Közbeszerzésről érthetően - fókuszban az elektronikus közbeszerzés | Budapest, 2019. április 4. csütörtök | Regisztráljon most!

Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


üzembentartói szerződés

wers # e-mail 2019.02.07. 07:06

De utána mi lesz az autóval?” Végső esetben a tulajdonos ismét eladja valaki másnak. Ti nem adhatjátok el.

Én úgy vélem, kérhetsz a jelenlegi lakcíméről adatszolgáltatást (3500 Ft). Amennyiben mégis úgy ítéli meg a hivatal, hogy neked nem adják ki az adatot olyant kérhetsz, hogy írsz a tulajnak egy levelet, és kéred a hivatalt, hogy továbbítsák.
Írd meg neki, hogy el akarjátok adni, amihez ő is kell, sürgősen keressen meg. Ha nem, akkor majd ti lemondtok az üzemben tartói jogotokról, és felmondjátok a KGFB-t. Onnantól neki azonnal biztosítást kell kötnie, különben fedezetlenségi díjat kell majd fizetnie, ami napi nem kevés.

Voltunk a kormányablakba ahol azt mondták mondjak le az üzembentartói jogról.
Azt elfelejtették közölni, hogy ideiglenesen kivonathatja az üzemben tartó a forgalomból, akkor arra az időre nem kell sem gépjárműadót sem KGFB-t fizetni.
Ezt javaslom, ameddig nem találjátok meg a tulajt.

drbjozsef #   2019.02.07. 06:55

monika,

Semmi. Nem a ti tulajdonotok. Nem vettétek meg. Nincs olyan hogy "vettünk egy autót üzembentartóival".

A tulajdonos nélkül sehogyan sem szüntethetitek meg az üzembentartói jogot. A lemondáshoz is kell az aláírása, új forgalmi, és neki kell kötnie új biztosítást.

Amíg nem találod meg a tulajdonost, szépen fizettek mindent az autó után, és tároljátok neki.

Esetleg olcsóbb fél évente ideiglenesen kivonni a forgalomból, ezt megtehetitek üzembentartóként is, de a végleges kivonáshoz is kell a tulajdonos és a törzskönyv.

Talán mielőtt üzembentartóival "vesztek" valamit kellett volna tájékozódni, hogy az pontosan mit is jelent. Nem csak azt, hogy spórolunk az átírási illetéken.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

monika41 # e-mail 2019.02.06. 20:00

Párom vett egy autót üzembentartói szerződéssel. Mivel az autó meghibásodott ezért szeretnénk eladni de nem találjuk a tulajdonost. A szerződésben szereplő címen már nem ő lakik. Nem szeretnénk tovább fizetni a kötelező költségeket. Voltunk a kormányablakba ahol azt mondták mondjak le az üzembentartói jogról. De utána mi lesz az autóval? Köszönöm a segítséget!

wers # e-mail 2018.07.11. 23:01

Kis szösszenet tegnapról, barátnőm hívott, mit tettem volna:
Anyuka sziget csináltatna 10 év alatto fiának. Felhívja az infovonalat, saját okmányain kívül a gyerek anyakönyvi kivonatát vigye. Sorszámot húz, hívják is, először a fotó. Kérik menjen a fülkébe..... majd nézegeti a papírokat, kinek is készül az igazolvány??? De hol a gyerek? Azt nem mondták hogy ő is kell! Ááááuuuu...

drbjozsef #   2018.07.11. 21:38
Én inkább arra gondolnék a pengeéles levezetésből (megölik az ügyintézőt
  • > alkalmazzunk jogászokat), hogy Dr.Attika utálja a jogászokat, és szeretné ha őket is megölné valaki.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers # e-mail 2018.07.11. 19:37

Meg a sofőr aki a pirps lámpánál kiszállt, lelőtte a másik vezetőt, mert szerinte nem kapott elsőbbséget.... azért nem ezekből kéne kiindulni.

