Közlekedési szabálysértés miatti feljelentés


Szomorú örökös # 2021.07.16. 17:27

Kriszipb

Ha volt kamerája, ha nem, amennyiben nem állított meg rendőr, nem lesz bünti. De máskor inkább állj meg az ilyen táblánál és engedd el azt, aki a kedvezményezett úttesten halad. Nem a büntetés a lényeg, hanem ha összetöröd a kocsidat, akkor vagy te fizeted ki, vagy a CASCO a károdat és még a másikét is a te biztosítód fogja rendezni úgy, hogy utána neked több évig szopacs van. Szóval ne a büntetéstől félj, hanem ezektől, amiket felsoroltam. No meg hát a saját testi épséged meg a másik félé is roppant fontos, én úgy gondolom.

Kriszipb # 2021.07.16. 17:10

Sziasztok!
Hátha tudjátok, hogy a következő szituácio után számíthatok-e valamire.
Főútra soroltam volna be, elsöbbség adás táblám volt. A főúton 50es tábla. En is gyorsabban mentem, benézve senkit sem láttam csak amikor már a tábla vonalába értem, ha fékezek összemegyünk így inkább gyorsítottam, hogy beférjek elé. Ekkor 80at mutatott az óra... Dudálás stb.... Nem lett baleset. Nem álltunk meg, nem beszéltünk. Nem tudom volt e kamerája illetve hogyha volt az alapján számíthatok e valamire.
Előre is köszönöm a válaszokat.

Szomorú örökös # 2021.04.19. 19:41

Emlékeztetlek, hogy ez a jövő, és a törvény arra vár, hogy a rendőrség minden egysége fel legyen szereve ilyen megoldással.

Itt a jelen helyzetről beszélünk, mivel ez nem egy sci-fi fórum, de nem is a Mátrix c. film, hogy a jövőt előre kitaláljuk. Amit te folyamatosan hajtogatsz - ráadásul korábban úgy írtad, mint ha már ma is ez lenne érvényben - az majd 2023. január 1-től lehet érvényben, ha addigra megszületik a megfelelő rendelet hozzá. Nyilván én is szeretném, hogy ne kelljen ezeket magamnál hordani ennyi mindent, de ettől még nincs érvényben. És még akkor mindig kérdés, hogy a személyazonosságot vajon hogy fogják megoldani? Magyarul minimum egy személyi igazolványnak így is lenni kell nálad.

Szomorú örökös # 2021.04.19. 17:32

Van egy „nagyon kedves” fórumtársunk, aki ezen piramisban jelenleg a sárga és az okker szinten tart, és valamiért képtelen a felsőbb szinteket kipróbálni - talán lehet nem is akarja őket. De ez legyen az ő baja, hogy szellemileg jelenleg már csak erre képes. És ez a helyzet - ahogy az elmúlt hónapok mutatják - csak romlani fog már. :-)

https://upload.wikimedia.org/…_piramis.jpg

Szomorú örökös # 2021.04.19. 17:31

Akkor még nem élted meg, hogy levillog a rendőr és úgy nyit hogy lejárt a forgalmija.

Van ilyen is, de csak elvétve. És pont ez mutatja, hogy jelenleg a legtöbb közúti ellenőrzésnél elkérik a forgalmit és a központban leellenőrzik.

Sőt olyan is van, hogy az a rendszerben sem szerepel, ha már lejárt a forgalmid, de érvényes vizsgaidőpontod van már, amit még a lejárat előtt rendeltél meg a vizsgahelyen, mert ugyebár akkor a vizsga egészen addig érvényes marad.

Most meg különösen, mert a veszélyhelyzet miatt hiába jár le, attól még érvényben marad egészen a veszélyhelyzet lejáratát követő 90 napig. Tehát most a rendőrség a füle mögé tűzheti a te istenített technikádat. :-)

De maradjunk a fő vonalnál, ugyanis érvényes kötelező biztosítás nélkül még mindig nem lehet autókázni. :-)

Szomorú örökös # 2021.04.12. 05:36

A lényeg, hogy 2023. január 1-től a rendőrök a helyszínen elsősorban elektronikus eszközzel fogják ellenőrizni, hogy a megállított jármű (itt, az egyszerűség kedvéért autó) részt vehet-e a forgalomban, illetve vezetőjének érvényes-e a jogosítványa, valamint megfelelő kategóriára vizsgázott-e.

