üzembentartói szerződés


Hjanos # 2022.11.29. 09:54

Kezd tisztulni a kép, tehát akkor elég csak a kitöltött lemondó nyilatkozattal beballagni a kormányhivatalba, iktatják, az új forgalmit pedig kiküldik a tulajdonosnak. Biztosítást pedig nem érinti, mivel ki van vonva a kocsi a forgalomból.
Innen pedig a tulaj azt csinál, amit akar.

osztap # 2022.11.29. 09:26

Hjanos,

ezeket az adatok ellenőrzése után térítés ellenében pótolják?
Te nem pótolni akarod ezeket (=a régi tartalommal újra kiállíttatni), hanem lemondani az üzembentartói jogodról. Akkor automatikusan kiállítanak egy új forgalmit, amin már nem szerepelsz mint üzembentartó, és nyilván nem kell üzembentartói szerződés sem. Meg lennék lepve, ha a kormányablakos ügyintéző előbb pótolna minden iratot, aztán egyből be is vonná őket.

Ha lemondasz üzembentartói jogodról, onnantól csak a tulajdonos tud rendelkezni a kocsival. Ha ideiglenesen ki van vonva forgalomból, nem kell biztosítás. Véglegesen csak a tulajdonos vonhatja ki. A tulajdonos adhat neked meghatalmazást, amivel eljárhatsz a nevében, miért ne tehetné? Azt ne felejsd el, hogy a végleges kivonáshoz kell a bontási átvételi igazolás is a bontótól.

Hjanos # 2022.11.29. 08:11

Itt még a biztosítás is kérdéses, az elején én fizettem a csekket, aztán az öregem, talán, majd rákérdezek, JSZP szerint van rajta kötelező, remélem nem téved. Mindenesetre most kivonattam ideiglenesen. Ha megvannak az iratok akkor csak a tulajdonos adhatja le végleg vagy az üzembentartó is meghatalmazással?
Mert ha le kell adni az üzembentartóit a tulajdonos javára (akkor tudomásom szerint kell biztosítást kötnie) és mégis kiderül, hogy van biztosítási fedezetlenség, akkor az fájdalmas lesz.
Valahogy mindig kiderül, hogy közös lónak túrós a háta.

Hjanos # 2022.11.29. 07:45

Tehát akkor beballagok a kormányablakba, jelzem, hogy nincsen meg a forgalmi,szerződés, rendszám (törzskönyv megvan) és ezeket az adatok ellenőrzése után térítés ellenében pótolják?

Majordomus # 2022.11.28. 20:19

Bigcsacsa
Fogadd meg gerbera javaslatát. Ennél csak rosszabb megoldások vannak.

osztap # 2022.11.28. 19:00

Hjanos,

Milyen irányban kellene elindulni?

A kormányablak irányában. Láttak már olyat, hogy valaki mindkét papírt elvesztette.
Ha lemondasz az üzembentartói jogról, a tulajdonosnak kell majd az adót fizetnie. Hacsak ideiglenesen vagy véglegesen ki nem vonatja a forgalomból a kocsit. Érdemes jelezned neki.

Hjanos # 2022.11.28. 08:45

Üdvözlet. Nagyjából 15 éve öregem egyik autója (kb. 40 éves matuzsálem ) üzembentartóival hozzám került. Használva nem volt, le van rakva egy nagy telepen, nincs rajta műszaki, kivonva nincs a forgalomból, a terv egy teljes felújítás lett volna, viszont azóta ázik, fázik, megette az idő, csak a gépjárműadót fizetem rá minden évben.
A gondom az, hogy szeretném leadni az üzembentartóit, de már nem lelem a forgalmit, az üzembentartóit sem találjuk, még a rendszám is keresés alatt.
Mi ilyenkor a teendő? Új átíráshoz kellene a forgalmi, de új forgalmihoz meg kellene a szerződés. Milyen irányban kellene elindulni?

gerbera317 # 2022.02.26. 20:02

El kell perelni tőle az autót.

wers # 2022.02.17. 12:10

A kérdésem az, hogy üzembentartóival kivonathatja e az autót a forgalomból

Nem sokat érnétek vele. Miután az üzemben tartó kivonatná ideiglenesen a forgalomból, a tulajdonos azonnal visszavonná az üzemben tartói hozzájárulását.

