üzembentartói szerződés


dipo # 2019.08.07. 04:28

Üdvözletem!

Tulajdonostol eltero uzembentarto eseten ha meghal a tulajdonos es hagyateki eljaras nem rendezte (pothagyatek van folyamatban) a tulajdoni viszonyokat az uzembentarto a kotelezo bizt fizetese tekinteteben marad kotelezett vagy megszunik az uzembentartoi minosege a tulaj halalaval?
Jogszabalyt keresek erre.

drbjozsef # 2019.06.13. 18:49

CROCUS,

A casco bónusz teljesen más állatfaj, mint a KGFB, előbbit nem szabályozza tövény - legalábbis nem olyan kötelező jelleggel, mint a KGFB-t -, a biztosítónként eltérő a szabályozás. Vagy engedi a biztosító, vagy nem, a saját feltételeiben kell megnézni éppen ott mi a rendszer.

CROCUS # 2019.06.13. 15:16

Szerettem volna átvinni a casco bónuszt egy másik autóra.

wers # 2019.05.20. 18:17

Igaz, a Casco évfordulóval felmondható, ha nincs változás a a szerződő fél oldaláról.
Gyanítom igazuk van.

Azt hittem KGFB (miért akarod a cascot felmondani?)

Más talán többet tud.

CROCUS # 2019.05.20. 17:37

Értem,köszönöm, KGFB elvileg rendben lesz. Az a probléma, amitől tartottam... A CASCO biztosítást nem "engedik el" így nem tudom a bónuszt vinni. Mivel nem történik tulajdonváltás így nem vagyok jogosult felmondani csak évfordulóra. Nem érdekli őket az üzembentartói bejegyzés.

wers # 2019.05.20. 09:16

Egy kocsinak egyszerre csak egy biztosítása lehet, tehát ha a feleséged köt új biztosítást, mint üzemben tartó, akkor a tiédet meg kell szüntetni. Igen, a te bónuszodat lehet egy új szerződésnél érvényesíteni. A bónusz a tiéd, nem a kocsié.

CROCUS # 2019.05.19. 19:25

Üdvözletem,

szeretném a meglévő autóm esetében a feleségemet üzembentartóként bejegyezni. Megérdeklődtem, 6000 ft az új forgalmi költsége,+ mellé kell tenni a házassági anyakönyvi kivonatot. Kérdésem az lenne, ha kötök a nevére egy KGFB-t, és amennyiben a bejegyzés a forgalmiban megtörténik, erről az autóról a bónuszomat át tudom egy másikra vinni? Ez is érdekmúlásnak számít? Mert ugye ez nem adásvétel...
Köszönöm!

wers # 2019.02.07. 06:06

De utána mi lesz az autóval?” Végső esetben a tulajdonos ismét eladja valaki másnak. Ti nem adhatjátok el.

Én úgy vélem, kérhetsz a jelenlegi lakcíméről adatszolgáltatást (3500 Ft). Amennyiben mégis úgy ítéli meg a hivatal, hogy neked nem adják ki az adatot olyant kérhetsz, hogy írsz a tulajnak egy levelet, és kéred a hivatalt, hogy továbbítsák.
Írd meg neki, hogy el akarjátok adni, amihez ő is kell, sürgősen keressen meg. Ha nem, akkor majd ti lemondtok az üzemben tartói jogotokról, és felmondjátok a KGFB-t. Onnantól neki azonnal biztosítást kell kötnie, különben fedezetlenségi díjat kell majd fizetnie, ami napi nem kevés.

Voltunk a kormányablakba ahol azt mondták mondjak le az üzembentartói jogról.
Azt elfelejtették közölni, hogy ideiglenesen kivonathatja az üzemben tartó a forgalomból, akkor arra az időre nem kell sem gépjárműadót sem KGFB-t fizetni.
Ezt javaslom, ameddig nem találjátok meg a tulajt.

drbjozsef # 2019.02.07. 05:55

monika,

Semmi. Nem a ti tulajdonotok. Nem vettétek meg. Nincs olyan hogy "vettünk egy autót üzembentartóival".

A tulajdonos nélkül sehogyan sem szüntethetitek meg az üzembentartói jogot. A lemondáshoz is kell az aláírása, új forgalmi, és neki kell kötnie új biztosítást.

Amíg nem találod meg a tulajdonost, szépen fizettek mindent az autó után, és tároljátok neki.

Esetleg olcsóbb fél évente ideiglenesen kivonni a forgalomból, ezt megtehetitek üzembentartóként is, de a végleges kivonáshoz is kell a tulajdonos és a törzskönyv.

