autójavítás


wicka5 # 2010.04.08. 14:27

jó napot ! én Szlovákiábol vagyok, és szeretném a tanácsukat kérni. Tavaly
áprilisban elromlott az autónk, motorhiba, elvittuk Pestre egy szervizbe,
amit ajánlottak nekunk, mivel kozel lakunk a határhoz. Ott el is vállattak.
Így leadtuk az autót. a javítás hosszu 3 honapig tartott, de orultunk hogy
végre kész van. Kifizettuk , hazahoztuk. Az auto ment szeptember 1-ig. Mivel
jótállas alatt volt, levittuk ismet. De a javítás már 4 !!!! hónapig
tartott, mindig az volt a kifogás hogy nincs alkatrész. Jól van, vártunk.
2 hónapja a férjem hazahozta, ja még fizettunk hozza, de 100 km utan megint
elromlott, ugyanaz a hiba.Ismét levittuk, elismerték a hibát, de már megint 2 honapja ott van az auto, és még mindig nincs kész. Szeretném a tanácsukat kérni, hogy ilyenkor nekunk mihez van jogunk, mivel nem vagyok magyar állampolgár így nem ismerem az ittani torvényeket. De már nagyon kivagyunk ettol a helyzettol. Elore is koszonom mindenkinek a segítségét és tanácsát.

végrehajtó1 # 2010.04.08. 14:55

ide menj fel itt mindent megtudsz.http://www.panaszfal.hu/

wicka5 # 2010.04.22. 05:02

senki nem tud segíteni???

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.22. 07:41

Nem tudok autót szerelni.
Talán azért nem kaptál választ, mert nem is kérdeztél semmit.

guba # 2010.04.22. 18:58

Csináltasd meg egy másik szervizben, és követeld vissza a díjat, amit eddig kifizettél. Egyrészt a késlekedésük, másrészt a többszöri sikertelen javításra való hivatkozással elállsz a szerződéstől, és kéred az eredeti állapot visszaállítását. Esetleg megtoldhatod némi kártérítéssel is.

wicka5 # 2010.04.24. 11:49

azt szeretném még kérdezni, hogy hova lehet ilyen esetben a panaszunkkal fordulni. .. esetleg ha nem akarnak fizetni, akkor mit csinalhatok. Tényleg szuksegem van a tanacsaitokra, mert a magyar jogrendzerben nem vagyok egyaltalan járatos. Koszike

guba # 2010.04.26. 18:57

Bírósághoz, végső soron.

Petra_ # 2010.08.04. 13:34

Üdvözlet!

Az alábbiakban szeretnék segítséget kérni:
van egy 5éves autóm, amit tavaly vettem. Eddig nem sok gond volt vele, azonban kb. 1 hónapja elkezdett villogni a motorműködési hibajelző a műszerfalon. Elvittem a márkaszervizbe, ahol azt mondták h kétféle baja lehet, nem tudják (!!) megállapítani h a kettő közül melyik a baj, így megcsinálják mind a kettőt, úgy a biztos. Én belementem, kifizettem 83ezer Ft-ot, mert ezen nem akartam spórolni.
Természetesen kaptam róla számlát és jótállási jegyet. Ma reggel előjött ugyanaz a hiba. Felhívtam a szervizt, ahol közölték velem h péntekre vigyem be az autót, de ha most kiderül h valami új hibája van, akkor megint fizethetek. A jótállás ugyanis csak arra terjed ki, ha az hibásodott meg, amit ők szereltek meg 1 hónapja. Nem értem, milyen javítás az h 1hónapig volt jó az autó?
A jótállás miért nem az elvégzett munkára terjed ki? Hiszen én azzal bíztam meg a szervizt, hogy javítsa meg az autómat. Nem érzem úgy h az én hibám az h nem tudják kitalálni h mi a baja.
Mit tehetek ilyenkor? Mire terjed ki a jótállás?
Előre is köszönöm annak, aki válaszol!
Petra

guba # 2010.08.06. 08:11

A vállalkozó az elvégzett munka eredményességéért szavatol, vagyis, ha újra jelentkezik a hiba, akkor nem a hiba okát szüntették meg, csak egy következményét.
(Példa: ha rossz a lengéscsillapítód, akkor a gumid is rosszul fog kopni. Ha nem javítják meg a lengéscsillapítódat, de kicserélik a gumidat, akkor azt gondolhatnád, hogy megcsinálták a kocsidat, pedig csak egy következmény hibát hárítottak el.)
Természetes, hogy mindaddig, amíg a hiba valódi okát meg nem találják, addig nem kell az összes próbálkozásukért fizetned. A dolog nehézsége persze, hogy aki csak annyit tud, hogy kicseréli amit dob a gép, az azt hiszi, hogy ezzel mindent meg is tett.

