Közlekedési szabálysértés miatti feljelentés


Szomorú örökös # 2021.04.12. 00:27

Van úgy hogy a rendőr már a xxi. században él, veled ellentétben.

Zsigeri szokásos kötözködéseddel szemben a szigorú tények:

Még a XXI. században is jelenleg közúti ellenőrzésnél elkérik a gépjármű és a sofőr okmányait a pár perces ellenőrzésre. Nem, nem egyből tudják, hogy érvényes műszaki van-e rajta, hanem rádión keresztül kérdezik le a központból. Pillanatnyilag még ez a gyakorlat, még ha te mást is gondolsz csak azért, hogy ellene mondj valakinek. De hát itt már mindenki tudja (szerintem még Géza is), hogy téged ez éltet, enélkül nem lenne teljes a napod. :-)

Szomorú örökös # 2021.04.11. 17:54

Ha a rendőr megállít, akkor ő már tudja

Még annyit, hogy ha ő megállít, akkor általában esélye sincs, hogy addigra bármit is lekérdezzen, mivel az út szélén állva a közeledő autónak nem hinném, hogy kilométerekről látja a rendszámát. Amit te állítasz, az max. akkor fordulhat elő, ha megy utánad az autóval és úgy közben esetleg lekérdez. Erre találták ki azt a rendszámfelismerő kamera szoftvert - talán Robotzsaru névre hallgat - ami egyből megteszi, szinte közbe se kell neki avatkoznia.

Szomorú örökös # 2021.04.11. 17:48

Ha a rendőr megállít, akkor ő már tudja, hogy nincs biztosításod, és/vagy lejárt a forgalmid. Nem kell elkérnie hozzá semmit.

Ja persze, akkor biztosan viccből kérik el a jogsit és a forgalmit közúti ellenőrzésnél, ugye? Nyilván tudják, hogy van érvényes műszaki rajta vagy nincs már a rendszám alapján, nyilván a jogsit is le fogják online kérdezni - én már jártam úgy, hogy nem volt épp nálam, fizettem is miatta bírságot - de ettől mégis fizikálisan elkérik, ez az eljárás még mindig.

A biztosítást meg MÁR így működik valóban, de ha én egy érvényes befizetett csekket vagy egy biztosító által adott igazolást mutatok neki, mert ahogy jelen kérdéses esetben homokszem lehet a gépezetben, akkor neki kutya kötelessége ezt kivizsgálásra felvenni és nem egyből helyszíni bírságot osztogatni.

Szomorú örökös # 2021.04.11. 16:58

Max akkor jön jól ha "esemény" van és kell róla pár adat.

No meg akkor, ha homokszem kerül a gépezetbe, mint ahogy a kérdezőnél. Ha ott nem látják, akkor hiába mondom el ezerszer a biztosítás meglétét, a dokumentum az, aminek talán jobban fognak hinni. Ők nem Rémusz bácsi meséi alapján döntenek egy-egy adott szituban, hanem szigorúan a tények szerint. De egy vizsgálat akkor is lesz, hogy miért nem szerepel náluk. Egészen addig úgysem fognak elhinni fenntartások nélkül semmit, amíg ki nem derül, hogy pontosan miért is hiányzik még az ő nyilvántartásukból.

Én itt a kérdezőnél azt érzem, hogy valami sántít a történetben a kocsit kölcsönbe adó személynél. Lehet nagyon friss még az a kötelező biztosítás és ezért nem szerepel az online rendszerben. Egy biztos, hogy ezt nem ártott volna ellenőrizni, mielőtt elhozza a kocsit, azzal sok kellemetlenséget megúszott volna.

newl62 # 2021.04.11. 15:37

Köszönöm a segítséget. Megpróbálok fellebbezni,talán azzal nem veszítek semmit.

A befizetést természetesen nem igazolja az email,csak azt a tényt mikor kötötték meg a biztosítást.

További szép napot mindenkinek.

Szomorú örökös # 2021.04.11. 14:02

drbjozsef

No, nem mintha egy ilyet nem fotosoppolnék össze másfél perc alatt, szóval sokat ez sem bizonyít

Pontosan ezért van a rendőrség nyilvántartása is, gondolom a biztosítónak jelentenie kell. Mint ahogy azt is, ha a biztosítás nem fizetés miatt megszűnik, mert ugyebár akkor kivonják a forgalomból az autót.

drbjozsef # 2021.04.11. 13:44

Igen, pont a minap kötöttem át, a kötvényt megkaptam azonnal, azt a kis igazoló lapot, ami a forgalmiba megy pedig a díj rendezése után pár nappal.

