Közlekedési szabálysértés miatti feljelentés


drbjozsef # 2022.04.08. 07:58

"vétlen a közúti balesetben" meg "nem történt bűncselekmény/szabálysértés" az nem ugyanaz.

Az általad hozott példában az illető nyilván NEM vétlen a közúti balesetben, még akkor sem, ha nem szabálysértés a cselekménye. (már persze ha a "közúti baleset" mint fogalmat úgy értem, hogy az az adott történés a gyakorlatban, nem mint szabálysértési tényállás.)

Kovács_Béla_Sándor # 2022.04.08. 07:26

vétlennek talál valakit a közúti balesetben, akkor természetesen nem kell megfizetnie a kárt. Hiszen nem ő okozta.

:D Ezt nem értik a rendőrök, és a biztosító se. Pedig egyszerű: nem csak szabálysértéssel vagy bűncselekménnyel lehet kárt okozni. Egy csomó olyan károkozó magatartás van, amely nem valósít meg sem szabálysértést sem bűncselekményt - a magánjogi kártérítési felelősség ettől még megáll.

A konkrét esetben az eljárás alá vont személy beparkolás közben letörte egy, már a parkolóban várakozó autó visszapillantóját. A kárfelelősséget elismerte, a szabálysértést nem. Pontosabban én adtam neki azt a jigi véleményt, hogy ez nem szabálysértés, Sokan, még kollégák is tamáskodtak, mondván, hogy a rendőrség az ilyet mindig szabálysértésnek tekinti, és nem is szoktak emiatt bírósági tárgyalást kérni, belenyugodtak, hogy ez a gyakorlat. Nos, most már legalább egy olyan bírósági döntés van, amely áttörte ezt a gyakorlatot. (Szerintem egyébként ez csak a rendőrség gyakorlata, hiszen neki minden crimen, amihez ki kell szállniuk. Ha már ott vannak.)

Kovács_Béla_Sándor # 2022.04.08. 07:20

Nem neked szólt, természetesen. Hanem annak az állításnak, hogy a biztosító a fizetést a szabálysértési marasztaláshoz köti.

drbjozsef # 2022.04.08. 06:59

Nem általában értettem. Konkrétan a kötelező biztosítás terhére rendezendő gépjármű balesetekre. Nem írja elő semmi a biztosítónak, hogy megvárja a rendőrségi határozatot, csak ennyit állítottam - az, hogy az esetek jó részében érdemes megvárni, főleg, ha vita van, az nem kérdés.

Egyébként nem értem a példádat. Ha a rendőrség vétlennek talál valakit a közúti balesetben, akkor természetesen nem kell megfizetnie a kárt. Hiszen nem ő okozta.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.04.08. 06:15

Ez butaság. Épp most fejeződött be egy ügyem, amelyben a bíróság megszüntette az eljárást, mert a magatartás, amely miatt indult, nem szabálysértés. Gondolod, hogy így az okozott kárt sem kell megtérítenie?

drbjozsef # 2022.04.08. 04:05

Az a baj hogy a biztosító csak akkor fizet ha kimondja a rendőrség hogy ő a vétkes

Bár sokat tenni nem tudsz, mert csak kivételes esetekben térnek el a biztosítók a gyakorlattól, azt érdemes tudni, hogy ez így nem igaz - mármint olyan értelemben, hogy semmilyen törvény nem kötelezi erre a biztosítókat. Van, amikor a rendőrségi határozat ELLENÉRE döntenek úgy, hogy nekik gyanús az adott eset, és mégsem úgy fizetik ki a javíttatást, ahogy abból következne a felelősség.

A biztosítónak nem KELL megvárnia a rendőrségi határozatot. Sok esetben teljesen egyértelmű, ki a hibás, nem tiltja nekik senki, hogy az eljárás vége előtt rendezzék a javíttatást.

Én is kérnék iratbetekintést, esetleg másolatot legalább az első fokú határozatról, és azzal megpróbálni zaklatni a biztosítót.

Reka03 # 2022.04.07. 23:06

Köszönöm hogy válaszoltak.kicsit megnyugodtam .Az a baj hogy a biztosító csak akkor fizet ha kimondja a rendőrség hogy ő a vétkes....a kocsi meg itt áll a jobb eleje illetve a lökhárító leszakitva.Ő meg mèg fellebbezget mikor se irányjelző illetve arról sem gyozodott meg hogy be tud e kanyarodni .....mert akkor észre vett volna hogy ott vagyok mellette és nem húzta volna rám a kormanyt

Kovács_Béla_Sándor # 2022.04.07. 07:01

Nagyon is. Örülj neki, azt jelenti, nem te vagy az eljárás alá vont személy.

groszfater@gmail.com # 2022.04.07. 06:08

Reka003!
Iratbetekintés és mindent megtudsz!