bigcsacsa # 2022.02.09. 17:59

Tisztelt Szakértők!
Az alábbi helyzettel kapcsolatban fordulok Önökhöz. Lányom, és élettársa vásároltak egy kisebb értékű autót. Csak lányomnak van bankszámlája, az autót egy általa fölvett személyi kölcsönből vásárolták. A vásárláskor lányomnak még nem volt jogosítványa, így azt mondta a fiúnak, hogy az autó tulajdonjoga kerüljön a fiú nevére. Lányom üzembentartó lett, a kgfb-t is ő kötötte meg. Most megromlott a kapcsolatuk, lányom hazaköltözött hozzánk egy fél éves babával, a fiú viszont korábbi ígéretei ellenére hallani sem akar arról, hogy az autót átadja. Sajnos mi szülők az egész ügyről csak később szereztünk tudomást, így már kész tények elé lettünk állítva. Azt is felajánlottuk a fiúnak, hogy maradjon az autó nála, de egy kötelezettségvállalási nyilatkozattal vállalja, hogy fizeti lányom helyett a havi törlesztőket. Tudom, hogy jogilag most a fiú a tulajdonos, annak ellenére, hogy a lányom fogja a következő 5-6 évben kifizetni az autót. Azt, hogy a lányom vásárolta az autót annyival tudjuk "igazolni", hogy az adás-vétel a hitelfolyósítás másnapján történt. A kérdésem az, hogy üzembentartóival kivonathatja e az autót a forgalomból, illetve van e esélyünk egy polgári peres eljárásban vagy az autóra, vagy a hitel "átterhelésében"? Köszönettel várom válaszukat.

drbjozsef # 2020.10.12. 09:03

Jó.

(Írtam én olyat, hogy nem kellene neki a halotti? Nem. Ő írta, az egész kérdése erre épült, hogy valami okból nincs neki. Vegülis igazad van, a helyes válasz : legyen b*meg.)

wers # 2020.10.12. 07:39

Nem értjük egymást, te sem, amit én írtam. (mintha nem is akarnád)

Én tartom a véleményemet, hogy ha mihamarabb nevén szeretné a forgalmit, akkor kell a halotti anyakönyvi. Ez a be kell jelenteni körön belül van.

A többi mellérizsa a fedezetlenégi díj miatt.

drbjozsef # 2020.10.12. 07:21

Meg kellene próbálni értelmezned a válaszomat. A könnyebb érthetőség kedvéért két bekezdésre is osztottam. Igen, az elsőben nem a kérdésére válaszoltam, hanem csak felhívtam a figyelmét egy, a kérdésével összefüggő, de attól eltérő dologra.

Így már világosabb?

wers # 2020.10.12. 06:52

Ez volt a kérdés:

A halotti anyakönyvi kivonat hiányában hogyan tudom levetetni a nevéről az üzembentartást?

Te is így kezded, „ezért Önnek kell kötelező biztosítást kötnie.

Azt pedig csak akkor tud, ha a biztosító megszünteti az előzőt..... Sima bejelentésre nem fogja. Akkor szerinted megfelelő választ adtál?

Leszarom, mit csinál utána a biztosító.

Mint az egyszeri hibaelhárító vízműves szerelő, kiásták az út közepén a gödröt, 48 órán belül elhárították a hibát. A lukat hetekig kerülgettük. Azt nem mondták nekik, hogy be is kellene temetni, burkolatot visszajavítani.
De a hibaelhárítás jó, szakszerű volt.

wers # 2020.10.12. 04:19

Ugyanakkor a tulajdonosnak nem kötelező azt prezentálnia. Ha érdekli a biztosítót, hogy valós-e a bejelentés, járjon utána.

Akkor várja ki, míg utána jár, ha jár. Addig nem tud új biztosítást kötni, anélkül ne is menjen új forgalmiért. (véleményem szerint nem fog utána járni)

én telefonálnék” Oh, na ezt a beszélgetést végighallgatnám, mit reagál a biztosító telefonos bejelentésre. Persze készül hangfelvétel, csak jegyezd meg jól az azonosító számát. A fedezetlenségit meg lehet úszni. De egyébként előrébb nem lehet jutni vele.

drbjozsef # 2020.10.11. 09:53

wers,

Kérhetik. Mint tudjuk, azt nem tilos. Kérni bármit lehet.

Ugyanakkor a tulajdonosnak nem kötelező azt prezentálnia. Ha érdekli a biztosítót, hogy valós-e a bejelentés, járjon utána.

2009.évi LXII. törvény 4.§(6) Az üzemben tartó halála esetén, ha a biztosítási kötelezettség címzettje nem állapítható meg, a szerződés legkésőbb a hagyatéki eljárást lezáró határozat jogerőre emelkedésétől számított 30 napig tartható hatályban, amennyiben a gépjármű birtokosa a halál tényét a biztosítónak bejelentette, és a szerződést díjfizetéssel hatályban tartja.

Ha a tulajdonos és az üzembentartó nem azonos személy, az üzembentartó halálával a biztosítás kötési kötelezettség a tulajdonost terheli, ezért a fenti passzus közvetve nem vonatkozik rá (hiszen a kötelezettség címzettje megállapítható), ugyanakkor a gyakorlat az, hogy ha NEM JELENTI BE a halálesetet a tulajdonos (vagy nem köt már másnap új szerződést), a halál napja és az új biztosítás megkötése közötti időszakra a biztosító ki fogja számlázni a fedezetlenségi díjat. Ez alól csak a "bejelentés" mentesít. Márpedig mivel a tulajdonos és az üzembentartó nem feltétlenül rokonok, nem örökösei egymásnak, ezért teljesen életszerű, hogy a halotti anyakönyvihez nem jut hozzá csak úgy egyszerűen - valamely hagyatéki vita esetén pedig kifejezetten nehezen.