csimaniki89 # 2019.05.21. 17:08

Jó napot kívánok,

Szeretnék tanácsot kérni abban az ügyben hogy a Toyota Corolla tipusú autónkat elvittük szervízbe a következő hibával: "nem gyorsúl az autó" más hibát nem észleltünk. 2 nap múlva hívtak hogy kész az autó mehetünk érte. Elmentünk a kocsiért és azzal fogadtak amennyiben újra felmerül a probléma vigyük vissza és csak egy 8000ftos alkatrészt kell benne kicserélni a férjem persze kérdezte miért nem történt meg a csere de a válasz csak annyi volt mert így is működik az autó. 6 dolgot cseréltek ki rajta 58000ftot fizettünk. Elhoztuk a kocsit és pár nap múlva megint jelentkezett a probléma....Ezekszerint olyan dolgokat cseréltek ki amelynek köze sem volt a hibához. Visszavittük az autót egy szombati nap ott hagytuk a műhely előtt. Kedden hívtam a szerelőt hogy mi a probléma természetesen nem nézte még meg..elég lekezelően is viselkedett...Szerdán felhívott és lazán benyögte úgymond hogy rossz a porlasztó az autóban a szivattyú illetve a tank tele van törmelékkel és az új szivattyú 400000 ft a használ 160 + Áfa vagy elküldöm megjavítattni a szivattyút. Na most kérdezem én ekkora károkat hogy nem vettek észre az első szervíznél? És ugye ők 8000 ftos alkatrészről beszéltek amire fül tanú is volt. Így nagy tanakodásra amellett döntöttünk javítsák meg az alkatrészt...Most hétfőn felhívtam és közölte velem az alkatrész nem javítható 140.000ftért küldenek egy másikat futárszolgálattal...Részemről az a felháborító hogy amikor első alkalommal volt ott az autó miért nem ismerték fel a hibát ha állítólag megnézték..Itt valaki hibázott..a férjem Ausztria és Magyarország között használja az autót mi lett volna ha autópályán egyszer csak leáll vagy bármi ilyen dolog? Nekem a kérdésem a következő ebben az esetben lehet e valamilyen kártérítési követelésünk vagy garanciára való jogunk? Egyébként egy Bosch autószervízről beszélünk nem "feketén" csináltattuk a tisztán látás kedvéért. Elnézést hogy levelem hosszúra sikeredett. Várom válaszát.
Üdvözlettel és köszönettel
Nikolett

ragus # 2019.06.18. 13:13

Tiszteletem Mindenkinek!
Autó garanciális javítás ügyében szeretné

2016-os jazzas vagyok.Most 29650 km-nél kellett szervizbe mennem,mert elkopott a hátsó fékbetét( megszólalt)A csere 30000Ft volt.

Városban használom,kíméletesen,40 éves autóvezetés tapasztalattal,nyugdíjasként.Nagyon meglepődtem amikor a szerviz közölte,hogy hátsó fékbetétet kell cserélni.A régebbi jazzaimen,ez kb 50-60 ezer km-nél jelentkezett.

Szeretném megkérdezni,hogy az újabb jazz tulajdonosok,találkoztak-e, ilyen problémával?

Illetve a nálam hozzáértőbbek,tudnak-e esetleg valami tanácsot adni,amivel a honda felé reklamálhatok!

A szervizben rögtön reklamáltam,de az Úgynevezett "kopó" alkatrészre hivatkozással nem foglalkoztak velem.A HONDA hungary központ szintén, elutasított a fenntiek miatt.Most csak füstölgök!!!