Reka03 # 2022.04.06. 21:15

Jó napot kívánok !Nekem március 21.en volt egy kozelekedesi balesetem .Szabályosan előztem egy kisteherautó ami indokolatlanul lassan ment elkezdtem szabályosan előzni.Ő ramhuzta a kormányt mert úgy gondolta gyorsan megfordul. Rendőrt hívtunk. Igazgatasrendeszeti osztályt hívtam április6.àn .Azt mondták hogy ez 1-2 hónapon belül meg nem lesz elrendezve.Mivel jogorvoslattal èltek.De ki? Nekem még semmilyen papírt nem küldtek. Létezhet hogy a másik fél kapott valamilyen iratot és én meg nem? Se a helyszínen sem levélben.
Válaszukat koszonom

Szomorú örökös # 2022.01.06. 17:47

groszfater@gmail.com

Meg-sem kínált a helyszíni bírsággal?

Pesten tudom, hogy vannak olyan frekventált övezetek - régebben pl. a Dohány u. környéke is az volt - ahol nem adhat helyszíni bírságot a rendőr, kizárólag feljelentést írhat - vagy legalábbis anno egyszer nagyon-nagyon régen, talán 17 éve nekem ezt mondta. Hogy ez akkor igaz volt-e vagy változott, azt nem nagyon tudom.

groszfater@gmail.com # 2022.01.06. 16:13

Majd jön a bírság, abban lesz tájékoztató a jogorvoslati lehetőségről.

Gotti77 # 2022.01.06. 12:22

Sajnos nem kínálta fel és még hozzá tette hogy :Kettő feljelentés

groszfater@gmail.com # 2022.01.06. 11:56

."Elkérte az irataimat és feljelentett."
Meg-sem kínált a helyszíni bírsággal?

Gotti77 # 2022.01.06. 09:32

De megállított,csak nem tudom a továbbiakat.Elkérte az irataimat és feljelentett.Ott történik-e még valami?.Mi a következő,amit várnom kell?

gylab # 2022.01.06. 07:47

Nem szükséges a feljelentéshez sem a megállítás, sem az ablaklehúzás, de a köszönés sem. Feljelentés befut, előadó határoz, téged értesít róla.

Szomorú örökös # 2022.01.06. 05:40

Gotti77

Pl. szokásos kérdések:

Hová siet?” (gyorshajtás)
Tudja-e, hogy miért állítottuk meg?” (bármi más) :-)

Gotti77 # 2022.01.05. 21:16

Sziasztok!
Érdeklődnék,hogy ha a rendőr feljelent szabálysértés miatt,akkor annak mi a menete,az autómegállítás,ablaklehúzás és köszönés után?

smikeyka # 2021.11.26. 17:26

Segítséget szeretnék kérni.
Kb 1honapja megállítottak igazoltatni. A hazunktol 100m található boltba gurultam át a szabályosan bent ülő gyerekkel hátsó ülésen. A gyerek beteg volt,nem akartam egyedül otthon hagyni, ezert jött velem. Mivel forgalmi vizsga előtt állok,de nincs még engedélyém, gondoltam atgurulok hogy gyorsan haza is érjünk. persze megfogtak. Allitasuk szerint csam a gyerek miatt nem vittek be, és elengedtek, mondván majd jön hatarozat vagy valami. Kérdésem az lenne, hogy mikor es mire számítsak? 1honal eltelt de még semmi. Mennyi idő lehet ilyenkor a vezetéstől eltiltas?

Szomorú örökös # 2021.07.16. 17:27

Kriszipb

Ha volt kamerája, ha nem, amennyiben nem állított meg rendőr, nem lesz bünti. De máskor inkább állj meg az ilyen táblánál és engedd el azt, aki a kedvezményezett úttesten halad. Nem a büntetés a lényeg, hanem ha összetöröd a kocsidat, akkor vagy te fizeted ki, vagy a CASCO a károdat és még a másikét is a te biztosítód fogja rendezni úgy, hogy utána neked több évig szopacs van. Szóval ne a büntetéstől félj, hanem ezektől, amiket felsoroltam. No meg hát a saját testi épséged meg a másik félé is roppant fontos, én úgy gondolom.

