autószerelöi átverés


gerbera317 # 2021.07.01. 07:46

Azt még tegyük hozzá, hogy ez nem technikai fórum, hanem jogi fórum, így elegendő lett volna a problémának csak a jogi részét felvázolni, kb. így: „Az autószerviz elégtelenül végezte el a javítási munkát. Mi a teendő?

drbjozsef # 2021.07.01. 04:41

Kéred, hogy javítsák meg.
Vagy megcsinálják, vagy elutasítanak.
Ha elutasítanak, vagy pert indítasz, hogy meg kelljen csinálniuk, vagy megcsináltatod mással, és pert indítasz, hogy fizessék ki a költségeid.

Csinyo # 2021.06.30. 19:25

Tiszteletem uraim.

Szeretnék segítséget kérni. Adott egy Suzuki Swift Sedan, váltó felújítás volt rajta mert volt egy fura zaj váltás közben. Elvileg teljesen fel lett újítva egy Suzuki váltó javítással foglalkozó műhelyben. Amikor el hoztam jó is volt. Papírt kaptam a szerelésről és vállalnak egy év garanciát.

Előjött egy hiba hogy hátramenetbe ha váltok reccsen a váltó mintha nem lenne kinyomva a kuplung. Szerelőnél voltam fék ügyben és amikor fel emeltük a kocsit láttuk hogy a fél tengelynél folyik a szimmeringnél az olaj.

Felhívtam a szervízt ahol csinálták a váltót és megbeszéltünk egy időpontot hogy mikor vigyem be.

Amikor be vittem a kocsit már bunkó volt az ember hogy ő mondta amikor elhoztam javítás után hogy kell cserélni kuplung bowdent ( szó sem volt róla)

Az olaj folyás a szimmeringnél nem váltó olaj mert más szaga van (megtörölte ujjal és megszagolta). Tény hogy volt rajta olaj rászáradva. Befujta féltisztitóval megpörgette a kereket és akkor nem volt semmi.

Elhoztam az autót, elvitem motor mosásra és elvittem az első szerelőhöz a hátsó fék miatt mondtam neki hogy nézzük meg a folyás, úgyanugy folyik a szimmeringnél de körülötte száraz tehát csak onnan folyhat. Kicserélte a váltó rudazat perselyt és a kuplung bowdent. Hátramenetbe ha kapcsolom a hiba fennáll.

A kérdésem a következő

Milyen lehetőségeim vannak ha esetleg nem akarják megcsinálni vagy megint ki találnak valamit?

Nem bízom már nagyon bennük

Köszönöm

drbjozsef # 2021.03.12. 11:29

Mondjuk ilyen felvetéssel érdemi válasz is csak egy lehet. Aki nem akar pereskedni, és ezt peremfeltételnek vesszük, akkor az érdemi válasz az, hogy kérni kell az autószerelőt, hogy fizesse vissza, javítsa meg, vagy amit csak akarsz, hiszen még azt sem írta meg, hogy mit szeretne. Hogy fenyegetni szeretne, arra nem is gondoltam.

De ha szépen kéréssel nem megy, per pedig nem opció, akkor véget is ért a történet.

gerbera317 # 2021.03.12. 10:05

+1
Igen. A kérdés az volt, hogyan kerülheted el a hosszas pereskedést. És erre az egyetlen jó válasz az, hogy azzal, ha nem pereskedsz. Minden alapot nélkülöz a felháborodásod. Megint más ugyanitt azt javasolná, hogy fogadj ügyvédet, mert egy tanácsokkal ingyen ötletelő fórum nem alkalmas arra, hogy egy ilyen relációban visszaszerezze neked a milliódat, és még jó autód is legyen.

drbjozsef # 2021.03.12. 08:19

Pedig kérdezni is tudni kell. Na jó, ne kell, de érdemes.

Pontosan a kérdésre válaszoltam.

Annyit segítek, hogy ez se egy jó kérdés.
Honnan tudhatnánk, hogy tudnál-e nyomást gyakorolni rá a NAV vagy a fogyasztóvédelem fenyegetésével? Nem ismerjük őt.

Wolverine # 2021.03.12. 06:50

"Erre a legjobb megoldás, ha nem adsz be keresetet a bíróságra."