(No, nem mintha egy ilyet nem fotosoppolnék össze másfél perc alatt, szóval sokat ez sem bizonyít, fellebbezéshez nyilván a biztosító nyilatkozata fog kelleni)

Szomorú örökös # 2021.04.11. 07:20

gerbera317

létezik egyáltalán ilyen visszaigazoló e-mail a biztosítók gyakorlatában?

Igen, az összeg könyvelését követően. Nekem ahhoz csatolva szokták kiküldeni azt az igazolást, ami a forgalmi mellé betéve igazolja a biztosításom meglétét. Ez a gyakorlat.

Traffic # 2021.04.11. 07:15

T. newl62!

Hogy a kérdésre is válaszoljak.

Fellebbezéssel elkerülhető a bírság befizetése?

Igen.
Az is lehet, hogy időközben megjelent a nyilvántartásban a biztosítás és ott látszani fog, hogy mely naptól él.

Traffic # 2021.04.11. 07:11

A KGFB megkötésekor a biztosítási fedezet létrejön (rajta van az ajánlaton, év-hó-nap-óra-perc pontossággal) a biztosítási díj megfizetése nélkül is.
Az esedékességtől 60 nap áll rendelkezésre az első díj befizetésére, ha ez nem történik meg, a biztosítási szerződés nemfizetéssel megszűnik.
Az ajánlat/szerződés letrejöttétől van tehát biztosítási fedezet a járművön.

Ha nem látszik a nyilvántartásban az élő KGFB, akkor nagy valószínűséggel a biztosítási fedezet nem áll fenn. Ha a járművezető azonban biztos, hogy van biztosítás a kocsin, ne ismerje el a felelősségét, így fel fogják jelenteni. A szabálysértési eljárásban bizonyítható a biztosítási fedezet fennállása.

gerbera317 # 2021.04.11. 06:56

Pofozgassuk még egy kicsikét: „Az, hogy a tulaj azt mondja, van, az még nem jelenti, hogy az úgy is van!
Mifelénk ezt úgy mondják, hogy a visszaigazoló e-mail becsatolásával csak valószínűsíti a befizetést, de semmiképpen nem bizonyítja. Ööö, létezik egyáltalán ilyen visszaigazoló e-mail a biztosítók gyakorlatában? A telefontársaságoknál van ilyen, de például az én biztosítóm nem küld ilyet.

Szomorú örökös # 2021.04.11. 06:48

Az, hogy a tulaj azt mondja van, az még nem jelenti ennek ellenkezőjét.

Helyesbítek: Az, hogy a tulaj azt mondja van, az még nem jelenti, hogy az úgy is van!

Szomorú örökös # 2021.04.11. 06:30

newl62

kértem a tulajdonost,hogy küldje el nekem a befizetésről szóló emailt amit megkaptam,s az tényleg bizonyította,hogy a gépjármű rendelkezik biztosítással.

Egy ilyen email nem bizonyítja a biztosítás befizetését. Arra találták ki azt a bizonyos bizonylatot, amit a biztosító kiküldi a tulajdonos-üzembentartónak a sikeres befizetés könyvelését követően. Ha nem csekkes a fizetés, akkor azt kell a forgalmiban őrizni. Én is mindig megkapom az Allianz-tól, ha könyvelték a befizetést. Megjegyzem sok esetben elég a zöld kártya, ha ott van. Lényeg, hogy valamivel tudd bizonyítani a biztosítás meglétét kézzel foghatóan.

Szóval félek, hogy nem sok értelme van fellebbezni - bár egy próbát megér - mert te sem győződtél meg a kölcsönbevételkor a biztosítás meglétéről. Az, hogy a tulaj azt mondja van, az még nem jelenti ennek ellenkezőjét.

newl62 # 2021.04.11. 06:13

Szép napot mindenkinek.

Útmutatót szeretnék kérni arra az esetre mikor online kötött kötelező biztosítás nem látható a rendőr adatbázisába.