Szóval addig még majdnem két év van hátra. Addig felesleges is ezzel kötözködnöd, mert még nem alkalmazható, mivel csakis az előkészítő jogszabály lett elfogadva. Két évig még sok minden történhet. Nem beszélve arról, hogy a jogosítványnak akkor is nálad kell lennie, hiszen honnan is tudnák másként, hogy ki ül a volán mögött. Nyilván most jöhetsz azzal, hogy erre egy személyi igazolvány is elég, de ettől még az ingyenesen kiváltható jogosítványt előnyösebb, ha magadnál tartod. A kivastagított részre meg felhívnám a figyelmedet, valószínűleg még a XXI. századdal vagdalózás mellett nem ismered a kifejezést. :-D

Ez meg már egy másik történet:

Ugyanakkor mindez kizárólag a magyarországi okmányokra vonatkozik majd és csak Magyarországon,
ha külföldre megyünk továbbra is kellenek a hagyományos dokumentumok.

Szomorú örökös # 2021.04.12. 00:27

Van úgy hogy a rendőr már a xxi. században él, veled ellentétben.

Zsigeri szokásos kötözködéseddel szemben a szigorú tények:

Még a XXI. században is jelenleg közúti ellenőrzésnél elkérik a gépjármű és a sofőr okmányait a pár perces ellenőrzésre. Nem, nem egyből tudják, hogy érvényes műszaki van-e rajta, hanem rádión keresztül kérdezik le a központból. Pillanatnyilag még ez a gyakorlat, még ha te mást is gondolsz csak azért, hogy ellene mondj valakinek. De hát itt már mindenki tudja (szerintem még Géza is), hogy téged ez éltet, enélkül nem lenne teljes a napod. :-)

Szomorú örökös # 2021.04.11. 17:54

Ha a rendőr megállít, akkor ő már tudja

Még annyit, hogy ha ő megállít, akkor általában esélye sincs, hogy addigra bármit is lekérdezzen, mivel az út szélén állva a közeledő autónak nem hinném, hogy kilométerekről látja a rendszámát. Amit te állítasz, az max. akkor fordulhat elő, ha megy utánad az autóval és úgy közben esetleg lekérdez. Erre találták ki azt a rendszámfelismerő kamera szoftvert - talán Robotzsaru névre hallgat - ami egyből megteszi, szinte közbe se kell neki avatkoznia.

Szomorú örökös # 2021.04.11. 17:48

Ha a rendőr megállít, akkor ő már tudja, hogy nincs biztosításod, és/vagy lejárt a forgalmid. Nem kell elkérnie hozzá semmit.

Ja persze, akkor biztosan viccből kérik el a jogsit és a forgalmit közúti ellenőrzésnél, ugye? Nyilván tudják, hogy van érvényes műszaki rajta vagy nincs már a rendszám alapján, nyilván a jogsit is le fogják online kérdezni - én már jártam úgy, hogy nem volt épp nálam, fizettem is miatta bírságot - de ettől mégis fizikálisan elkérik, ez az eljárás még mindig.

A biztosítást meg MÁR így működik valóban, de ha én egy érvényes befizetett csekket vagy egy biztosító által adott igazolást mutatok neki, mert ahogy jelen kérdéses esetben homokszem lehet a gépezetben, akkor neki kutya kötelessége ezt kivizsgálásra felvenni és nem egyből helyszíni bírságot osztogatni.

Szomorú örökös # 2021.04.11. 16:58

Max akkor jön jól ha "esemény" van és kell róla pár adat.

No meg akkor, ha homokszem kerül a gépezetbe, mint ahogy a kérdezőnél. Ha ott nem látják, akkor hiába mondom el ezerszer a biztosítás meglétét, a dokumentum az, aminek talán jobban fognak hinni. Ők nem Rémusz bácsi meséi alapján döntenek egy-egy adott szituban, hanem szigorúan a tények szerint. De egy vizsgálat akkor is lesz, hogy miért nem szerepel náluk. Egészen addig úgysem fognak elhinni fenntartások nélkül semmit, amíg ki nem derül, hogy pontosan miért is hiányzik még az ő nyilvántartásukból.

