapod.
Azt teheted, hogy felveszed a kapcsolatot a szervízzel, írásban, ha kell tértis levélben, követeled az autód megjavítását X napon belül, emellett egy azonos kategóriájú csereautót, amelyek ha nem történnek meg, akkor fogyasztóvédelmi felügyelőségnél bejelentést teszel, és igényt tartasz X forint kárpótlásra is.
De sajnos ha ezt elutasítják, akkor nem marad más mint a per, ahol a bíróság minden körülményt mérlegel. Kaptál csereautót, ha a szervíz igazolja, hogy különleges alkatrész kell, ami máshol sincs raktáron, világszerte nehéz beszerezni, mindent megtettek, akkor lehet, hogy nem is nyersz túl sokat az egészen.
Ha amúgy korrekten állnak hozzá, legyél még egy kis türelemmel, nem tudok jobb tanácsot adni. Lehet, hogy igazad van, és ez már túlmegy a tűréshatáron, de elég kétségesnek tűnik az nekem, hogy ezt érvényesíteni is tudnád. (arról nem is beszélve, hogy a hepciáskodó ügyfelek kocsijával mit csinálhatnak még...)

csillagg13 # 2023.05.12. 12:57

drbjozsef

Nagyon szépen köszönöm a választ. Türelmesek vagyunk, hiszen nem is tudunk mit csinálni sajnos!

Majordomus # 2023.05.12. 20:37

Cserét mennyi idő után lehet kérni?

drbjozsef # 2023.05.13. 05:40

Ptk.
6:159. §
(2) Kellékszavatossági igénye alapján a jogosult választása szerint
...

  1. * az ellenszolgáltatás arányos leszállítását igényelheti, - a (2a) bekezdés szerinti kivétellel - a hibát a kötelezett költségére maga kijavíthatja vagy mással kijavíttathatja, vagy a szerződéstől elállhat, ha a kötelezett a kijavítást vagy a kicserélést nem vállalta, e kötelezettségének a (4) bekezdés szerinti feltételekkel nem tud eleget tenni, vagy ha a jogosultnak a kijavításhoz vagy kicseréléshez fűződő érdeke megszűnt.

...
(4) A kijavítást vagy kicserélést - a dolog tulajdonságaira és a jogosult által elvárható rendeltetésére figyelemmel - megfelelő határidőn belül, a jogosult érdekeit kímélve kell elvégezni.

Nincs ilyen határidő pontosan.
Még az elállásra sem. Egy autónál, a mostani ellátási láncok problémájával, egyéb körülmény figyelembevételével az egy-két hónap elfogadható szerintem manapság. De annál több azért nemigen, vagy tényleg az eladó kontójára. Kártérítést nem kérhet, hiszen konkrét, számszerűsíthető kár nem érte, még csereautót is adtak, a kártalanítás itt meg szóba sem jön.

csillagg13 # 2023.05.13. 08:04

drbjozsef

Nagyon szépen köszönöm újra a választ.

Majordomus # 2023.05.13. 20:25

Úgy tűnik marad a várakozás.

Azt hiszem nem dél koreai autót veszek 2 év múlva.

csillagg13 # 2023.05.14. 09:58

Majordomus

Hát sajnos igen. Nekünk évek óta ilyen kocsijaink vannak......Kia előtt Hyundai autóink voltak.....soha nem volt semmi problémánk.

Majordomus # 2023.05.14. 19:49

Mázli. Nem a minőséggel van a gond,hanem az európai szervízhálózattal és alkatrészbázissal.

Ezért veszünk a családban csak Ford és Wolkswaen típusokat.

pampa # 2023.08.23. 13:37

Sziasztok. El mesélem a kálváriámat. Egy autót injektor hiba miatt elvittem javításra. (számlás, fizettem is érte 500 ezer jó magyar forintot)

700km múlva elromlott, vissza vittem a szaki közölte a 4 injektorból 3 rossz, pedig újak voltak. (ELVILEG ÚJAK)

Elsőre azt monda 90 nap mire jóváírja az egyik nagy magyar beszállító, vegyek 4 újat - ujra, és bele teszt. És hogy ő nem vállal garanciát mert ő csak "beépítő" !!!

Dehát Ő nevére számlázta a beszállító, ő pedig beszerelte az autóba. Tehát a végfelhasználó én vagyok, úgy gondolom vele állok "szerződésben".
Mi ellenkeztünk, hogy szerintünk ez nem a megfelelő eljárásmód. Most azt akarja ő rendel 4 újat, de az az ő tulajdona marad! Miiii...???

Hogy kellene a törvényben előírtak szerint eljárni????

Kereskedelemben dolgozom, de az igen nekem hajmeresztő.

Szomorú örökös # 2023.08.23. 14:53

pampa

ő nem vállal garanciát mert ő csak "beépítő" !!!.....Dehát Ő nevére számlázta a beszállító, ő pedig beszerelte az autóba.

Viszont nem ő gyártotta őket, valóban ő valóban csakis egy beszerelő műhely.
A garancia részéről az, hogy kiszereli és majd vissza a jót, de az injektorokért szerintem nem ő felel.
Azonban ezt még ettől nekik kell a szállítóval lezongoráznia. Ha 90 nap, akkor 90 nap.

Tehát a végfelhasználó én vagyok, úgy gondolom vele állok "szerződésben".

Igen, vele állsz szerződésben, de csakis az elvégzett munka erejéig, azaz az injektorok ki- és beszereléséért felel, hogy az szakszerű legyen. Magáért az injektorért már nem ő felel, hanem az, aki eladta neki. Ez az én privát véleményem.

Most azt akarja ő rendel 4 újat, de az az ő tulajdona marad! Miiii...???

Feltehetően elborította az agyad a vörös köd és nem értetted meg, amit akart mondani. Én úgy gondolom, hogy addig lesz ez az állapot, amíg a szavatosság alatt elromlott injektorokat jóváírja neki a szállító. Egyébként meg rendelje nyugodtan 4 újat, de ha az övé marad, akkor ne is fizesd ki neki, viszont cserébe a te autódban marad. :-)

drbjozsef # 2023.08.23. 16:34

pampa,

Esetedre a 249/2004. kormányrendelet vonatkozik - már ha jól értelek, hogy fogyasztói szerződést kötöttél magánszemélyként.
Fél év a jótállás a szerelésre, kellett volna kapnod a javításhoz egy jótállási jegyet is.
Ha a beszerelt terméket ő szerezte be, akkor annak hibája az ő dolga elintézni azzal, akitől vásárolta, ha maga a termék a hibás, és nem a szerelés volt szakszerűtlen. Ha utóbbi, akkor eleve az ő sara az.

Ajánld a szerelőnek a figyelmébe a rendelet elolvasását.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Majordomus # 2023.08.23. 19:49

Na igen csak ettől még nem lesz jó az autója.