Használható hozzászólásra is telik? Pl gondoltam itt arra, hogy mivel utalással fizettem mindent, de pl munkadíjról semmilyen számlát nem kaptam, de van e-mailben is kapott munkalapom, így esetleg nyomást tudnék gyakorolni rá egy fogyasztóvédelmes és NAV-os fenyegetéssel?
Szépen kérlek, ha nem tudsz használható ötlettel szolgálni, ne strapáld magad! Fölösleges trollkodni, szerintem nem ezért vagyunk itt!
Köszi!

drbjozsef # 2021.03.11. 19:00

Mik a lehetőségeim, ha nem szeretnék egy évekig tartó pereskedésbe belevágni?

Erre a legjobb megoldás, ha nem adsz be keresetet a bíróságra.

Wolverine # 2021.03.11. 17:38

Tisztelt Jogifórum és fórumozók,

Segítséget szeretnék kérni. Egy kókler szerelőnek több részletben átutaltam közel egy millió forintot, hogy az autómon különböző problémákat megjavítson. Kisebb huza-vona után sikerült elhoznom az autót, akkor már szerinte kész volt, csak a turbónál volt egy kis olajszivárgás. Az igazság az, hogy annyira rossz lett az autó minden szempontból, hogy már nem engedtem neki, hogy elhárítsa az olajfolyást. Elvittem az autót egy másik műhelybe, ahol felvilágosítottak, hogy az autó olyan állapotban lett átadva, hogy az kimeríti a közúti veszélyeztetés fogalmát. Sem a kormánymű, sem az első fékek nem voltak rendesen összeszerelve, ezekre még a helyszínen az volt a válasza, hogy a futómű beállítás megoldja az 5cm-es kormány holtjátékát, stb. De ez csak a jéghegy csúcsa... Sok alkatrész nem lett cserélve, sok munka nem lett elvégezve. Számlát sem adott a munkáról, csak munkalapot, amit e-mailben is átküldött. Az alkatrész számlák is különböző megrendelőre lettek kiállítva, de szerencsére a pénz mozgás a bankon keresztül teljesen követhető. Mik a lehetőségeim, ha nem szeretnék egy évekig tartó pereskedésbe belevágni?

Előre is nagyon köszönöm!

Tibcsi2020 # 2020.11.06. 09:50

Tisztelt Jogifórum!

A segítségükre lenne szükségem!

Nyaralásunk közben az autónk többször füstölt és leállt. Augusztus 24-én vagy 25-én oda-
vittük a szállásadónk által ajánlott szerelőhöz. A szervíz főnöke a hibakódok alapján azt mondta a hengerfej tömítéssel vagy a hengerfejjel van a probléma. Ez akár 600 ezer forint is lehet, de először fel kell tárni a hibát. Mivel azon a hétvégén már haza kellett volna utaznunk így sok időnk nem volt gondolkodni, megbeszéltük hogy kezdje el a munkát.
- Megállapították hogy a hengerfejet és a vezérműszíjat ki kell cserélni, így az ár 500 ezer forint felett lesz. - Az autóm típusához nagy nehezen 27-én csütörtökön csak egy felújított hengerfejet találtak 240 ezer forintért, amivel természetesen nőtt a szerelési díj. Sajnos én csak a hétvégén 28-29-én találtam 170-180 ezer forintért felújított hengerfejet, ami már késő volt. Azt mondták a nyomáspróba és stb. miatt, csak hétfőn kapják meg, ezért kb. szeptember 04-e péntek estére, talán készen lesz. - A nejem közben busszal haza utazott, de nekem muszály volt maradnom plusz egy hetet, aminek gondolom a szállásadóm is örült, mert az plusz bevételt hozott neki. - Augusztus 31-én hétfőn elmentem a szervízbe és kértem, hogy nézzük meg a vezérműszíjat mivel emlékeztem hogy kb.10-15 ezer km-el előtte történt a cseréje. Kiderült semmi baja, erre a főnök magyarázkodott, hogy ezért meg azért gondolták cserélni kell….
A szerelés végösszege majdnem 680 ezer Ft-t lett a többszöri variálás miatt. Mivel úgy éreztem magam, hogy nagyon átvertek (a szét- és összeszerelés kb 12 óra helyett 42 óra lett) ezért nehezemre esett kifizetni. - Mindezekkel nem volt vége a fekete levesnek, mert kb. 800 km után jött a hiba üzenet, hogy a motort ellenőrizze, ami annyit jelent valószínűleg ugyan az a probléma, mint a javítás előtt!!! Azonnal jeleztem a szerviz főnökének, ő sok mindent mondott mi lehet a hiba, de valószínűleg a motorblokk lehet megrepedve. Ezt azonban csak a hengerfej leszerelése után lehet megmondani. A szerviz főnöke mindenféleképpen próbálta a felelőséget elhárítani és a szétszerelésről lebeszélni mondván, ha a motorblokk repedt, akkor az autó szállítását és a szerelési díjat nekem kell állnom, mert az 1 éves garancia csak a hengerfejre érvényes. Eközben én egy szerelővel (aki már előtte javította és vizsgáztatta az autómat) csináltattam egy vizsgálatot, ami kimutatta, hogy kipufogógáz van a hűtővízben. Ez a szerelő azt mondta 99%-ig a hengerfejtömítés vagy a hengerfej hibája áll fenn.
Mivel elvesztettem a bizalmamat, ezért másik szerelővel szeretném megvizsgáltatni, hogy mi a hiba. Van-e erre megoldás és ha az ő hibájuk miatt nem jó az autó, akkor visszafizessék nekem a szerelés összegét?