Kriszipb # 2021.07.16. 17:10

Sziasztok!
Hátha tudjátok, hogy a következő szituácio után számíthatok-e valamire.
Főútra soroltam volna be, elsöbbség adás táblám volt. A főúton 50es tábla. En is gyorsabban mentem, benézve senkit sem láttam csak amikor már a tábla vonalába értem, ha fékezek összemegyünk így inkább gyorsítottam, hogy beférjek elé. Ekkor 80at mutatott az óra... Dudálás stb.... Nem lett baleset. Nem álltunk meg, nem beszéltünk. Nem tudom volt e kamerája illetve hogyha volt az alapján számíthatok e valamire.
Előre is köszönöm a válaszokat.

Szomorú örökös # 2021.04.19. 19:41

Emlékeztetlek, hogy ez a jövő, és a törvény arra vár, hogy a rendőrség minden egysége fel legyen szereve ilyen megoldással.

Itt a jelen helyzetről beszélünk, mivel ez nem egy sci-fi fórum, de nem is a Mátrix c. film, hogy a jövőt előre kitaláljuk. Amit te folyamatosan hajtogatsz - ráadásul korábban úgy írtad, mint ha már ma is ez lenne érvényben - az majd 2023. január 1-től lehet érvényben, ha addigra megszületik a megfelelő rendelet hozzá. Nyilván én is szeretném, hogy ne kelljen ezeket magamnál hordani ennyi mindent, de ettől még nincs érvényben. És még akkor mindig kérdés, hogy a személyazonosságot vajon hogy fogják megoldani? Magyarul minimum egy személyi igazolványnak így is lenni kell nálad.

Szomorú örökös # 2021.04.19. 17:32

Van egy „nagyon kedves” fórumtársunk, aki ezen piramisban jelenleg a sárga és az okker szinten tart, és valamiért képtelen a felsőbb szinteket kipróbálni - talán lehet nem is akarja őket. De ez legyen az ő baja, hogy szellemileg jelenleg már csak erre képes. És ez a helyzet - ahogy az elmúlt hónapok mutatják - csak romlani fog már. :-)

https://upload.wikimedia.org/…_piramis.jpg

Szomorú örökös # 2021.04.19. 17:31

Akkor még nem élted meg, hogy levillog a rendőr és úgy nyit hogy lejárt a forgalmija.

Van ilyen is, de csak elvétve. És pont ez mutatja, hogy jelenleg a legtöbb közúti ellenőrzésnél elkérik a forgalmit és a központban leellenőrzik.

Sőt olyan is van, hogy az a rendszerben sem szerepel, ha már lejárt a forgalmid, de érvényes vizsgaidőpontod van már, amit még a lejárat előtt rendeltél meg a vizsgahelyen, mert ugyebár akkor a vizsga egészen addig érvényes marad.

Most meg különösen, mert a veszélyhelyzet miatt hiába jár le, attól még érvényben marad egészen a veszélyhelyzet lejáratát követő 90 napig. Tehát most a rendőrség a füle mögé tűzheti a te istenített technikádat. :-)

De maradjunk a fő vonalnál, ugyanis érvényes kötelező biztosítás nélkül még mindig nem lehet autókázni. :-)

Szomorú örökös # 2021.04.12. 05:36

A lényeg, hogy 2023. január 1-től a rendőrök a helyszínen elsősorban elektronikus eszközzel fogják ellenőrizni, hogy a megállított jármű (itt, az egyszerűség kedvéért autó) részt vehet-e a forgalomban, illetve vezetőjének érvényes-e a jogosítványa, valamint megfelelő kategóriára vizsgázott-e.

Szóval addig még majdnem két év van hátra. Addig felesleges is ezzel kötözködnöd, mert még nem alkalmazható, mivel csakis az előkészítő jogszabály lett elfogadva. Két évig még sok minden történhet. Nem beszélve arról, hogy a jogosítványnak akkor is nálad kell lennie, hiszen honnan is tudnák másként, hogy ki ül a volán mögött. Nyilván most jöhetsz azzal, hogy erre egy személyi igazolvány is elég, de ettől még az ingyenesen kiváltható jogosítványt előnyösebb, ha magadnál tartod. A kivastagított részre meg felhívnám a figyelmedet, valószínűleg még a XXI. századdal vagdalózás mellett nem ismered a kifejezést. :-D

Ez meg már egy másik történet:

Ugyanakkor mindez kizárólag a magyarországi okmányokra vonatkozik majd és csak Magyarországon,
ha külföldre megyünk továbbra is kellenek a hagyományos dokumentumok.