Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


üzembentartói szerződés

drbjozsef #   2019.09.02. 12:24

Brigi0520,

Nem. Ettől nem kell félnetek, az ő végrehajtása miatt nem veszik el a Te tulajdonodat.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Brigi0520 # e-mail 2019.09.02. 12:09

Hello!
Lenne egy olyan kérdésem ,hogy vettem egy autót és en lennék a tulajdonosa ,,de en fiatal vagyok es a negyedéves biztosításom horror összegre jönne ki.Viszont ha anyukám lenne az üzembentartó akkor negyed annyiba sem kerülne.Viszont anyukám nem mer belemenni mert ő bárlistás és fél hogy elvennék tőlem az autót. Tenyleg lehetseges ez ha ő csak üzembentartó lenne? Köszönöm a válaszokat.

dipo # e-mail 2019.08.08. 13:02

Köszönöm válaszaikat!

Pedig pont polgári jogi oldalról éreztem úgy hogy a halállal megszűnik az üzembentartói is és nem láttam be hogy közig alapján miért nem maradhat üzembentartó az eltérő személy?

Ha tulajdoni viszony nincs rendezve (nincs hagyatékban, póthagyatéki eljárás pedig mint tudjuk min 3/4 év) akkor mi van? Közig mit tesz? Még eljárásjogilag is fura, mert nem tudom felfüggeszti-e az adott eljárást vagy kivonja/hatja a kocsit? vagy hogy?

wers # e-mail 2019.08.07. 08:37

Ha nem akarod, lemondhatsz egyoldalúan is az üzembentartói jogodról.

Közigazgatásnál nem. Kell hozzá az új üzemeben tartó, aki a tulaj is lehet. Ugyanis kötelezettséggel terhelni csak a terhelt közreműködésével lehet. Olyan nincs, hogy egyoldalúan lemond az üzembentartó, és a tulaj nem is tud róla.

Ha megvan a végzés, és így az új tulajdonos, akkor ő egyoldalúan visszavonhatja az üzembentartói jogodat, és visszakérheti az autót, de ha fenn akarjátok azt tartani, akkor érdemes kötni vele egy új üzembentartói szerződést.

Ez sem pont így, a tulajdonjog változással automatikusan szűnik meg az üzembentartói jog (közigazgatási oldalról, persze a polgári jogok nem szűnnek meg).
Ha az új tulaj nem ismeri el az üzembentartói jogot, bíróságon lehet érvényesíteni (ha ér még valamit az a kocsi addigra)

drbjozsef #   2019.08.07. 08:20

dipo,

Amíg nincs jogerős, végleges hatályú hagyatéki végzés az autó tekintetében, addig üzembenntartó maradhatsz, ha fizeted tovább a biztosítást, használhatod tovább az autót. Ha nem akarod, lemondhatsz egyoldalúan is az üzembentartói jogodról.

Ha megvan a végzés, és így az új tulajdonos, akkor ő egyoldalúan visszavonhatja az üzembentartói jogodat, és visszakérheti az autót, de ha fenn akarjátok azt tartani, akkor érdemes kötni vele egy új üzembentartói szerződést.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers # e-mail 2019.08.07. 07:55

megszunik az uzembentartoi minosege a tulaj halalaval?

Nem elég a halotti anyakönyvi kivonat, kell a hagyatékadó végzés. Az alapján jegyzik be, hogy a tulajdonos elhunyt.
Az örökösnek 15 napon belül át kell íratnia.

dipo # e-mail 2019.08.07. 06:28

Üdvözletem!

Tulajdonostol eltero uzembentarto eseten ha meghal a tulajdonos es hagyateki eljaras nem rendezte (pothagyatek van folyamatban) a tulajdoni viszonyokat az uzembentarto a kotelezo bizt fizetese tekinteteben marad kotelezett vagy megszunik az uzembentartoi minosege a tulaj halalaval?
Jogszabalyt keresek erre.

drbjozsef #   2019.06.13. 20:49

CROCUS,

A casco bónusz teljesen más állatfaj, mint a KGFB, előbbit nem szabályozza tövény - legalábbis nem olyan kötelező jelleggel, mint a KGFB-t -, a biztosítónként eltérő a szabályozás. Vagy engedi a biztosító, vagy nem, a saját feltételeiben kell megnézni éppen ott mi a rendszer.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

CROCUS # e-mail 2019.06.13. 17:16

Szerettem volna átvinni a casco bónuszt egy másik autóra.

wers # e-mail 2019.05.20. 20:17

Igaz, a Casco évfordulóval felmondható, ha nincs változás a a szerződő fél oldaláról.
Gyanítom igazuk van.

Azt hittem KGFB (miért akarod a cascot felmondani?)

Más talán többet tud.

CROCUS # e-mail 2019.05.20. 19:37

Értem,köszönöm, KGFB elvileg rendben lesz. Az a probléma, amitől tartottam... A CASCO biztosítást nem "engedik el" így nem tudom a bónuszt vinni. Mivel nem történik tulajdonváltás így nem vagyok jogosult felmondani csak évfordulóra. Nem érdekli őket az üzembentartói bejegyzés.

wers # e-mail 2019.05.20. 11:16

Egy kocsinak egyszerre csak egy biztosítása lehet, tehát ha a feleséged köt új biztosítást, mint üzemben tartó, akkor a tiédet meg kell szüntetni. Igen, a te bónuszodat lehet egy új szerződésnél érvényesíteni. A bónusz a tiéd, nem a kocsié.