gerbera317 # 2020.06.18. 08:40

És kétszer elhoztad tőle az autót úgy, hogy csak otthon derült ki, hogy nem indul? De hát hogyan? Tréleren? Meg egyáltalán...

Roberto33 # 2020.06.16. 06:25

Tisztelt Jogifórum!
Körülbelül fél éve elvittem az autómat egy jónak mondott szerelőhöz. Az autó nagyon nehezen indult hidegen. (az autó folyamatos használatban volt, ezért csak napokra tudtam mindig nélkülözni) A szerelő megállapította a hibát. Az autó ott marad nála ki cserélt rajta sok dolgot(kb 500 000 Ft volt ). Vissza adta a kocsit , de a kocsi továbbra sem indult. Eltelt egy hónap. Az autó megint visszakerült, megállapított egy újabb hibát ami megint kb fél millió Ft volt. Akkor azt mondtam, ne haragudj de az autó kb 1,5 Millió Ft-ot ér, költsek rá megint fél milliót?! Meggyőzött , hogy ez motorfelújítás lesz és már minden cserélve van a kocsin ez egy új autó lesz. Megcsinálta, a hiba továbbra sem múlt el, sőt már csak hidegindítóval indult. Akkor azt mondta egy dolog lehet azt kicseréli. Ekkor kicserélt még akkumulátort generátort stb. amiről nem tájékoztatott előre. Majd beadott egy újabb félmilliós számlát. Az autó tovább sem indul. Mit tehetek?

Velinda 77 # 2019.08.14. 09:05

Üdvözletem!
Van egy 14 éves autóm. Lejárt a műszakija, így elvittük egy szerelőhöz, hogy amit kell, azt javítsa meg rajta és vizsgáztassa le. Azt mondta, hogy 1-2 hét lesz maximum, mert nagyon sok a munkája, nem jó neki, ha sokáig ott van az autó. Kb. 1 hónapig volt nála az autó. Állítólag féket cserélt, hegesztette, megjavította a generátort. Szerdán azt mondta, hogy csütörtökön viszi műszakira, este mehetünk az autóért. Este elmesélte, hogy megcsinálta a generátort, a féket, kihegesztette, lefestette, stb. Még nem értünk ki a településről, amikor a töltés visszajelző lámpa elkezdett világítani. Visszamentünk hozzá, azt mondta, hogy ő megjavította, azóta romlott el, hagyjuk ott az autót. Nem hagytuk, mert szükségünk van az autóra, vidéken lakunk, használjuk minden nap. 4 nap alatt kb. 200 km-t mentünk az autóval, amikor elszakadt a generátor ékszíja. Aki jött menteni, az a hegesztés láttán azt mondta, hogy ez így szerinte garantáltan nem megy át a műszakin. A fék sincs felszabályozva, a generátorban a görgősor szorult meg, ezért szakad el az ékszíj. Hogy miért nem tölt, az egy másik kérdés. Ezek után megnéztük, hogy egyáltalán van-e műszaki az autón. A forgalmi szerint már hétfőn leműszakiztatták. Számlát nem kaptunk, én, mint tulajdonos semmilyen papírt, megbízást, meghatalmazást nem írtam alá. Hívtuk az embert, hogy nem jó az autó, nem csinálta meg amit kifizettünk, utalja vissza a pénz felét. Ezt nem tette meg és a telefont sem veszi fel. Mit tehetek?

alfateam # 2019.08.13. 09:45

Szállíttasd el az autót úgy ahogyan van.
Egy autót nem lehet csak úgy kihozni a telephelyről csak a tulajdonos beleegyezésével...