szmelinda10 # 2019.07.30. 17:59

Jó napot kívanok

Segítséget szeretnék kérni.
Van egy mazda 6 os autom tavaly októberbe elszakadt a vezérműszíj el vittem az autot egy szerelőhöz akit a testvérem jól ismer barátok.
Azt mondta megcsinálja mondtam neki, hogy minen alkatrésztől fel újítáról kérek papírt. Kb. 300.000 ból meg van mondta hengerfej kell venni felujítani mert igy olcsób a miénk menthetettlen volt. Októberbe adtunk neki 100.000 ftot kaptam a fényképet öcsémtől megjött 55.000 ft mondta a szerelő, hogy akkor megy a hengerfejeshez. Addig folyamatosan beszéltünk decemberbe azt mondta januárba tudja vinni mert sok a munkája az embernek január 2. hetén érdeklődtem, hogy akkor hogy áll az autó. Azt mondta, hogy most le betegedett az ember mondom jó január végén beszéltünk mondta, hogy kell még pénz alkatrészre kapot megint 100.000 ftot mondta, hogy összerakja és még kb 70.000 ft ert kell veni vezerműszíj szett stb ami kell bele. Mondtam rendben májusba szóltam neki, hogy mikor adjam a 70.000 ft az alkatreszre azt mondta szól 1,5 hónapot váratam a dologra. Felhívtam végül erre több mindent sorolt fel nekem mint amit az elejen mondot közel 150.000 ft értekbe erre mondtam neki, hogy kérnem a bizonylatokat minderől mert sokallom. Az alkatrészeket persze semmit nem tud bemutatni, hogy mire ment el. 200.000 ft om meguntam és elhoztam de figyelmeztettem, hogy teljesen át nézetem az autó, hogy meg csinálta e amire elkérte a pénzt. Át vittem az autót másik szerelöhöz aki elmondta, hogy a hengerfej nem lett felújitva 5 csavaból 2 vel rögzítette és csak kontar munkat vegzet. Kaptam ar ajanlatot és 270.000 ft a került volna, hogy helyre hozzak az autot es mivel kifizettem feleslegesen neki 200.000 ft ot igy nem maradt semmi penzem ujra kifizetni. Sokkal többet de nalla volt tavaly októbertől az autó. Mikor megkaptam az ár ajanlatot és szoltak, hogy nem csinálta meg azt a munkat amire elkérte a pénzt azonnal jelentkeztem nála. Írtam neki, hogy legyen kedves vissza adni a penzt mert nem végezte el a munkat amit mondott ráadásult több kárt okozott mint hasznot és, így agya at nekem a kocsit balesetveszélyes is. Azzal zarta le, hogy neki ebböl elege van mert többszőr megjegyeztük a bizonylatok bemutatását illetve, hogy sokaljuk a pl hengerfej felújítási dijat ami állítólag 110.000 ft volt a másik szerelő azt mondta, hogy kb 60.000 ft ba kerül. Ilyenkor milyen feljelentést tehetek mert a családom nélkülözött miatt nem kicsit, hogy oda tudjuk adni a penzt férjem a munkahelyéről alig bírt haza jönni sok pénzbe került a haza jutása. Én próbáltam vele egyezkedni elzárkózott. Képi bízonyítékok és tanuk álnak rendelkezésemre. Azt olvastam, hogy a NAVnál illetve Fogyasztóvédelemnel is belehet jelenteni amit meg is teszek. De, hogy tudnam visza szerezni a penzem?
Válaszát és segítségét előre is köszönöm

szmelinda10 # 2019.07.30. 18:01

Azt elfelejtette a végére írni, hogy a kocsit muszály voltam alkatrésznek eladni.

drbjozsef # 2019.07.31. 05:17

De, hogy tudnam visza szerezni a penzem?

Fizetése meghagyással.

Mármint, azzal lehet próbálkozni, aztán lesz ami lesz.

borgi # 2020.05.19. 09:42

Jó napot mindenkinek,

Abban tudna nekem valaki segíteni, hogy elvittem az autóm egy szerelőhöz, hónapokig nála volt, de a hiba azóta sincs meg, az autó azóta sem indul. Elviszem egy másik szerelőhöz, de sokallom, amit ez a szerelő kér. Egy darab alkatrészt cserélt, ami nem oldotta meg a problémát, ennek az árát, ill szerelési költségét megértem, mivel előtte egyeztettünk, hogy mennyiért tud rendelni és meg is kérdezte, hogy rendelje e meg?

A kérdésem arra irányulna, ha a szerelő nem tud vele mit kezdeni és csak ül az autón, mivel nincs sok ideje foglalkozni az enyémmel, milyen jogaim vannak arra vonatkozóan, hogy tételesen megkapjam, hogy miért kerül annyiba, mint amit ő mond, ha eleve nem működik még az autóm?

Köszönöm szépen előre is a segítséget

drbjozsef # 2020.05.20. 07:43

borgi,

Igen, ha az a kérdés, jogod van számlát kérni, tételesen.

Ha nem ad - mármint részleteset, mert valami bizonylatot kell adnia nyilván -, jelezd, hogy így is kifizeted (mert a kifizetésig a vállalkozó visszatarthatja a neki javításra átadott dolgot), de vitatod az összeget.

Ha el akarod hozni az autót, kénytelen leszel kifizetni. És pereskedni, ha nem tudtok megegyezni. Ebben majd, legalábbis a műszaki részében, a másik szerelő majd tud segíteni, ha ő meg tudja csinálni az autót.