Mivel a törvény "bejelentést" ír, én telefonálnék/emailt írnék/levelet írnék, és kész. Bejelentettem. Bizonyítási kötelezettségem nincs.

wers # 2020.10.11. 04:45

Elsősorban a biztosítónál jelentse be a halál tényét

A halotti anykönyvi kivonat nélkül? Fogják kérni szerintem.

Miért nem áll rendelkezésre a halotti anyakönyvi kivonat? Visszatartják az örökösök? Talán úgy érzik hogy a vagyonértékű jogot megörökölték?

drbjozsef # 2020.10.10. 19:06

gibaeva,

Elsősorban a biztosítónál jelentse be a halál tényét. Mivel az üzembentartó halálaval Önre száll, mint tulajdonosra, ezért Önnek kell kötelező biztosítást kötnie. A fedezetlenségi díj elég vaskos lehet.

Egyébként pedig, mivel a tulajdonos az üzembentartói jogosultságot egyoldalú nyilatkozattal megszüntetheti bármikor, ezért szerintem nincs szükség a halotti anyakönyvi kivonatra. Be kell menni a kormányhivatalba, és kérni az üzembentartó törlését, 6000 Ft az új forgalmi, és kész. Nem kell amúgy sem indokolni.

gibaeva # 2020.10.10. 17:50

Tulajdonosa vagyok egy autónak. Az üzembentartó elhalálozott.
A halotti anyakönyvi kivonat hiányában hogyan tudom levetetni a nevéről az üzembentartást?

drbjozsef # 2019.09.02. 10:24

Brigi0520,

Nem. Ettől nem kell félnetek, az ő végrehajtása miatt nem veszik el a Te tulajdonodat.

Brigi0520 # 2019.09.02. 10:09

Hello!
Lenne egy olyan kérdésem ,hogy vettem egy autót és en lennék a tulajdonosa ,,de en fiatal vagyok es a negyedéves biztosításom horror összegre jönne ki.Viszont ha anyukám lenne az üzembentartó akkor negyed annyiba sem kerülne.Viszont anyukám nem mer belemenni mert ő bárlistás és fél hogy elvennék tőlem az autót. Tenyleg lehetseges ez ha ő csak üzembentartó lenne? Köszönöm a válaszokat.

dipo # 2019.08.08. 11:02

Köszönöm válaszaikat!

Pedig pont polgári jogi oldalról éreztem úgy hogy a halállal megszűnik az üzembentartói is és nem láttam be hogy közig alapján miért nem maradhat üzembentartó az eltérő személy?

Ha tulajdoni viszony nincs rendezve (nincs hagyatékban, póthagyatéki eljárás pedig mint tudjuk min 3/4 év) akkor mi van? Közig mit tesz? Még eljárásjogilag is fura, mert nem tudom felfüggeszti-e az adott eljárást vagy kivonja/hatja a kocsit? vagy hogy?

wers # 2019.08.07. 06:37

Ha nem akarod, lemondhatsz egyoldalúan is az üzembentartói jogodról.

Közigazgatásnál nem. Kell hozzá az új üzemeben tartó, aki a tulaj is lehet. Ugyanis kötelezettséggel terhelni csak a terhelt közreműködésével lehet. Olyan nincs, hogy egyoldalúan lemond az üzembentartó, és a tulaj nem is tud róla.

Ha megvan a végzés, és így az új tulajdonos, akkor ő egyoldalúan visszavonhatja az üzembentartói jogodat, és visszakérheti az autót, de ha fenn akarjátok azt tartani, akkor érdemes kötni vele egy új üzembentartói szerződést.

Ez sem pont így, a tulajdonjog változással automatikusan szűnik meg az üzembentartói jog (közigazgatási oldalról, persze a polgári jogok nem szűnnek meg).
Ha az új tulaj nem ismeri el az üzembentartói jogot, bíróságon lehet érvényesíteni (ha ér még valamit az a kocsi addigra)

drbjozsef # 2019.08.07. 06:20

dipo,

Amíg nincs jogerős, végleges hatályú hagyatéki végzés az autó tekintetében, addig üzembenntartó maradhatsz, ha fizeted tovább a biztosítást, használhatod tovább az autót. Ha nem akarod, lemondhatsz egyoldalúan is az üzembentartói jogodról.

Ha megvan a végzés, és így az új tulajdonos, akkor ő egyoldalúan visszavonhatja az üzembentartói jogodat, és visszakérheti az autót, de ha fenn akarjátok azt tartani, akkor érdemes kötni vele egy új üzembentartói szerződést.

wers # 2019.08.07. 05:55

megszunik az uzembentartoi minosege a tulaj halalaval?

Nem elég a halotti anyakönyvi kivonat, kell a hagyatékadó végzés. Az alapján jegyzik be, hogy a tulajdonos elhunyt.
Az örökösnek 15 napon belül át kell íratnia.