Dr.Attika # e-mail 2018.07.11. 17:25

Tragikus. Viszont itt is lehetett valami olyan ügyintézési tévedés vagy hozzá nem értés ami ezt az embert erre a cselekményre sarkalta. Jogászokból túlképzés van. A közigazgatásban egyre több jogászra van szükség. Mit kell tenni? Nem jogászokat elküldeni, jogászokat alkalmazni.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

Dr.Attika # e-mail 2018.07.11. 17:20
wers # e-mail 2018.07.11. 16:55

Mondom, szeretettel várnak. Egyébként pont jogi egyetemet végzett, majd külön közig.et tovább tanult emberről beszélsz. A székesfehérvári okmányirodában a kb 25 ügyintéző több mint fele ilyen ügyekkel jogi egyetemmel kezdte. De a köziget egyetemet mind tanulta, még a fotos is, persze a hozzá kapcsolódó ptk, btk stb-vel. És okmányirodán belül is szakosodnak.

wers # e-mail 2018.07.11. 16:45

Miért gondolod, hogy jogilag képzetlenek?

Dr.Attika # e-mail 2018.07.11. 16:38

Jó . Maradj ebben a hitben. Az ügyvédeknek nem a közigazgatási joggal van a problémájuk. Az a problémájuk, hogy jogilag képzetlen emberekkel kell jogi vitát lefolytatniuk.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

wers # e-mail 2018.07.11. 16:19

Az újra gondolással arra céloztam, hogy teljesen felesleges kétszer átíratni él fizetni.

wers # e-mail 2018.07.11. 16:16

a múltkor is te adtál rossz választ. Akkor 12 okmányiroda vagy 20 gyakorlott ügyintézője erősített meg, hogy én tudtam jól. Most is rákérdeztem, és az ország egyik legjobb, legtapasztaltabb gépjárművese válaszolt. Igen elfogadható egy ilyen szerződés, és a hatályba lépéstől számolódik a 15 nap. Ő nem csak ügyintéző, de az egyetemen tanítja is. Egyébként a szerződés tartalmi követelményeit törvény írja elő, nem Micike.
A közigazgatásban dolgozók tudják nagyon jól hogy ügyvédek java megveti, utálja, és nem is jól ismeri a közigazdasági jogot.
És Micikének-Gizikének (ez pl. éppen Gyula) igen hosszú éveket kell egyetemen tanulnia, és a gyakorlatot is, mire pl. gépjárműves ügyeket önállóan intézhetnek. A közigazgatási jog és a polgári nem mindig járnak kéz a kézben.
Egyébként téged is szertettel várnak, és szívesen elmagyarázzák, mosolyogva, nem kinevetve.

Dr.Attika # e-mail 2018.07.11. 14:59

Elbénáztad a többit is. Ne adjál már ilyen tanácsokat alapos polgári jogi ismeretek nélkül.Félő, hogy a kérdező komolyan veszi és ennek megfelelően cselekszik.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

wers # e-mail 2018.07.11. 14:47

Elbénáztam
A hatályba lépés dátumától 15 napon belül.

wers # e-mail 2018.07.11. 14:15

+
A gépjármű tulajdonjog átruházási szerződésre négy dátumot kell írni, ezek eltérhetnek egymástól.

  • okmányok átvétele
  • tulajdonjog átruházási szerződés hatályba lépése
  • jármú birtokba kerül - óra, perc pontossággal (ettől az időtől számolódik a bejelentési 8 nap, átírási 15 nap határidő)
  • tulajdonjog átruházási szerződés kelte

Tehát elvileg megoldható, de ehhez kell egy eladó, aki szerződik így. Vagy két szerződést kell kötni, de akkor kétszer kell átiratni, költségeket fizetni.