Én itt a kérdezőnél azt érzem, hogy valami sántít a történetben a kocsit kölcsönbe adó személynél. Lehet nagyon friss még az a kötelező biztosítás és ezért nem szerepel az online rendszerben. Egy biztos, hogy ezt nem ártott volna ellenőrizni, mielőtt elhozza a kocsit, azzal sok kellemetlenséget megúszott volna.

newl62 # 2021.04.11. 15:37

Köszönöm a segítséget. Megpróbálok fellebbezni,talán azzal nem veszítek semmit.

A befizetést természetesen nem igazolja az email,csak azt a tényt mikor kötötték meg a biztosítást.

További szép napot mindenkinek.

Szomorú örökös # 2021.04.11. 14:02

drbjozsef

No, nem mintha egy ilyet nem fotosoppolnék össze másfél perc alatt, szóval sokat ez sem bizonyít

Pontosan ezért van a rendőrség nyilvántartása is, gondolom a biztosítónak jelentenie kell. Mint ahogy azt is, ha a biztosítás nem fizetés miatt megszűnik, mert ugyebár akkor kivonják a forgalomból az autót.

drbjozsef # 2021.04.11. 13:44

Igen, pont a minap kötöttem át, a kötvényt megkaptam azonnal, azt a kis igazoló lapot, ami a forgalmiba megy pedig a díj rendezése után pár nappal.

(No, nem mintha egy ilyet nem fotosoppolnék össze másfél perc alatt, szóval sokat ez sem bizonyít, fellebbezéshez nyilván a biztosító nyilatkozata fog kelleni)

Szomorú örökös # 2021.04.11. 07:20

gerbera317

létezik egyáltalán ilyen visszaigazoló e-mail a biztosítók gyakorlatában?

Igen, az összeg könyvelését követően. Nekem ahhoz csatolva szokták kiküldeni azt az igazolást, ami a forgalmi mellé betéve igazolja a biztosításom meglétét. Ez a gyakorlat.

Traffic # 2021.04.11. 07:15

T. newl62!

Hogy a kérdésre is válaszoljak.

Fellebbezéssel elkerülhető a bírság befizetése?

Igen.
Az is lehet, hogy időközben megjelent a nyilvántartásban a biztosítás és ott látszani fog, hogy mely naptól él.

Traffic # 2021.04.11. 07:11

A KGFB megkötésekor a biztosítási fedezet létrejön (rajta van az ajánlaton, év-hó-nap-óra-perc pontossággal) a biztosítási díj megfizetése nélkül is.
Az esedékességtől 60 nap áll rendelkezésre az első díj befizetésére, ha ez nem történik meg, a biztosítási szerződés nemfizetéssel megszűnik.
Az ajánlat/szerződés letrejöttétől van tehát biztosítási fedezet a járművön.

Ha nem látszik a nyilvántartásban az élő KGFB, akkor nagy valószínűséggel a biztosítási fedezet nem áll fenn. Ha a járművezető azonban biztos, hogy van biztosítás a kocsin, ne ismerje el a felelősségét, így fel fogják jelenteni. A szabálysértési eljárásban bizonyítható a biztosítási fedezet fennállása.

gerbera317 # 2021.04.11. 06:56

Pofozgassuk még egy kicsikét: „Az, hogy a tulaj azt mondja, van, az még nem jelenti, hogy az úgy is van!
Mifelénk ezt úgy mondják, hogy a visszaigazoló e-mail becsatolásával csak valószínűsíti a befizetést, de semmiképpen nem bizonyítja. Ööö, létezik egyáltalán ilyen visszaigazoló e-mail a biztosítók gyakorlatában? A telefontársaságoknál van ilyen, de például az én biztosítóm nem küld ilyet.

Szomorú örökös # 2021.04.11. 06:48

Az, hogy a tulaj azt mondja van, az még nem jelenti ennek ellenkezőjét.

Helyesbítek: Az, hogy a tulaj azt mondja van, az még nem jelenti, hogy az úgy is van!

Szomorú örökös # 2021.04.11. 06:30

newl62

kértem a tulajdonost,hogy küldje el nekem a befizetésről szóló emailt amit megkaptam,s az tényleg bizonyította,hogy a gépjármű rendelkezik biztosítással.