Talán mielőtt üzembentartóival "vesztek" valamit kellett volna tájékozódni, hogy az pontosan mit is jelent. Nem csak azt, hogy spórolunk az átírási illetéken.

monika41 # 2019.02.06. 19:00

Párom vett egy autót üzembentartói szerződéssel. Mivel az autó meghibásodott ezért szeretnénk eladni de nem találjuk a tulajdonost. A szerződésben szereplő címen már nem ő lakik. Nem szeretnénk tovább fizetni a kötelező költségeket. Voltunk a kormányablakba ahol azt mondták mondjak le az üzembentartói jogról. De utána mi lesz az autóval? Köszönöm a segítséget!

wers # 2018.07.11. 21:01

Kis szösszenet tegnapról, barátnőm hívott, mit tettem volna:
Anyuka sziget csináltatna 10 év alatto fiának. Felhívja az infovonalat, saját okmányain kívül a gyerek anyakönyvi kivonatát vigye. Sorszámot húz, hívják is, először a fotó. Kérik menjen a fülkébe..... majd nézegeti a papírokat, kinek is készül az igazolvány??? De hol a gyerek? Azt nem mondták hogy ő is kell! Ááááuuuu...

drbjozsef # 2018.07.11. 19:38
Én inkább arra gondolnék a pengeéles levezetésből (megölik az ügyintézőt
  • > alkalmazzunk jogászokat), hogy Dr.Attika utálja a jogászokat, és szeretné ha őket is megölné valaki.
wers # 2018.07.11. 17:37

Meg a sofőr aki a pirps lámpánál kiszállt, lelőtte a másik vezetőt, mert szerinte nem kapott elsőbbséget.... azért nem ezekből kéne kiindulni.

Dr.Attika # 2018.07.11. 15:25

Tragikus. Viszont itt is lehetett valami olyan ügyintézési tévedés vagy hozzá nem értés ami ezt az embert erre a cselekményre sarkalta. Jogászokból túlképzés van. A közigazgatásban egyre több jogászra van szükség. Mit kell tenni? Nem jogászokat elküldeni, jogászokat alkalmazni.

Dr.Attika # 2018.07.11. 15:20
wers # 2018.07.11. 14:55

Mondom, szeretettel várnak. Egyébként pont jogi egyetemet végzett, majd külön közig.et tovább tanult emberről beszélsz. A székesfehérvári okmányirodában a kb 25 ügyintéző több mint fele ilyen ügyekkel jogi egyetemmel kezdte. De a köziget egyetemet mind tanulta, még a fotos is, persze a hozzá kapcsolódó ptk, btk stb-vel. És okmányirodán belül is szakosodnak.

wers # 2018.07.11. 14:45

Miért gondolod, hogy jogilag képzetlenek?

Dr.Attika # 2018.07.11. 14:38

Jó . Maradj ebben a hitben. Az ügyvédeknek nem a közigazgatási joggal van a problémájuk. Az a problémájuk, hogy jogilag képzetlen emberekkel kell jogi vitát lefolytatniuk.

wers # 2018.07.11. 14:19

Az újra gondolással arra céloztam, hogy teljesen felesleges kétszer átíratni él fizetni.

wers # 2018.07.11. 14:16

a múltkor is te adtál rossz választ. Akkor 12 okmányiroda vagy 20 gyakorlott ügyintézője erősített meg, hogy én tudtam jól. Most is rákérdeztem, és az ország egyik legjobb, legtapasztaltabb gépjárművese válaszolt. Igen elfogadható egy ilyen szerződés, és a hatályba lépéstől számolódik a 15 nap. Ő nem csak ügyintéző, de az egyetemen tanítja is. Egyébként a szerződés tartalmi követelményeit törvény írja elő, nem Micike.
A közigazgatásban dolgozók tudják nagyon jól hogy ügyvédek java megveti, utálja, és nem is jól ismeri a közigazdasági jogot.
És Micikének-Gizikének (ez pl. éppen Gyula) igen hosszú éveket kell egyetemen tanulnia, és a gyakorlatot is, mire pl. gépjárműves ügyeket önállóan intézhetnek. A közigazgatási jog és a polgári nem mindig járnak kéz a kézben.
Egyébként téged is szertettel várnak, és szívesen elmagyarázzák, mosolyogva, nem kinevetve.

Dr.Attika # 2018.07.11. 12:59

Elbénáztad a többit is. Ne adjál már ilyen tanácsokat alapos polgári jogi ismeretek nélkül.Félő, hogy a kérdező komolyan veszi és ennek megfelelően cselekszik.

wers # 2018.07.11. 12:47

Elbénáztam
A hatályba lépés dátumától 15 napon belül.

wers # 2018.07.11. 12:15

+
A gépjármű tulajdonjog átruházási szerződésre négy dátumot kell írni, ezek eltérhetnek egymástól.

  • okmányok átvétele
  • tulajdonjog átruházási szerződés hatályba lépése
  • jármú birtokba kerül - óra, perc pontossággal (ettől az időtől számolódik a bejelentési 8 nap, átírási 15 nap határidő)
  • tulajdonjog átruházási szerződés kelte

Tehát elvileg megoldható, de ehhez kell egy eladó, aki szerződik így. Vagy két szerződést kell kötni, de akkor kétszer kell átiratni, költségeket fizetni.

Dr.Attika # 2018.07.11. 06:25

Már többször leírtuk, de megismétlem. A tulajdonos- a gépjármű tulajdonosa is- a Polgári Törvénykönyv szerint jogosult a dolog birtoklására, használatára, hasznai szedésére és a dolog tulajdonjogának átruházására, másnak használatba adására.
Gépjármű vonatkozásában a tulajdonos és üzemben tartó elválhat, amennyiben a két személy nem ugyanaz a személy. Ön vagy tulajdonjogot szerez és egyben üzemben tartó is lesz vagy csak használati, üzemben tartói jogot. A kettőt egyszerre külön választani nem lehet.

wers # 2018.07.11. 04:30

Ezt gondold újra.