A történet a következő:

Kölcsön kértem egy szgk-t ismerősömtől.A rendőr megállított,hogy nincs rajta biztosítás s ezért feljelentett.(nem helyszíni bírság.) Megkérdeztem a tulajdonost,hogy kötöttek-e, s a válasz igen volt.Harmadnap szintén megállítottak,hogy nem látszódik a rendszerben a biztosítás,s helyszíni bírság befizetésre köteleztek csekk formájában. Ezek után kértem a tulajdonost,hogy küldje el nekem a befizetésről szóló emailt amit megkaptam,s az tényleg bizonyította,hogy a gépjármű rendelkezik biztosítással. Fellebbezéssel elkerülhető a bírság befizetése?
A választ előre is köszönöm.

csab007 # 2021.03.29. 09:04

gerbera317

Nem, nem haragszom rád :)

És igen, ha csakis a száraz tényeket nézem, a rendőrnek igaza van. Mint ahogy nem tagadtam egy másodpercig sem.

Volt már máskor is szabálysértésem, belefut az ember, akarva/akaratlanul, egy percig nem vitatkoztam.

Mivel jelen esetben a rendőr kiröhögött (szó szerint), hogy az a tábla nincs elforgatva (anélkül, hogy megnézte volna), ígazából ez dühített fel.
Ha van jogi lehetőségem élni fogok vele. Ennyi.

Azt már csak zárójelben teszem hozzá, hogy ez egy kisebb város, ahol folyamatosan járöröznek. Ahol az eset történt, jelenleg ugyan nem forgalmas, de egyébként nem egy eldugott rész, és gondolom nem előttem 2 perccel forgatták el a táblát. Tehát feltételezem volt tudomásuk róla. De ezt már csak én godnolom, úgyse tudjuk meg, és nem is befolyásol semmit.

csab007 # 2021.03.29. 08:55

Kedves wers

Mégegyszer: ez egy jogi fórum. Azért jöttem ide, hogy tájékozódjak a jogi lehetőségekről.

Van lehetőségem, vagy nincs? Ha igen akkor mi a menete?

Természetesen ha másnak volt részben/egészben hasonló esete, örülök ha megosztja a tapasztalatát, de minden más személyes véleménybe ne menjünk bele.

Én voltam ott, más nem.

wers # 2021.03.29. 08:25

Kérhetem e, hogy az ügyet egy másik rendőrkapitányság vizsgálja?
Lakhelyemtől elég távol esik a jelenleg eljáró rendőrkapitányság.

Érdekes, elvárnád a Rendőrkapitányságtól, hogy körzetüktől "elég távoli", számára ismeretlen helyszínnel kapcsolatban folytasson eljárást. Mert neked úgy kényelmesebb.

Jobb lenne nem hergelned őket még a kéréssel sem.

gerbera317 # 2021.03.29. 08:01

Felesleges elfogultságot jelenteni.

csab007 # 2021.03.29. 07:56

Még egy kérdés:

Kérhetem e, hogy az ügyet egy másik rendőrkapitányság vizsgálja?
Lakhelyemtől elég távol esik a jelenleg eljáró rendőrkapitányság.

Ha igen, akkor hogy és hol?

Szomorú örökös # 2021.03.29. 07:36

csab007

Ha az az álláspont, hogy ő hibázhat egy közokiratban, akkor nyilván nem azt fogom támadni, hanem azt fogom magyarázni, hogy az adott szituáció nem volt egyértelmű.

Akármi lesz az álláspontod, kb. az a vicc érvényes ide, amikor a lány azon hezitál, hogy milyen hálóinget vegyen fel a nászéjszakán.

És nem, nem védem a rendőrt, sőt én sem vagyok az.

gerbera317 # 2021.03.29. 06:31

@csab007
Erre ő nem volt hajlandó és azt mondta, hogy akkor feljelentés és majd utólag bizonyítsam be
Haragudni fogsz rám, de a rendőrnek igaza van. Ő egy egyirányú utcában közlekedett, az utca elején ott volt neki az egyirányú utca tábla is. Ezt követően észlelte, hogy szembe hajtasz vele. Ugyan miért kellett volna részt vennie a kis bizonyítási eljárásodban? Helyesen mondta azt, hogy ha nem értesz egyet a megállapított tényállással, majd akkor bebizonyíthatod, hogy miért is nem egyirányú utca volt az. Az elfordított tábla akár korlátlanul enyhítő körülmény is lehet (szerintem nem az), de ő e tekintetben nem mérlegelhetett. Csak azért pedig, hogy neked adjon igazat, hogy aztán mégiscsak feljelentsen (mert tényleg nem mérlegelhet), ugyan miért fárasztotta volna magát veled? Egyébként is, utána úgyis arra kellett elhagynia az utcát, és biztos, hogy megnézte, úgyhogy legfeljebb annyicska hiányzik a történet végéről, hogy neked nem mondta el a saját véleményét.
Hogy a települést hogyan nem sikerült eltalálnia, az rejtély, de nem akadálya annak, hogy elkaszáljanak, ha arra kerül a sor.