Egy ilyen email nem bizonyítja a biztosítás befizetését. Arra találták ki azt a bizonyos bizonylatot, amit a biztosító kiküldi a tulajdonos-üzembentartónak a sikeres befizetés könyvelését követően. Ha nem csekkes a fizetés, akkor azt kell a forgalmiban őrizni. Én is mindig megkapom az Allianz-tól, ha könyvelték a befizetést. Megjegyzem sok esetben elég a zöld kártya, ha ott van. Lényeg, hogy valamivel tudd bizonyítani a biztosítás meglétét kézzel foghatóan.

Szóval félek, hogy nem sok értelme van fellebbezni - bár egy próbát megér - mert te sem győződtél meg a kölcsönbevételkor a biztosítás meglétéről. Az, hogy a tulaj azt mondja van, az még nem jelenti ennek ellenkezőjét.

newl62 # 2021.04.11. 06:13

Szép napot mindenkinek.

Útmutatót szeretnék kérni arra az esetre mikor online kötött kötelező biztosítás nem látható a rendőr adatbázisába.

A történet a következő:

Kölcsön kértem egy szgk-t ismerősömtől.A rendőr megállított,hogy nincs rajta biztosítás s ezért feljelentett.(nem helyszíni bírság.) Megkérdeztem a tulajdonost,hogy kötöttek-e, s a válasz igen volt.Harmadnap szintén megállítottak,hogy nem látszódik a rendszerben a biztosítás,s helyszíni bírság befizetésre köteleztek csekk formájában. Ezek után kértem a tulajdonost,hogy küldje el nekem a befizetésről szóló emailt amit megkaptam,s az tényleg bizonyította,hogy a gépjármű rendelkezik biztosítással. Fellebbezéssel elkerülhető a bírság befizetése?
A választ előre is köszönöm.

csab007 # 2021.03.29. 09:04

gerbera317

Nem, nem haragszom rád :)

És igen, ha csakis a száraz tényeket nézem, a rendőrnek igaza van. Mint ahogy nem tagadtam egy másodpercig sem.

Volt már máskor is szabálysértésem, belefut az ember, akarva/akaratlanul, egy percig nem vitatkoztam.

Mivel jelen esetben a rendőr kiröhögött (szó szerint), hogy az a tábla nincs elforgatva (anélkül, hogy megnézte volna), ígazából ez dühített fel.
Ha van jogi lehetőségem élni fogok vele. Ennyi.

Azt már csak zárójelben teszem hozzá, hogy ez egy kisebb város, ahol folyamatosan járöröznek. Ahol az eset történt, jelenleg ugyan nem forgalmas, de egyébként nem egy eldugott rész, és gondolom nem előttem 2 perccel forgatták el a táblát. Tehát feltételezem volt tudomásuk róla. De ezt már csak én godnolom, úgyse tudjuk meg, és nem is befolyásol semmit.

csab007 # 2021.03.29. 08:55

Kedves wers

Mégegyszer: ez egy jogi fórum. Azért jöttem ide, hogy tájékozódjak a jogi lehetőségekről.

Van lehetőségem, vagy nincs? Ha igen akkor mi a menete?

Természetesen ha másnak volt részben/egészben hasonló esete, örülök ha megosztja a tapasztalatát, de minden más személyes véleménybe ne menjünk bele.

Én voltam ott, más nem.

wers # 2021.03.29. 08:25

Kérhetem e, hogy az ügyet egy másik rendőrkapitányság vizsgálja?
Lakhelyemtől elég távol esik a jelenleg eljáró rendőrkapitányság.

Érdekes, elvárnád a Rendőrkapitányságtól, hogy körzetüktől "elég távoli", számára ismeretlen helyszínnel kapcsolatban folytasson eljárást. Mert neked úgy kényelmesebb.

Jobb lenne nem hergelned őket még a kéréssel sem.

gerbera317 # 2021.03.29. 08:01

Felesleges elfogultságot jelenteni.

csab007 # 2021.03.29. 07:56

Még egy kérdés:

Kérhetem e, hogy az ügyet egy másik rendőrkapitányság vizsgálja?
Lakhelyemtől elég távol esik a jelenleg eljáró rendőrkapitányság.

Ha igen, akkor hogy és hol?