CROCUS # e-mail 2019.05.19. 21:25

Üdvözletem,

szeretném a meglévő autóm esetében a feleségemet üzembentartóként bejegyezni. Megérdeklődtem, 6000 ft az új forgalmi költsége,+ mellé kell tenni a házassági anyakönyvi kivonatot. Kérdésem az lenne, ha kötök a nevére egy KGFB-t, és amennyiben a bejegyzés a forgalmiban megtörténik, erről az autóról a bónuszomat át tudom egy másikra vinni? Ez is érdekmúlásnak számít? Mert ugye ez nem adásvétel...
Köszönöm!

wers # e-mail 2019.02.07. 07:06

De utána mi lesz az autóval?” Végső esetben a tulajdonos ismét eladja valaki másnak. Ti nem adhatjátok el.

Én úgy vélem, kérhetsz a jelenlegi lakcíméről adatszolgáltatást (3500 Ft). Amennyiben mégis úgy ítéli meg a hivatal, hogy neked nem adják ki az adatot olyant kérhetsz, hogy írsz a tulajnak egy levelet, és kéred a hivatalt, hogy továbbítsák.
Írd meg neki, hogy el akarjátok adni, amihez ő is kell, sürgősen keressen meg. Ha nem, akkor majd ti lemondtok az üzemben tartói jogotokról, és felmondjátok a KGFB-t. Onnantól neki azonnal biztosítást kell kötnie, különben fedezetlenségi díjat kell majd fizetnie, ami napi nem kevés.

Voltunk a kormányablakba ahol azt mondták mondjak le az üzembentartói jogról.
Azt elfelejtették közölni, hogy ideiglenesen kivonathatja az üzemben tartó a forgalomból, akkor arra az időre nem kell sem gépjárműadót sem KGFB-t fizetni.
Ezt javaslom, ameddig nem találjátok meg a tulajt.

drbjozsef #   2019.02.07. 06:55

monika,

Semmi. Nem a ti tulajdonotok. Nem vettétek meg. Nincs olyan hogy "vettünk egy autót üzembentartóival".

A tulajdonos nélkül sehogyan sem szüntethetitek meg az üzembentartói jogot. A lemondáshoz is kell az aláírása, új forgalmi, és neki kell kötnie új biztosítást.

Amíg nem találod meg a tulajdonost, szépen fizettek mindent az autó után, és tároljátok neki.

Esetleg olcsóbb fél évente ideiglenesen kivonni a forgalomból, ezt megtehetitek üzembentartóként is, de a végleges kivonáshoz is kell a tulajdonos és a törzskönyv.

Talán mielőtt üzembentartóival "vesztek" valamit kellett volna tájékozódni, hogy az pontosan mit is jelent. Nem csak azt, hogy spórolunk az átírási illetéken.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

monika41 # e-mail 2019.02.06. 20:00

Párom vett egy autót üzembentartói szerződéssel. Mivel az autó meghibásodott ezért szeretnénk eladni de nem találjuk a tulajdonost. A szerződésben szereplő címen már nem ő lakik. Nem szeretnénk tovább fizetni a kötelező költségeket. Voltunk a kormányablakba ahol azt mondták mondjak le az üzembentartói jogról. De utána mi lesz az autóval? Köszönöm a segítséget!

wers # e-mail 2018.07.11. 23:01

Kis szösszenet tegnapról, barátnőm hívott, mit tettem volna:
Anyuka sziget csináltatna 10 év alatto fiának. Felhívja az infovonalat, saját okmányain kívül a gyerek anyakönyvi kivonatát vigye. Sorszámot húz, hívják is, először a fotó. Kérik menjen a fülkébe..... majd nézegeti a papírokat, kinek is készül az igazolvány??? De hol a gyerek? Azt nem mondták hogy ő is kell! Ááááuuuu...

drbjozsef #   2018.07.11. 21:38
Én inkább arra gondolnék a pengeéles levezetésből (megölik az ügyintézőt
  • > alkalmazzunk jogászokat), hogy Dr.Attika utálja a jogászokat, és szeretné ha őket is megölné valaki.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers # e-mail 2018.07.11. 19:37

Meg a sofőr aki a pirps lámpánál kiszállt, lelőtte a másik vezetőt, mert szerinte nem kapott elsőbbséget.... azért nem ezekből kéne kiindulni.

Dr.Attika # e-mail 2018.07.11. 17:25

Tragikus. Viszont itt is lehetett valami olyan ügyintézési tévedés vagy hozzá nem értés ami ezt az embert erre a cselekményre sarkalta. Jogászokból túlképzés van. A közigazgatásban egyre több jogászra van szükség. Mit kell tenni? Nem jogászokat elküldeni, jogászokat alkalmazni.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

Dr.Attika # e-mail 2018.07.11. 17:20
wers # e-mail 2018.07.11. 16:55

Mondom, szeretettel várnak. Egyébként pont jogi egyetemet végzett, majd külön közig.et tovább tanult emberről beszélsz. A székesfehérvári okmányirodában a kb 25 ügyintéző több mint fele ilyen ügyekkel jogi egyetemmel kezdte. De a köziget egyetemet mind tanulta, még a fotos is, persze a hozzá kapcsolódó ptk, btk stb-vel. És okmányirodán belül is szakosodnak.

wers # e-mail 2018.07.11. 16:45

Miért gondolod, hogy jogilag képzetlenek?

Dr.Attika # e-mail 2018.07.11. 16:38

Jó . Maradj ebben a hitben. Az ügyvédeknek nem a közigazgatási joggal van a problémájuk. Az a problémájuk, hogy jogilag képzetlen emberekkel kell jogi vitát lefolytatniuk.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

wers # e-mail 2018.07.11. 16:19

Az újra gondolással arra céloztam, hogy teljesen felesleges kétszer átíratni él fizetni.