csab007 # 2021.03.29. 06:25

Kedves drbjozsef

Köszönöm a válaszát. Igen elképzelhető ez is.

A vicc az, hogy mindenki hibázhat, kivéve az állampolgár.
Például mikor egy táblát elfordítanak.

Számomra ez a dühítő, de nyilván vannak ettől cifrább dolgok is ebben az országban.

csab007 # 2021.03.29. 06:23

Kedves Szomorú örökös

Ne haragudj, de ha jól értem akkor Te is rendőr vagy?

Szerintem vegyük ki ebből a személyes részt. Én nem magyarázkodom, te próbálod őket védeni. Erről szól a jog.

1, igen behajtottam egy egyirányú utcába fordítva
2, igen, a jegyzőkönyvet (ami közokirat, nem egy sajtcetli) elrontotta a rendőr

Azért jöttem egy jogi fórumra, hogy tisztázzam, hogy a jegyzőkönybe elkövetett hiba, milyen jogalap bármire.Ha az az álláspont, hogy ő hibázhat egy közokiratban, akkor nyilván nem azt fogom támadni, hanem azt fogom magyarázni, hogy az adott szituáció nem volt egyértelmű.

Szomorú örökös # 2021.03.29. 05:43

csab007

No akkor még egyszer nézzük, hogy is indítottál?

hivatkozhatok eljárási hibára, vagy egész egyszerűen csak arra, hogy a megjelölt helyszínen nem is lehet elkövetni az adott szabálysértést.

Később már ez volt:

Amikor a rendőr intézkedett, elmondtam neki is, hogy a tábla el van fordítva, mennyünk vissza 100m-t nézzük meg együtt. Erre ő nem volt hajlandó és azt mondta, hogy akkor feljelentés és majd utólag bizonyítsam be. Természetesen visszamentem, lefotóztem tegnap is és ma is (ma már vissza volt forgatva). Egyértelműen látszik, hogy 90 fokkal el van forgatva a tábla.

El kéne lassan döntened, hogy melyik történetet vállalod be, hogy majd elutasítsanak. Mert azt akárhogy is olvasod, nagy valószínűséggel be fog következni és fizethetsz.

Ráadásul csak folyamatosan magyarázkodtál:

Nem trükközni akarok, csak keresem a jogi vagy bármi olyan lehetőséget amivel rövidre tudom zárni a történetet.

Erre mondjuk a legegyszerűbb és legrövidebb mód az, ha elismered a helyszínen, majd pár napon belül ki is fizeted a csekket. Nem mellesleg ez úgy tudom, hogy alapból közigazgatási bírság kategória, ha a behajtási tilalmat megszeged (Forrás: Police.hu oldala). Ha a rendőrség fedélzeti kamerája ezt rögzítette, az bőségesen elég, hogy neked, mint tulajdonosnak-üzembentartónak akár rendszám alapján is kiküldjék a levelet. Hogy megállítottak, azzal csak lehetőséget kaptál, hogy személyesen is elmondhasd, miért is arra mentél az autóval.

drbjozsef # 2021.03.28. 19:59

csab007,

Ha az a kérdés, hogy egy nyilvánvaló hiba, ami könnyen igazolható-javítható, teljesen semmissé teszi-e az eljárást, akkor nem, dehogy. Mindenki hibázhat. Még jegyzőkönyvben is.

Próbáld meg fordítva nézni. Ha eldiktálsz/elírsz egy számjegyet az irányítószámodban, amikor felvennéd a lottó ötös nagynyereményt, akkor jogosnak gondolnád, hogy "ja, bocs, ez nem is jó adat, akkor nem is jár egy fitying se" lenne kifizetés helyett?