Dr.Attika # e-mail 2018.07.11. 08:25

Már többször leírtuk, de megismétlem. A tulajdonos- a gépjármű tulajdonosa is- a Polgári Törvénykönyv szerint jogosult a dolog birtoklására, használatára, hasznai szedésére és a dolog tulajdonjogának átruházására, másnak használatba adására.
Gépjármű vonatkozásában a tulajdonos és üzemben tartó elválhat, amennyiben a két személy nem ugyanaz a személy. Ön vagy tulajdonjogot szerez és egyben üzemben tartó is lesz vagy csak használati, üzemben tartói jogot. A kettőt egyszerre külön választani nem lehet.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

wers # e-mail 2018.07.11. 06:30

Ezt gondold újra.

richy72rich # e-mail 2018.07.11. 06:02

Üdvözlöm
Szeretném meg tudni,hogy van-e lehetőség arra , hogy úgy vásároljak egy autót , hogy legyen 1-hónapom (idéglenesen)még átírom az autót , azaz , úgy kösek szerződést , hogy legyen egy idéglenes üzembe tartói és rendes adás vételim is ? Vagy köthető e úgy adás vételi , hogy annak 1-hónapos átírás kötelezetsége van de adig én vagyok az üzembetartó ?
Tisztelettel várom mihamarabi válaszát !
Richy

String12 # e-mail 2018.03.05. 18:37

Köszönöm válaszát !
Tud e esetleg helyet ahol ezeket a jogokat, kötelességeket az Üzembentartókról, jogszabályban megtalálom? Van e erre egyáltalán törvényi útmutatás, rendelkezés, mit tehet és mit kell tegyen az üzembentartó ? Hol ??? Ptk ?

Immaculata # e-mail 2018.03.02. 18:46

Nem kérheti vissza, a plusz ráköltést, pedig egyeztetnie kellett volna a tulajdonossal.

String12 # e-mail 2018.03.02. 12:52

Tisztelt Fórumozók !
Egy nagyon nagy kéréssel jöttem ide !
Kérem aki tudja jogszabályait az alábbi problémámnak, segítsen !
Történet: 2012-ben szerettem volna eladni Ford Transit tip. haszongépjárművemet.Lett egy közvetítőn keresztüli vevő jelölt, aki meg szerette volna venni, de az átíratást, egy későbbi időpontban tette volna és a köztes időre, Üzembentartói Szerződést kötöttünk. A vásárlásával, gondok lettek, mert a vételárat nem kaptam meg. Az autómat Rendőrség segítségével visszaszereztem és az Üzembentartóit 2013 elején kb 3 hónappal a bejegyzés után, visszavontam a Kormányablaknál. Most, 2018-ban pert indított ellenem a majdnem vevő, hogy azt a költséget, amit a vállalkozásában használta az autómat ( súlyadó,,,,javítási költségek,,,stb ) fizessem meg neki, jogtalan gazdagodás címen. Azzal érvel a Bíróságon, Ő javíttatta az autót ezért jobb lett az állapota és így, én gazdagodtam. De hááát hónapokig használta vállalkozásában a furgonomat ! Nem az Üzembentartónak kötelessége a közterhek fizetése és az esetleges javítás? Vagy ha sorra kerül, a műszaki vizsgára történő felkészítés és vizsgáztatás ? Mint vállalkozó, a jármű költségeit szerintem, mint minden vállalkozó kiadásokban könyvelte és az adóalapját csökkentette ! Szóval, nem tudom mit tegyek ! Ha bérelt volna hónapokra egy ilyen Ford Transitot, az igen sokba került voplna neki ! Ha én meg kéne fizessem a költségeit, akkor ingyen használta az autómat a vállalkozásában ? Haszonszerzési céllal ,,,,kérem, aki tud megoldást, jogszabályt, segítsen ! Utólag visszakérheti az Üzembentartó a járműre költött közterheket és költségeket ? Előre is köszönöm a segítséget !

tom889 # e-mail 2018.02.26. 12:18

köszönöm

wers # e-mail 2018.02.24. 16:33

Nem elég. Kell a tulaj is, vagy meghatalmazás tőle, nevére szóló érvényes biztosítás, és 6000 Ft az új forgalmi költsége.

tom889 # e-mail 2018.02.24. 15:25

mit kell tennem amennyiben a jövőben nem szeretnék egy autó üzembentartója lenni? okmányiroda lemondás és kész?