Immaculata # 2019.08.13. 06:52

Szállíttasd el az autót úgy ahogyan van. A bíróságtól, közjegyzőtől kérhetsz szakértői kirendelést, azután megcsináltathatod az autót. A szakértői véleményt egy kártérítési eljárásban a bíróság elfogadja.

Bmwfail # 2019.08.12. 02:27

Tisztelt Jogifórum!
Tanácsra lenne szükségém!
Az autóm marcius első hetében adagoló hibás lett, így elvontottam egy szerelőhöz aki megállapította hogy az adagolóhibát. Ajánlott is egy "BMW specialistát" akihez március 26-án oda is szállítottam az autót. Az igéret szerint ezt 2 nap alatt megjavítja és vihetem is haza. 2 hét elteltével felhívtam, hogy mi újság az autóval?! Hozzá sem kezdtek mert nem beszéltük meg, hogy megcsinálják-e... itt már kicsit furcsa volt mivel pont ezért vittem oda az autót!
Másnapra szétszedték az autóm adagolóját és közölték, hogy adagolóelektronika a problémája. Ezt külsős céggel 65 ezer forintért másnapra megcsináltattam. Adagoló vissza, szerelőnek átadtam. 3 nap múlva hív, hogy továbbra sem jó, így az adagolót leszedi,de annak van költsége (60 ezer forint)és vigyem vissza mert nem jól csinálta meg a külsős cég. Megint felesleges futkosás. A külsős cég 1 év garanciát ad a munkájára, így helyben neki is láttak a "probléma" megoldásanak. Adagoló vissza, szerelőnek átad... 1 hét alatt feltette és közölte, hogy az adagoló kuka, így kell keríteni egy másikat ami nála pont van a telepen. Ennek az ára 140 ezer forint (ezt még nem fizettem ki) . 2 hét múlva hív, hogy sikerül összetenni, de az autó továbbra sem indul mert az adagoló az egy autómata váltós autó adagolója az enyém pedig keziváltós! Azóta 3x voltam nála és mindig újabb és újabb mesével rukkol elő. Az eddig elköltött 125 ezer forintért csupán annyit csinált, hogy az autót szétszedett állapotban félretolta, más autó alkatrészei hegyekben ácsorognak az autómon mint valami asztalon. Az autóm március 26-óta nála van. Jelenleg 2 hete nem tudom elérni, nem tartózkodik a telephelyen és telefonra nem reagál. Ebben az esetben mit tudok tenni?
A negatív kommenteket nem kérem!

Renault2 # 2019.07.09. 11:52

Szép napot mindenkinek! Tanácsra lenne szükségem. Egy hónapja elromlott az autóm,trélerel egy ismerősöm álltál ajánlott autoszerelőhöz vittem,ő volt akkor közel és csak jót hallottam róla.
Felmérte a munkát,majd felhívott,hogy mennyibe fog kerülni,mi a baja,majd megállapodtunk,hogy egy hetet vár míg össze szedem a pénzt,és utánna hozzákezd. Azt mondta 2 napos munka.
Határidőre meg is kapta a pénzt,akkor azt mondta megrendelő az alkatrészeket,másnapra megérkezik,rá következő két napra mehetek is az autóért.
Akkor hívtam telefonon,hogy hogy áll,hisz gondolom készen van,de ő 2 hete húzza az időt,mindig kitalál valami indokot miért nem haladt vele,más munka stb. ...
Mára ígérte hogy kész,az előbb hívtam,s most az történt,hogy beleszakított kettő napja egy csavart a motorba,s azért nem hívott mert várta mikor jelentkezem,s most hogyan tovább,mit csináljon. (Ezt nem részletezném,hogy ennek a motorba szakadt csavarnak mi a következménye) Abban maradtunk,ma megyek este s megnézem az autót.
Az ő álltál megrendelt alkatrészek árát egyébként hiánytalanul megkapta.
Nem tudom mit tegyek,nem tudom bizonyítani,hogy ő azt a pénzt átvette. Ha most elhozatom az autót,akkor megteheti,hogy azt nem adja vissza?
Nem számlaképesség szerelő,másodállásban otthon bütykölget.
Azt szeretném megtudni,hogy ha este megyek akkor mire készülhetnek? Volt e már valaki ebben a helyzetben?