Atis77 # 2023.02.08. 12:08

Üdv

Azt szeretném megkérdezni hogy a saját automat saját ingatlanon tilos e javítani? ( helkyi önkormányzat szerint igen) Ha igen akkor milyen jogszabály alapján?
Előre is köszönöm a választ.

drbjozsef # 2023.02.08. 12:25

Atis77,

A saját autódat a saját ingatlanod területén jogod van úgy általában "javítani" (mondjuk kicserélni a kiégett izzót a lámpában). Nem végezhetsz olyan tevékenységet, ami jogszabályba ütközik : zajos, büdös, mérgező anyagok használatával jár, zavarja a szomszédokat, szennyezi a környezetet, és így tovább.

Atis77 # 2023.02.08. 12:38

Köszi.

Szomszéd probléma kilőve mert nincs közvetlen szomszéd, 5 telekkel arrébb van. Zajongani nem szokásom csak a szokásos flex komresszor. Környezetet nem szennyezem, büzzel nem jár, amugy meg a szomszédoknak is segítek javitásban ha kell (nem pénzért). A történet a következő. Valakinek csináltam tavaly autót azért kértem pénzt, majd jelentett a megyei kormányhivatalnál hogy zsug szerviz és bontó vagyok. (igen vannak itt autók saját alkatrsészbázis a sajátokhoz meg nylván ami nem kell eladom majdt, a többi méh/szméttelep) Van 2db javitásra szoruló saját nevemen lévő autó és arra is rákérdezett a jegyző hogy mi lesz a soruk, mondtam neki hogy meg lesznek javítva, erre mondta hogy azt sem javíthatom meg. (tudás szerszám meg van hozzá).

drbjozsef # 2023.02.08. 12:57

Természetesen engedély nélkül üzletszerű tevékenységet sem végezhetsz.
Ebben igazuk van. A pénzért idegennek javítás az az.

Kérd meg a jegyzőt, adja írásba, hogy a saját tulajdonú autóidat sem javíthatod, és kérd, hogy jelölje meg hozzá egészen pontosan a jogszabályokat, paragrafusokat is.

Szomorú örökös # 2023.02.08. 13:24

Atis77

Valakinek csináltam tavaly autót azért kértem pénzt, majd jelentett a megyei kormányhivatalnál hogy zsug szerviz és bontó vagyok.

Vagy nem jól dolgoztál neki, vagy direkt azért ment, hogy hivatalból lebuktasson, azaz „próba-szerelés” volt.

Van 2db javitásra szoruló saját nevemen lévő autó és arra is rákérdezett a jegyző hogy mi lesz a soruk,
mondtam neki hogy meg lesznek javítva, erre mondta hogy azt sem javíthatom meg. (tudás szerszám meg van hozzá).

Hát félő, hogy ezt mostmár elcseszted, hiába mondasz nekik akármit.
Tudod, ezek után azt is gondolhatják, hogy kereskedelmi célzattal javítod meg őket, azaz utána eladod.
Inkább addig örülj, amíg a NAV nem fog meglátogatni - az ugyanis jóval drágább lesz - úgyhogy inkább engedd el a sztorit.

Atis77 # 2023.02.08. 15:36

Mindenkinek jol dolgoztam ha volt is panasz amit max 1 ujjamon megszamoloknl az is garanciaban meg lett csinalva. A tevekenyseget befekeztem. 1 wl2 db ot elvallatam tavaj ez igaz. A sajatokat nem most vettem, egyszeruen nem volt idom rajuk. Nem eladasi celbol vettem. Egy swiften mit lehet nyerni miutan teljesen ki van lakatolva? Es nem is ez volt a kerdes hanem higy jogilag belem kothetnek e ha a sajat automat csinalom. Még ha egy ilyen oreg szarnak meg be is nyelnem egy atirasi koltseget ami nem 2 ft mar nem lenne nyereseges

Szomorú örökös # 2023.02.08. 17:18

Atis77

Es nem is ez volt a kerdes hanem higy jogilag belem kothetnek e ha a sajat automat csinalom.

Még mindig nem érted! Nem hiszik el, hogy nem másnak szerelsz, ennyi! Zugműhelyt üzemeltettél az ingatlanon, másoknak autót szereltél és ezzel megbuktál. Mivel bizonyítod be nekik, hogy most nem másnak csinálod, hanem csakis magadnak? Ők úgy gondolják, hogy csak ezt mondod, de gyakorlatilag azért, hogy utána majd eladd - és itt teljesen irreleváns, hogy milyen autóról van szó.
Bocsi, ilyen egyszerű az egész!

Majordomus # 2023.02.08. 21:20

Álcázásnak tűnik a dolog. A saját autót lehet javitani de gyanus ha minden nap "másik autód" van.

Atis77 # 2023.02.10. 06:50

Ezek valoban sajat autok. Az egyiket azert vettem tavaly hogy az oreget lecsereljem erre ossze tortek. A suzukit meg megette az ido. A suzuki tobb mint egy eve megvan.