drbjozsef # 2019.06.24. 16:29

öcskös89,

A szerelési munkához az illető milyen munkafelvételi adatlapot adott, milyen szerződést kötöttek pontosan, és milyen számlát állított ki a munkáról?

Nos, hát, ugye, akkor...

öcskös89 # 2019.06.24. 15:51

Tiszteletem!
Olyan problémával fordulok önökhöz, hogy körülbelül 4 hónapja egy ismerősömhöz elvittem az autóm hogy csinálja meg egy adott hiba miatt. Bütykőlt rajta, elkérte a pénzt, de rosszabb lett mint volt. De elvittem az autót mert kellett. Ezek után teljesen eltűnt, végül az autóm már járóképtelen volt. Mivel nem vette fel a telefont, és kise jött duda, és csengő szóra, ott hagytam, és kénytelen voltam venni egy másik autót. Idő közben előkerült, és ígérte, hogy megcsinálja az autómat. Ez több mint egy hónapja volt, és megint eltűnt, de nála van az autóm. Ilyenkor milyen peres úton, vagyis milyen bizonyítékot kéne gyűjtenem, hogy belegyek védve, és nagyobb eséllyel induljak ebbe az ügybe? Az autó vétel ára, stb stb körülbelül 600.000 forintra jön ki. Ezt nem hagyhatom elveszni.
Előre is köszönöm válaszukat!

drbjozsef # 2019.06.02. 11:46

Robert Nikola,

Amikor odaadtad neki a motort, akkor miben állapodtatok meg pontosan, igazolhazóan ?

Ha semmi, akkor nem vagy jó helyzetben, pláne, hogy a motor is nála van.

A legjobb lenne, ha megegyeznétek valahogy.

Vagy ad mindenről számlát, vagy nem fizetsz annyit. Ha vissza akarja tartani a motort - amit megtehet, a vállalkozásnak zálogjoga van ilyenkor az levégzett munka erejéig -, akkor megemlítheted neki a pert, ott viszont neki bizonyítania kell minden igényét, számlák nélkül ez neki is nehéz lesz, szóval ő sincs olyan jó helyzetben.

Vagy kifizeted, vagy bepereled, vagy megegyeztek a kettő között. Mindketten jobban járnátok...

Robert Nikola # 2019.06.01. 11:38

Sziasztok! Jogi segítségre lenne szuksegem, illetve mit tehetek, ha a motoromat elvittem egy maszek szerelohoz, a gondom az volt hogy teljesen felujitott motorom állt 2 évet garazsban és nem indult. A szerelo a nélkül hogy kértem volna, gumikat cserélt rajta, elvitte muszakira is, meg állitolag egy csomo dolgot kellett rajta megcsinalni, es most azt mondta, hogy 207.000 ft ot fog kérni amiért rendbe rakta a 15 éves motoromat. Mondtam hogy jó de kellenek majd a számlák, nyugták stb mert sokallom ezt az összeget. Erre azt mondta hogy semmirol semmi szamlat se nyugtát nem tud adni, de ö össze irta nekem hogy mi mennyibe kerult meg utána lehet kérdeznem. Légyszives segitsetek, mit tehetek ebben az esetben??? ????

Szomorú örökös # 2019.04.29. 04:10

És vajon Bobi33 mit kell bemutasson, hogy „bizonyítcsa” a jó helyesírás tudását?
Lehet csak én „sokkalom” a helyesírási hibákat a mindössze két sorban? :-D

efi99 # 2019.04.28. 19:31

Bobi33
Számlát. (Tételest persze)

alfateam # 2019.04.28. 09:28
gerbera317 # 2019.04.28. 08:46

Szerelő: Hát igen, itt sajnos ki kell cserélni a váltót.
Autós: Mi az a váltó?
Szerelő: Hú, egyet mondtam? Bocs, kettőt kell cserélni.